Paradicsom terméshozam otthoni környezetben

Paradicsom, Tudástár

Az alábbi bejegyzésünkben a paradicsom terméshozam kérdéskört járjuk körbe és jól bevált trükköket mutatunk be, amelyek alkalmazásával a bogyók mennyisége megsokszorozható. Tudj meg többet arról, hogyan fedezhető hatékonyabban egy család paradicsomszükséglete a már meglévő tőszám esetén!

Mitől függ a paradicsom terméshozam?

Talaj

A paradicsom megfelelő fejlődéséhez elsősorban a jó talajelőkészítésre, a szerves anyagok folyamatos pótlására van szükség. Fontos, hogy a talaj levegős, jó vízáteresztő képességű legyen.

Hőmérséklet

A paradicsom hőigénye magas (22± 7 °C), de a paprikához képest kevésbé érzékeny a hőmérséklet ingadozásra. A kiültetett palánták fényigénye közepes, edzés nélkül a hirtelen túl sok közvetlen napfény és a magas hőmérséklet hatására megéghetnek.

Vízellátás

A nyári időszakban a paradicsom öntözését a kora reggeli órákban érdemes elvégezni, mert ilyenkor nem olyan forró a talaj, nem párolog el az öntözővíz, a növények hozzájutnak a vízben oldott tápanyagokhoz.

Kacsozás

A paradicsom metszése, vagyis a kacsozás segítségével nagyban befolyásolhatjuk a növény termésátlagát a nem determinált fajták esetében. Ennek a módszernek az alkalmazásával paradicsomunk nem burjánzik el.

 • Távolítsuk el paradicsom tövénél sarjadzó ún. oldalhajtásokat
 • Csípjük le a hónaljhajtásokat (oldalhajtások, sarjhajtások, amelyek a főhajtások és az ágak találkozásánál nőnek)

A kacsozást nagyon jól bemutatja az alábbi videó: 

Hajtatás

A fűtetlen fóliás termesztés előnye, hogy mind a determinált, mind a folytonnövő fajták esetén korai növekedést, részben szabályozott körülményeket és magasabb termésátlagot eredményez. Hátránya, hogy beruházási költsége jelentős és magasabb technológiai tudást igényel. A paradicsom termésátlaga fóliában kb. 8-16 kg/m².

Paradicsom terméshozam

Trükkök a paradicsom bőséges terméséért 

A paradicsom terméshozam a megfelelő gondozáson és metszésen túl, az alábbi trükkökkel növelhető:

 • Ha a talaj túlságosan homokos, alacsony a vízmegkötő képessége, ha túlságosan agyagos, tömörödik és a levegő sem járja át. Mindkét esetben dúsítsuk talajunkat szerves anyagokkal, kőzetőrleményekkel.
 • Az ősszel szerves trágyával dúsított, megfelelően előkészített ágyásokba ültessük a palántákat. A szerves trágya és természetes anyagok támogatják az egészséges talajéletet, nem pusztítják el a hasznos mikroorganizmusokat és nem égetik ki a növényeket, mint a műtrágyák.
 • Keverjünk trifender gombát az öntözővízhez, amely gombatörzs a többi gomba parazitájaként azokat a növényeinktől távol tartja.

Duplázzuk meg az éves termést!

A paradicsomot a hónaljhajtások segítségével júliusig szaporíthatjuk. A kb. 15 cm-es hónaljhajtásokat gyökereztessük naponta friss vízben. Amikor a gyökerek elérik a 2-3 centimétert, ültessük őket virágföldbe két-három hétre. Ezt követően költöztessük ki a palántákát, amelyekről ősszel már szüretelhetjük is az újabb érett bogyóinkat. A hajtásról szaporított paradicsomok hozama ugyan nem egyenértékű a magról vagy palántáról szaporított növényekével, de jelentős mennyiséget szüretelhetünk róluk is.

Mi az általános paradicsom termésátlag egy tő esetében?

A paradicsom termésátlaga a különböző paradicsom fajták esetén eltérő értékeket mutat. A folytonnövő fajták esetében sokkal magasabb, mint ami a determinált fajtákra jellemző. A determinált növekedésűek egyszerre érlelik terméseiket, míg a folytonnövő fajták folyamatosan, hosszabb ideig, akár a vegetációs idő végéig.

Paradicsom termésátlag

Igen népszerű, folytonnövő paradicsom pl. a Lugas F1, amely gazdag termésű, bogyói 60-70 grammosak, egész nyáron bőségesen terem. A paradicsom termésátlag kb. 8-10 tővel számolva már fedezi az egész család paradicsom szükségleteit.

Egy ugyancsak népszerű determinált paradicsom fajta a Kecskeméti 3 paradicsom. Ízletes termései megnyúlt gömb alakúak, 50-60 gramm súlyúak és kb. 105-110 napos tenyészidővel jellemezhetőek.

Paradicsom fajták

Hány paradicsom tő szolgálja ki a családi fogyasztást?

Erre a kérdésre attól függően tudunk megközelítőleg pontos választ adni, ha számításba vesszük a család étvágyát, egészségi állapotát vagy korösszetételét. Mielőtt belevágunk a paradicsom termesztésébe, érdemes megfigyelni, hogy hányszor kerül paradicsomos étel az asztalra, vagy körbenézni a paradicsomos ételek, receptek körében. Dr. Bálint György szerint, 25-30 tő szolgál ki átlagosan egy négytagú családot. Tehát egy kéttagú család kb. 15 tővel, háromtagú család kb. 23 tővel, egy hattagú család kb. 45 tővel kalkulálhat.

Ha tehát sikerült meghatározni az átlagos tőmennyiséget és a paradicsom terméshozam átlagot, már csak azt kell eldöntened, hogy a paradicsom ültetése magról vagy a palántázással történjen. Mi összeszedtünk mindkettő előnyét és hátrányát, amit érdemes lehet  számításba venni a választás során.

Paradicsom ültetése magról

Paradicsom terméshozam – Gyakori Kérdések

A 4/2/1 tagú családomat hány tő szolgálja ki egy évre?

Érdemes figyelembe venni ennél a kérdésnél a család étvágyát, étkezési szokásait, korösszetételét. Figyeljük meg, átlagosan hányszor kerül paradicsomos étel az asztalra. A fajták jellegzetességeinek figyelembevétele nélkül, kb. 25-30 tő szolgál ki átlagosan egy négytagú családot. Tehát egy fő kb 7-8 tővel, kéttagú család kb. 15 tővel, háromtagú család kb. 23 tővel és egy hattagú család kb. 45 tővel kalkulálhat.

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása