Paradicsom betegségei (képekkel) és kezelésük

Paradicsom, Tudástár

Sárguló levelek vagy foltok a termésen? A paradicsom betegségei kezelésére sokfajta növényvédőszer található az üzletek polcain. Tudtad, hogy a vegyszeres permetezéshez képest rengeteg más, környezetkímélő megoldásokat is bevethetsz, például a gombás betegségek ellen? Bármi is támadta meg a paradicsomjaidat, ebben a cikkben megtalálod a megoldást!

A paradicsom betegségei 

A paradicsom betegségei között megkülönböztetünk fertőző és nem fertőző betegségeket. Fertőző betegségek között a baktériumos betegségek, gombás megbetegedések és vírusos megbetegedések különíthetőek el. A vírusok ellen egyáltalán, a baktériumos begetségek ellen nagyon nehezen védekezhetünk, a gombás betegségek viszont többnyire jól kezelhetőek.

A nem fertőző betegségek többnyire hiánybetegségek és egyéb elváltozások, mint például a macskaarc, repedezés, napégés, üregesedés. Ezek többnyire megelőzhető problémák.

De meg kell említenünk a kártevők és paraziták által okozott betegségeket is, hiszen sokszor azért jelennek meg a gombás vagy baktériumos betegségek a paradicsom növényeken, mert előtte egy kártevő legyengítette. Kártevők és paraziták ellen is vannak jól bevált módszerek a növényvédelemben.

A paradicsom nem honos növény, így betegségei is bőven akadnak, még felsorolni is sok, könnyen elveszik közöttük a laikus, ezért a következő fejezetben megpróbáljuk csoportba foglalni őket, hiszen csoportonként más-más a védekezés módja. A beazonosításhoz is nyújtunk segítséget képekkel. Ugyanis a paradicsom betegségei képekkel könnyebben beazonosíthatóak, ezért javasoljuk a tünetek alapos szemrevételezését, majd ez alapján a célzott kezelést. 

Paradicsom betegségei képekkel

Baktériumos betegségek:

A paradicsom kórokozók által okozott betegségeit három csoportba sorolhatjuk: a paradicsom vírusos betegségei, a paradicsom baktériumos betegségei, illetve a paradicsom gombás betegségei. A lista nagyon hosszú, ezért mi megpróbáltuk leszűkíteni a legfontosabbakra. 

Paradicsom vírusos betegségei

 • paradicsom mozaik vírus
 • paradicsom foltosság vírus

Paradicsom baktériumos betegségei

 • pseudomonászos levélfoltosság
 • fitoplazmás óriásrügy betegség

Paradicsom gombás betegségei

 • fitoftórás termés- és gyökérrothadás
 • paradicsomvész
 • szeptória
 • alternária 
 • lisztharmat
 • verticilium
 • fenésedés
 • cerkospórás levélpenész
 • termésrothadás
 • Sclerotium folfsii

Paradicsom betegségei képekkel

A fenti felsorolásban szereplő betegségeket most bemutatjuk részletesen is, képekkel, a tünetek leírásával és a kezelés módjával.

Paradicsom mozaik vírus

A paradicsom mozaik vírus (ToMV) nem csupán a paradicsomot, hanem más zöldségeket, mint például a paprikát, az almát, vagy akár gyomnövényeket is megfertőzhet. Jellemző tüneti a levelek felületén keletkező mozaikfoltok, paradicsom levélfodrosodás, torzulás, de a termésen is megjelenhet sárga csíkok, foltok. A fertőzés többféleképpen történhet: magról, talajból, öntözővízzel, kertészeti eszközzel, talajba kerülő fertőzött növényi részekkel. A mai kereskedelmi forgalomban kapható fajták többnyire rezisztensek, így a magról történő fertőzés csak a nem kezelt, nem ellenőrzött, vírusos magokról, vagy a nem megfelelő növénykezelés miatt terjedhet. Mivel a vírusoknak ellenszere nincsen, a paradicsom mozaik vírus elleni védekezés akkor a leghatásosabb, ha biztos forrásból származó, egészséges magokat vásárolunk, valamint tisztán tartjuk eszközeinket. 

Paradicsom foltosság vírus

Tünetei jól láthatók különösen akkor, ha a növény korai fejlődési szakaszban fertőződik meg. A betegség jele a lassú növekedés. A vírus nyomán megindul a paradicsom foltosodása, a levelek torzulnak, sárgulnak, a paradicsom levele foltos lesz. A fertőzött növények terméshozama és termése kisebb, ráadásul a foltos paradicsom nem túl gusztusos látvány.

Védekezés: gyérítsük a gyomokat és más alternatív gazdanövényeket. Az ásványi olajos permetszerek rendszeres használata csökkentheti a terjedés sebességét. A rovarölő szerek is megoldást jelenthetnek de túlzott használatukkal a megtelepedett dohánymolytetvek rezisztenssé válhatnak.

Pszeudomonászos foltosság 

Tünetei a bogyók héján megjelenő kipúposodó pöttyök, melyek szélei rendszerint fehér színűek. Kezelése: a gombásodás első jeleinél réz alapú gombaölő szert használhatunk.

Kép forrása:
https://www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/paradicsom-betegsegei-kezelesek/4097/

Óriásrügy

A betegség elsődleges tünete, ahogy a nevéből is kitűnik, a virágbimbók megnagyobbodása és szabálytalan növekedése, emellett a szárak megvastagodása, a kis oldalhajtások elburjánzása és a léggyökérkezdemények. Előfordulhat a szártagok lerövidülése, a merev növekedés és a növény általánosan sárgás színe. A növény termése kicsi és deformált lehet. A paradicsom melletti gazdagyomok eltávolítása többségében elegendő.

Gombás megbetegedés:

Sclerotium rolfsii

Első tünetként jelentkezik a sötétbarna folt a talaj vonalában vagy az alatt. Ez a gombás jellegű megbetegedés palántadőlést, hajtás- és tőrothadást, valamint termésrothadást okozhat. A gombával érintkező terméseket gyorsan beborítja, ami besüllyedt, sárgás foltokat és felszakadt bőrszövetet eredményez. 

Palántadőlés és tőrothadás kezelése: távolítsuk el az összes fertőzött növényt. A betegségből származó veszteségek gombaölőkkel, a talaj gázos kezelésével csökkenthetők.

Kép forrása:
https://content.ces.ncsu.edu/southern-blight-of-vegetable-crops

Korai ragyásodás (alternaria solari)

Ez a betegség a paradicsom levelét, szárát és termését egyaránt károsítja. Jellegzetessége az idősebb leveleken jelentkező sárgulás és sötét körkörös foltok kialakulása. A sérült levelek korán elszáradnak, melynek következtében a túl sok napfény hatására a termés megég.

Kezelése: A gomba továbbterjedésének megakadályozása érdekében, távolítsuk el a fertőzött növényeket. Elkerülése érdekében használjunk kén vagy réz alapú permetezőszereket. 

Kép forrása:
https://www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/paradicsom-gyakori-betegsegei/4096/

Termésrothadás

A paradicsom termés betegségei közül tipikus a termésrothadás, melynek, különböző fajtái ismeretesek, mint például a baktériumos lágyrothadás, amelyet az első szakaszban világos vagy sötét színű, besüppedt folt jellemez. Ebbe a csoportba tartozik a feketepenészes rothadás is, olyan tünetekkel, mint paradicsom fekete foltosság, felületi pettyesedés, sötétbarna, száraz, besüllyedt foltok, amelyek a termésüregekbe is behatolnak, paradicsom barnulása. De ha gyorsan növő foltok jelennek meg a termésünkön, melyek vizenyős pettyekként kezdődnek a zöld és az érett terméseken, akkor valószínűleg szintén ebbe a csoportba sorolható ún. pítiumos termésrothadással van dolgunk.

A meleg hőmérséklet és a magas páratartalom kedvező feltételeket teremt a termés baktériumos vagy gombás fertőzésének. Védekezésképpen mindig figyeljünk, hogy elkerüljük a termések sérülését, különösen betakarításkor.  A gombaölők bizonyos fokú védelmet jelenthetnek egyes típusú termésrothadások ellen. Érdemes mindig inkább a kemény termésű, fajtákat választanunk, mert ők ellenállóbbak a rothadással szemben. A pradicsom termésének betegségei a legbosszantóbbak, főleg, ha a szezon során minden más problémát megelőztünk, ezért terméséréskor is legyünk résen.

Kép forrása:
https://www.seminis.hu/informaciok/novenykortani-utmutatok/paradicsom/fruit-rots/

Paradicsomvész

Talán a legveszélyesebb paradicsom betegség a paradicsomvész. A paradicsomvész tünetei, kezdeti fázisban a fertőzött levelek lehajlása, a leveleken és a száron kialakuló nagy, szabálytalan formájú, zöldes, vizenyős foltok, melyek fokozatosan növekednek, majd barnává, papírszerűvé válnak. Nedves időben a levél fonákon fehér spóraképző gombatelep jöhet létre. Meleg és csapadékos időben a teljes levélzet gyorsan hervadhat. 

Ha ez a betegség egyszer megtámadta a növényt, nagyon nehéz kiirtani, ezért a leghatékonyabb védekezés, ha a megelőzésére fektetjük a hangsúlyt. A gombaölőszeres permetezés jó választás, ezen felül érdemes kerülni az olyan területeket, ahol korábban burgonya termett, mert ez a betegség előszeretettel fertőzi a krumpliféléket is. A paradicsomvész ellen házilag is védekezhetünk, a gombabetegségek helyes gondozással megelőhetőek, illetve gomba ellen használhatunk házilag készült leveket (pl. tejes permetlé, zsurló tea).

Kép forrása:
https://filantropikum.com/hogyan-vedekezhetunk-okologiai-modszerekkel-a-paradicsomvesz-ellen/

Szeptóriás levélfoltosság

A betegséget a septoria lycopersici nevű kórokozó okozza. Ez a paradicsom levélbetegségei közül az egyik legfontosabb. A szeptóriás levélfoltosság paradicsomon először kicsi, sötét, vizenyős foltként jelentkezik az idősebb leveleken, amelyek kerek foltokká alakulnak, fekete vagy barna szegéllyel és szürke középponttal. Súlyos esetben a foltok egyesülnek, így a levelek lelohadnak, és leválnak a növényről.

A szeptóriás levélfoltosság elleni védekezés gombaölőszerekkel történhet, mellyel csökkenthetjük a megbetegedésből származó veszteségeket.

Kép forrása:
https://hobbikert.hu/magazin/a-paradicsom-szeptorias-levelfoltossaga-hogyan-vedhetjuk-ki.html

Verticilliumos hervadás

A betegséget talajgomba okozza. Tünetei a levelek elsárgulása, kiszáradása főként a főerezet mentén. Ez a gombafajta több éven át A betegséget talajgomba okozza. Tünetei a levelek elsárgulása, kiszáradása főként a főerezet mentén. Ez a gobafajta több éven át képes túlélni a földben, ezért nagyon fontos a talajba ültetett ellenálló típusú zöldségek változtatása. Jellegzetessége, hogy a növény a nap legmelegebb időszakában elfonnyad, majd az éjszakai órákban újra “életre kel”. A veteményesből távolítsuk el a beteg növényeket, és helyükbe a gombára immunis fajtákat ültessünk.

Kép forrása:
https://hobbikert.hu/magazin/a-paradicsom-verticilliumos-hervadasa-mennyire-sulyos.html

Fenésedés

A fertőzés a száron, a levélen, – legsúlyosabb esetben – a termésen és a gyökéren fordul elő. A zölden megfertőződő terméseken a tünetek a beérésig nem jelentkeznek. A foltok jellemzője, hogy első fázisban besüllyednek és terjedésük során benyomódnak, koncentrikus körök jönnek létre rajtuk. A foltok közepe idővel vörösesbarnává válik, sötét petty képződik. A betegség a termés első zöld fejlődési szakaszától kezdve a betakarításig folytatott gombaölő permetszerrel korlátozható. A paradicsom fenésedés miatti károk gázos növényvédő szerekkel is mérsékelhetők.

Kép forrása:
https://www.seminis.hu/informaciok/novenykortani-utmutatok/paradicsom/anthracnose-2/

Fitoftórás termés- és gyökérrothadás

Fitoftórás termés- és gyökérrothadás

A tipikusan paradicsom gomba a növény bármely részét megfertőzheti. Tünetei a gyökereken megjelenő vizenyős, barna foltok, amelyek a szárba is belenőhetnek, barna foltok a paradicsom levelén. A leveleken először vizenyős, szabálytalan alakú foltok alakulnak ki, ennek hatására a levelek gyorsan lelohadnak és kiszáradnak. Szárfoltok a szár bármely szintjén képződhetnek, teljesen körül is vehetik azt. A terméseken kezdetben szürkésbarna vizenyős foltok jelennek meg és barna gyűrűket képeznek, nagyon hasonlóak a vadgesztenye terméséhez. Ez a paradicsom rothadás egyik oka. Paradicsom rothadás ellen a gombaölő szerek használata ajánlott. 

Kép forrása:
https://www.forestryimages.org/browse/detail.cfm?imgnum=1577144

Cerkospórás levélpenész

Tünetként először sárgás elszíneződés jelentkezik a levelek felszínén, amely barna folttá alakul, súlyos esetben a foltok Tünetként először sárgás elszíneződés jelentkezik a levelek felszínén, amely barna folttá alakul, súlyos esetben a foltok összeolvadnak. A levelek alsó részén feketésszürke gombaspóra is képződhet. A betegségből származó veszteségek gombaölő szerek, rezisztens fajták használatával, növényi maradványok beforgatásával, metszéssel, megfelelő szellőzést biztosításával és megfelelő tőtávolsággal is csökkenthetőek. 

Kép forrása:
https://www.seminis.hu/informaciok/novenykortani-utmutatok/paradicsom/cercospora-leaf-mold/

Lisztharmat

A paradicsom betegségei között igen gyakran fordul elő az ún. lisztharmat. A lisztharmat tünete a fertőzött paradicsom felületén A paradicsom betegségei között igen gyakran fordul elő az ún. lisztharmat. A lisztharmat tünete a fertőzött paradicsom felületén megjelenő liszt szerű réteg, mely olyan, mintha valóban liszttel hintettük volna be a növényt. Súlyos esetben a levelek sárgulni kezdenek, végül megbarnulnak. A betegség megjelenése gyakoribb az üvegházi példányok esetében, ahol jellemzőbb a levegő pangása és a magas páratartalom.

Kép forrása:
https://hu.pinterest.com/pin/468867011196852602/

Paradicsom kártevői

Bár nem betegség, azonban betegséget előidéző probléma a kártevők megjelenése. A kártevők ugyanis szívogatásukkal és egyéb kártételükkel legyengítik a paradicsom növényt, így ezen a gyenge növényen könnyen elszaporodhatnak a kórokozók, amelyek együttes hatása a növény megbetegedését és akár pusztulását is okozhatja. 

Jellegzetes és erős illata ellenére a paradicsomot többféle kártevő is szereti, mint például a poloskák, levéltetvek, de kártevőnek minősül a talajban lakó gyökérgubacs fonálféreg is. A paradicsom kártevői elleni védekezés kulcsfontosságú, ezért erről is ejtünk néhány szót.

Vándorpoloska

A paradicsomon is előszeretettel telepednek meg a vándorpoloskák, károsítva a növényt, különösen a fiatal hajtásokat és a terméskezdeményeket. Minden nap ajánlatos körbejárni a növényeket és mechanikailag leszedegetni, elpusztítani a kártevőket. Kisebb területen a porszívó segítségünkre lehet a gyűjtésnél. Egy másik módszer lehet a termésvédő háló alkalmazása. 

Fonálféreg okozta betegségek:

Növényházi gyökérgubacs-fonálféreg

Az első látható tünet a satnyulás, a hervadás, és a fakó megjelenés. Ha “mélyebbre ásunk” a növény gyökerén szabálytalan alakú Az első látható tünet a satnyulás, a hervadás, és a fakó megjelenés. Ha “mélyebbre ásunk” a növény gyökerén szabálytalan alakú duzzanatokkal a gubacsokkal találjuk szemben magunkat. A betegség okozta veszteségek csökkenthetők a talaj fertőtlenítésével és gázos kezelésével, valamint fonálférgektől mentes palánták használatával. A védekezés leghatékonyabb módja lehet a rezisztens fajták termesztése.

Kép forrása:
https://www.growveg.com/plant-diseases/us-and-canada/tomato-root-knot-nematodes/

A fonálférgek ellen ültessünk a sorok közé bársonyvirágot.

Lótücsök

Lótücskök elriasztása érdekében, helyezzünk 10 cm mélyen egészen a talaj szintjéig műanyag poharakat, ebbe töltsünk vizet, esetleg sört, ez utóbbit a csigákkal szemben is alkalmazhatjuk. Csak jelentősebb kártétel esetén éljünk a talajcsapdával, mivel hasznos rovarokat is begyűjthet.

Levéltetű

A levéltetvek gyakran a palántákat is ellepik, amelyeket ilyenkor mártsunk kenőszappanos oldatba. 50-150 gramm kenőszappant oldjunk fel 5 l forró vízbe, amelyet miután kihült, használhatunk is.  A tetvek ellen csalánleveles permetszert is készíthetünk. Fél kg szárított csalánt 5 l vízben fél napi áztatás után használjuk bio permetőzőszerként. A levéltetveket a sárga ragacslapok szintén ritkítják.

Takácsatka

Közönséges takácsatka ellen elegendő a sima vízzel történő permetezés, mert az atkák ott jelennek meg, ahol nagy a szárazság, a vizet nem szívlelik.

Parazita növény okozta betegségek:

Szádor

Az élősködő megjelenésének első jele a fehéres sárgás hajtások a megtámadott növény mellett. A szádor gyökerei összenőnek a paradicsom gyökereivel. Ahogy a növény fejlődik, bebarnul és apró fekete magvakat bocsát ki.

Védekezés: a talaj gázos kezelése és az összes érintett növény és a szádor eltávolítása és megsemmisítése.

Kép forrása:
http://gyomnovenyek.hu/content/images/szador,dohanyfojto_kep1.png

Aranka

Az aranka az élősködő gyomnövények családjába tartozik. Fejlődésük alatt teljes egészében a gazdanövényből táplálkozik. Nem fotoszintetizál, ezért nem zöld, hanem élénk citrom- vagy narancssárga színűek. A gazdanövény által már korábban felvett, feldolgozott tápanyagból él, tehát kizárólagos élősködő. Fejlődése során rátekeredik a paradicsomra, szívószerveket juttat a annak szöveteibe. 

Védekezhetünk ellene a gyomirtók használatával és nagyon fontos, hogy a levágott, benőtt növényeket ajánlatos megsemmisíteni, mert kapával szétvágott arankahajtások ismét fejlődésnek indulnak.

Az aranka elleni védekezés mezőgazdasági érdek, melyet FVM rendelet szabályoz. A szennyezett vetőmag kereskedelmi forgalomba nem hozható, sőt saját vetési célra sem használható fel.

Kép forrása: Wiki Cco

Fitoplazmás betegségek:

Óriásrügy

Vírusos betegségek:

Paradicsom foltosság vírus

Tünetei jól láthatók különösen akkor, ha a növény korai fejlődési szakaszban fertőződik meg. A betegség jele a lassú növekedés. A vírus által okozott paradicsom levélbetegségei, azok torzulása, sárgulása. A fertőzött növények terméshozama és termése kisebb. 

Védekezés: gyérítsük a gyomokat és más alternatív gazdanövényeket. Az ásványi olajos permetszerek rendszeres használata csökkentheti a terjedés sebességét. A rovarölő szerek is megoldást jelenthetnek de túlzott használatukkal a megtelepedett dohánymolytetvek rezisztenssé válhatnak. 

Kép forrása:
https://www.growveg.com/plant-diseases/us-and-canada/tomato-spotted-wilt-virus/

Nem fertőző betegségek

Macskaarc és repedezés

Macskaarc nevű szabálytalanságot a termésen megjelenő sugárirányból kiinduló vagy koncentrikus köröket leíró hegek jellemzik. A rendellenesség gyakori a nagy termést hozó példányokon. 

Kép forrása:
http://sacmg.ucanr.edu/Vegetable_Problems_Summer/Abiotic/

Repedezés, azaz a bőrszövet felhasadása jelentkezhet sugárirányú repedések és koncentrikus repedések formájában. Ezek a termés beéréséig általában nem jelentkeznek. A termések repedezéséhez vehethet, ha például a kiszáradt talajt hirtelen sok vízzel árasztjuk el. Ezért is nagyon fontos a paradicsom gondozása, azon belül különösen fontos ebben az esetben a kiegyensúlyozott vízellátás biztosítása.

Kép forrása:
Ninel Roshchina / Getty Images

A veszteségek mérséklésének legjobb módja a toleráns fajták használata. Ugyanezt a célt szolgálhatja hajtatásban a megfelelő öntözési mód és a tápanyagok szabályozása.

Üregesedés

Az üregesedés a jellemzője, hogy a betegséggel érintett termések szögletes formájúak, kevésbé tömöttek. A lé- és magállomány nem megfelelő képződéséhez vezethet az extrém magas és alacsony hőmérséklet, az aszály és a túl sok víz. A páratartalom és talaj tápanyagtartalmának szabályozása csökkenti a betegség előfordulását. Megelőzhetjük a rendellenességet, ha a talajt komposzttal vagy folyékony komposzttal keverjük.

Kép forrása:
https://www.flickr.com/photos/danja/5999447834/in/photolist-a99JPL-aarK5C-a5PJVu-9BeTL2-9BhYMb-a3V7NZ-aaoYoa

Napégés

Paradicsom napégés esetén fehér színű, besüppedt réteg jelenik meg a bogyókon az erős napsütés hatására.

A napégés hatásai a levélbetegségre és hervadásra rezisztens fajok alkalmazásával, a növények metszésével és megfelelő gombaölőkkel csökkenthető.

Kép forrása:
https://simplygratefulgardener.files.wordpress.com/2015/08/sun-burned-tomato-1.jpg

Paradicsom palánta betegségei

Paradicsom fejlődésének több szakasza van. Az első szakasz a csíranövény kor, amikor elindul a csírázás, a rügyből pedig kifejlődik a két sziklevél. A harmadik a palánta, amikor a lomblevelek elkezdenek fejlődni. Ez a szakasz a végső helyre történő kiültetésig tart. 

Amint a paradicsom elkezd csírázni, ki van téve a betegségeknek. Legtöbbször ilyenkor a fertőző betegségek a legveszélyesebbek. Ha a talaj nem steril, vagy sok káros szervezetet tartalmaz (pl. penészgomba spóra), már a csírázásnak induló mag is elpusztulhat. Később, a sziklvelek kifejlődésekor a palántadőlés pusztíthatja el az állományt. Ez a paradicsom palánta betegségei közül talán a legveszélyesebb. A palántadőlést több gombafaj okozza, mint például a rizoktónia, alternária, fuzárium. Főként nem steril ültetőközegen, túl sűrű állományban, rosszul szellőző körülmények között jelennek meg. A paradicsom palánta betegségek a magasabb páratartalom miatt könnyen terjednek, így fontos a rendszeres szellőztetés, valamint ne legyen túl sűrű az állomány. A paradicsom palánta tápoldatozása szinte elengedhetetlen, mivel ebben a fiatal korban a legkisebb tápanyaghiány is visszavetheti a növényt a fejlődésben. Paradicsom palánta tápoldat házilag is készíthető (csalánlé, fekete nadálytő lé), nem feltétlenül kell bolti tápoldatban gondolkodni.

Paradicsom hiánybetegségei

Egyes talajokban összetételük miatt kisebb bizonyos tápanyagok mennyisége, ezért a tápanyaghiány igen gyakori paradicsom betegség. A tápanyagok rendelkezésre állását az alacsony hőmérséklet, a talajtömörödés és a túlzott nedvesség, a műtrágya mértéktelen alkalmazása is befolyásolja. Legjobb megoldás paradicsom tápoldat rendszeres alkalmazása. Vásárolhatunk is jó minőségű bio készítményeket, de a paradicsom tápoldat házilag is könnyen elkészíthető. A paradicsom tápoldatozása mindenképpen hasznos, mivel egy tápanyaghiányos, legyengült tövet könnyebben megtámadják a paradicsom betegségei és kártevői.

 • Nitrogénhiány következtében az idősebb levelek sárgássá válnak és elfonnyadnak, míg a fiatalabb levelek sárgászöld külsőt öltenek.
 • Foszforhiány tünete lehet a levelek fakó zölddé válása, lassú növekedése. 
 • Káliumhiányra utal ha a levelek szinte megégnek, a termések üregessé válnak. 
 • Kalciumhiány miatt a növekedési pontokon erek közötti sárgásodás és levélszéli nekrózis jön létre, amely elhalással végződik. 
 • Magnéziumhiány miatt a leveleken erek közötti sárgásodás alakul ki, amely az idősebb levelekről indul ki, majd azokról terjed tovább a fiatalabbakra. A levelek főere zöld marad, az erek közötti szövet pedig nekrotikussá válik.
 • Kénhiány következtében az idősebb levelek világoszölddé válnak, a szár és a levélnyelek pedig belilulnak és megnyúlnak. 
 • Bórhiány jelei az idősebb leveleken jelentkeznek, amely következtében azok elsárgulnak és törékennyé válnak. 
 • Rézhiány miatt eleinte a fiatalabb levelek kezdenek hervadni, majd kékeszölddé válhatnak és felfelé sodródnak. 
 • Vashiány tünetei a fiatalabb levelek erei közötti klorózis, majd általános sárgulás alakul ki. 
 • Mangánhiány következtében a fiatalabb leveleken erek közötti klorózis, majd nekrózis alakul ki, a levelek főere azonban zöld marad. 
 • Cinkhiány tünete lehet, a levelek megvastagodása és felfelé sodródása.

Paradicsom betegségei elleni védekezés

Védekezés növényvédő szerekkel

A kreatívfarmer munkatársai elsősorban a paradicsom palánta betegségei elleni alternatív, természetes védekezés mellett teszik le voksunkat. A paradicsom vegyszeres védelme témában csak röviden kívánunk szólni azok mellett, amelyekre az egyes betegségek esetén már kitértünk.

A rovar kártevők ellen kiskerti körülmények között jól alkalmazható a sárga lapos csapdázás vagy a biogazdálkodásban engedélyezett növényvédőszerrel történő permetezés. Gombás megbetegedések ellen a kén és réztartalmú szerek, vagy a talaj gázos kezelése egyaránt hatásosnak bizonyulnak, megelőzésre javasolt a paradicsom permetezése bordói lével. A lisztharmat és a paradicsomvész elleni védekezésképp bordóilé és kén együttese alkalmazható. Az aranka nevű parazita ellen gyomirtók használata hatásos lehet, de nagyon fontos, hogy a levágott, benőtt növényeket ajánlatos megsemmisíteni, mert kapával szétvágott arankahajtások ismét fejlődésnek indulnak. Vírusos megbetegedések ellen a vírusvektorok elleni védekezés javasolt, valamint a vírusos tövek eltávolítása, az eszközök tisztán tartása.

Paradicsom betegségei elleni bio védekezés

Védekezés szelíd módszerekkel

A paradicsom betegségei elleni védekezés, megelőzés történhet természetes módon,  környezetbarát megoldásokkal is. Az alábbi pár tippet azok számára szedtük össze, akiknek – hozzánk hasonlóan –  fontos a környezetvédelem és a Földünk egészségének fenntartása.

Megelőzés

A paradicsom betegségei elleni bio védekezés során a leghatékonyabb módszer, ha inkább a paradicsom betegségek megelőzésére fektetjük a hangsúlyt.
Megelőzés eszközei: 

 • vetésforgó
 • növénytársítás 
 • növénygondozás 
 • mulcsozás 
 • eszközök tisztítása 
 • hasznos állatok
 • növénykondicionálás

Vegyünk mindjárt az egyik leggyakoribb betegséget, a paradicsomvészt. Ha ez a betegség egyszer megtámadta a növényt, nagyon nehéz kiirtani. Többek között, érdemes kerülni az olyan területeket, ahol korábban burgonya termett, mert ez a betegség előszeretettel fertőzi a krumpliféléket is. Válasszunk ellenálló fajtákat, a gombás fertőzések elkerülése érdekében mindig távolítsuk el az alsó leveleket, hogy azok kevésbé érintkezhessenek a talajjal. 

A másik lehetőség az általunk olyan nagyra tartott és sokszor emlegetett mulcsozás. Amely számos előnye közül ebben az esetben a fertőzésveszély csökkentése emelhető ki. 

Locsolásnál figyeljünk arra, hogy csak a talajra juttasuk a vizet, csökkentve így például a paradicsom peronoszpóra megbetegedésének veszélyét.

Bio permet házilag

Viszonylag hatékony a paradicsom permetezése gomba ellen. Lisztharmat kezelésére alkalmas a csalán vagy fekete nadálytőből készült főzet. Emellett hatásosnak bizonyul a kékköves-meszes oldattal való permetezés naponta 2-3 alkalommal. Enyhébb megbetegedés esetén a tej vízzel való azonos arányú keveréke is hatékony. A gombás megbetegedések ellen használjunk zsurlólevet a paradicsom permetezése során: 75 dkg szárított zsurlót 10 l vízben lassú tűzön forraljuk fel, majd  miután lehült, hígítás nélkül permetezzünk be vele a paradicsomokat. Erősebb lisztharmatfertőzés esetén kéntartalmú szer használata indokolt.
A peronoszpóra szintén gyakori kórokozó, főként a fóliasátrakban fordul elő. Vegyük fel ellenük a harcot szintén zsurlóleves permetezéssel, megelőző védekezésnél pedig réztartalmú szereket használjunk 10 naponta 2-3 alkalommal.
A penész ellen szintén a zsurlólé lehet a hatékony fegyver, illetve az, ha a tövek közé fokhagymát dugunk.

A paradicsomvész megelőzésére a tejes permetezés az, ami környezetbarát, mégis hatásosnak mondható. 4 liter vízhez adjunk 1 liter tejet, egy bögrényi rézgálicot és egy evőkanál növényi (pl. mosódióból készült) mosogatószert. Hetente egyszer permetezzünk az oldatból.

Kreatív Farmer Tipp:

Növénykondicionálásra, erősítésre csalánlé, fekete nadálytő lé, pitypang-csalán-vöröshagymahéj lé egyaránt hatékony, alternatív megoldás.

Rovarriasztás céljára használhatunk csalán 2-3 napos erjesztett levét, vagy illatos fűszernövényekből készült permetlevet. A paradicsom kezelése egész szezon során javasolt.

Paradicsom kártevői és védekezés ellenük

A kártevők elleni védekezés során a gyommentesítésre hívnánk fel elsősorban a figyelmet! Egyéb izgő-mozgó csúszó-mászók mint például a meztelencsigák ellen használjunk nedvességelvonó poranyagot. Ilyen a mészpor vagy a porított szuper-foszfát.

A paradicsomon is előszeretettel telepednek meg a vándorpoloskák, károsítva a növényt, különösen a fiatal hajtásokat és a terméskezdeményeket. Minden nap ajánlatos körbejárni a növényeket és mechanikailag leszedegetni, elpusztítani a kártevőket. Kisebb területen a porszívó segítségünkre lehet a gyűjtésnél. Egy másik módszer lehet a termésvédő háló alkalmazása.

A fonálférgek ellen ültessünk a sorok közé bársonyvirágot.

Lótücskök elriasztása érdekében, helyezzünk 10 cm mélyen egészen a talaj szintjéig műanyag poharakat, ebbe töltsünk vizet, esetleg sört, ez utóbbit a csigákkal szemben is alkalmazhatjuk. Csak jelentősebb kártétel esetén éljünk a talajcsapdával, mivel hasznos rovarokat is begyűjthet.

A levéltetvek gyakran a palántákat is ellepik, amelyeket ilyenkor mártsunk kenőszappanos oldatba. 50-150 gramm kenőszappant oldjunk fel 5 l forró vízbe, amelyet miután kihült, használhatunk is.  A tetvek ellen csalánleveles permetszert is készíthetünk. Fél kg szárított csalánt 5 l vízben fél napi áztatás után használjuk bio permetőzőszerként. A levéltetveket a sárga ragacslapok szintén ritkítják.

Közönséges takácsatka ellen elegendő a sima vízzel történő permetezés, mert az atkák ott jelennek meg, ahol nagy a szárazság, a vizet nem szívlelik. 

Paradicsom betegségei – Gyakori kérdések

Mik a leggyakoribb betegségei a paradicsomnak?

A paradicsom betegségei közül a fitoftória a legveszélyesebb, de gyakran találkozni még többek között alternáriával, szeptóriával, lisztharmattal, paradicsomvésszel vagy a szeptóriás levélfoltossággal is.

Hogyan ismerem fel ezeket a betegségeket? Mik a jelei a betegségeknek?

A korai ragyásodás, azaz az alternaria solani nevű betegség a paradicsom levelét, szárát és termését egyaránt károsítja. Jellegzetessége az idősebb leveleken jelentkező sárgulás és sötét körkörös foltok kialakulása. A sérült levelek korán elszáradnak, melynek következtében a túl sok napfény hatására a termés megég.

A szeptóriás levélfoltosság tünetei kicsi, sötét, vizenyős foltként jelentkeznek az idősebb leveleken, amelyek kerek foltokká alakulnak, fekete vagy barna szegéllyel és szürke középponttal. Súlyos esetben a foltok egyesülnek, így a levelek lelohadnak, és leválnak a növényről.

Milyen természetes gyógyszerek vannak ezekre a betegségekre?

Lisztharmat kezelésére nagyon hatásos megoldás a kén. Paradicsom szeptória, fitoftóra, alternária és más gombás megbetegedések ellen használhatjuk bátran a zsúrlófőzetet és más, réztartalmú szereket.

A paradicsomvész megelőzésére a tejes permetezés az, ami környezetbarát, mégis hatásosnak mondható. azonban az első lépés mindig a beteg tövek eltávolítása legyen.

Tejes permet: 4 liter vízhez adjunk 1 liter tejet, egy bögrényi rézgálicot és egy evőkanál növényi (pl. mosódióból készült) mosogatószert. Hetente egyszer permetezzünk az oldatból.

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

3 hozzászólás

 1. Ombódi Judit

  A paradicsom szárán apró fekete bogarak, vagy valamik vannak, Mit tegyek?

  Válasz
  • Kreatív Farmer

   Kedves Judit,

   A kérdésed kérlek írd meg nekünk az [email protected] címre is, így Dia, a kertészmérnök kollégánk is látni fogja.

   Válasz
 2. Silye Tibor

  A paradicsom héja alatt a husában gombostüfej nagyságu fehér foltok vannak, sőt már paprikában is találtam, milyen betegségre utal és ehető-e az ilyen zöldség?

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása