Paradicsom tápoldatozása az egészséges növényért

Paradicsom, Tudástár

A paradicsom tápanyagigényes növény, mely a vegetációs időszak minden szakaszában meghálálja a tápanyag utánpótlást. Tudtad, hogy a “támogatást” már a palánta kiültetése után érdemes elkezdeni a gyökérképződés fokozása érdekében? Na de mi a helyzet a fejlett növényekkel? Cikkünkből többek között ez is kiderül, tarts velünk a paradicsom tápoldatozása során!

Mikor tápoldatozzunk?

A paradicsom tápoldatozása igen hasznos lehet a növény különböző fejlődési időszakaiban, de kiemelten fontos a paradicsom ültetése idején. Életfolyamataihoz, szakaszonként eltérő makro- és mikroelemekre van szüksége.
Makroelemek azok, melyet a paradicsom nagy mennyiségben tartalmaz és igényel, mikroelemek alatt pedig a kisebb mennyiségű, de szintén fontos tápanyagokat értjük.

A legfontosabb makroelemek a nitrogén, foszfor és a kálium. A boltokban kapható tápoldatok címkéjén is ezeknek az aránya, az ún. NPK arány található. A paradicsomnak nitrogénre a vegetatív növekedéshez, lombképződéshez, és a virágzást megelőzően van a legnagyobb szüksége. Foszforra a begyökeresedésnél van hatalmas szükség, ezért kiemelten fontos a paradicsom palánta tápoldatozása a palánta kültetésekor. A kálium a terméskötődéshez elengedhetetlen. Ezeken kívül fontos makroelem még a kálcium, melyet a virágzástól kedve érdemes akalmaznunk, ahogy a magnéziumot is.

Paradicsom tápoldatozása

A kisebb mennyiségben szükséges mikroelemek például a vas, cink, bór, réz, mangán, melyekre a paradicsomnak egyenletesen van szüksége életfolyamataihoz.

Kezdő kertészként nehézséget okozhat eldönteni, hogy mikor, milyen tápanyagra van szükség a paradicsom nevelése során. A legfontosabb makroelemek kijuttatásának pontos idejét könnyen megjegyezhetjük, azonban a növények maguk is jelzik, ha valamilyen tápanyagból hiányt szenvednek, ekkor hiánytüneteket észlelhetünk rajtuk. Azok, akik már jártasak a paradicsom ápolása területén, könnyedén észreveszik a növény által produkált hiánytüneteket. A többiek számára itt egy kis segítség:

 • az alsó levelek egyöntetű sárgulása: nitrogénhiány
 • gyengébb, nyurgább növény a fejlődés idején: foszforhiány
 • idősebb levelek sárgulása a szélektől befelé: káliumhiány
 • csúcsrothadás a termésen: kalciumhiány
 • erek közti sárgulás: magnézium-, vas- vagy mangánhiány

Tápoldat vagy táptalaj?

A paradicsom tápanyag igénye meglehetősen magas, a többi zöldséghez képest. A paradicsom tápanyag utánpótlását folyékony és szilárd halmazállapotú anyagokkal biztosíthatjuk. Azonban a tápoldatoknak nagy előnye, hogy a fontosabb makro- és mikorelemeket oldott formában tartalmazzák, így a növény azonnal hasznosíthatja, míg a táptalajt jóval a paradicsom ültetése előtt forgatjuk a talajba, mert idő kell ahhoz, hogy beinduljanak a lebomlási és átalakulási folyamatok. Szintén nagy előny, hogy a tápoldatokat (főként a mikroelemeket) nem csupán a gyökéren keresztül, hanem a levélen is fel tudják venni a növények.

Paradicsom tápoldatozása vegyszermentesen

A paradicsom tápoldatozása során különböző természetes, vegyszermentes megoldásokat is választhatunk:

 • Humusz tápoldatok: tökéletesen lebomlott szerves anyagokat tartalmaz oldott formában. Javítja a talajéletet, makro- és mikroelemeket is tartalmaz.
 • Mikrobiológiai készítmények: mikroorganizmusok használatával a növények életfolyamatait segítik, a talajban élő hasznos szervezetek számára kedvező hatást biztosítanak.
 • Makro- és mikroelemet tartalmazó tápoldatok: kifejezetten hiánytünet megelőzése és megszüntetése céljából tudjuk alkalmazni őket.

Paradicsom tápoldat

Paradicsom palánta tápoldatozása vegyszerrel

A paradicsom tápoldatozása témakörében, szót kell ejtenünk a műtrágyázásról is. A műtrágyák, iparilag előállított szerek, amelyek ugyanazokat a tápelemeket tartalmazzák, mint a természetes anyagok, de nem tartalmaznak mikroelemeket, amelyek szintén nagyon fontosak a növények egészsége szempontjából. Veszélyük és káros hatásuk abban rejlik, hogy nem megfelelő arányban és mennyiségben használjuk őket. A műtrágyák esetén súlyos károkat tudunk okozni: a talaj pH értékét erősen befolyásolják, ami kedvezőtlen hatással van a talajéletre, nem tudunk minden tápanyagot pótolni velük, a zöldségeink nitráttartalma megnövekszik, azonban tápanyagban szegények lesznek. Kerti alkalmazásukat nem javasoljuk.

Paradicsom tápoldat házilag

Ahogy egy magaságyás házilag is készülhet, természetesen tápoldatok “kotyvasztását” is megpróbálhatjuk saját magunk. Hiszen, olyankor házi módszerekkel is előállíthatunk növényeink részére a különböző természetes tápoldatokat. Azonban figyeljünk arra, hogy csak megfelelő higításban és mennyiségben juttassuk ki, hogy a talaj minőségét ne befolyásoljuk kedvezőtlenül.

Készíthetünk erjesztett növényi leveket. Erre alkalmas szinte bármilyen növény, csalán, gyermekláncfű, hagymahéj. Ezeket 2-3 hétre beáztatjuk, lezárva tároljuk, naponta kevergetjük. Majd leszűrjük és 1:10 vagy 1:20-as higításban juttatjuk a talajba vagy lombtrágyaként a növények leveleire. Lássuk mit vessünk be a palánták tápoldatozása során.

Nitrogén tápoldat házilag: Nem kell hozzá más, mint kavézacc, amelyet érdemes a palánták földjéhez keverni, így azok nitrogénben és oxigénben dúsabb környezetben növekedhetnek.

Paradicsom palánta tápoldat házilag

Paradicsom palánta tápoldat házilag is készíthető.

Paradicsom táp – Kreatív Farmer Tipp: ha 2-3 napig áztatjuk a csalánt, nem csak kiváló paradicsom tápoldat keletkezik, de a levelekre permetezve rovarriasztóként is alkalmazható.

Paradicsom tápoldat házilag

A paradicsom gondozása témájában íródott cikkek között, egyre népszerűbb a tejjel való permetezés. A benne lévő tápoldatokat ugyanis a növények is hasznosítani tudják. A paradicsom kálciumhánya esetén tej és víz 1:9 arányú keverékét alkalmazhatjuk a levelekre permetezve. A tejet gombabetegségek megelőzésére is használhatjuk.

Ezzel a módszerrel a kálium tápoldat házilag is, fillérekből előállítható, érdemes lehet kipróbálni.

Sok helyen olvashatjuk az élesztős vizet, mint a paradicsom tápoldatozása során használt vegyi anyagok természetes alternatíváját. Ezzel bővíthető a bio tápoldat házilag listánk. Mielőtt beállnál a sorba élesztőért, fontos megemlítenünk, hogy erről a technikáról azonban, még  nincsenek hivatalos mérési adatok, úgy, ahogyan a talajba jutó élesztőgombák hosszútávú hatásáról sem. 0,5-1%-os töménységben ajánlják, mint paradicsom tápoldat házilag. 

Ajánlott paradicsom tápoldatok

Ha beírjuk az internetes keresőbe, hogy tápoldat paradicsomhoz, hihetetlen mennyiségű termékkel találkozhatunk, amelyek csupa jót és nagy, egészséges paradicsomot ígérnek az önjelölt kertészeknek. Tudjuk, hogy főként kezdőként könnyű elveszni a különböző paradicsom tápoldatok között. Ilyenkor jó, ha van egy tapasztaltabb segítőnk, aki elkalauzol minket a legjobb paradicsom tápoldatok között. Nézz körül webshopunkban, ahol paradicsom bio tápoldatokat is találsz!

Paradicsom tápoldatozása Gyakori kérdések

Milyen termésnövelő természetes tápot/tápoldatot használjak?   

Mi leginkább az erjesztett növényi leveket ajánljuk erre a célra. Elkészítéséhez, szinte bármilyen növényt, pl. csalánt, gyermekláncfüvet vagy hagymahéjat választhatunk. Áztassuk őket 2-3 hétre, mialatt lezárva tároljuk, naponta kevergetjük. Majd leszűrjük és 1:10 vagy 1:20-as hígításban juttatjuk a talajba vagy lombtrágyaként a növények leveleire.

Paradicsom táp házilag is készíthető?


Igen. Mi leginkább az erjesztett növényi leveket ajánljuk erre a célra. Elkészítéséhez, szinte bármilyen növényt, pl. csalánt, gyermekláncfüvet vagy hagymahéjat választhatunk. Áztassuk őket 2-3 hétre, mialatt lezárva tároljuk, naponta kevergetjük. Majd leszűrjük és 1:10 vagy 1:20-as hígításban juttatjuk a talajba vagy lombtrágyaként a növények leveleire.

Próbálkozhatunk többféle módszerrel, pl. az élesztővel, kávézaccal, tejjel amelyek ugyancsak kiváló “paradicsom tápanyag házilag” megoldások lehetnek.

Hogy marad egészséges a paradicsom?

A paradicsom betegségei elleni védekezés során a leghatékonyabb módszer, ha inkább a megelőzésére fektetjük a hangsúlyt. Megelőzés eszközei: a vetésforgó, növénytársítás, növénygondozás, mulcsozás, eszközök tisztítása, hasznos állatok, növénykondicionálás .

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

1 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása