A Paradicsom Termesztése Egyszerűen

Tudástár

Te ismersz olyan embert, aki ne szeretné a paradicsomot? Mi sem! Teljesen mindegy, hogy csak most fogsz hozzá a kertészkedéshez, vagy már tapasztalt termelő vagy, a tudástárunk végigvezet a folyamaton ahhoz, hogy lédús, napérlelte paradicsomot nevelj.

Minden, amit a paradicsom termesztésről tudni kell

1. Paradicsom nevelése otthon

Előnyok és hátrányok őszintén.
Megnézem»

2. Paradicsom fajták

Ebben az anyagban bemutatjuk a paradicsom fajtáit.

3. Paradicsom terméshozam

Tudj meg többet a paradicsom terméshozamáról.

4. Paradicsom ültetése magról

Az alábbi cikkünk számos hasznos információt és tippet tartalmaz arra az esetre, amikor a paradicsom ültetése magról történik

5. Paradicsom kiültetése

Paradicsom ültetése magról. Lépésről lépésre.

6. Paradicsom gondozása

Paradicsom gondozási útmutatója.

7. Paradicsom növényvédelem

Mindent a paradicsom növényvédelméről.

8. Paradicsom öntözése

Paradicsom öntözésének útmutatója.

9. Paradicsom permetezése

Paradicsom vegyszermentes permetezése.

10. Paradicsom betegségei

Paradicsom betegségeiről részletesen.

11. Paradicsom tápoldatozása

Paradicsom vegyszermentes tápozása.

12. Paradicsom szüret otthon

Paradicsom szüretelésének ideje, mikéntje fajtánként.

13. Paradicsom elrakása, feldolgozása, tartosítása

Paradicsom elkészítése, tartosítása.

Paradicsom GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

Mekkora a kalória/energia tartalma a paradicsomnak?

Egy átlagos, kb. 100 grammos paradicsom kalóriatartalma 18 kcal. Egy ugyanekkora paradicsom energiatartalma 17,9 kcal.

Milyen egészséges tápanyagok találhatóak benne?

A paradicsomban rengeteg értékes tápanyag található, tartalmaz például C-, K-, A- vitamint, káliumot, folátot, likopint, nyomelemeket, ásványi sókat, flavonoidokat. Tartalmaz még béta-karotint, amely arról híres, hogy A vitaminná alakul a szervezetünkben. 

Milyen tünetekre/betegségre ajánlják speciálisan?

A paradicsomnak már évek óta rákellenes gyógyhatást tulajdonítanak, a színét adó likopin miatt. A likopin azért különleges, mert nem csak hihetetlenül erős antioxidáns, hanem felveszi a harcot a szabadgyökök ellen és csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A paradicsomnak még kiemelendő vérnyomáscsökkentő tulajdonsága, és nem elhanyagolható, hogy a bőrünkkel is csodát művel. 

A 4/2/1 tagú családomat hány tő szolgálja ki egy évre?

Érdemes figyelembe venni ennél a kérdésnél a család étvágyát, étkezési szokásait, korösszetételét. Figyeljük meg, átlagosan hányszor kerül paradicsomos étel az asztalra. 

A fajták jellegzetességeinek figyelembevétele nélkül, kb. 25-30 tő szolgál ki átlagosan egy négytagú családot. Tehát egy fő kb 7-8 tővel, kéttagú család kb. 15 tővel, háromtagú család kb. 23 tővel és egy hattagú család kb. 45 tővel kalkulálhat.

Milyen jó ellenálló képességű paradicsom fajtát válasszak?

A kártevőkkel, fertőzésekkel, kórokozókkal szemben a nemesített, rezisztens paradicsomfajták a legellenállóbbak. Ilyennek számít a Lugas F1, mely az egyik legellenállóbb paradicsomfajta. 

Magról ültessek* paradicsomot vagy palántáról?

Mindkét verziónak vannak előnyei is hátrányai egyaránt: A paradicsom magvetés- hasonlóan a legtöbb növényhez – sokkal pénztárcakímélőbb megoldás. Ha igazi különlegességre, vagy különböző paradicsom fajtákra vadászol, akkor ne a palántás verziók között kutakodj. Tudnod kell, hogy a magról való nevelés sokkal időigényesebb, mint a paradicsom palánta ültetés. A magok nem csíráznak ki akkor, ha nem jutnak megfelelő környezeti feltételekhez, a gyenge, védtelen csírák fogékonyabbak a betegségekre. A friss palánták állandó gondozást igényelnek, 1-2 naponta ellenőrizni kell, hogy szükségük van-e öntözésre. Ügyelned kell arra, hogy melegben legyenek akkor is, ha kint hirtelen hidegebbre fordul az időjárás. Figyelned kell a betegségekre is, hiszen az egymás mellett, szorosan csírázó növények között gyorsan elterjed a fertőzés. 

Az előre beindított palánták alkalmazása a legkényelmesebb a kertészek számára. Gyakran több vetőmagot csomagolnak egy zacskóba, mint amire szükségünk lehet, így ebből a szempontból gyakran feleslegesen vásároljuk meg a szükségtelen magokat. A paradicsom palántái igen érzékenyek, amelyek a szállítás során megsérülhetnek. a palánták ára a vetőmagokéhoz képest sokkal borsosabb, főként a szállítási költségek figyelembevételével. A választék sokkal kisebb ha palántákat vásárolsz, mint a vetőmagok esetében. Ha nem magad termeszted a palántákat, akkor esetleg belefuthatsz abba, hogy sérült, vagy beteg növényeket kapsz. Sajnos nem tudjuk biztosan , hogy a boltban vásárolt palántákat mivel kezelték, milyen körülmények között indultak növekedésnek.

Mikor kell paradicsomot szabadföldbe ültetni*?

A paradicsom szabadföldi magvetése a talajhőmérséklet függvényében változik. A paradicsom magjainak vetése akkor indulhat, ha délidőben a talaj 4-5 cm mélységben eléri a 12-14 ℃ fokot és ez a hőmérséklet 2-3 napon keresztül állandó. Hazánkban helyrevetés esetén a vetés ideje április eleje és vége közé tehető, az időjárás függvényében.

Mikor kell a paradicsom magot ültetni*?

A paradicsom palánta kiültetése a fagyok elmúltával kezdődhet. Ezt megelőzően 6-8 héttel érdemes magot vetni. 

Mikor ültessük ki a paradicsom palántát?

Magyarországon a paradicsom palánta ültetése az utolsó fagyok – hivatalosan május 15. napja – után 2-3 héttel a legideálisabb.

Mekkora hely kell egy tőnek? Mi az ideális paradicsom ültetési távolság?

Szabadföldön és magaságyásban igen fontos szempont, hogy milyen távolságra ültetjük növényeinket, ezért lehetőleg tartsuk be a javasolt paradicsom ültetési távolságot (ezt minden esetben feltűntetik ültetőmagok csomagolásán). Míg egy folytonnövő fajta felfelé terjeszkedik, addig egy bokros, determinált fajta széles és terebélyes lehet, elnyomva és beárnyékolva a körülötte lévő többi növényt. A paradicsom palánta szétültetése során, az tőtávolság 30-60 cm között javasolt, fajtától függően.

Mekkora ültető közegre/edényre van szükség egy tő esetén?

 Általánosságban elmondhatjuk, hogy kb. 30 cm mélységű és 30 cm átmérőjű cserép már alkalmas paradicsom termesztésre. A kisebb, alacsonyabb fajták ennél kisebb edényben, virágládában is termeszthetők, de valójában nekik is szükségük van minél nagyobb területre. Az edények legyenek stabilak, aljuk legyen perforált, hogy a felesleges öntözővíz eltávozhasson belőlük.

Milyen talaj/termőközeg kell az edénybe?

A paradicsom talajigénye meglehetősen magas. Érdemes – a paradicsom ültetési ideje figyelembevételével –  még a szezon kezdetén vagy már előző ősszel, a talajunkat szerves anyagokkal feltölteni, ásással, ásóvillázással fellazítani.  Szerkezetén egy talajvizsgálat után javíthatunk. Túl agyagos és túl homokos talaj esetén is ajánlott komposztot és humuszt forgatni a talajba, mivel az agyagos talajt levegősebbé teszi, a homokos talajon pedig nagyobb lesz a vízmegkötés.

Mi a paradicsom palánta ültetési ideje? Mikor ültessük ki a paradicsom palántát?

Ha a talajunk kellően porhanyós, levegős, tápanyagban gazdag és a palánták is erősek, egészségesek és megtörtént a szoktatásuk a kinti körülményekhez, megkezdődhet a paradicsom palánta ültetése a májusi fagyok elmúltával.

Milyen más növénnyel érdemes párosítanom kiültetéskor?

A metélőhagyma jól társítható a paradicsommal, hiszen a levéltetvek távoltartása mellett a javítja a paradicsom terméseinek ízét is. Emellett ajánljuk a spárgát, ami egy olyan vegyi anyagot termel, amely elpusztítja a fonálférgeket. Jó választás lehet ezek mellett a fokhagyma, körömvirág vagy a répa is.

Milyen termésnövelő természetes tápot/tápoldatot használjak?

Vannak olyan természetes megoldások, permetszerek, amelyek a növények kondícionálására, erősítésére valók, mint például az erjesztett levek, tápoldatok és a mikrobiológiai készítmények.

Hogy marad egészséges a paradicsom?

A paradicsom betegségei elleni védekezés során a leghatékonyabb módszer, ha inkább a megelőzésére fektetjük a hangsúlyt. Gombás megbetegedés megelőzésére szolgál az alsó levelek eltávolítása, a talaj mulcsozása, vagy a paradicsom permetezése, gombák elleni permetszerek alkalmazásával. Baktériumok és vírusok terjedését megelőzhetjük, ha többek között, tisztán tartjuk eszközeinket. A rovarok és más állatok kártétele ellen a gyérítés, és rovarriasztó permetszerek alkalmazása hatékony lehet.

Hányszor kell locsolnom a paradicsomot?

A szabadföldi paradicsomok a nagy nyári melegben igénylik a napi többszöri öntözést. A növények vízigénye a növekedési időszak során kb. 500-600 mm. Amikor az időjárás már hidegebbre fordul, a paradicsom öntözését lecsökkenthetjük heti 1-2 alkalomra.
A ládákban, cserepekben termesztett paradicsomok vízigénye magasabb, mint a szabadföldi paradicsomoknak, hiszen az ezekben lévő föld gyorsabban felmelegszik, ami nagyobb vízpárolgást eredményez.

Honnan tudom, hogy öntöznöm kell a paradicsomot?

Figyeljünk növényünkre! Ha kókadnak a levelek, vagy kezünkkel a töveknél száraz talajt észlelünk, itt az ideje az öntözésnek!

Milyen vegyszermentes permetezési lehetőségeim vannak?

A paradicsomok permetezésére megannyi házilag bevethető természetes módszer ismeretes. Ilyen például a gyógytea, erjesztett növényi levek, tej, szódabikarbónás víz, de sokan esküsznek az élesztős permetlére is (annak ellenére, hogy erről a technikáról nincsenek hivatalos mérési adataink.

Miért káros a vegyszeres permetezés?

A mesterséges növényvédőszerekkel történő permetezés – a szigorú egészségvédelmi szabályok betartása mellett is káros lehet. Attól függően, hogy kontakt vagy felszívódó szerrel kezelték, a paradicsom permetezése után vegyszermaradványok juthatnak a szervezetünkbe, amelyek kiválthatnak allergiás reakciót, de hosszú távon súlyosabb egészségügyi gondokat is okoznak szervezetünkben. A legtöbb növényvédőszer – bár egészséges, szép terméseket eredményez, súlyosan károsítja az egész élővilágot.

Mivel permetezzük a paradicsomot?

A paradicsom permetezéséhez leginkább az erjesztett növényi leveket ajánljuk. Erre alkalmas szinte bármilyen növény, csalán, gyermekláncfű, hagymahéj. Ezeket 2-3 hétre beáztatjuk, lezárva tároljuk, naponta kevergetjük. Majd leszűrjük és 1:10 vagy 1:20-as higításban juttatjuk a talajba a paradicsom öntözése során, vagy lombtrágyaként a növények leveleire. Kreatív Farmer tipp: ha csak 2-3 napig áztatjuk a csalánt, a levelekre permetezve rovarriasztó hatással is rendelkezik.

Mik a leggyakoribb betegségei a paradicsomnak?

A paradicsom betegségei közül a fitoftória a legveszélyesebb, de gyakran találkozni még többek között alternáriával, szeptóriával, lisztharmattal, paradicsomvésszel vagy a szeptóriás levélfoltossággal is.

Hogyan ismerem fel ezeket a betegségeket? Mik a jelei a betegségeknek?

A korai ragyásodás, azaz az alternaria solarinevű betegség a paradicsom levelét, szárát és termését egyaránt károsítja. Jellegzetessége az idősebb leveleken jelentkező sárgulás és sötét körkörös foltok kialakulása. A sérült levelek korán elszáradnak, melynek következtében a túl sok napfény hatására a termés megég.

A szeptóriás levélfoltosság tünetei kicsi, sötét, vizenyős foltként jelentkeznek az idősebb leveleken, amelyek kerek foltokká alakulnak, fekete vagy barna szegéllyel és szürke középponttal. Súlyos esetben a foltok egyesülnek, így a levelek lelohadnak, és leválnak a növényről.

Milyen természetes gyógyszerek vannak ezekre a betegségekre?

Lisztharmat kezelésére nagyon hatásos megoldás a kén. Fitoftóra, alternária, szeptória és más gombás megbetegedések ellen használhatjuk bátran a zsúrlófőzetet és más, réz tartalmú szereket.

A paradicsomvész megelőzésére a tejes permetezés az, ami környezetbarát, mégis hatásosnak mondható. azonban az első lépés mindig a beteg tövek eltávolítása legyen.

Milyen termésnövelő természetes tápot/tápoldatot használjak?

Mi leginkább az erjesztett növényi leveket ajánljuk erre a célra. Elkészítéséhez, szinte bármilyen növényt, pl. csalánt, gyermekláncfüvet vagy hagymahéjat választhatunk. Áztassuk őket 2-3 hétre, mialatt lezárva tároljuk, naponta kevergetjük. Majd leszűrjük és 1:10 vagy 1:20-as higításban juttatjuk a talajba vagy lombtrágyaként a növények leveleire.

A ládákban, cserepekben termesztett paradicsomok vízigénye magasabb, mint a szabadföldi paradicsomoknak, hiszen az ezekben lévő föld gyorsabban felmelegszik, ami nagyobb vízpárolgást eredményez.

Hogy marad egészséges a paradicsom?

A paradicsom betegségei elleni védekezés során a leghatékonyabb módszer, ha inkább a megelőzésére fektetjük a hangsúlyt. Megelőzés eszközei: a vetésforgó, növénytársítás, növénygondozás, mulcsozás, eszközök tisztítása, hasznos állatok, növénykondicionálás.

Mikor, mettől meddig lesz érett termésem?

A korai szabadföldi paradicsomok már júliustól elkezdenek érni. Ha folytonnövő fajtát választottunk, a virágzás és érés folyamatos lesz, azaz nem egyszerre érnek be a termések, hanem nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig szedhetjük őket. Determinált fajtáknál jellemző, hogy a termések szinte egyszerre érnek, általában nyár végén, ősz elején, ekkor hirtelen nagyobb mennyiség áll majd rendelkezésünkre.

Mit ültethetek leérés után a paradicsom helyére?

A korán letermett paradicsomtövek helyére másodveteményként olyan növényeket érdemes termeszteni, amelyek kevésbé tápanyagigényesek, a paradicsom betegségei és kártevő nem támadják őket. Ilyen lehet a bokorbab vagy a káposztafélék. Ha ősszel takarítjuk be a paradicsomot, télre duggathatunk a helyére fokhagymát vagy vöröshagymát.

* A hivatalos szakkifejezés a magvetés, azonban a hétköznapi nyelvben – helytelenül – ez mag ültetéseként terjedt el. Az oldalunkon ez utóbbit használjuk a közérthetőség kedvéért.

Lépj kapcsolatba velünk!

Kérdésed van a termékeinkkel vagy a növénytermesztéssel kapcsolatban? Bátran írj nekünk!

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása