Paradicsom nevelése otthon – előnyök és hátrányok őszintén

Paradicsom, Tudástár

A paradicsom nevelése a legjobb választás akár kezdő, akár haladó kertész számára! Cikkünk olvasását követően ebben biztosan egyetértünk majd. A paradicsom ültetésének megannyi előnye mellett őszintén írunk annak esetleges buktatóiról is. Tarts velünk és legyen gazdag, virágzó, saját nevelésű “paradicsom farmod”.

Egyszerű a paradicsom nevelése otthon?

Paradicsom cserépben

A paradicsom nagyon jó választás kezdő kertészeknek is. Ez a zöldségféle igazán kedveli a napfényt, tápanyagban dús talajt igényel, ezért például a magaságyás tökéletes otthona lehet. Ha nincs udvarod vagy kerted, az se szegje kedved, hiszen a paradicsom nevelése lakásban, cserépben, vagy akár balkonládában az erkélyen is működik.

A paradicsom termesztése történhet magról vagy palántáról egyaránt. Vetőmagok között hatalmas a paletta. Hogy melyik fajtát válaszd, nagyban függ attól, hogy milyen étkezési céllal termeszted, pl. frissen fogyasztanád szendvicsekhez, vagy esetleg sűrű paradicsomszószt főznél belőle a hidegebb napokra. Tudtad hogy nem csak a klasszikus piros, vagy a sárga, de már a fekete paradicsom is elérhető hazánkban?

A paradicsom nevelése nem egyszerű folyamat, de kis tervezéssel és kitartással bárki megbirkózik vele!

A paradicsom gondozása nem akadály 

A paradicsom ültetése előtt az alábbi szempontokat mindenképp tartsd szem előtt:

 • szereti a napfényt
 • rendszeres öntözést igényel
 • vízáteresztő és tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát

Ezek alapigazságok a paradicsom ültetése témájában, de azt javaslom, nézzük meg ezeket a feltételeket egy kicsit alaposabban!

A paradicsom imádja a napfényt

A kiültetett palánták fényigénye közepes, edzés nélkül a hirtelen túl sok közvetlen napfény és a magas hőmérséklet hatására megéghetnek.

Gyakori öntözést igényel 

A paradicsom gondozása során ügyeljünk arra, hogy az öntözés valóban rendszeres, egyenletes és ne mértéktelen legyen! Leveleit ne, csak tövét és földjét öntözzük és inkább a reggeli vagy az esti órákban. 

Paradicsom nevelése cserépben, ültetőedényben:

Túl elfoglalt vagy a kerthez, sokat dolgozol, utazol vagy csak balkonod van? Akkor sem kell lemondanod a zöldségtermesztésről. A paradicsom termesztése cserépben meglehetősen sok odafigyelt igényel, ezért kiváló választás lehet az önöntözős paradicsom ültető cserép, amellyel időt és energiát spórolhatsz meg.

Fontos a vízáteresztő és tápanyagdús talaj

A paradicsom tápanyagigénye nagy, ezért tápanyagban gazdag földet és időnkénti tápanyag utánpótlást kíván. Erre kiváló természetes szer, az erjesztett csalánlé vagy a komposzt-tea. Természetesen más típusú trágyát is bevethetünk, azonban arra figyeljünk, hogy mindenképpen olyat válasszunk, amely kellő arányban tartalmazza a makroelemeket. 

Paradicsom gondozása

A paradicsom permetezése

Nagyon fontos, hogy rendszeresen vizsgáld növényeidet, mert ezzel még időben megmentheted őket a kártevők és kórokozók által okozott nagyobb kártól. Gombás megbetegedése esetén, távolítsd el a beteg részeket, és permetezd a növényedet tej és víz 1:6 arányú keverékével vagy zsurlóteával. A paradicsom permetezése során, kártevők ellen a csalánlé fürdő kiváló fegyver lehet.

Paradicsom tápanyagtartalma

A paradicsomot méltán kapta az “aranyalma” elnevezést, hiszen számos az egészségre jótékony hatással rendelkezik. A paradicsom tápanyagtartalma meglehetősen magas, pl. rengeteg likopin található benne, ez adja egyébként piros színét is. A likopin azért különleges, mert nem csak hihetetlenül erős antioxidáns, hanem felveszi a harcot a szabadgyökök ellen és csökkenti a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát.

Az érett piros gömböcskék emellett kiváló C-vitamin-, kálium-, folát- és K-vitamin-forrás is. Ezek mellett tartalmaz még például béta-karotint, amely arról híres, hogy A vitaminná alakul a szervezetünkben. Számos egyéb jótékony hatása mellett, kiemelendő még vérnyomáscsökkentő tulajdonsága, és a bőrünkkel is csodát művel. 

Mi van a paradicsomban? 

A paradicsom energiatartalma áltagosan 80J/19cal. A paradicsom víztartalma körülbelül 95%. A másik 5% főleg szénhidrátokból és rostokból áll.

Egy átlagos, (100 grammos) nyers paradicsom az alábbi tápanyagokat tartalmazza

 • Víz: 95%
 • Fehérje: 0,9 gramm
 • Szénhidrát: 3,9 gramm
 • Cukor: 2,6 gramm 
 • Rost: 1,2 gramm
 • Zsír: 0,2 gramm

A paradicsom jótékony hatásai

A paradicsomban található likopin és béta-karotin védi a bőrt a napsugarak okozta károsodásoktól  és az UV fény okozta ártalmaktól, melyek nagymértékben hozzájárulnak a ráncok kialakulásához és a bőr öregedéséhez.

A paradicsomban található K-vitamin és a kalcium közreműködik az erős csontozat kialakulásához, megerősödéséhez és a sérülések utáni gyógyuláshoz. A likopin hozzájárul a csontsűrűség növeléséhez, így csökkenti a csontritkulás kialakulását. A paradicsomnak igen alacsony a glikémiás indexe, így kiváló táplálékot jelent a cukorbetegek számára.

Paradicsom jótékony hatása (többek között), hogy segíti a vércukorszint egyensúlyban tartását, gazdag krómtartalmának köszönhetően. Emellett, alacsony kalóriatartalma miatt, segít kordában tartani a testsúlyt is.

A paradicsomban található A vitamin javíthatja a látást és segíthet megelőzni a farkasvakságot. Rendszeres fogyasztásával csökken a makula-degeneráció kialakulásának esélye, ami egy súlyos és visszafordíthatatlan állapottal járó szembetegség.

Paradicsom ültetése magról* – előnyök

A paradicsom termesztése, – ahogy azt fent olvashattad – nem is olyan bonyolult feladat. Már csak azt kell eldöntened, hogy a paradicsom magvetése vagy a paradicsom palánta ültetése mellett teszed le voksodat. 

A paradicsom magvetés előnye –  hasonlóan a legtöbb növényhez -, hogy sokkal pénztárcakímélőbb megoldás. A nagyobb bevásárlóközpontokban, kertészeti áruházakban vagy kiskereskedőknél kapható vetőmagok számos variációjából válogathatunk. Ma már nem csak a piros, hanem a sárga vagy akár a fekete paradicsomot érlelő magok is elérhetőek számunkra. Azonban nem csak szín, hanem méret, vagy édességi fokozat alapján is kedvünkre válogathatunk közülük. Ha igazi különlegességre, vagy különböző paradicsom fajtákra vadászol, akkor ne a palántás verziók között kutakodj.

A paradicsom cserépben is nevelhető!

Kísérletezz! Hiszen a paradicsom nevelése cserépben is lehetséges! Ha a növényt a csírázatatástól a szüretelésig neveled, ahogy az első érést betakarítod, hihetetlen büszkeséget fogsz érezni saját paradicsomaid szüretelésekor.

Paradicsom ültetése magról* – hátrányok       

A paradicsom magok nem csíráznak ki akkor, ha nem jutnak megfelelő környezeti feltételekhez. A legideálisabb számukra a 20⁰C feletti hőmérséklet, a nedves ültetőközeg és a magas páratartalom. Ezt könnyedén biztosíthatjuk, így tehát a paradicsom palánta nevelés lakásban is történhet. 

A gyenge, védtelen csírák fogékonyabbak a betegségekre, ezért egészséges, szárazon tartott magokat használj. A kelést követően óvatosan öntözd őket. Gondoskodj arról, hogy a palánták elegendő fényt kapjanak, szárukra és levelükre pedig ne kerüljön víz.

Kiemelt feladat, a fiatal, növekvő paradicsom palánta gondozása. Folyamatosan ellenőrizni kell, hogy szükségük van-e öntözésre. Ügyelj arra, hogy a helyiségben mindig egyenleges melegben legyenek, a nappali és éjszakai hőmérséklet csak néhány fokkal térhet el, így megakadályozhatjuk a gombabetegségek megjelenését. Ebben a szakaszban a palántadőlés jelenthet nagy veszélyt. Emellett szükség lehet a palánták tűzdelésére (pikírozására), akár többször is. Összességében a magról való nevelés időigényes és nagy odafigyelést kíván.

Paradicsom ültetése

Hogy ültessek paradicsomot magról?

 A magról való nevelés lépéseit az alábbiakban szedtük össze:

 • A magokat vessük sekély, tápanyagban gazdag földdel megtöltött tálcákra, 1-2 cm mélységben, majd locsoljuk meg óvatosan, hogy a magok ne mosódjanak ki. A páratartalom biztosítása érdekében üveglappal vagy egy fóliával takarjuk őket a kelésig.
 • A földet rendszeresen öntözzük és biztosítsuk számukra az egyenletes meleg hőmérsékletet.
 • Amint a magok kicsíráztak, a takarást vegyük le és gondoskodjunk arról, hogy a kis növénykék elegendő fényt kapjanak. Erre a célra pótmegvilágítást is alkalmazhatunk.
 • Ha a növekedés során a paradicsom levélkék már egymáshoz érnek, tűzdeljük őket egyenként palántanevelő cserépbe. Ehhez először locsoljuk be alaposan a talajt, majd két ujjal óvatosan emeljük ki a palántát a többi közül és ültessük át egy cserépbe. Ismételjük meg a többivel is.

Paradicsom palánta nevelése – előnyök

Ha saját magunk neveljük palántáinkat magról, annak több előnye is van. A magok széles választékából válogathatunk, szinte bármilyen fajtát kipróbálhatunk. Választhatunk a nagy áruházak, kertészetek kínálatából, de rendelhetünk magot akár külföldről is. A legfontosabb előny azonban, hogy a nevelés során biztosak lehetünk benne, hogy palántáink egészségesek és nem használtunk semmilyen vegyszert a palántanevelés során.

Paradicsom palánta nevelés – hátrányok

A magvetés hosszadalmas és bizonytalan folyamat. A megvásárolt magokból csak néhányat használunk fel, a többit a következő évig tárolnunk kell. Ha nem biztosítunk megfelelő körülményeket, vagy ha a magok csíraképessége nem jó – ezt ránézésre nem feltétlenül lehet megállapítani – a  kelés bizonytalan. A nevelés során véthetünk olyan hibát, hogy a palánta gyenge, beteg lesz vagy akár el is pusztul, vagy minden erőfeszítésünk ellenére nem fejlődik megfelelően. 

Sajnos nem  tudhatjuk biztosan, hogy a boltban vásárolt palántákat mivel kezelték, milyen körülmények között indultak növekedésnek, de a palántanevelés helyett a palánták vásárlása megoldást nyújthat erre a problémára.

Paradicsom palánta nevelés

Paradicsom palánta ültetése

Ha a palántás verziót választod, figyelj az alábbiakra:

 • A paradicsom palánta ültetése cserépbe úgy történjen, hogy az egészséges palántákat ültesd komposzttal kevert talajba, (ültetőtálcán egymástól 30-50 cm távolságra).
 • A magasba ívelő növénykék mellé szúrj karót, majd amikor szükséges rögzítsd a növényeket.
 • Egy kis mulccsal (fűnyesedék, szalma) még betakargathatod a talajt, ami így védi a paradicsomjaidat a kiszáradástól, gombás megbetegedéstől és bomlás közben még tápanyag utánpótlást is biztosít. 

Milyen paradicsomot ültessek?

Talán cikkünk végére érve, már nyilvánvalóvá vált, hogy bizony nem a paradicsom ültetése lesz a legbonyolult feladatod a kertben… Kezdj bele bátran! – Na jó, de milyen paradicsomot ültessek? Vetődik fel a kérdés.

A nálunk kapható paradicsom fajták között ma már találunk kisebbet, nagyobbat, pirosat, sárgát, zöldet sőt feketét is. Először is, vegyük számításba azt, hogy milyen körülményeket tudunk biztosítani a fejlődő növények számára, azaz kertben, magaságyásban vagy cserépben tudjuk-e elhelyezni őket.  A legbölcsebb, ha az alapján választunk, hogy mit szeretnénk belőle készíteni vagy milyen formában szeretnénk fogyasztani, hiszen egyes paradicsom fajták a cukor és savtartalma eltérő lehet

Befőzni való paradicsom fajták pl.: a Buau 50, Ace 55, Kecskeméti jubileum, Marmande, Mobil, Ökörszív, Unibac, San Marzano, Zömök 

Friss fogyasztásra a következő paradicsomokat ajánljuk: Ananas noire, Bolíviai vadparadicsom, Sun Gold

Befőzésre és friss fogyasztásra is alkalmas a Balkonstar, Ace55  

Paradicsom fajták 

Egyébként a paradicsom fajtákat három  fő csoportba soroljuk, az egyik a determinált vagy bokorparadicsom, a másik a folytonnövő és a harmadik a féldeterminált kategória. A determinált fajokra jellemző, hogy növekedésük leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri, virágba borul majd kezdi érlelni a terméseit.

A bokor paradicsom nevelése erkélyen, ládában, cserépben is tökéletes választás, a kezdő kertészek is szívesen termesztik kis helyigényük miatt. Aki egyszerre több termést szeretne betakarítani, válassza ezeket a fajtákat, a bogyók egyszerre érnek be, egy hónap alatt minden darabja szüretelhető. A féldeterminált fajták sajátossága, hogy növekedését a 8-9. fürt zárja le. Fejlődésük során támrendszert igényelnek, erős hónaljhajtás képződésre hajlamosak. Főleg friss fogyasztásra ajánljuk őket.

Népszerű determinált fajták pl: Marmande, Kecskeméti 3 F1, Balkonstar, Ace 55, Mano, Roma VF, Zömök, Mobil, Kecskeméti Jubileum, Kecskeméti 549 

A folytonnövő fajta  jellemzője, hogy ők bizony nem állnak le a növekedéssel az adott idényben. Előfordul, hogy 5 méter magasságot is elérhetik, ezért támrendszerre van szükségük a fejlődéshez. Előnye, hogy folyamatosan van rajtuk érett termés az idény alatt.

Folyton növő fajták pl.: Buzau 50, Carolina, Lugas F1, Mini sárga, Goldkrone, San Marzano 

Paradicsom nevelése – Gyakori Kérdések

Kell-e metszeni a paradicsomot?

A paradicsom metszése, szaknyelven kacsozás vagy fattyazás. Ennek célja, hogy a növény nem burjánzik el és több termést hoz. A paradicsom kacsozásáról egy külön videót készítettünk, ha van kedved nézd meg! 🙂

Mekkora a kalória/energia tartalma a paradicsomnak?

Egy átlagos, kb. 100 grammos paradicsom kalóriatartalma 18 kcal. Egy ugyanekkora paradicsom energiatartalma 17,9 kcal.

Milyen egészséges összetevői vannak (vitaminok, ásványi anyagok, egyebek)?

A paradicsomban rengeteg értékes anyag található, tartalmaz például C-, K-, A- vitamint, káliumot, folátot, likopint, nyomelemeket, ásványi sókat, flavonoidokat. Tartalmaz még béta-karotint, amely arról híres, hogy A vitaminná alakul a szervezetünkben. 

Milyen tünetekre/betegségre ajánlják speciálisan?

A paradicsomnak már évek óta rákellenes gyógyhatást tulajdonítanak, a színét adó likopin miatt. A likopin azért különleges, mert nem csak hihetetlenül erős antioxidáns, hanem felveszi a harcot a szabadgyökök ellen és csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A paradicsomnak még kiemelendő vérnyomáscsökkentő tulajdonsága, és nem elhanyagolható, hogy a bőrünkkel is csodát művel. 

* A hivatalos szakkifejezés a magvetés, azonban a hétköznapi nyelvben – sajnos helytelenül – ez mag ültetéseként terjedt el. Cikkünkben ez utóbbit használjuk a közérthetőség kedvéért. 

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása