Paradicsom palánta kiültetése (részletes útmutató)

Paradicsom, Tudástár

Ahogy azt már a paradicsom ültetése magról című cikkben megtudtuk, a magvetés szépsége abban rejlik, hogy a kis mag csírázásától a palántává cseperedésig követhetjük nyomon és segíthetjük a paradicsom fejlődését. Mi a helyzet akkor, ha erre valamilyen oknál fogva nincs lehetőségünk vagy időnk? Palántázzunk! Olvass tovább és jöjjön minden infó, amit a paradicsom palánta kiültetése során tudnod érdemes!

Paradicsom palánta kiültetése lépésekben

A paradicsom hajtatása kivételével – amikor a paradicsom mesterségesen irányított körülmények között (nagyüzemi termesztésben) egészen a termések betakarításáig az üvegházban vagy fóliában marad – a palánták végső helyükre kerülnek, ami lehet szabadföld, magaságyás vagy egy cserép.

Amikor a májusi fagyok elmúltak – május 14-e után –, és a paradicsomok edzése, szoktatása is megtörtént, kezdődhet a paradicsom palánta kiültetése.

Ha konténeres termesztésbe fogunk, azaz a paradicsom vetése cserépbe történt és cserépben is neveljük tovább a palántát balkonunkon vagy erkélyünkön, akkor cserepenként egy tövet ültessünk. A cserépbe a palánta ültetésével egy időben egy erős karót is szúrjunk a földbe. Ha folytonnövő vagy féldeterminált fajtát választottunk, akkor 2 méteres karóban gondolkodjunk, ha pedig determináltat, akkor 1-1,5 méter hosszú karót érdemes használni. Kaphatók kereskedelmi forgalomban olyan cserepek, amelyeket kifejezetten karós zöldségek – paradicsom, uborka, karósbab stb. – neveléséhez fejlesztettek ki egy beépített támrendszerrel. Érdemes ezeket is kipróbálni.

Túl elfoglalt vagy a kerthez, sokat dolgozol, utazol vagy csak balkonod van? Akkor sem kell lemondanod a zöldségtermesztésről!

Ha a paradicsom palánta ültetése szabadföldbe vagy magaságyásba történt, akkor se feledkezzünk meg a karózásról.

A paradicsom talajigénye

A paradicsom talajigénye meglehetősen magas. Növényünk a vegetációs időszak minden szakaszában meghálálja a tápanyag utánpótlást. Az első lépés a paradicsom kiültetése során, a megfelelő minőségű és állagú föld kialakítása.

Érdemes – a paradicsom ültetési ideje figyelembevételével –  még a szezon kezdetén vagy már előző ősszel, a talajunkat szerves anyagokkal feltölteni, ásással, ásóvillázással fellazítani.  Szerkezetén egy talajvizsgálat után javíthatunk. Túl agyagos és túl homokos talaj esetén is ajánlott komposztot és humuszt forgatni a talajba, mivel az agyagos talajt levegősebbé teszi, a homokos talajon pedig nagyobb lesz a vízmegkötés.

A paradicsom palánta kiültetése után, a kis növényeknek jelentős mennyiségű foszforra van szükségük, ez az ásványi anyag segíti a begyökeresedést. A foszfort – és mellette más makroelemeket – kijuttathatjuk természetes tápoldatok használatával.

Paradicsom ültetése szabadföldbe

Szabadföldi termesztés esetén érdemes a talajt már ősszel előkészíteni. Felássuk, beforgatjuk a szerves anyagokat a talajba és mulccsal takarjuk az egész területet. Tavasszal a félig lebomlott mulcsot lazán beforgathatjuk a talajba.

A palántákat edzéssel, szoktatással készítjük fel a szabadföldi fény- és hőviszonyokra. Az edzés lényege, hogy a palántákat időnként, egyre hosszabb időre, nem közvetlen fényre, szabad levegőre tesszük. Amikor a palánták 1-2 hét múlva már éjszakára is kint maradhatnak, felkészültek a kiültetésre.

Ha a talajunk kellően porhanyós, levegős, tápanyagban gazdag, megkezdődhet a paradicsom palánta ültetése a májusi fagyok után.

A paradicsom palánták esetén mélyültetést alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy mélyebben ültethetjük a talajba, mint amilyen mélyen volt a cserépben. A paradicsom ugyanis a levelek hónaljainál is képes járulékos gyökereket fejleszteni, és ezt kihasználva nagyobb gyökérzetet tud fejleszteni, erősebben fejlődnek majd a tövek. Áshatunk mély gödröt, vagy akár fektethetjük is a talajszint alá a palánta szárát. Előtte a talajszint alá kerülő részről távolítsuk el a leveleket, úgy, hogy a száron még 3-4 pár levél maradjon.

A megfelelő sor- és tőtávolságban kiássuk a földet, beöntözzük, majd a palántákat óvatosan, kiemelve a cserépből átültetjük. Betakarjuk földdel, óvatosan, kissé tömörítjük a talajt, majd karót szúrunk a paradicsom palánta mellé, és belocsoljuk a növényeket.

Paradicsom ültetése

Paradicsom kiültetése magaságyásba

Manapság nagyon népszerűek a magaságyások, melyeknek fő előnye, hogy nem kell hajolgatunk a kertben töltött idő során. Paradicsom palánták esetén azonban érdemes végiggondolni milyen fajtát választunk. A folytonnövő típusok akár 3-4 méterre is megnőhetnek, ami jelentősen megnehezítheti a betakarítást és a paradicsom gondozása, szintén nehezített pályára kerül. Érdemes tehát magaságyásba féldeterminált vagy determinált fajtákat ültetni.

A támrendszer kialakításánál szintén érdemes előre tervezni, a nap járásának figyelembevételével. A paradicsomok északi oldalára érdemes árnyéktűrő zöldségeket veteményezni, mert a karós paradicsomok folyamatosan árnyékban tartják majd ezt a területet.

Paradicsom kiültetése

Mi az ideális paradicsom ültetési távolság?

Szabadföldön és magaságyásban igen fontos szempont, hogy milyen távolságra ültetjük növényeinket, ezért lehetőleg tartsuk be a javasolt paradicsom ültetési távolságot. Ehhez ismernünk kell a termeszteni kívánt fajtákat, ugyanis míg egy folytonnövő fajta felfelé terjeszkedik, addig egy bokros, determinált fajta széles és terebélyes lehet, elnyomva és beárnyékolva a körülötte lévő többi növényt. A paradicsom palánta szétültetése során, az tőtávolság 30-60 cm között javasolt, fajtától függően. A paradicsomokat túl sűrűn ültettük, ha kifejlődve egymásba nőnek, ilyenkor érdemes megritkítani a levélzetet, hogy elkerüljük a gombafertőzések kialakulását.

A magaságyás intenzív és kompakt termesztést tesz lehetővé, így hajlamosak vagyunk sűrűbben ültetni, ezt a hibát alapos tervezéssel elkerülhetjük.

Cserépben nevelt paradicsom esetén nem az ültetési távolság, hanem a konténer mérete a meghatározó. Itt ugyanis a rendelkezésre álló talaj mennyisége korlátozott, ami befolyásolja a tövek terméshozamát is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy kb. 30 cm mélységű és 30 cm átmérőjű cserép már alkalmas paradicsom termesztésre. A kisebb, alacsonyabb fajták ennél kisebb edényben, virágládában is termeszthetők, de valójában nekik is szükségük van minél nagyobb területre. Az edények legyenek stabilak, aljuk legyen perforált, hogy a felesleges öntözővíz eltávozhasson belőlük.

Paradicsom ültetési távolság

A kiültetett paradicsom palánták növényvédelme

Miután a palánták végleges helyükre kerültek, készüljünk fel a növények védelmére. A gombabetegségek ellen több védekezési módszer is van: a talaj közelében lévő leveleket, amennyiben a talajjal érintkeznek, eltávolítjuk, meggátolva a talajból fertőző gombák elszaporodását. A talajt szalmával vagy fűnyesedékkel mulcsozzuk, ami szintén védvonalat képez és emellett csökkenti a talaj kipárolgását, nedvesen tartva a gyökérzónát. Illetve növényi levekkel, erjesztett csalánlével és zsúrlófőzettel szintén gátolhatjuk a gombák szaporodását, valamint növényeink ellenállóképességét is növeljük.

paradicsom palánta ültetése

A fiatal növényeket a rovarkártétel ellen is védenünk kell. Levéltetvek és más kártevők ellen is több természetes módszer létezik: 2-3 napos erjesztett csalánlével, illetve illatos fűszernövényekkel kevert mulcsanyaggal összezavarhatjuk kártevőinket. A növénytársítás szintén nagy segítséget nyújt növényeink védelmében. A káposztafélék, a bazsalikom, a bab és a zeller is jó hatással van a paradicsomra.

Balkonkertészkedés esetén is alkalmazhatunk védőnövényeket akként, hogy a paradicsom ültetése során a cserepek köré és közé illatos fűszernövényeket is ültetünk.

Paradicsom palánta kiültetése – Gyakori kérdések

Mekkora hely kell egy tőnek? Mi az ideális paradicsom ültetési távolság?

Szabadföldön és magaságyásban igen fontos szempont, hogy milyen távolságra ültetjük növényeinket, ezért lehetőleg tartsuk be a javasolt paradicsom ültetési távolságot (ezt minden esetben feltüntetik a vetőmagok csomagolásán). Míg egy folytonnövő fajta felfelé terjeszkedik, addig egy bokros, determinált fajta széles és terebélyes lehet, elnyomva és beárnyékolva a körülötte lévő többi növényt. A paradicsom palánta szétültetése során, az tőtávolság 30-60 cm között javasolt, fajtától függően.

Mekkora ültető közegre/edényre van szükség egy tő esetén?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy kb. 30 cm mélységű és 30 cm átmérőjű cserép már alkalmas paradicsom termesztésre. A kisebb, alacsonyabb fajták ennél kisebb edényben, virágládában is termeszthetők, de valójában nekik is szükségük van minél nagyobb területre. Az edények legyenek stabilak, aljuk legyen perforált, hogy a felesleges öntözővíz eltávozhasson belőlük.

Milyen talaj/termőközeg kell a paradicsomnak?

A paradicsom talajigénye meglehetősen magas. Érdemes – a paradicsom ültetési ideje figyelembevételével –  még a szezon kezdetén vagy már előző ősszel, a talajunkat szerves anyagokkal feltölteni, ásással, ásóvillázással fellazítani.  Szerkezetén egy talajvizsgálat után javíthatunk. Túl agyagos és túl homokos talaj esetén is ajánlott komposztot és humuszt forgatni a talajba, mivel az agyagos talajt levegősebbé teszi, a homokos talajon pedig nagyobb lesz a vízmegkötés.

Mi a paradicsom palánta ültetési ideje? Mikor ültessük ki a paradicsom palántát?

Ha a talajunk kellően porhanyós, levegős, tápanyagban gazdag és a palánták is erősek, egészségesek és megtörtént a szoktatásuk a kinti körülményekhez, megkezdődhet a paradicsom palánta ültetése a májusi fagyok elmúltával.

Milyen más növénnyel érdemes párosítanom kiültetéskor?

A dmetélőhagyma jól társítható a paradicsommal, hiszen a levéltetvek távoltartása mellett a javítja a paradicsom terméseinek ízét is. Emellett ajánljuk a spárgát, ami egy olyan vegyi anyagot termel, amely elpusztítja a fonálférgeket. Jó választás lehet ezek mellett a fokhagyma, körömvirág vagy a répa is.

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

3 hozzászólás

 1. Jutasi Judit

  Kedves Péter, idén először ültettem magaságyásba epret. Nagyon szépen növekszik, már termést is hozott, de növeszti az indákat is. Elég sürün vannak ültetve a palánták, több nem férne el a ládában. Akkor ezeket lecsipjem? Várom a tanácsát. Jutka

  Válasz
 2. Jutasi Judit

  én még ebben a témában nem kérdeztem

  Válasz
 3. Judit

  Kedves Péter,
  fahamut mely növényekre érdemes szórni és mennyit?
  Válaszát köszönöm
  Jutasi Jutka

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása