Paradicsom ültetése magról és csíráztatás egyszerűen

Paradicsom, Tudástár

Az alábbi cikkünk számos hasznos információt és tippet tartalmaz arra az esetre, amikor a paradicsom ültetése magról történik. Ma már a nagyszüleink kertjéből szedett legédesebb paradicsomokat otthon is reprodukálhatjuk! Hogyan? Tarts velünk és tudj meg mindent az otthoni magvetés fortélyairól!

Paradicsom ültetése magról* – ezekre figyelj oda különösképpen

Napjainkban igazán különleges paradicsom magok közül válogathatunk a nagyobb bevásárlóközpontokban, kertészeti áruházakban vagy kiskereskedőknél kapható vetőmagok között. Nem csak piros, sárga vagy csíkos hanem akár fekete paradicsomot érlelő magokat is vásárolhatunk.

Paradicsom magról

A paradicsom magról is szaporítható. A paradicsom csíráztatása során figyelj arra, hogy a kis magok megfelelő környezeti feltételekhez jussanak:

 • csak biztos forrásból származó, egészséges magokat használj, melyeket megfelelően tároltak
 • a magvetéskor tápdús, fertőzésmentes ültetőközeget használj
 • a magokat vesd 1-2 cm mélyre és a földjüket tartsd folyamatosan nedvesen, hogy beinduljon a csírázási folyamat.
  (A paradicsommag csírázási ideje kb. 6-12 nap.)
 • Tartsd az elvetett magokat egyenletes, 20 fok feletti hőmérsékleten,
 • a sziklevelek megjelenésétől ellenőrizd a magoncokat rendszeresen, hogy megelőzd a palántadőlést,
 • a növekvő palánták egyenletes hőmérsékleten, egyenletes fényellátás mellett fejlődnek megfelelően. 
 • Ha túl kevés a fény, a palánták megnyúlhatnak, a növény szára gyenge lesz, ennek megelőzésére pótmegvilágítást alkalmazhatsz
 • a palánták földje egyenletesen nedves legyen, a növényekre ne kerüljön víz.

Paradicsom csíráztatás lépésről lépésre

Saját vetőmag csíráztatása

Kaptál egy szuper édes, különleges, óriás vagy bio paradicsomot, amit szívesen termesztenél otthon?

Kreativ Farmer tipp: Vágd ketté a paradicsomot, szűrőben kapard ki a magokat. Folyó víz alatt addig öblítsd, míg a magot körülvevő kocsonyás részt el nem távolítottad – ugyanis ebben található csírázásgátló anyag, ami megakadályozza a magot a túl korai csírázásban. A magokat érdemes sütőpapíron szárítani, a papírtörlőről ugyanis nehezebb leszedegetni.

Már indulhat is a saját vetőmag csíráztatás! De, ha nem szeretnéd azonnal elültetni a magokat, száradás után tárold száraz, páramentes helyen, lehetőleg papírzacskóban, és sötét, hűvös helyen tárold. Így a paradicsom mag csíráztatása 3-4 évig is simán lehetséges, hiszen a magocskák csíraképesek maradnak.

A paradicsommag szedése során figyeljünk arra, hogy kezeletlen egyedeket válasszunk a szaporításhoz!

Vessük el a magokat!

Na de nézzük meg pontosan, hogyan ültessünk paradicsomot? A magról való nevelés lépéseit az alábbiakban szedtük össze:

 • A magokat vessük sekély, tápanyagban gazdag földdel megtöltött tálcákra, 1-2 cm mélységben, majd locsoljuk meg óvatosan, hogy a magok ne mosódjanak ki.
 • A megfelelő páratartalom biztosítása érdekében takarjuk a magokat üveglappal vagy fóliával
 • A földet rendszeresen öntözzük és biztosítsuk számukra az egyenletes meleg hőmérsékletet.
 • Amint a magok kicsíráztak, takarjuk ki őket, majd gondoskodjunk arról, hogy a kis növénykék elegendő fényt kapjanak. Erre a célra pótmegvilágítást is alkalmazhatunk.
 • Akkor lesz a paradicsom magból palánta, – olyan palánta, amely ellenáll a környezeti hatásoknak – ha két szikleveles állapotban a palántákat tűzdeljük egy nagyobb tálcára, egymástól távolabb, majd ha a levelek ismét összeérnek, ismét tűzdeljük őket, de már egyesével kis cserepekbe.

Paradicsom csíráztatás

Paradicsom vetése szabadföldbe

A paradicsom vetése szabadföldbe is történhet. Ennek időpontját a talajhőmérséklet befolyásolja. Hazánkban a paradicsommag ültetés ideje* homokos talajon április derekán ideális, míg kötöttebb talajon április végén.

A paradicsom vetése szempontjából a jó szerkezetű, lehetőleg humuszban gazdag talaj a legkedvezőbb. A paradicsom vetés laza homokba történjen. 2-2,5 cm mélyen vessünk, majd takarjuk a magokat. Kötöttebb talajban a paradicsom vetése magról akkor a legideálisabb, ha a magokat 1-1,5 cm mélyre vetjük el és rendszeresen öntözzük őket.

Így vizsgáld meg a talajod!

A paradicsom szabadföldi vetése előtt, jó ha tudjuk, milyen talaj áll rendelkezésünkre. A paradicsom terméshozam egyértelműen a megfelelő táptalaj függvénye. A tökéletes összetételű talaj  20% agyagot, 40% iszapot és 40% homokot tartalmaz. Hacsak nem vagyunk talajvédelmi szakértők, a fent említett arányt otthoni módszerrel is könnyen meghatározhatjuk!

 • Annyi fél literes befőttes üvegre lesz szükséged, ahányféle talajmintát szeretnél venni. (Ha csak egyféle földed van, akkor is érdemes több helyről mintát venned.)
 • Mintavételhez a felszín alatt legalább 10 cm mélyről vett földet használj.
 • A befőttesüveget félig töltsd meg földdel és önts rájuk annyi vizet, hogy kb. 4 cm hely maradjon a levegőnek.
 • Jól rázd fel, majd hagyd állni legalább 24 óráig.

A minták láthatóan rétegekre válnak szét: legalul kavicsok és homokréteg, felette az iszap, a felső részen pedig az agyag. Tehát akkor mondható kiváló minőségűnek a talajunk ha a rétegek aránya 20% agyad, 40% iszap és 40% homok.

Ez a folyamat kiemelten fontos a paradicsom mag szabadföldi vetése előtt, hiszen a paradicsom tápoldatozása kérdésében is, már lesz egy biztos kiindulási pontunk.

Paradicsom mag ültetése * magaságyásba

A paradicsompalánták magaságyásba ültetésének legideálisabb időszaka a május. A magaságyásban az a legjobb, hogy kertészkedés közben nem kell hajolgatunk, így kímélve a hátat. Hatalmas előnnyel indíthatjuk a termesztést, hiszen a megfelelő ültetőközeg-rétegzéssel, az alsó rétegben lévő nagyobb faágak jól tárolják majd a nedvességet, így sokkal kiegyenlítettebb lesz a növény a vízellátása. Szintén előny, hogy saját magunk rakjuk bele az ültetőközeget, vagyis biztosak lehetünk a kiváló tápanyagtartalmában, ami finom és egészséges paradicsomokat eredményez majd. Magaságyásba ha lehet, ne folytonnövő fajtát ültessünk, mert például, ha egy legalább 60 cm-es ágyásra még felkarózunk egy 4 méteres paradicsomot, majdnem olyan magas lenne, mint a mesebeli égig érő paszuly.

Mikor kell a paradicsom magot ültetni*? – mag ültetés ideje

A paradicsom kiültetése akkor indulhat, ha délidőben a talaj 4-5 cm mélységben eléri a 12-14 ℃ fokot és ez a hőmérséklet 2-3 napon keresztül állandó. Hazánkban helyrevetés esetén a paradicsom mag ültetés ideje, azaz a vetéshez ideális dátumok április eleje és vége közé tehető, az időjárás függvényében.

Paradicsom mag

Paradicsom palánta kiültetése – paradicsom palánta magról

Paradicsom palánta magról: a paradicsommag ültetése, a paradicsom palánta kiültetési ideje előtt 6-8 héttel optimális. Magyarországon a paradicsom ültetése szabadföldbe – hivatalosan május 15. napja – után a legideálisabb.

Túl elfoglalt vagy a kerthez, sokat dolgozol, utazol vagy csak balkonod van? Akkor sem kell lemondanod a zöldségtermesztésről!

Koktélparadicsom ültetése lépésekben

A koktélparadicsom ültetése* során arra figyeljünk, hogy a magokat legalább 5 cm vastagságú jó termőrétegű, nedves táptalajba vessük el, 1-2 cm mélyre. A földet rendszeresen öntözzük, de ügyeljünk arra, hogy a víz ne mossa ki a magokat. Gondoskodjunk a meleg, párás környezetről, erre a célra vessünk be egy üveglapot vagy fóliát. A letakart magokat rendszeresen szellőztessük! A kelést követően óvatosan öntözzük őket. Gondoskodjunk arról, hogy a palánták elegendő fényt kapjanak, szárukra és levelükre pedig ne kerüljön víz.

Paradicsom ültetése magról – Gyakori Kérdések

Magról ültessek paradicsomot vagy palántáról?

Mindkét verziónak vannak előnyei is hátrányai egyaránt: A paradicsom magvetése – hasonlóan a legtöbb növényhez – sokkal pénztárcakímélőbb megoldás. Ha igazi különlegességre, vagy különböző paradicsom fajtákra vadászol, akkor ne a palántás verziók között kutakodj. Itt a megoldás, a paradicsom palánta nevelése magról. Tudnod kell azonban, hogy a magról való nevelés sokkal időigényesebb, mint a paradicsom palánta ültetés.

A paradicsom magok ültetése során, nagyon fontosak a megfelelő környezeti feltételek, hiszen ezek hiányában, a magok nem, vagy nem megfelelően csíráznak ki, és a gyenge, védtelen csírák fogékonyabbak a betegségekre is. A friss palánták állandó gondozást igényelnek, 1-2 naponta ellenőrizni kell, hogy szükségük van-e öntözésre. Ügyelned kell arra, hogy melegben legyenek akkor is, ha kint hirtelen hidegebbre fordul az időjárás. Figyelned kell a betegségekre is, hiszen az egymás mellett, szorosan csírázó növények között gyorsan elterjed a fertőzés.

Lehet saját vetőmagom?

Igen! De paradicsom mag szedése során figyeljünk arra, hogy lehetőleg kezeletlen egyedeket válasszunk a paradicsom szaporítása céljára!

Mire figyeljünk a a paradicsom palánta ültetése során?

A paradicsom ültetés magról és palántáról is történhet. Kétségtelen, hogy az előre beindított palánták alkalmazása a legkényelmesebb a kertészek számára. Gyakran több vetőmagot csomagolnak egy zacskóba, mint amire szükségünk lehet, így ebből a szempontból gyakran feleslegesen vásároljuk meg a szükségtelen magokat. A paradicsom palántái igen érzékenyek, amelyek a szállítás során megsérülhetnek. a palánták ára a vetőmagokéhoz képest sokkal borsosabb, főként a szállítási költségek figyelembevételével. A választék sokkal kisebb ha palántákat vásárolsz, mint a vetőmagok esetében. Ha nem magad termeszted a palántákat, akkor esetleg belefuthatsz abba, hogy sérült, vagy beteg növényeket kapsz. Sajnos nem tudjuk biztosan , hogy a boltban vásárolt palántákat mivel kezelték, milyen körülmények között indultak növekedésnek.

Mikor kell paradicsomot szabadföldbe ültetni*?

A paradicsom szabadföldi magvetése a talajhőmérséklet függvényében változik. A paradicsom magjainak vetése akkor indulhat, ha délidőben a talaj 4-5 cm mélységben eléri a 12-14 ℃ fokot és ez a hőmérséklet 2-3 napon keresztül állandó. Hazánkban helyrevetés esetén a vetés ideje április eleje és vége közé tehető, az időjárás függvényében.

Mikor kell a paradicsom magot ültetni*?
– Paradicsom magvetése

Mikor ültessünk paradicsom magot? Ehhez a kérdéshez induljunk ki abból, hogy a paradicsom palánta kiültetése a fagyok elmúltával kezdődhet. Tehát, a paradicsom magvetés ideje: Ezt megelőzően 6-8 héttel.

Mikor ültessük ki a paradicsom palántát?

Arra, hogy mikor kell a paradicsom magot elvetni, a terület fekvése, éghajlata ad pontos választ számunkra. Magyarországon a paradicsom palánta ültetése az utolsó fagyok – hivatalosan május 15. napja – után 2-3 héttel a legideálisabb.Ez vonatkozik a koktél paradicsom palánta ültetése idejére is.

A vetőmagok ültetése során, vegyük figyelembe, hogy a paradicsom mag kelési ideje, kb 6-12 hét, az ideális, azaz a 15-30 fok közötti hőmérsékleten.

* A hivatalos szakkifejezés a magvetés, azonban a hétköznapi nyelvben – sajnos helytelenül – ez paradicsom mag ültetése -ként terjedt el. Cikkünkben ez utóbbit használjuk a közérthetőség kedvéért.

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása