Nem lehet egy szóban válaszolni arra, hogy mikor érik a paradicsom, hiszen ez fajtánként, típusonként is változik. Erre a szempontra mindenképpen érdemes tekintettel lennünk, ha a különböző vetőmagok, palánták között kutakodunk. Na de mutatjuk mi az az ideális állapot, amikor már szüretelhetőek a bogyók!
Mikor érik a paradicsom?
A paradicsom érése
A paradicsom palánták a kiültetést követően hamar megindulnak a fejlődésben. Ha az időjárás kedvező, azaz sok a napsütés, már a nyár elején megkezdődik a paradicsom virágzási ideje. Fordítsunk elegendő figyelmet a törődésükre! A paradicsom gondozása során egyenletesen öntözünk és tápoldatozzuk őket, ez majd segíti a terméskötődést.
A paradicsom érése nem egyforma, ez fajtánként és típusonként változhat.
A paradicsom érési ideje folytonnövő és determinált típusok esetén
A paradicsom érési ideje, a korai szabadföldi paradicsomok esetén már júliustól elkezdődik.
Mikor terem a paradicsom? – Ha folytonnövő fajtát választottunk, a virágzás és érés folyamatos lesz, azaz nem egyszerre érnek be a termések, hanem nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig szedhetjük őket. Ha nyár végén még túl sok éretlen termés van a tövön, érdemes a paradicsomot tetejezni, ezzel meggátoljuk a további növekedésben és így az energiáját a bogyók érlelésére fordítja.

Hogy a paradicsom mikor terem, az a determinált fajtáknál ennél speciálisabb, hiszen náluk jellemző, hogy a termések szinte egyszerre érnek, általában nyár végén, ősz elején. Ekkor hirtelen nagyobb mennyiség áll majd rendelkezésünkre belőlük.
Más a betakarítás ideje a friss fogyasztásra szánt fajtáknak és más a konzervparadicsom fajtáknak.
Hogyan szüreteld a paradicsomot?
A paradicsom utóérő. Ez azt jelenti, hogy a szárról leszedve a bogyó etiléngázt bocsát ki, amely érést idéz elő. Az utóérés során a még zöldes szín pirosba megy át, a klorofill mennyisége egyre csökken és helyette a színért felelős karotinoidok száma növekszik, ettől lesz piros (sárga, narancs) a paradicsomunk. Ezért nem kell megijedni, ha a hideg idő közeledtével nem pirosodik a paradicsom az összes meghagyott tövön.
Azt, hogy ezt követően mennyi idő alatt érik be a paradicsom, akár egy papírzacskóval is befolyásolhatjuk, sürgethetjük.
Ezért a paradicsomot nem muszáj teljes érésig a tövön hagyni. Ha ezt tesszük, könnyebben sérülnek a termések a környezeti tényezőknek (pl. eső) és a kártevők megjelenésének (pl. poloska) következtében.
Paradicsom szüret
Amikor pirosodik a paradicsom, a termés már fényes és a termés csúcsán benyomható, megkezdődhet a paradicsom szedés. Ezt végezhetjük tiszta, éles metszőollóval is, de mindkét esetben ügyeljünk arra, hogy ne okozzunk sérülést sem a termésen, sem a száron.
Paradicsommag szedése
Próbálkozhatsz saját termelésű paradicsomokkal is, ezért pár paradicsomot szaporításhoz is félretehetsz azért, hogy magot fogj belőlük. Ennek módszeréről a Paradicsom ültetése magról című cikkünkben olvashatsz. A paradicsommag szedése során azonban figyeljünk arra, hogy kezeletlen egyedeket válasszunk a szaporításhoz!

A paradicsom befőzése, feldolgozása
Ha a paradicsomot teljesen érett állapotban szedjük, érdemes mielőbb elfogyasztani. Ha a tövön érik be teljesen, finom, édes, lédús, friss fogyasztásra ekkor a legalkalmasabb. Ha azonban a paradicsom befőzése vagy tárolása a célunk, ne várjuk meg a teljes érést.
A nem teljesen érett paradicsomokat száraz, hűvös, de nem hideg helyen utóérleljük. A paradicsom tárolása során, figyeljünk arra, hogy ha hűtőszekrényben tartjuk őket, likopintartalma csökkenhet.
Eltevésre általában a féldeterminált, nagy lombú fajták alkalmasak, ezeknek a bogyója keményebb, szárazanyag és rosttartalma magasabb. Tájfajta paradicsomok csak friss fogyasztásra vagy azonnali feldolgozásra alkalmasak, rosszul tárolhatók.
A paradicsomokból készíthetünk pürét, ketchupot, ivólevet, vagy akár aszalhatjuk is.

Mikor érik a paradicsom – Gyakori kérdések:
Mikor, mettől meddig lesz érett termésem?
A korai szabadföldi paradicsomok már júliustól elkezdenek érni. Ha folytonnövő fajtát választottunk, a virágzás és érés folyamatos lesz, azaz nem egyszerre érnek be a termések, hanem nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig szedhetjük őket.
Meddig terem a paradicsom? – A determinált fajtáknál jellemző, hogy a termések szinte egyszerre érnek, általában nyár végén, ősz elején, ekkor hirtelen nagyobb mennyiség áll majd rendelkezésünkre.
Miért nem érik a paradicsom?
Hogy miért nem érik a paradicsom, vagy hogy miért nem pirosodik a paradicsom bogyó, annak számos oka lehet:
- a nem megfelelő hőmérséklet: túl hideg, túl meleg,
- túlnőtt, megterhelt indák,
- csúcsrothadás,
- napfényhiány.
A paradicsom meglehetősén tápanyagigényes növény. Először teremtsd meg neki a megfelelő környezeti feltételeket, add meg neki a megfelelő tápanyagokat, valószínű ezek hiánya miatt nem érik a paradicsom.
Több cikket is találunk a paradicsom utóérése témájában, vagy hogy mit tegyünk akkor ha a paradicsom nem pirosodik. Ezek azt ígérik, ha a zöld paradicsomot bezacskózzuk egy érő banán vagy alma társaságában, ez elősegíti paradicsom pirosodást, hiszen ezek a gyümölcsök etiléngázt bocsátanak ki. Érdemes lehet vele próbálkozni.
Mit ültethetek leérés után a paradicsom helyére?
A korán letermett paradicsomtövek helyére másodveteményként olyan növényeket érdemes termeszteni, amelyek kevésbé tápanyagigényesek, a paradicsom betegségei és kártevő nem támadják őket. Ilyen lehet a bokorbab vagy a káposztafélék. Ha ősszel takarítjuk be a paradicsomot, télre duggathatunk a helyére fokhagymát vagy vöröshagymát.
0 hozzászólás