Mikor érik a paradicsom? Szedési útmutató

Paradicsom, Tudástár

Nem lehet egy szóban válaszolni arra, hogy mikor érik a paradicsom, hiszen ez fajtánként, típusonként is változik. Erre a szempontra mindenképpen érdemes tekintettel lennünk, ha a különböző vetőmagok, palánták között kutakodunk. Na de mutatjuk mi az az ideális állapot, amikor már szüretelhetőek a bogyók!

Mikor érik a paradicsom?

A paradicsom érése

A paradicsom palánták a kiültetést követően hamar megindulnak a fejlődésben. Ha az időjárás kedvező, azaz sok a napsütés, már a nyár elején megkezdődik a paradicsom virágzási ideje. Fordítsunk elegendő figyelmet a törődésükre! A paradicsom gondozása során egyenletesen öntözünk és tápoldatozzuk őket, ez majd segíti a terméskötődést.


A paradicsom érése nem egyforma, ez fajtánként és típusonként változhat.

A paradicsom érési ideje folytonnövő és determinált típusok esetén

A paradicsom érési ideje, a korai szabadföldi paradicsomok esetén már júliustól elkezdődik.

Mikor terem a paradicsom? – Ha folytonnövő fajtát választottunk, a virágzás és érés folyamatos lesz, azaz nem egyszerre érnek be a termések, hanem nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig szedhetjük őket. Ha nyár végén még túl sok éretlen termés van a tövön, érdemes a paradicsomot tetejezni, ezzel meggátoljuk a további növekedésben és így az energiáját a bogyók érlelésére fordítja.

Mikor érik a paradicsom

Hogy a paradicsom mikor terem, az a determinált fajtáknál ennél speciálisabb, hiszen náluk jellemző, hogy a termések szinte egyszerre érnek, általában nyár végén, ősz elején. Ekkor hirtelen nagyobb mennyiség áll majd rendelkezésünkre belőlük.

Más a betakarítás ideje a friss fogyasztásra szánt fajtáknak és más a konzervparadicsom fajtáknak.

Hogyan szüreteld a paradicsomot?

A paradicsom utóérő. Ez azt jelenti, hogy a szárról leszedve a bogyó etiléngázt bocsát ki, amely érést idéz elő. Az utóérés során a még zöldes szín pirosba megy át, a klorofill mennyisége egyre csökken és helyette a színért felelős karotinoidok száma növekszik, ettől lesz piros (sárga, narancs) a paradicsomunk. Ezért nem kell megijedni, ha a hideg idő közeledtével nem pirosodik a paradicsom az összes meghagyott tövön.

Azt, hogy ezt követően mennyi idő alatt érik be a paradicsom, akár egy papírzacskóval is befolyásolhatjuk, sürgethetjük.

Ezért a paradicsomot nem muszáj teljes érésig a tövön hagyni. Ha ezt tesszük, könnyebben sérülnek a termések a környezeti tényezőknek (pl. eső) és a kártevők megjelenésének (pl. poloska) következtében.

Paradicsom szüret

Amikor pirosodik a paradicsom, a termés már fényes és a termés csúcsán benyomható, megkezdődhet a paradicsom szedés. Ezt végezhetjük tiszta, éles metszőollóval is, de mindkét esetben ügyeljünk arra, hogy ne okozzunk sérülést sem a termésen, sem a száron.

Paradicsommag szedése

Próbálkozhatsz saját termelésű paradicsomokkal is, ezért pár paradicsomot szaporításhoz is félretehetsz azért, hogy magot fogj belőlük. Ennek módszeréről a Paradicsom ültetése magról című cikkünkben olvashatsz. A paradicsommag szedése során azonban figyeljünk arra, hogy kezeletlen egyedeket válasszunk a szaporításhoz!

Paradicsom gondozása

A paradicsom befőzése, feldolgozása

Ha a paradicsomot teljesen érett állapotban szedjük, érdemes mielőbb elfogyasztani. Ha a tövön érik be teljesen, finom, édes, lédús, friss fogyasztásra ekkor a legalkalmasabb. Ha azonban a paradicsom befőzése vagy tárolása a célunk, ne várjuk meg a teljes érést.

A nem teljesen érett paradicsomokat száraz, hűvös, de nem hideg helyen utóérleljük. A paradicsom tárolása során, figyeljünk arra, hogy ha hűtőszekrényben tartjuk őket, likopintartalma csökkenhet.

Eltevésre általában a féldeterminált, nagy lombú fajták alkalmasak, ezeknek a bogyója keményebb, szárazanyag és rosttartalma magasabb. Tájfajta paradicsomok csak friss fogyasztásra vagy azonnali feldolgozásra alkalmasak, rosszul tárolhatók.

A paradicsomokból készíthetünk pürét, ketchupot, ivólevet, vagy akár aszalhatjuk is. 

Paradicsom befőzése

Mikor érik a paradicsom – Gyakori kérdések:

Mikor, mettől meddig lesz érett termésem?

A korai szabadföldi paradicsomok már júliustól elkezdenek érni. Ha folytonnövő fajtát választottunk, a virágzás és érés folyamatos lesz, azaz nem egyszerre érnek be a termések, hanem nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig szedhetjük őket.

Meddig terem a paradicsom? – A determinált fajtáknál jellemző, hogy a termések szinte egyszerre érnek, általában nyár végén, ősz elején, ekkor hirtelen nagyobb mennyiség áll majd rendelkezésünkre.

Miért nem érik a paradicsom?

Hogy miért nem érik a paradicsom, vagy hogy miért nem pirosodik a paradicsom bogyó, annak számos oka lehet:

 • a nem megfelelő hőmérséklet: túl hideg, túl meleg,
 • túlnőtt, megterhelt indák,
 • csúcsrothadás,
 • napfényhiány.

A paradicsom meglehetősén tápanyagigényes növény. Először teremtsd meg neki a megfelelő környezeti feltételeket, add meg neki a megfelelő tápanyagokat, valószínű ezek hiánya miatt nem érik a paradicsom.

Több cikket is találunk a paradicsom utóérése témájában, vagy hogy mit tegyünk akkor ha a paradicsom nem pirosodik. Ezek azt ígérik, ha a zöld paradicsomot bezacskózzuk egy érő banán vagy alma társaságában, ez elősegíti paradicsom pirosodást, hiszen ezek a gyümölcsök etiléngázt bocsátanak ki. Érdemes lehet vele próbálkozni.

Mit ültethetek leérés után a paradicsom helyére?

A korán letermett paradicsomtövek helyére másodveteményként olyan növényeket érdemes termeszteni, amelyek kevésbé tápanyagigényesek, a paradicsom betegségei és kártevő nem támadják őket. Ilyen lehet a bokorbab vagy a káposztafélék. Ha ősszel takarítjuk be a paradicsomot, télre duggathatunk a helyére fokhagymát vagy vöröshagymát.

Mind a(z) 22 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása