Paradicsom permetezése vegyszermentesen

Paradicsom, Tudástár

Amennyire sokoldalúan felhasználható növény a paradicsom, olyan fogékony a betegségekre, fertőzésekre, így nagyon fontos tehát a paradicsom permetezése. Tudtad hogy a saját konyhádban, házilag is előállíthatsz olyan szereket, amik gombaellenes hatásuk mellett, rovarriasztó szerként is bevethetőek? Nincs időd vagy kedved otthoni módszerekhez nyúlni? Számodra is van néhány ötletünk, mutatjuk!

Paradicsom permetezés fontossága

A paradicsom rendkívül érzékeny növény. Fogékony a gombabetegségekre, könnyen áldozatává válik a baktériumos és vírusos fertőzésnek, illetve a kártevők is előszeretettel támadják. Eredeti hazájában, ahol évelőként nevelik, ellenállóbb, kártevőinek is megvannak a természetes ellenségeik. Nálunk teljesen más éghajlaton, időjárási viszonyok között sokkal nagyobb védelmet igényel.

Paradicsom permetezése

Nagyüzemi termesztésben a magvetéstől a betakarításig folyamatos vegyszeres kezelésen esnek át a paradicsom növények, annak érdekében, hogy minél nagyobb terméshozamot érjenek el a termesztők minél kisebb veszteséggel. Ez hosszú távon nagy kárt okoz a talajban, az állatvilágban, természetes vizeinkben, és nem utolsó sorban bennünk is, emberekben.

A paradicsom házi permetezése: Azonban nem feltétlenül kell vegyszerekhez nyúlnunk, hogy megfelelően védekezni tudjunk a betegségek és kártevők ellen. A paradicsom permetezése hatásos házi permetszerek alkalmazásával is elvégezhető, legvégső esetben használhatunk biológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket is. Ezt alkalmazva környezettudatosabbak és egészségesebbek is lehetünk.

A paradicsom legfontosabb betegségei közé tartoznak a gombabetegségek. A gombák meleg, párás környezetben érzik jól magukat, olyan helyen, amit nem jár át a levegő, ahol folyamatos harmat és víz van a növények felületén. Sokszor elegendő a paradicsom alsó leveleinek eltávolítása, emellett szintén megoldás a paradicsom permetezés gomba ellen. A legtöbb permetszer alkalmas a rovarok távoltartására is.

Nézzük meg, hogyan oldható meg a paradicsom permetezés házilag, fillérekből!

Rengeteg helyen olvashatunk hasonló tippeket, mint a paradicsom öntözése szódabikarbónával, tejjel vagy erjesztett levekkel. Nézzük most meg közelebbről melyik módszer hogy működik.:

Tea

Teázzunk együtt konyhakerti növényeinkkel, készítsünk nekik is gyógyteát! Kifejezetten gombabetegségek kezelésére alkalmas a zsúrlófőzet. Mezei zsúrlóból erős teát főzünk, hagyjuk kihűlni, leszűrjük, majd ezzel permetezzük a növényeinket.

Erjesztett növényi lé

Készíthetünk erjesztett növényi leveket, amely igazi házi permetszer paradicsomra. Erre alkalmas szinte bármilyen növény, csalán, gyermekláncfű, hagymahéj. Ezeket 2-3 hétre beáztatjuk, lezárva tároljuk, naponta kevergetjük. Majd leszűrjük és 1:10 vagy 1:20-as higításban juttatjuk a talajba a paradicsom öntözése során, vagy lombtrágyaként a növények leveleire.

Kreatív Farmer tipp: ha csak 2-3 napig áztatjuk a csalánt, a levelekre permetezve rovarriasztó hatással is rendelkezik.

Paradicsom permetezése tejjel

Egyre népszerűbb a paradicsom permetezése tejjel. A benne lévő tápanyagokat ugyanis a növények is hasznosítani tudják. A paradicsom tejes permetezése paradicsom kálciumhánya esetén javallott, tej és víz 1:9 arányú keverékét alkalmazhatjuk közvetlenüla levelekre. A tejet gombabetegségek megelőzésére és fertőtlenítésre is használhatjuk. Olvasni olyan bejegyzéseket, ahol a permetszer, a szódabikarbóna és tej keveréke.

Paradicsom permetezése szódabikarbónával

Szódabikarbónás permetezés paradicsomnál: Gombaölőszerként tartják számon sok egyéb hasznos tulajdonsága mellett, ezért kiváló “házi” megoldás lehet a szódabikarbóna paradicsom permetezése során. Ha ezt a módot választjuk, a paradicsom permetezés szódabikarbónával úgy történjen, hogy 1 liter vízben egy teáskanálnyi port oldjunk fel és permetezzük vele a fertőzött leveleket.

Permetezés szódabikarbónával – erre figyelj!


Vigyázzunk azonban, mert attól hogy a szódabikarbóna paradicsomra jótékony hatással van, nagy mennyiségben ne alkalmazzuk, mert a talaj pH értékét megemeli.

Paradicsom permetezés szódabikarbónával

Paradicsom permetezése élesztővel

Sok helyen olvashatjuk, hogy a paradicsom permetezése élesztővel, a paradicsom tápoldatozása során használt vegyi anyagok természetes alternatívája lehet. Erről a technikáról azonban, nincsenek hivatalos mérési adatok még, úgy, ahogyan a talajba jutó élesztőgombák hosszútávú hatásáról sem. De a kíséretek ígéretesek, sokan alkalmazzák dísznövényeikhez és mostanában paradicsom és uborka tápoldatozásához is. 0,5-1%-os töménységben ajánlják használatát. Itt is, mint a szódabikarbónás permetezésnél, legyünk tudatosak és elővigyázatosak a szabadföldi használatnál, hiszen – bármilyen jótékony hatása is legyen – felboríthatjuk vele a talajélet egyensúlyát.

Természetes permetszerek a boltból

Már a kertészeti szakáruházakban és kisboltokban is kaphatók olyan növényvédőszerek, amelyek környezetkímélőek, nem veszélyesek az élővilágra, de hatásosak a növények védelmében. A paradicsom permetezése során, abban az esetben, ha nincs kedvünk vagy lehetőségünk mindenképpen a házi módszereket kipróbálni, könnyen hozzájuthatunk réztartalmú szerekhez, mikrobiológiai készítményekhez és tápoldatokhoz is.

Megelőzhetőek a paradicsom betegségei?

Mivel a paradicsom rendkívül érzékeny növény, ezért teljes mértékben nem tudjuk megelőzni a betegségeket, ugyanis nagyon sok múlik az időjárási viszonyokon, a rovarpopuláció nagyságán és még számtalan, rajtunk kívül álló körülményen. De ha megtanuljuk felismerni a paradicsom legfontosabb betegségeit, hatékonyan tudjunk védekezni ellenük. Ehhez nyújt segítséget A paradicsom betegségei cikk. 

Paradicsom permetezése – Gyakori kérdések

Milyen vegyszermentes permetezési lehetőségeim vannak?

Megannyi házilag bevethető természetes módszer ismeretes a vegyszermentes permetezésre. Ilyen például a gyógytea, erjesztett növényi levek, tej, szódabikarbónás víz, de sokan esküsznek az élesztős permetlére is (annak ellenére, hogy erről a technikáról nincsenek hivatalos mérési adataink.

Miért káros a vegyszeres permetezés?

A mesterséges növényvédőszerekkel történő permetezés – a szigorú egészségvédelmi szabályok betartása mellett is káros lehet. Attól függően, hogy kontakt vagy felszívódó szerrel kezelték, a paradicsom permetezése után vegyszermaradványok juthatnak a szervezetünkbe, amelyek kiválthatnak allergiás reakciót, de hosszú távon súlyosabb egészségügyi gondokat is okoznak szervezetünkben. A legtöbb növényvédőszer – bár egészséges, szép terméseket eredményez, súlyosan károsítja az egész élővilágot.

Mivel permetezzük a paradicsomot?

Nehéz eligazodni azon, hogy mivel permetezzük a paradicsomot? Mi a paradicsom permetezéséhez leginkább az erjesztett növényi leveket ajánljuk. Erre alkalmas szinte bármilyen növény, csalán, gyermekláncfű, hagymahéj. Ezeket 2-3 hétre beáztatjuk, lezárva tároljuk, naponta kevergetjük. Majd leszűrjük és 1:10 vagy 1:20-as higításban juttatjuk a talajba a paradicsom öntözése során, vagy lombtrágyaként a növények leveleire. Kreatív Farmer tipp: ha csak 2-3 napig áztatjuk a csalánt, a levelekre permetezve rovarriasztó hatással is rendelkezik.

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása