Paradicsom fajták bemutatása (koktél, óriás, folytonnövő, stb.)

Paradicsom, Tudástár

Az alábbi bejegyzésünkben a paradicsom fajták bemutatásáról lesz szó. Talán nem is tudtad, hogy több 100 paradicsom fajta kapható Magyarországon és egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod otthoni termesztésre. Tarts velünk, hiszen cikkünk nem (csak) a profi, hanem az otthoni hobbi kertészeknek szól!

Paradicsom fajták képekkel

A hazánkban is elérhető paradicsom fajtái között, ma már találunk kisebbet, nagyobbat, pirosat, sárgát, zöldet sőt feketét is. Mielőtt kiválasztjuk a kiszemelt magokat vagy megfelelő paradicsom palánta fajtákat, vegyük számításba azt, hogy milyen körülményeket tudunk biztosítani a növények számára, azaz cserépben, kertben vagy magaságyásban tudjuk-e elhelyezni őket. (A különböző paradicsom fajták képpel láthatóak egyébként a vetőmagok csomagolásán, sőt ültetésükre és termesztésükre vonatkozó piktogramokat is találunk rajtuk.) Gondoljuk át, hogy később majd mit szeretnénk belőle készíteni vagy milyen formában szeretnénk fogyasztani, hiszen egyes paradicsomfélék sav és cukortartalma eltérő lehet

Néhány bekezdésünkben láthatóak lesznek a paradicsom fajták képekkel is.

Paradicsom fajtái

Paradicsomfajták csoportosítása 

A paradicsom fajták csoportosítása különböző szempont szerint történik:

 • Befőzni való paradicsom fajták pl.: Ace 55, Buau 50, Marmande, Mobil, Kecskeméti jubileum, Ökörszív, Unibac, Zömök, San Marzano
 • Friss fogyasztásra kiváló választás pl.: Ananas noire, Bolíviai vadparadicsom, Sun Gold
 • Befőzésre és friss fogyasztásra is alkalmas a Balkonstar vagy az Ace55

A paradicsom fajtákat ezek mellett három fő csoportba oszthatjuk. Az egyik a determinált vagy bokorparadicsom, a másik a folytonnövő vagy másnéven futó paradicsom fajták, valamint a féldeterminált kategória. A paradicsom deteminált akkor, ha a növekedése leáll, ha a fajtára jellemző magasságot eléri, virágba borul majd kezdi érlelni a terméseit. Bokorparadicsomot kis helyigényük miatt, teraszon, erkélyen, ládában, cserépben kezdő kertészek is szívesen termesztenek. Aki egyszerre nagyobb mennyiségben szeretne szüretelni, válassza ezeket a fajtákat! A féldeterminált fajta jellemzője, hogy növekedését a 8-9. fürt zárja le. Támrendszert igényelnek, erős hónaljhajtás képződésre hajlamosak.

Paradicsom fajták csoportosítása

Folytonnövő paradicsom fajták

(Lugas paradicsom fajták)

A különböző paradicsom fajták nevei árulkodnak a paradicsom tulajdonságáról. A folytonnövő, azaz a nem determinált paradicsom fajták jellemzője, hogy hosszabb a vegetációs ideje, és folyamatosan, egészen a nagyobb fagyok megjelenéséig folytatják a bogyók érlelését. Lassú és állandó paradicsomellátást biztosítanak termesztőik számára. Ezeknek a fajtáknak megfelelő támasztékra van szükségük, mert a szár nem bírja el a terhelést.

A paradicsomfajták többsége a folytonnövő paradicsom fajták csoportjába tartozik. Ilyen például az F1 paradicsom fajták: Boderine F1, Monaline F1, King Creole F1, a Buzau 50, a Carolina, a Lugas paradicsom fajták, (pl. Lugas F1),a Mini sárga, aSan Marzano, vagy a Goldkrone paradicsom.

Paradicsom fejjel lefelé?

Alternatív megoldásként a paradicsomot fejjel lefelé is lehet nevelni. Ez kiküszöböli a támaszték szükségességét, jobban éri a töveket a napfény és a levegő, így a gombabetegségek kockázata is csökken, de figyelnünk kell, hogy az öntözővíz ne folyjon végig a töveken és a bogyókon. Azonban a növény még mindig nehéz lesz, ezért a felfüggesztéshez használj erős horgot és strapabíró akasztót.

Folytonnövő paradicsom fajták

Koktélparadicsom fajták – Az “édes paradicsom fajták”?

A koktél paradicsom fajták jellegzetessége, hogy sokkal kisebb termést nevel, mint rokonai. Édes paradicsom, mérete miatt igen praktikus, leginkább nyersen fogyasztjuk. Mutatós zöldsalátákba téve, hidegtálakon, és egészben sütve is igazán feldobja például a grill ételeket is. A koktélparadicsomok kimondottan ízletes paradicsom fajták.

A koktélparadicsom íze, függ a talaj minőségétől és a növekedés során kapott tápanyagoktól.

A koktélparadicsom fajták közé soroljuk, többek között a Caralina, Goldkrone, Zebrino, Sungreen, Mcdreamy, Sunstream paradicsom, Sole, Mini On, Coralina paradicsom stb.

Koktél paradicsom fajták

Óriás paradicsom fajták

hozhatnak. Friss fogyasztásra, ételekbe, salátákba, grillezésre, befőzésre kiválóan alkalmas különlegességek. Az óriás paradicsom fajták egészséges növekedéséhez mindenképpen támrendszere, pl. erős teherbírású fa karókra van szükség. (Ezért nevezik őket úgy is, hogy karós paradicsom fajták.)

Fajtái pl.: Rózsaszínű szív, Pirosszív, Supersteak paradicsom (Supersteak F1) vagy aBrutus paradicsom.

Kreatív Farmer Kisokos: A brutus paradicsom magassága elérheti a 160-180 cm-t is. Hosszú tenyészidejű, bőtermő, különleges óriás fajta. Termése piros, jó ízű, lapított, gerezdes, akár 1 kg is lehet. – kimondottan “nagy fajta paradicsom”.

Óriás paradicsom fajták

Savmentes paradicsom fajták

Az igazság az, hogy tulajdonképpen teljesen savmentes paradicsom nem létezik, (ahogy savmentes paradicsom mag sem), hiszen valamennyi paradicsom pH-ja 4,0 és 4,6 közé esik. Az alacsony savtartalmú paradicsom inkább érzékelés kérdése. Ezen fajták jellemzője, hogy magas cukortartalmuknak köszönhetően ízük nem savas. Héjuk jellemzően vékony, így könnyebben emészthető. Savmentes paradicsom fajták pl.: Big yellow, Ökörszív paradicsom, Campari paradicsom, Sun Gold, Sweet Million, Sweetie stb. de savmentes paradicsom palántaként találkozhatunk a Ponderosa Pink paradicsommal is.

Savmentes paradicsom fajták

Fürtös paradicsom fajták 

Fürtös paradicsomok, folytonos növekedésű, támrendszert igénylő, kedvelt paradicsom fajták, melyek késő őszig érlelik zamatos terméseiket. Ha apróbb termésű ízletesbogyókat szeretnénk fürtös paradicsom fajták közül próbáljuk ki pl.: az Amish, a Black cherry, a Yellow-black, aSan SweetCherry és a Sárga koktélparadicsomot, vagy a válasszunk a Sunstream paradicsom magok közül.

Fürtös paradicsom fajták

Determinált paradicsom fajták

Kecskeméti Paradicsom fajták

A determinált paradicsom, más néven bokor paradicsom fajták ismertetője, hogy növekedésük leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri, virágba borul majd érlelni kezdi a terméseit. Ezeket a fajtákat teraszon, erkélyen, ládában, cserépben a kezdő kertészek is szívesen termesztik csekély helyigényük miatt. Aki egyszerre több termést szeretne betakarítani, válassza a determinált fajtákat, hiszen bogyói egyszerre érnek be, egy hónap alatt minden darabja szüretelhető.

Népszerű determinált fajták pl:Kecskeméti paradicsom fajták (Kecskeméti Jubileum, Kecskeméti 549, Kecskeméti 3 F1), Ace 55, Mano, Roma VF, Zömök, Mobil,Marmande vagy aBalkonstar paradicsom.

Kreatív Farmer Kisokos: Az ace 55 paradicsom jellemzői, hogy óriás, enyhén lapított gömb alakú bogyói átlagosan 180-220 grammosak. Bogyói sötétpirosak, friss fogyasztásra és befőzésre is kiváló. Betegségekre ellenálló fajta.

Determinált paradicsom fajták

Kreatív Farmer Kisokos: A marmande paradicsom magassága 90-120 cm lehet. Jellemzője, hogy rövid tenyészidejű, bőtermő. Kimondottan nagy paradicsom, bogyója piros, ízletes, lapított gömb alakú, friss fogyasztásra, és befőzésre is alkalmas.

Balkonparadicsom fajták

Azok a vállalkozószellemű kertészek se csüggedjenek, akik nem rendelkeznek több hektárnyi földdel, számukra is van megoldás! A balkonparadicsomokat kisebb, napfényes teraszra vagy erkélyre is ültethetjük. 

Mára számos változatuk elérhető: választhatunk sárga paradicsom fajtákat, narancssárga paradicsomot vagy piros színű paradicsomot, de ültethetünk akár két méter magasságot elérő koktélparadicsomot, vagy törpe paradicsom fajtákat egyaránt. A legfontosabb a balkonparadicsom gondozása során, hogy megfelelő napfényt kapjon a növény, tehát egy eldugottabb, árnyékos teraszon sajnos nem fogja jól érezni magát.

Balkon paradicsom fajták pl.: Mini sárga, Cherrola F1, Vilma vagy a Manó paradicsom.

Kreatív Farmer Kisokos: A balkonparadicsom fajták még a legkisebb erkéllyel rendelkező hobbikertészek számára is lehetőséget nyújt a városi kertészkedésre.

Balokonparadicsom fajták

Féldeterminált fajták

A fajta jellemzője, hogy növekedését a 8-9. fürt zárja le. Fejlődésük során támrendszert igényelnek,erős hónaljhajtás képződésre hajlamosak. Főleg friss fogyasztásra ajánljuk őket.

Féldeterminált paradicsom fajták pl.: Partner, Solido, Transit.

Féldeterminált paradicsom fajták

Egyéb paradicsom fajták

Tájfajta paradicsomok       

A kereskedelmi forgalomban kapható paradicsom fajták mellett szenteljünk néhány szót a tájfajta paradicsomoknak is. Mit is jelent ez a kifejezés? A tájfajták természetes úton, valamint a gazdálkodók által szelektált fajták. Még az ipari termelés felgyorsulása előtt így válogatták és nevelték tovább a gazdák a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajtákat. Tartományonként különböző tájfajta paradicsomról beszélhetünk, melyről nevük is árulkodik, például: Tolna, Gyöngyös, Cegléd, Máriapócs, Pécs gyöngye. 

Manapság ezek a fajták kiszorultak a termesztésből, mivel eltarthatóságuk és változatosságuk szempontjából nem illeszthetőek az ipari termesztésbe. Konyhakerti körülmények között azonban mindenképp érdemes kipróbálni őket, hiszen csodálatos élmény egy évtizedek óta megőrzött fajtát felnevelni és fogyasztani.

Édes paradicsom fajták

Az édes paradicsom fajták, – ahogy nevük is mutatja – magas cukortartalommal rendelkeznek, így ízük igen zamatos. Színük változatos, lilán keresztül a zöld, fekete, csíkos, rózsaszín sárga vagy akár fehér színben is megtaláljuk őket.

Fajtái pl.: Bolíviai paradicsom, Sun Gold, Cukorfalat, Supersweet paradicsom (Supersweet 100), vagy a Golden Sweet – talán őket aposztrofálhatjuk úgy, mint a legfinomabb paradicsom fajta.

Kreatív Farmer Kisokos: Super sweet paradicsom jellemzője, hogy kb. 65 nap alatt érik meg és nagyon édes, 1 cm átmérőjű bogyókat hoz, betegségekkel szemben ellenálló fajta.

Paradicsomfa

A fa paradicsom legismertebb fajtája a Tamarillo, amely viszonylag rövid idő alatt, akár 5 méterre is megnő. A fajára jellemző paradicsom terméshozam csúcsa kb. 4 év alatt érhető el, a fa élettartama kb. 12 évre tehető. A fa általában egyetlen függőleges törzset képez, oldalsó ágakkal. Bogyói kisebbek, alakjuk padlizsánra hasonlít, színe sötét lila, mélyvörös, sárga vagy narancssárga. A magokat körülvevő pép lédús és kissé savanykásabb, mint a kerti paradicsom. A sárga tamarillo gyümölcs általában édesebb, mint a többi bőrszínnel rendelkező gyümölcs. Az érett gyümölcs frissen fogyasztható, vagy pörkölt, leves és konzerv készítéséhez használható.

Fa paradicsom fajták: Tamarillo, Octopus F1.

Befőző paradicsom

Ha befőzéshez keresünk paradicsomot, akkor ilyen fajtát, azaz befőző paradicsomot válasszunk. Ezek a fajták nagyobb méretűek, kimondottan lédús paradicsom fajták és héjuk könnyen eltávolítható.

Befőzni való paradicsom fajták, (amelyekből a legjobb paradicsomszósz készül): pl. Buau 50, Ace 55, Kecskeméti jubileum, Marmande paradicsom, Mobil, Unibac, San Marzano, Zömök, Lycopersicon vagy azÖkörszív paradicsom.

Kreatív Farmer Kisokos: A befőző paradicsom fajták közül, a mobil paradicsom jellemzői a lapított gömb alak, piros bogyójú, jó ellenálló képességű, közkedvelt, magyar nemesítésű paradicsomfajta.

Szabadföldi

Az ipari paradicsomok termelése szabadföldön zajlik, így növekedésüket jelentősebben befolyásolja az időjárás változékonysága. A szabadföldi paradicsomok között, a determinált fajták térhódítása jellemző, melyek közül a nagy terméshozamú hibridek egyeduralkodók.

Szabadföldi paradicsom fajták pl.: Thomas F1; Delfine F1; Monika F1; Petula; Franciose F1; DanielaF1; Durinta F1; Marilyn F1; Regulus F1; Fanny F1 vagy a platus paradicsom (Platus F1).

Korai paradicsom

A korai paradicsom fajták jellemzője, hogy átlagos érési idejük kevesebb, mint 70 nap. Ahhoz, hogy ezekből a fajtákból érett paradicsomok legyenek, a termesztéshez ideális hőmérséklet szükséges

Korai paradicsom fajták pl.: Balkonstar, Bazau 50, Kecskeméti 3 F1, Manó, Vilma, vagy a Zömök paradicsom fajta

Kreatív Farmer Kisokos: Zömök paradicsom jellemzői a korai érés, determinált növekedés. Friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére egyaránt jó választás. Bogyója megnyúlt henger alakú, kemény, bogyói átlagosan 60-70 grammosak, repedésre nem hajlamos.

Paradicsom terméshozam

A paradicsomunk terméshozama nem csak a napsütéses órák, vagy pl. a napfény, a tápanyag és megfelelő vízellátás függvénye. Ha már azt gondolod, hogy a paradicsom nevelése nem jelenthet gondot számodra, itt az ideje hogy megtanuljuk a paradicsom kacsozás művészetét is, amely egyes paradicsomfajtáknál megsokszorozhatja a bogyók mennyiségét.

Paradicsom fajták – Gyakori Kérdések

Milyen jó ellenálló képességű paradicsom fajtát válasszak?

Melyek a legjobb paradicsom fajták? A kártevőkkel, fertőzésekkel, kórokozókkal szemben a nemesített, rezisztens paradicsom fajták a legkikezdhetetlenebbek. Ilyen ellenálló paradicsom fajtáknak számítanak a Lugas paradicsom fajták (pl. lugas f1 paradicsom).

Melyek a bőtermő fajták?

A bőtermő paradicsom fajták: a Lycoperticon K3, a Datlo koktél paradicsom, a Jubileum, a Banana legs, a Barry’s Crazy Cherry, a Paprikaparadicsom vagy a White Cherry paradicsom.

A legfinomabb paradicsom fajtáknak aBolíviai paradicsomot, a Sun Goldot, Cukorfalatot, Supersweet paradicsomot és a Golden Sweetet tartják.

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

2 hozzászólás

 1. Heves Ilona

  Tanulságosak a leírtak, de én keresek egy különleges fajtát. A formája olyan, mint a Lukullusz paradicsomé, hossza kb. 12 cm, héja nagyon vékony, kevés magja van. Ize csodálatos, kissé édes (nem annyira mint a koktél). Egyszer hozzájutottam, érleltem még, és a magját kiszedtem. Most beültettem, de nem tudom milyen magasságú lesz. ( Ha kikel)
  Ha a tulajdonságairól ráismernek, kérem segítsenek

  Válasz
  • Németh Attila

   Jó napot kívánok. A Gyöngyösi magyar fajta paradicsom az. Örülök, hogy segíthettem.További szép napot kívánok.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása