Paradicsom gondozása és tápoldatozása a mindennapokban

Paradicsom, Tudástár

A paradicsom gondozása egy kis odafigyeléssel biztosan nem fog ki, még a kezdő kertészeken sem. Tudtad, hogy a megkerülhetetlen lépéseken kívül, vannak olyan speciális technikák is, amik például a bogyók érlelésének serkentéséhez nyújthatnak segítséget? Olvasd át cikkünket és legyél feketeöves paradicsomtermesztő!

Paradicsom gondozása

A paradicsom gondozása a palánta kiültetése után

A paradicsom gondozása, a paradicsom palánta kiültetése után kezdődik csak igazán, hiszen a kis növénykezdemény hamar növekedésnek indul. Ez az az időszak, amikor biztosan nem fogunk unatkozni, hirtelen megszaporodnak a teendőink a növényekkel kapcsolatban. Egyszerre kell gondolnunk a paradicsom locsolásra, a tápoldatozásra, a növényvédelemre, és emellett kordában kell tartanunk növekedésüket is. A küldetés nem lehetetlen, ha tisztában vagyunk a teendőinkkel.

Paradicsom palánta kiültetése

A folytonnövő és féldeterminált növekedésű palánták már a kiültetéskor támrendszert igényelnek, de néhány bokrosabb determinált fajta is meghálálja a támasztékot, főleg, mikor egyszerre olyan tömegű bogyó terem rajta, amit magától nehezen bír el. Azzal azonban, hogy karót döfünk a tő mellé, még nem fejeződött be a művelet: a szárat folyamatosan kötözni kell a karóhoz. A kötözéssel egyidőben pedig megfigyelhetjük, keletkezett-e nem kívánt oldalhajtás, ezeket egy határozott mozdulattal törjük ki – vagy ha túlságosan vastag már, egy éles, tiszta metszőollóval vágjuk ki. Ez a művelet a kacsozás.

Paradicsom visszavágása

Folytonnövő fajtáknál fontos mechanikai szabályozás lehet a tetejezés, azaz a paradicsom visszavágása. Ezt akkor végezzük el, ha nyár végén még túlságosan sok éretlen termés található a tövön. Ilyenkor ugyanis már nincs sok ideje a paradicsomnak, hogy beérlelje őket. Ha a tetejét visszavágjuk, azaz megállítjuk a növekedését, a maradék energiáját a bogyók érlelésére tudja fordítani. Ha ezt nem tesszük meg, lehetséges, hogy a hideg idő beálltával csak éretlen, zöld termést tudunk szüretelni.

A paradicsom öntözése

A paradicsom gondozása során, szintén figyelnünk kell a megfelelő öntözésre. Ne várjuk meg, míg növényeink hervadni kezdenek. A paradicsom öntözése során helyes technika, hogy közvetlenül a tövekhez juttatjuk ki az öntözővizet, úgy, hogy a szárra és a levelekre ne kerüljön, hiszen a nedves, párás környezetben fennáll a gombás és bakteriális fertőzés veszélye. Ezt, illetve a gyakori öntözést elkerülhetjük, ha mulccsal takarjuk a talajt, amely segít a talaj árnyékolásában, a kipárolgás megszüntetésében, a gyomok és betegségek felszaporodásának megakadályozásában. Mulcsnak kizárólag friss fűnyesedéket vagy szalmát használjunk. A paradicsom locsolása esetén nagyon fontos szabály, hogy hűvös időben nap közben, meleg időben hajnalban vagy estefelé öntözzünk.

Túl elfoglalt vagy a kerthez, sokat dolgozol, utazol vagy csak balkonod van? Akkor sem kell lemondanod a zöldségtermesztésről!

A paradicsom palánta öntözése során figyeljünk arra, hogy a növények ekkor még kevés de egyenletes vízellátást igényelnek. A korai növekedés szakaszában erre a célra használjunk permetező palackot, csak a talaj tetejét tartsuk nedvesen, ne hagyjuk hogy a palánták “tócsában” álljanak.

Paradicsom öntözése

A paradicsom tápoldatozása

A paradicsom tápoldatozása igen hasznos lehet a növény különböző fejlődési időszakaiban, de kiemelten fontos a paradicsom ültetése idején. A paradicsom tápanyagigényes növény, mely a vegetációs időszak minden szakaszában meghálálja a tápanyag utánpótlást. A paradicsom palánta tápoldatozása kiemelt jelentőségű, a gyökérképződés fokozása érdekében. Ezt követően virágzás idején, a kötődéshez lesz szüksége bőséges  tápanyagellátásra, később pedig a bogyók növekedését, érését biztosíthatjuk vele. Tudtad hogy léteznek természetes, környezetkímélő tápoldat paradicsomhoz? A paradicsom tápoldatozása cikkünkből megtudhatod, mikor milyen tápanyagokra van szüksége növényeinknek, megmutatjuk milyen az ideális paradicsom tápoldat vagy miből állítható elő paradicsom tápoldat házilag.

A paradicsom növényvédelme, paradicsom permetezése

Paradicsom betegségei és kezelésük

A paradicsom ápolása, növényvédelme komplex dolog. Védenünk kell a növényeket más növények – gyomok – ellen, amelyre a folyamatos gyomlálás illetve a talaj mulcsozása ad megoldást. Védenünk kell a különböző kórokozók – gombák, baktériumok, vírusok ellen. Gombás megbetegedés megelőzésére szolgál az alsó levelek eltávolítása, a talaj mulcsozása, vagy a paradicsom permetezése, gombák elleni permetszerek – pl. zsúrlófőzet – alkalmazásával. Baktériumok és vírusok úgy terjednek egyik tőről a másikra, hogy a fertőzést mi magunk visszük át az öntözővízzel, a meg nem tisztított kerti szerszámokkal, kezünkkel. Ezeket megelőzhetjük, ha tisztán tartjuk eszközeinket. Szintén védekeznünk kell a rovarok és más állatok kártétele ellen. Gyéríthetjük őket kézzel, de ha felszaporodnak, érdemes bevetni különböző rovarriasztó permetszereket, mint pl. a csalánlé.

paradicsom permet

A paradicsom betegségei elleni védekezés során a leghatékonyabb módszer, ha inkább a megelőzésére fektetjük a hangsúlyt, megfelelő növénytársítással összezavarhatjuk a kártevők érzékszerveit, vagy bevethetünk ragadozó élőlényeket: katicákat, fürkészdarazsakat, zengőlegyeket.

Paradicsom betegségei

A paradicsom teleltetése

A paradicsom Dél-nyugat Amerikából származó, melegkedvelő növény, hazájában évelőként termesztik. Így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a paradicsomot lehet-e teleltetni, illetve pontosan hogy is működik a paradicsom teleltetése?

A válasz egyszerű. Ha tudunk a paradicsom nevelése szempontjából olyan ideális körülményeket biztosítani, amely eredeti hazájában van, azaz megfelelő meleg, párás környezetet és kellő mennyiségű megvilágítást, akkor a válasz igen. De nem biztos, hogy ez megéri. Valójában hazánk éghajlata és fényviszonyai nem teszik lehetővé a növény téli termesztését. Ehhez üvegházat vagy megfelelő termesztőberendezést és sok pótmegvilágítást igényel.

Ha valaki mégis szeretne télen is saját maga által termesztett paradicsomot tenni a tányérjára, a paradicsomfával, más néven Tamarillóval érdemes próbálkoznia. Dézsában nevelhető, fagymentesen teleltessük.

Paradicsom gondozása – Gyakori kérdések

Milyen termésnövelő természetes tápot/tápoldatot használjak?

Vannak olyan természetes megoldások,permetszerek, amelyek a növények kondícionálására, erősítésére valók, mint például az erjesztett levek, tápoldatok és a mikrobiológiai készítmények.

Hogy marad egészséges a paradicsom?

A paradicsom betegségei elleni védekezés során a leghatékonyabb módszer, ha inkább a megelőzésére fektetjük a hangsúlyt. Gombás megbetegedés megelőzésére szolgál az alsó levelek eltávolítása, a talaj mulcsozása, vagy a paradicsom permetezése, gombák elleni permetszerek alkalmazásával. Baktériumok és vírusok terjedését megelőzhetjük, ha többek között, tisztán tartjuk eszközeinket. A rovarok és más állatok kártétele ellen a gyérítés, és rovarriasztó permetszerek alkalmazása hatékony lehet.

Mind a(z) 22 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

1 hozzászólás

 1. Vink Juli

  Tisztelt Várnai Péter Úr! Kérem adjon tanácsot. A poloskák tömege élvezhetetlenné, ehetetlenné teszik a paradicsomot. Mit tegyünk? Vink Julia

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása