Paradicsom öntözése szakszerűen a gyönyörű termésért

Paradicsom, Tudástár

A paradicsom öntözése kis növényünk gondozásának egyik sarokpontja. Nem mindegy ugyanis mikor, hogyan és mivel öntözzük őket. Ha megfogadod a cikkünkben összegyűjtött ötleteket, akkor nagyobb és ízletesebb terméseket tehetsz majd az asztalra.

Paradicsom öntözése – mikor?
Paradicsom vízigénye

A paradicsom vízigénye számos tényező függvénye. Ilyen például az időjárási viszonyok, a páratartalom, a csapadékmennyiség, a növény mérete, növekedési stádiuma, lombfelület mérete, növekedési sebessége vagy a talaj típusa.

Paradicsom locsolása

Mivel öntözzem a paradicsomom?

A paradicsomot öntöznünk kell ahhoz, hogy nagy mennyiségű és finom termésekkel örvendeztessen meg bennünket. Az, hogy mivel öntözünk, főként azon múlik, milyen lehetőségeink vannak rá. 

A vezetékes vízzel történő locsolás megfelelő, de költséges, valamint érdemes a vizet 12-24 órán át állni hagyni, hogy a benne lévő klór eltávozzon belőle. 

Ezért ha van rá lehetőségünk, esővízzel is öntözhetünk. Erre szinte bárki képes, hiszen akár az erkélyen is összegyűjthetjük a lecsepegő esővizet. Ez sokkal lágyabb, mint a vezetékes víz, és ha a növények levelét is éri, nem hagy vízköves foltot rajtuk. 

A paradicsom tápanyagigényes növény, egyes fejlődési szakaszban bizonyos makroelemből, ásványi anyagból többre van szüksége. A termesztőközeg, ha jó minőségű, szerves tápanyaggal dúsított, kellő mennyiségben tartalmazza a szükséges tápanyagot, melyet a víz segítségével, oldott állapotban tud felvenni a növény a gyökereken keresztül. A tápanyagokat azonban az öntözővízzel is kijuttathatjuk. Tavasztól őszig, de főként a növekedés és a virágzás időszakában erjesztett növényi leveket is bevethetünk a dús, egészséges növények és bőséges terméshozam érdekében. 

Paradicsom locsolása palánták esetén

A paradicsom palántákat minimális mennyiségű ültetőközegben termesztik. Nagyon fontos esetükben, hogy gyakran ellenőrizzük a talajt, nem száradt-e ki. A paradicsom palánta öntözése során figyeljünk arra, hogy a növények ekkor még kevés de egyenletes vízellátást igényelnek. A korai növekedés szakaszában erre a célra használjunk permetező palackot, csak a talaj tetejét tartsuk nedvesen, ne hagyjuk hogy a palánták “tócsában” álljanak. Amikor a palánták növekedésnek indulnak, megnövekszik a lombfelületük, nagyobb mértékben párologtatnak így több vízre lesz szükségük. 

Paradicsom locsolása

Paradicsom palánta öntözése

Amikor a május eleji fagyok elmúltak és paradicsom palántáink megerősödtek, szabadföldbe ültethetjük őket. Fontos, hogy a palántákat mindig nedves földbe ültessük és gondos feladatunk legyen a paradicsom palánta locsolása.


Hogyan öntözzük a paradicsomot a forró nyári melegben?

A nyári időszakban a paradicsom locsolása a kora reggeli órákban a legoptimálisabb, mert ilyenkor nem olyan forró a talaj, nem párolog el az öntözővíz, a növények hozzájutnak a vízben oldott tápanyagokhoz. – ez természetesen igaz a fejlett növény és a paradicsompalánta öntözése esetén is.

Szabadföldi paradicsomok vízigénye

Szabadföldi termesztéskor figyelnünk kell az időjárási viszonyokat. Késő tavasszal előfordulhatnak még hűvösebb éjszakák, ami kedvezhet a gombák elszaporodásának. A paradicsom rendkívül érzékeny a gombabetegségekre, ezért ilyen időjárás esetén inkább délelőtti órákban öntözzünk, úgy, hogy a levelekre és a paradicsom szárára ne menjen víz. Estére így van ideje a növényeknek megszáradni. A nagy nyári melegben viszont a napégés, hirtelen folyadékveszteség okozhat károkat a növényekben, a paradicsom sokkot kaphat. Tűző napon, nagy kánikulában hiába öntözünk, mert a talaj felszíne annyira forró, hogy rögtön elpárolog a víz, a gyökerek pedig tovább szomjaznak. Így a hajnali és esti órákban tudjuk pótolni a megfelelő vízmennyiséget.  Ősszel, ahogy beáll a hűvösebb, csapadékosabb idő, már a bogyók érése zajlik, ekkor már csak nagy szárazság idején öntözzünk, sőt, inkább arra fordítsunk figyelmet, hogy a növények ne legyenek vizesek, mert ekkor ismét gombás és bakteriális betegségek jelenhetnek meg a leveleken, a száron, sőt, a terméseken is. 

Paradicsom palánta öntözése

A teraszon nevelt paradicsomok öntözése

Konténeres termesztés esetén a növények korlátozott körülmények között növekednek, kevesebb a rendelkezésre álló talaj, így gyakoribb öntözést igényelnek, mint a szabadföldi paradicsomok. Addig locsoljuk a növényt, amíg a víz kicsordul a cserép aljából. A reggeli órákban öntözzünk és hasznos, ha délután ellenőrizzük a talaj nedvességét.

Túl elfoglalt vagy a kerthez, sokat dolgozol, utazol vagy csak balkonod van? Akkor sem kell lemondanod a zöldségtermesztésről!

Túlöntözhetjük a paradicsomot?

Hogyan öntözzük a paradicsomot, hogy ne tegyünk “kárt” benne? A paradicsomot mindig a tövénél öntözzük, így elkerüljük a paradicsomlevelek kiégetését és megakadályozhatjuk a különböző növénybetegségek kialakulását, kártevők megjelenését. Ha túlöntözzük a növényeket, virágrothadásra, visszamaradt növekedésre, kevés terméshozamra, a gyökérzet elvesztésére vagy silány termésekre számíthatunk. 

Hogyan juttassuk ki az öntözővizet hatékonyan? 

Ha erkélyen, lakásban vagy kis területen nevelünk paradicsomot, nem okozhat gondot az öntözőkannás locsolás. Azonban ha nagyobb mennyiséget termesztünk, vagy nincs lehetőségünk olyan gyakran öntözni, ahogyan azt a paradicsomunk igényli, különböző megoldásokat vethetünk be. 

Klasszikus megoldás a slag alkalmazása. Ekkor azonban figyelnünk kell rá, hogy a növények felületére ne fröccsenjen víz, főként a tövekhez juttassuk ki a talajra. 

Paradicsom csepegtető öntözése

Alkalmazhatunk csepegtető öntözőrendszert, amely rendkívül hatékony, hiszen folyamatosan, egyenletesen adagolja a szükséges mennyiséget, és akár konténeres nevelés esetén is alkalmazható. A paradicsom csepegtető öntözése és az öntözőrendszer kialakítása egy “önálló tudomány”, érdemes hozzá szakértőt felkeresni.

Kialakíthatunk egyedi öntözési módokat is, például a növények tövéhez leszúrt palack vagy földbe ásható agyag öntözőtartály is lassan és egyenletesen adagolja a vizet. Számos megoldás létezik, vessük be kreativitásunkat. 

Csepegtetőrendszeres öntözés

A paradicsom esetében egy hasznos bevethető fortély a csepegtetőrendszeres öntözés. Ennek segítségével a gyökérzónához a víz lassan, fokozatosan fog eljutni. Erre a célra használhatunk ún. csepegtetőgombát, amellyel a vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatjuk el, biztosítva ezzel a talaj folyamatos nedvesen tartását.

Ennek a módszernek jó alternatívája a BPA mentes petpalackos öntözés is, amely során korábban kilyuggatott műanyagpalackot helyezzük a földbe, a paradicsom mellé, és azon keresztül, a flakon szájába öntött vízzel locsoljuk a növényt. 

Talajtakaró

A paradicsom gondozása során a szerves talajtakarók bevetése rengeteg hasznot hozhat: csökkenti a talaj víztartalmának párolgását, véd a gyomoktól és szerves trágyaként is funkciónál. Mulcsként használjunk vetőmagmentes szalmát vagy friss fűnyesedéket. A mulcs alkalmazásával kevesebbet kell öntöznünk, ezzel időt, erőforrásokat és pénzt takarítunk meg. 

Paradicsom permetezésének módjai

Mivel a kreativfarmer.hu elsősorban a természetes növényvédők elkötelezettje, ezért mindenképpen azt javasoljuk, először a vegyszermentes lehetőségeket vegyük számításba a paradicsom permetezése során, növényünk védelme érdekében.

Paradicsom öntözése élesztős vízzel

Sok helyen olvashatjuk az élesztős vizet, mint a paradicsom tápoldatozása során használt vegyi anyagok természetes alternatíváját. A paradicsom öntözése élesztős vízzel nem egy szakirodalmi technika, eredményéről még nincsenek hivatalos mérési adatok, de a különböző oldalak 0,5-1% töménységben javasolják. Szabadföldön azonban fontoljuk meg, hogy az élesztőgombák helyett inkább a tökéletesen lebomló, szerves tápanyagot tartalmazó erjesztett növényi leveket (pl. csalánlé) vagy teákat (zsurlófőzet) használjuk. Célunk ugyanis, hogy a talaj egyensúlyi állapota ne boruljon fel.

Paradicsom öntözése – Gyakori kérdések

Hányszor kell locsolnom a paradicsomot?

A paradicsom locsolása a szabadföldi paradicsomok esetén, a nagy nyári melegben napi többször is javasolt. A növények vízigénye a növekedési időszak során kb. 500-600 mm, így kiemelten kell ügyelnünk a palánták öntözése során a megfelelő vízmennyiségre. Amikor az időjárás már hidegebbre fordul, a paradicsom öntözését lecsökkenthetjük heti 1-2 alkalomra.
A ládákban, cserepekben termesztett paradicsomok vízigénye magasabb, mint a szabadföldi paradicsomoknak, hiszen az ezekben lévő föld gyorsabban felmelegszik, ami nagyobb vízpárolgást eredményez.

Honnan tudom, hogy öntöznöm kell a paradicsomot?

Figyeljünk növényünkre! Ha kókadnak a levelek, vagy kezünkkel a töveknél száraz talajt észlelünk, itt az ideje az öntözésnek!

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása