Paradicsom növényvédelem: megelőzés és védekezés a konyhakertben

Paradicsom, Tudástár

A paradicsom a konyhakertek egyik legfontosabb szereplője, hiszen hihetetlenül népszerű változatos ízvilága, formája és színe miatt. Azonban, fontos megjegyezni, hogy nagyon érzékeny növény, igen fogékony a betegségekre és ha nem vigyázunk, például könnyen a rovarkártevők martalékává is válhat. Igen-igen, ezért nem árt, ha otthon vagyunk a paradicsom növényvédelem területén… Mutatjuk mire figyelj!

Paradicsom növényvédelem

Megelőzés

A paradicsom növényvédelme a megelőzéssel kezdődik. Megelőzhetjük a betegségek kialakulását azzal, hogy tápoldatokkal erősítjük, kondicionáljuk. Illetve olyan környezet alakíthatunk ki számára, hogy a betegségek és kártételek kialakulásának veszélyét minimálisra csökkentsük.

Tervezzük meg előre a konyhakertet!

Ne olyan helyre ültessük ki a paradicsom palántákat, ahol tavaly is paradicsom, paprika, padlizsán vagy burgonya termett. Ezeken a helyeken ugyanis felszaporodhattak a paradicsomra veszélyes élő szervezetek és a palántát kiültetve rögtön megtámadhatják a fiatal, védtelen növényeket.

Alkalmazzuk a növénytársítást!

A paradicsomot ne ültessük olyan növények társaságába, amelyek hasonló betegségeket vagy kártevőket vonzanak. Ilyenek a paprika, padlizsán, burgonya, uborka. Jó szomszédja lehetnek viszont a káposztafélék, a hagymák, a fokhagyma, sárgarépa, spenót, cékla.

Mulcsozzunk!

A talaj mulcsozása nemcsak a paradicsom öntözése esetén hasznos, hanem megakadályozza, hogy a talajból fertőző gombák megtámadják a töveket. Szintén hasznos a gyomnövények visszaszorításában, melyek, ha túlszaporodnak, elszívhatják a tápanyagot a paradicsom elől.

Védekezzünk rovarokkal!

Kifejezetten kártevők – levéltetvek, poloskák, atkák, lepkék hernyói – ellen hasznos rovarokkal is benépesíthetjük a kertünket. Ilyenek a katicabogarak, a zengőlegyek, fürkészdarazsak, de a lakásban, üvegházban tartott növények ellen még a fátyolkák is segítséget nyújtanak. Ezek többféle módon pusztítják el a nem kívánt kártevőket. Építsünk számukra rovarhoteleket a kert nyugalmasabb részeire, hogy áttelelhessenek és szaporodjanak. Kisebb testű madarakat is csalogathatunk kertünkbe vagy erkélyük közelébe etetők, oduk kihelyezésével, ugyanis ezek főleg hernyókkal, pajorokkal, bogarakkal táplálkoznak, amelyek szintén nem kívánatosak a konyhakertben.

Paradicsom növényvédelem

Paradicsom növényvédelme kézi módszerekkel

Már a betegségek és kártevők megjelenése idején érdemes elkezdeni a védekezést. Ha megjelennek a paradicsomon a krumplibogarak, poloskák, kézzel eltávolíthatjuk őket. Ha gombafertőzés jeleit látjuk a paradicsomon, eltávolítjuk a fertőzött leveleket.

A levéltetvek, földibolhák, hagymalégy és más rovarok ellen, amikor még nincs jelentős kártétel, hatásos védekezés lehet a sárga ragacslapok kihelyezése. Amikor azonban a ragacslapok már nem győzik őket, eljött az ideje, hogy a paradicsom védelme érdekében a permetezőhöz nyúljunk.

Paradicsom növényvédelme

Paradicsom permetezése

Paradicsom növényeink egyik növényvédelmi eszköze a különféle szerekkel való permetezés. Ha megtanuljuk, mikor milyen betegségek, kártevők megjelenésére számíthatunk, illetve azt, hogy melyik betegség ellen mivel védekezhetünk, akkor a paradicsom permetezése gyors és hatékony megoldást eredményez majd.

Kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan növényvédő szerek, melyek nem károsítják az élővilágot, nem veszélyeztetik egészségünket. A paradicsom permetezése bogarak ellen fontos mozzanat lehet, ha például felszaporodtak kertünkben a burgonyabogarak. Szintén rendkívül fontos lehet a paradicsom permetezése gomba ellen. Már a magvetést követően megjelenhetnek gombák növényeinken, mint például a palántadőlést okozó fajok, így a paradicsom palánta permetezése is szóba jöhet. A paradicsom permetezés könnyen eszközölhető saját magunk által készített, házi permetszerekkel egyaránt, melyek hasonlóan hatékonyak, mint a vegyszeres megoldások. Az alapanyagok könnyen beszerezhetőek, illetve szinte minden háztartásban megtalálhatóak. Ilyenek például a teafőzetek, erjesztett növényi levek, tejes, élesztős és szódabikarbónás oldatok. Erről részletesebben a Paradicsom permetezése cikkben olvashatunk.

Szintén permetezhetünk olyan természetes szerekkel, amelyek a növények kondícionálására, erősítésére valók, mint például az erjesztett levek, tápoldatok és a mikrobiológiai készítmények.

Paradicsom permetezése

Összességében elmondhatjuk, hogy a fenti kiskerti növényvédelmi módszerek együttes használatával jelentősen visszaszoríthatjuk a betegségeket és a kártevőket. Azonban nagyon sok múlik az időjárási viszonyokon, a rovarpopuláció nagyságán és még számtalan, rajtunk kívül álló körülményen. Legyünk mindig tudatosak, figyeljük meg alaposan növényeinket, gondozzuk őket rendszeresen, így hamar felismerhetjük a jeleket és gyorsan tudunk cselekedni.

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása