Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika, Tudástár

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem honos, ráadásul más éghajlatú területről származik, a mi klímánkon különösen oda kell figyelnünk termesztésére, mert a paprika betegségei akár az egész növényállományt is elpusztíthatják, ha nem védekezünk ellenük.

Leggyakrabban gombás betegségekkel találkozhatunk, de emellett jelentősek a vírusok és baktériumok által okozott problémák is. Ebben a cikkben számba vesszük a paprika legfontosabb betegségeit és azt, hogy ellenük hogyan tudunk védekezni. Kitérünk a legfontosabb kártevőkre is, hiszen amellett, hogy önmagukban károsítanak, a betegségek kialakulásának okozói és a betegségek terjesztői is lehetnek. 

A paprika betegségei lehetnek vírusos, fitoplazmás, baktériumos és gombás betegségek. A paprika betegségei képekkel könnyebben azonosíthatóak.

Paprika betegségei képekkel

A paprika vírusos betegségei

Ezeket a vírusos betegségeket általános tüneteik miatt nevezhetjük úgy is, hogy a paprika levélbetegségei. Nézzük sorban a legfontosabbakat.

A paprika foltossága és tőhervadása

Más néven paradicsom bronzfoltosság vírus. Kórokozó: tomato spotted wilt virus (TSWV)

Forráskép megtekintése

Kép forrása: Paradicsom foltos hervadás vírus – „szupervírus szupervektorral” – Agrofórum Online (agroforum.hu)

https://agroforum.hu/assets/uploads/2019/01/SALAMONP-3K.jpg

Kép forrása: Paradicsom foltos hervadás vírus – „szupervírus szupervektorral” – Agrofórum Online (agroforum.hu)

A betegség tünetei: A leveleken sárga, később bebarnuló foltok láthatók, ezek kör alakúak is lehetnek. A hajtáscsúcs lehervad, majd elszárad. A száron sötétbarna foltok jelennek meg. A termés göcsörtössé válik, felszínén vörösbarna elhalások és sárga, gyűrűs foltok észlelhetők.

Védekezés: E paprika betegség növényházban jelentkezik, a vírust leggyakrabban a nyugati virágtripsz és a dohánytripsz viszi át egyik növényről a másikra, de növényápolási munkák során szövetnedvvel is könnyű fertőzni, ezért a kéz és az eszközök fertőtlenítése elengedhetetlen két növény érintése között. A beteg tövek eltávolításával lehet védekezni a terjedés ellen, illetve a tripszek irtásával, melyek detektálása sárga (dohánytripsz), illetve kék (nyugati virágtripsz) ragacsos lapokkal lehetséges. 

Paprikamozaik vírus

Kórokozók lehetnek: tobacco mosaic tobamovirus (TMV), tomato mosaic tobamovirus (ToMV), tobacco mild green mosaic tobamovirus (TMGMV), pepper milde mottle tobamovirus (PMMV), alfalfa mosaic alfamovirus (AMV), tomato aspermy cucumovirus (TAV), cucumber mosaic cucumovirus (CMV), illetve minden esetben vegyesen ezek közül.

Capsicum diseases

Kép forrása: Capsicum diseases (2lua.vn)

https://www.agric.wa.gov.au/sites/gateway/files/styles/portrait_large/public/IMG_0790_edited.jpg?itok=ff3tuEqq

Kép forrása: Pepper mild mottle virus (PMMoV) | Agriculture and Food

A betegség tünetei: A levélen mozaiktünetek észlelhetők, zöldszínű, vagy sárga „kockás” foltok. A száron gyakran csíkszerű, sötétbarna elhalások vannak. A bogyók kisebbek, dudorosak, felületükön gyakran folt- vagy csíkszerű, sötétbarna elhalások láthatók. A növények növekedésükben visszamaradnak.

Ezt a betegséget különböző vírusok okozhatják, a tobamovírusok esetében a talaj, illetve a talajba került növényrészek a fertőzési források, míg az AMV a CMV és a TAV esetében levéltetvek viszik át egyik növényről a másikra. De a vetőmag is lehet ezen vírusok valamelyikével (illetve egyes kombinációival) fertőzött.

Védekezés: Hajtatóházban talajcserét kell végezni legalább háromévente vagy talajfertőtlenítés gőzzel, csak utóbbi esetben kiirtjuk az összes élőlényt a talajból. Csávázott vetőmag-használattal kiiktatható, hogy magról fertőzzön a vírus. Sok paprikafajta már ellenálló a tobamovírusokkal szemben. Levéltetvek elleni védekezés. Mechanikai védekezés: a beteg tövek eltávolítása, a paprika gondozása során higiéniai rendszabályok betartása (kézmosás, eszközfertőtlenítés).


A paprika bokrosodása

Kórokozó: cucumber mosaic cucumovirus (CMV)

Forráskép megtekintése

Kép forrása: NMSU Plant Clinic: Cucumber Mosaic Virus on Vegetable Plants

A betegség tünetei: A növények növekedésükben visszamaradnak. Az oldalhajtások rövid ízközűek, sok kis levél csoportosan képződik rajtuk. A levelek elkeskenyednek, szimmetrikusak, gyűrű alakú foltok is kialakulhatnak rajtuk. A levélnyél vagy hosszú, vagy nagyon rövid. A beteg növény sok virágot hoz, de a virágok alig kötődnek, ami bogyó mégis kialakul, az apró, torz.

A betegség fűszerpaprikán jellemző leginkább, de előfordulhat hajtatott és szabadföldi étkezési paprikán is.

Levéltetvekkel és mechanikai úton terjedő betegség.

Védekezés: Ellenálló fajták használatával, paprika betegségei ellen védekezés (levéltetvek elleni védekezéssel), illetve az ápolási munkák során a higiéniára való fokozott odafigyeléssel védekezhetünk.

A paprikalevél érszalagosodása 

Kórokozó: potato Y potyvirus (PVY)

Figure 1. Mosaic symptoms and leaf distortion on Solanum americanum collected from the field: isolate 71d (A) and isolate 72d (B).

Kép forrása: [PDF] Solanum americanum: reservoir for Potato virus Y and Cucumber mosaic virus in sweet pepper crops | Semantic Scholar

A betegség tünetei: A levél fő- és mellékerei kivilágosodnak, az érközök sárgászöldek, a levélerek mentén sötétzöld sávok vannak. Csak a zöld bogyókon figyelhetők meg sárgászöld foltok.

A vírust levéltetvek terjesztik.

Védekezés: A levéltetvek ellen érdemes védekezni. De vannak ennek a vírusnak ellenálló fajták, amivel megelőzhető a kártétel.

A paprika fitoplazmás betegsége

A paprika sztolburja

Kórokozó: stolbur phytoplasma

B) Symptoms of stolbur disease on the whole Capsicum annuum var. cerasiforme plant 

Kép forrása: B) Symptoms of stolbur disease on the whole Capsicum annuum var…. | Download Scientific Diagram (researchgate.net)

Szabadföldi paprikákat veszélyeztet ez a betegség.

A betegség tünetei: A növényeken általános klorózis figyelhető meg. A levelek sárgászöldek, bekanalasodnak, végül lehullanak. A helyettük növő levelek aprók maradnak,s azok is hamar lehullanak, végül az egész tő lombtalanná válik és a rajta lévő termések összeaszalódnak. A szárban nincs elváltozás, a gyökér jól fejlett, erős.

Védekezés: A burgonyafélék családjából az összes faj gazdanövénye ennek a kórokozónak, valamint az apró szulák, aminek gyöktörzsén áttelelnek a kabócák, melyek átviszik a fertőzést egyik növényről a másikra. Akkor lehet számítani a betegség nagyobb elterjedésére, amikor meleg nyarakon a kabócák jobban elszaporodnak. Ezért a védekezés elsősorban a kabócák irtására irányul, illetve az áttelelésüket biztosító évelő gyomokéra. Ezen kívül a paprika ültetvényt távolabb helyezzük el a többi burgonyafélétől.

A paprika baktériumos betegségei

A paprika pszeudomonászos bogyórothadása 

Kórokozó: Pseudomonas viridiflava

D:\Érdekességek\Kertészmérnök\Zöldségcikkek\pseudomonas-paprika.jpg

Kép forrása: A paprika károsítói és az ellenük való védekezés – ppt letölteni (slideplayer.hu)

Szabadföldön fordul elő, inkább nyár végén, a kórokozó számára a csapadékos, meleg (28-30 °C) időjárás a legkedvezőbb. A betegség a tárolás során is terjed.

A betegség tünete: A bogyón a kocsánytól kiinduló, a bibepont felé terjedő világosbarna rothadás észlelhető. Csak a belső húsos részek és a magház rohad el, a bogyó héja ép marad. (A tünetek a levélen nem észlelhetők, az oldalhajtásokon pedig ritkák.) A rothadt bogyók és az azokból kifolyó baktériumnyálka, amelyek a talajba kerülnek, azok fertőznek. (A vetőmag nem fertőzhet.)

Védekezés: Három-négy éves vetésforgó. A rothadt bogyókat le kell szedni és meg kell semmisíteni. Vegyi védekezésre nincs lehetőség.

A kórokozó a talajról vízcseppek felverődése révén kerül a bogyó felszínére. Ép héjon keresztül nem hatol a bogyó belsejébe, csak az ápolási munkák során és a homokverés okozta mikrosebeken keresztül, de egyes fajták rosszul záródó bogyókocsányánál jut a belső szövetekbe. A talajra hullott beteg termés szétrepedésekor a baktériumnyálka felfröccsenve új bogyókat fertőz, ez csapadékos időben történik, szárazság esetén a száron marad és mumifikálódik.. 

A paprika pszeudomonászos betegsége 

Kórokozó: Pseudomonas syringae pv. syringae 

http://www.omafra.gov.on.ca/IPM/images/peppers/diseases/psuedomonas/peppers_psuedomonas3_zoom.jpg?rand=603280763

Kép forrása: http://www.omafra.gov.on.ca/IPM/english/peppers/diseases-and-disorders/pseudomonas-bacterial-spot.html

A betegség hirtelen lehűlés és sok csapadék együttes jelentkezésekor alakul ki. Szabadföldön ilyen általában júniusban várható, növényházban akkor, ha a levegő 15-20 °C –ra csökken. Erre a betegségre legfogékonyabb a fűszerpaprika, de a többin is jelentős kárt okozhat.

A betegség tünetei: Levélfoltosság (már a szikleveleken is): apró, vizenyős, majd barna folt, később közepén kifehéredő, barna szegélyű lesz. Levéltorzulás: kanalasodás, hullámosodás, levélnyél-görbülés, a beteg levelek lehullanak. Súlyos esetben jellegzetes tünet a hajtáscsúcs elhalása. Foltok jelennek meg a virág- és terméskocsányon, ekkor az apró bogyók elhalnak, lehullanak.

Védekezés: A fertőzési forrás a talajra hullott növénymaradványok, ezért azokat meg kell semmisíteni. Növényházban fűtéssel és az öntözés mértékével befolyásolható a betegség kártétele. Szabadföldön a megelőzés a leghatékonyabb, a csapadékos hirtelen lehűlés észlelésekor rézszulfát, rézhidroxid, rézoxiklorid tartalmú paprika permetezés hatásos lehet.

Ellenálló fajta telepítése.

A paprika xantomonászos betegsége 

Kórokozó: Xanthomonas vesicatoria 

Forráskép megtekintése

Kép forrása: bacterial spot (Xanthomonas vesicatoria ) on pepper (Capsicum annuum ) – 1575295 (ipmimages.org)

Forráskép megtekintése

Kép forrása: bacterial spot (Xanthomonas vesicatoria ) on pepper (Capsicum annuum ) – 5362699 (forestryimages.org)

A különböző paprikafajták eltérő fogékonyságúak erre a betegségre.

A betegség tünetei: A levélen, a száron és a bogyón is láthatók tünetek. Levélen először apró, vizenyős, a fonákon kidudorodó foltok láthatók. Később a foltok nagyobbak lesznek, közepük kifehéredik, szegélye sötétbarna lesz. A beteg levelek lehullanak. A száron kerek vagy ovális, kissé kiemelkedő barna foltok vannak. A bogyón először pontszerű, majd 1-2 mm-es, kissé kiemelkedő foltok láthatók, amik később 2-3 mm átmérőjűek lesznek, világosbarna közepük bemélyed, szegélyük sötétbarna, felszakadozott, vagyis varas. Barna, besüppedő foltok a kocsányon is vannak.

Védekezés: Mivel a fertőzési forrás a mag – a kórokozó a felületén telepszik meg -, és a növénymaradványok, ezért jó minőségű vetőmaggal és a fertőző növényi részek megsemmisítésével már sokat tehetünk a betegség ellen. A kórokozók a talajról felcsapódással jutnak a növénybe homokfelverődéses sebeken és légzőnyílásokon át. A kórokozó számára legkedvezőbb a 30 °C  körüli léghőmérséklet és a 90% feletti relatív páratartalom, így növényházban a fertőzés esélye csökkenthető szellőztetéssel. Szabadföldön a megelőző réztartalmú szerek kijuttatása segíthet a környezeti feltételek ilyetén alakulásakor.

Vegyük komolyan  a baktériumos fertőzéseket, mint a paprika betegségei és védekezés is megfelelő legyen. Összegzésképpen:

A paprika baktériumos betegségeinek leküzdése csak megelőző védekezéssel eredményes. A kockázati tényezők megjelenésével (alacsony vagy éppen magas léghőmérséklet, magas páratartalom, nagymértékű csapadék) el kell kezdeni a védekezést, mely réztartalmú szerekkel lehetséges. Az agrotechnikai eszközökkel a kórokozók jelenlétét lehet csökkenteni: a talaj megvédése vetésforgóval, növénymaradványok eltüntetésével, esetleg agrotextília leterítésével a homokfelverődés okozta sérülések megakadályozására, melyeken át bejutnak a betegségek a növény szövetébe. 

A paprika gombás betegségei

A paprika pítiumos palántadőlése 

Kórokozó: Pythium debaryanum

A paprika rizoktóniás palántadőlése 

Kórokozó: Rhizoctonia solani

E talajlakó gombák által okozott tünetei megegyeznek, de a rizoktóniás betegség jóval gyakoribb. Gazdanövénykörük széles, több különböző rendszertani csoportot is érint. A pítiumos fertőzés a növényeket szikleveles korukig betegíti meg, míg a rizoktóniás kifejlett, lombleveles növényeket is pusztít.

BeanPyRR

Kép forrása: A paprika károsítói és az ellenük való védekezés – ppt letölteni (slideplayer.hu)

A betegség tünetei: A csíranövények sziklevele és gyökere elbarnul, majd elpusztul, hiányos lesz a kelés. A palánták gyökérnyaki része üvegessé válik, majd elbarnul, a szikleveles növénykék kidőlnek. A rizoktóniás fertőzés következtében a kifejlett növények gyökérnyaki részén parásodás látható, a növények könnyen eltörnek, vagy a terméskötődés után elhervadnak, elszáradnak.

A gombák micéliuma a talajból fertőz, nem csak sérült, hanem ép bőrszöveten keresztül egyaránt.

A pítiumos gomba számára a legkedvezőbb a vízzel telt, levegőtlen és savanyú talaj, valamint a magas, 28 °C hőmérséklet.

A rizoktóniás gomba micéliuma 25-30 °C –on növekszik legjobban, de leginkább alacsonyabb hőmérsékleten, 15-18 °C között fertőz.

Védekezés: Mivel a fertőzés forrása a talaj, nagyüzemekben gőzöléssel fertőtlenítik, vagy gombaölő szerrel kezelik. Kisebb termesztőterületen évente érdemes kicserélni a talajt vagy magcsávázás szükséges. 

Paprikalisztharmat 

Kórokozó: Leveillula taurica

Leveillula taurica

Kép forrása: Pepper Powdery mildew – Leveillula taurica, Nexles

A paprika gombás betegségei közé tartozik a lisztharmat, mely Magyarországon nem jellemző szabadföldön, azonban növényházban igen.

A betegség tünetei: Csak a levélen vannak tünetek. A levél színén eleinte szögletes, sárgás foltok jelennek meg, melyek olajosan áttetszők. A levél fonákán apró dudorok és fehér konídiumtartó gyep („bunda”) figyelhető meg. A levelek a színük felé bekanalasodnak, majd lehullanak.

Védekezés: A fertőzési források a beteg levelek, ezért a fertőzött lombot meg kell semmisíteni. A kórokozó télen a növényházban könnyen áttelel a hajtatott növényeken. A gomba konídiumokkal légmozgás útján terjed. A meleget szereti, 26-30 °C –ot, és bár száraz vidékeken fordul elő (Magyarországon is inkább a déli országrészben), konídiumai 100%-os relatív páratartalom esetén csíráznak leginkább. Gyakori szellőztetéssel elérhető, hogy ne alakuljanak ki kedvező a feltételek a gomba szaporodásához. Ha már jelentkezett a betegség korábban adott helyszínen, akkor gombaölő permetezés ajánlott, melyek közül környezetkímélőnek számítanak a réztartalmú készítmények.

A paprika feoramuláriás levélfoltossága 

Kórokozó: Phaeoramularia capsicicola

D:\Érdekességek\Kertészmérnök\Zöldségcikkek\Phaeoramularia capsicicola.jpg

Kép forrása: ESTUDOS EM DOENÇAS DE PLANTAS – IFGoiano – Campus Urutaí: Boletim Técnico (1-2015): Mancha-aveludada da pimenta-malagueta (Capsicum frutescens) causada por Phaeoramularia capsicicola (fitopatologia1.blogspot.com)

Környezeti igényei és a paprika növényen való megjelenése hasonló a lisztharmatéhoz, a magas relatív páratartalmat és a meleget, a 30 °C feletti léghőmérsékletet szereti.

A betegség tünete: A levél színén sárgászöld foltok keletkeznek, a fonákon pedig 3-4 mm átmérőjű, olykor 8 mm-t is elérő foltok észlelhetők, amelyek kezdetben szürkésfehérek, majd barnák lesznek, ez a gomba konídiumtartó gyepe. Később a levél kanalasodik, elsárgul és lehullik. A tövek felkopaszodnak.

Védekezés: A lehullott levelek megsemmisítése fontos, mert fertőzési forrás. A kórokozó számára sűrű növényállományban a feltételek még kedvezőbbek. A betegség megelőzése nem igényel vegyi védekezést, mert a paprika számára kedvező termesztési feltételek a kórokozónak nem kedveznek. A fóliaház megfelelő szellőztetése és nem túl sűrű növényállomány mellett általában nem is alakul ki a betegség.

A paprika szklerotíniás betegsége vagy fehérpenészes szárrothadás 

Kórokozó: Sclerotinia sclerotiorum 

http://sites.science.oregonstate.edu/bpp/Plant_Clinic/images/pepper,%20sclerotinia08-1533b.jpg

Kép forrása: Oregon State University Plant Clinic

A betegség tünetei: A szártőn képződő, eleinte vizenyős, majd elparásodó foltjain fehér, pókháló szerű, majd vattasűrűségű micéliumbevonat látható. A foltok később megnőnek, körülölelik a szárat, a tő hervad, majd elszárad. A kettévágott szár belsejében a bélszövet elpusztult, helyét szennyesszürke micélium és fekete szkleróciumok töltik ki.

A kórokozó optimális hőmérsékleti igénye 24 °C körül van, kedvező számára a magas relatív páratartalom.

Védekezés: Az egyik fertőzési forrás a talaj, ahol a kórokozó sokáig életképes. A másik a fertőzött növénymaradványok. A hajtatóház talajának cseréjével lehet védekezni, illetve vetésforgóval. Kiültetés után közvetlenül gombaölővel érdemes kezelni az állományt, ahol ez a betegség jelen lehet. A talajban lakó kórokozók ellen Coniothyrium minitans biológiai növényvédő szerrel lehet eredményesen védekezni, mely szintén egy gomba és a szklerotínia szkleróciumait pusztítja. Mivel a betegség kétszikű növényeken gyakori, szabadföldön egyszikű növények után kerüljön. 

A paprika makrofominás szárkorhadása és tőhervadása 

Kórokozó: Macrophomina phaseolina

A kórokozó gazdanövényköre széles: napraforgó, kukorica, szója, bab, paprika.

A betegség tünetei: A gyökérzet elbarnul, elkorhad. A tövek sárgulnak, lankadnak, elhervadnak. A szártövön szintén barnulás, majd korhadás észlelhető. A gyökereken és a szártövön is sok apró, fekete mikroszklerócium képződik.

Védekezés: Fertőzési források a talajba került növényrészek, melyeken a gomba hosszú ideig életképes marad, ezért paprikát ne termesszünk ugyanazon a helyen több évig (vetésforgót célszerű alkalmazni) és a többi gazdanövényt se. A gomba vetőmaggal is fertőzhet, vetőmagot csak egészséges tövekről nyerjünk, mert a magcsávázás nem használ. A kórokozó számára a magas, 25-30 °C körüli hőmérséklet kedvező és az alacsony vízkapacitású talajok. Növényházban ezért szellőztetéssel és öntözéssel a megbetegedés mértéke csökkenthető. Szabadföldön a csapadékosabb évjáratokban kisebb mértékben jelenik meg a betegség. 

A paprika botrítiszes betegsége 

Kórokozó: Botrytis cinerea 

Grauschimmel (Botrytis cinerea) an Paprika (Capsicum annuum)a - Schadbilder

Kép forrása: Grauschimmel (Botrytis cinerea) an Paprika (Capsicum annuum)a – Schadbilder

A betegség elsősorban hajtatott paprikán jelentős, szabadföldön csak elvétve fordul elő. A kórokozó gazdanövényköre rendkívül széles. Légmozgással és vízzel jut a kórokozó a növény belsejébe, sztómán vagy sérüléseken keresztül.

A betegség tünetei: A száron és az oldalhajtásokon először vizenyős, majd szürkésbarna, ovális, elhalásos foltok jelennek meg. A foltok jellegzetesen zónáltak. Később az elhalt foltok feletti növényrészek elhervadnak, elszáradnak. A virágok vizenyősek lesznek, rajtuk dús konídiumtartó gyep alakul ki. A bogyó később teljesen elrothad. 

Védekezés: A fertőzési források az elpusztult növénymaradványok, melyeken a kórokozó sokáig életképes, ezért a növénymaradványokat mindig el kell távolítani. A gomba számára a magas relatív páratartalom és a 22-24 °C hőmérséklet a legkedvezőbb. A növényház rendszeres szellőztetésével csökkenthető a páratartalom. A betegség megjelenésekor gombaölőszeres permetezés ajánlott. 

Bogyófoltosságot okozó gombák:

A paprika kolletotrihumos bogyófoltossága 

Kórokozó: Colletotrichum nigrum

Forráskép megtekintése

Kép forrása: naijokaset.com

A betegség jellemzője, hogy az érett és a túlérett bogyókon gyakori. (gazdanövényei: paprika, paradicsom, padlizsán)

A betegség tünetei: A bogyón eleinte csak apró, kerek foltok, majd 20-30 mm hosszanti átmérőjű, ovális, besüppedő szürkésbarna foltok találhatók. A foltokban szabad szemmel is látható fekete képletek vannak. A foltok körüli szövetrészek rothadnak.

Védekezés: A fertőzési források a növénymaradványok, melyeken a kórokozó sokáig életben marad. A talajról fertőz felverődő vízcseppekkel, sérüléseken át jutnak a kórokozók a bogyó szövetébe. Az érett bogyóba ép szöveten át is bejut a gomba. Praktikus, ha az étkezési paprikát nem hagyjuk túlérni, a fogyasztási érettség állapotában szedjük le. 

A gomba optimális hőmérsékleti igénye 26-28 °C. Ritkább növényállomány között jobban jár a levegő, kevésbé alakulnak ki a gombának kedvező feltételek.

A paprika alternáriás magházrothadása vagy magházpenész 

Kórokozó: Alternaria alternata

Internal rot in capsicums

Kép forrása: (squarespace.com)

A betegség a paradicsom alakú paprikafajtákon fordul elő. A szabadföldi termesztő területen is megfigyelhető, de jellemzően csak szedés után jelenik meg a paprikában.

A betegség tünetei: A betegség csak a bogyón fordul elő. A magházban a magvak elbarnulnak, felületükön sötétszürke, vattaszerű bevonat figyelhető meg. A bogyó húsa belülről kifelé haladva vizenyősen rothad. A rothadás körüli, egészségesnek látszó szövetrészek keserűek. 

Védekezés: A fertőzési források a növénymaradványok. A kórokozó légmozgással és a talajról felcsapódó vízcseppekkel kerül a kötődött bogyó elhalt bibéjére. A megbetegedés lehetősége attól függ, hogy a bibepont nyitott (a megbetegedés aránya nagy) vagy zárt (a megbetegedés lehetősége minimális). A kórokozó a bibecsatornán keresztül benő a magházba. A gomba micéliuma a bibeponttól a kocsány felé haladva szétterjed, majd létrejönnek a konídiumtartók. A micélium később átnő az érett bogyó húsába is.

A betegség maggal nem vihető át. 

Paprika palánta betegségei elleni vegyszeres védekezés/megelőzés

A paprika palánta betegségei elsősorban azok a gombás betegségek, melyek a palántakorú növények gyökérnyakát támadják meg. Az egyik a paprika pítiumos palántadőlése, a másik a paprika rizoktóniás palántadőlése. E gombák talajlakók, és kedvelik a nedves közeget. Hőmérséklet tekintetében azonban a pítiumos az magasabb (28 °C), míg a rizoktóniás az alacsonyabb (15-18 °C )léghőmérsékletet szereti. Mivel a fertőzés forrása a talaj, ott kell elpusztítani a gombát. Elsősorban a környezetkímélő, bio megoldások ajánlhatók erre a célra. Ilyen kíméletes, de egyben legmunkaigényesebb és legdrágább módja a talajcsere. A talajgőzöléssel sem mérgezzük a közeget, azonban gőzöléskor a hasznos szervezetek is elpusztulnak.

A hagyományos, vegyszeres eljárás a talaj gombaölővel történő kezelése, ezt magvetés után, illetve a kelést követően kell kijuttatni a talajba. Pítiumos gomba esetén a propamokarb hatóanyagú készítményeket, míg rizoktóniás gomba esetében a cineb, a kaptán, a benomil és a tofanát-metil hatóanyagú készítmények hatásosak. 

Paprika betegségei elleni bio védekezés

Ahhoz, hogy a termesztett paprika egészséges legyen, nem feltétlenül mérgekkel kell megvédeni a kórokozóktól. A paprika betegségei elleni bio védekezés alapja a vetésforgó és az egészséges szaporítóanyag használata, valamint fontos, hogy az azonos családba tartozó növények egymástól távol ültessük, különben túlságosan felszaporodnak a kórokozók. A megfelelő tápanyag utánpótlás és vízellátás, mechanikai gyomirtás mellett elérhető, hogy jó kondícióban lévő növények fejlődjenek, melyek kevésbé fogékonyak a kártételre.

A növényápolás során rendszerint fokozottan szükséges a higiéniai szabályok betartása (munkaeszköz fertőtlenítése, kézmosás), hogy ha még van is fertőzött egyed, ne terjesszük mi magunk a betegséget. 

A termesztéstechnológiától függően ritkásabb növényállomány kialakításával, megfelelő metszéssel, jó klímaszabályozással (szellőztetés) akár fungicides kezelés nélkül is lehet egészséges az állomány.

A vírusos megbetegedések ellen leginkább a megfelelő fajtaválasztás nyújt védelmet.

Talajban áttelelő kórokozóktól talajcserével, vagy gőzöléssel lehet megszabadulni.

A betegségeket terjesztő rovarok ritkításával, irtásával jelentősen csökkenthető a kártétel.

Paprika kártevői és a védekezés ellenük

A paprika kártevői szintén nagyon fontos témakör, hiszen ők nem csupán önmagukban károsítanak, hanem terjeszthetik is a betegségeket, így ha például nem védekezünk a levéltetvek ellen, az egész paprika állományunk áldozatául eshet valamelyik végzetes betegségnek, mint például a vírusoknak. Nézzük meg a legfontosabb kártevőket.

Gyökérgubacs fonálférgek

http://jogazda.com/wp-content/uploads/2020/11/Fon%C3%A1lf%C3%A9reg-660x330.jpg

Kép forrása: (jogazda.com)

Fig. 1 - Pepper roots of a resistant line of Capsicum frutescens (left) and of susceptible lines of C. baccatum (center) and C. baccatum var. pendulum (right) inoculated with Meloidogyne incognita.

Kép forrása: Semantic Scholar

Növényházakban gyakori. A lárvák a gyökércsúcsnál bejutnak a növény gyökerébe és gubacsképződést idéznek elő, melyek gátolják a víz- és tápanyag-felvételt, ez hiánytünetekben jelentkezik, illetve a növények a növekedésben visszamaradnak, lankadnak, hervadnak, a hajtáscsúcs kifehéredik. Termésmennyiség csökken, korai öregedés. Növényházban fejlődésük folyamatos.

Agrotechnikai védekezés: Kőzetgyapoton termesztés, a talajtól izoláltan. Fonálféreg fajok ellen ellenálló fajták termesztése. Nagyüzemben talajfertőtlenítés.

Ha a fonálféreggel fertőzött növényházi területen télen szüneteltetik a termesztést, és nem fűtik, akkor a talaj átfagy és a melegigényes élőlények elpusztulnak.

Fonálféreg-mentes közegek alkalmazása: frissen bányászott folyami homok, tőzeg, érett istállótrágya.

Előre megállapítható, hogy fertőzött-e a terület, mert a gyökérgubacs-fonálféreg jelenlétét a gyomnövények gyökerén látható gubacsok jelzik.

Takácsatkák

File:Tetranychus urticae on sweet pepper, Bonenspintmijt op paprika.jpg

Kép forrása: File:Tetranychus urticae on sweet pepper, Bonenspintmijt op paprika.jpg – Wikimedia Commons

Négy pár lába van, szárnya nincs, 0,5 mm-es állat. Szárazság- és melegkedvelők, a levelek fonákán szívogatnak, ami klorofil elhaláshoz vezet, amitől elsárgul, majd elhal a levél. Finom szövedéket készítenek a levélen. 2-3 hét alatt kifejlődik egy nemzedék. Szabadföldön is áttelel tojás alakban.

Biológiai védekezés: üvegházi ragadozó atka (trópusi eredetű faj, magas páratartalom mellett érzi jól magát, de az meg kedvez a gombás megbetegedéseknek): a takácsatka tojásaival, lárváival táplálkozik.

Levéltetvek

Forráskép megtekintése

Kép forrása: (forestryimages.org)

Több levéltetű faj is megjelenhet paprikán. A levéltetvek soktápnövényűek,  mind szabadföldön, mind hajtatásban rendszeresen megjelennek paprika állományban, ha elszaporodnak, jelentősen meggyengítik a növényeket. A hangyáknak szerepük van abban, hogy elterjedjenek a levéltetvek, ugyanis széthordják őket.

Sok nemzedékük alakul ki évente, tojás alakban telelnek. Kártételük a levélerek szívogatása nyomán alakul ki, a levelek fonnyadnak, kanalasodnak a fonák felé. A levéltetvek cukorban gazdag ürüléke a levélen a mézharmat. A mézharmaton később megjelenik a korompenész. 

Fontos szerepet játszanak a vírusok terjesztésében is, ezért megjelenésük esetén feltétlenül szükséges az ellenük való védekezés. 

Biológiai védekezésre van lehetőség hasznos szervezetek betelepítésével.

Üvegházi molytetű (liszteske)

 1,5 mm hosszú rovar, fehér por fedi, „molylepkeszerű”, szúró-szívó szájszervű. Levelek fonákára teszi tojásait, a lárva helyhez kötött, a levélfonákon található, viaszbölcső alakul ki körülötte, ez a pajzsa sárgászöld. Gyorsan szaporodik: 10-12 nemzedék/év (3-4 hét alatt fejlődik ki), fejlődésének ütemét a hőmérséklet határozza meg.

Szabadföldi körülmények között nem tud áttelelni.

Kártételük egyrészt az, hogy a levelek a szívogatás miatt halványulnak, majd lehullanak, másrészt a szívogatással átviszik a vírusbetegségeket egyik egyedről a másikra, azaz vírusvektorok. Ürülékükön (mézharmat) korompenész telepszik meg.

Tripszek (nyugati virágtripsz, dohánytripsz)

Thrips development and damage symptoms on pepper (Capsicum) plants. (A)... | Download Scientific Diagram

Kép forrása: (researchgate.net)

A hajtatóházakban jellemző kártevők a tripszek (a dohánytripsz őshonos,a  nyugati/kaliforniai virágtripsz idegen). A tripszek apró, hosszúkás rovarok, 0,8–1 mm-esek, szabad szemmel is láthatók, szúró-szívó szájszervűek. Két pár hártyás állományú szárnya van, melyeket pillák vesznek körbe: tartós repülésre nem képesek. Melegigényes.

Legfontosabb kártétele a termések szívogatása általában a kocsánytól vagy levelektől védett helyeken. Szívogatásuk nyomán ezüstös szívásfoltok keletkeznek a leveleken (kiszívják a sejtnedvet), a paprikabogyók kocsánya barnul, majd parásodik. Közvetett kártétele a vírusvektor szerep, a paradicsom bronzfoltosság vírust terjeszti.

Mivel a tojásaik a bőrszövetben vannak (tojócsövük segítségével süllyesztik a növény szövetébe), az egyik lárvaállapot pedig a talajba vonul, nehéz védekezni ellenük, ha megjelennek. 3 hét alatt kifejlődik egy nemzedék, és egy év alatt sok fejlődik ki.

Megfigyelésükre nagyon jók a kék színű színcsapdák. A védekezés ideje ezek segítségével pontosabb. Kisebb fóliasátrakban nagyobb mennyiségű színcsapdával az elterjedésüket is kordában tudjuk tartani.

Ezen kívül a növényállomány rendszeres vizsgálata ajánlott, egy fehér lap segítségével, amit a virág alá kell tartani, és a virág megkocogtatásával ráesik a tripsz – ha van rajta.

A biológiai védekezés során Orius spp. poloska fajokat és az Amblyseius swirskii atka fajt telepítik, amelyek gyérítik és gazdasági kár szintje alatt tartják a tripszek egyedszámát. Fontos tényező a hasznos szervezetek betelepítésének ideje, amikor már legalább néhány kinyílt virág legyen az állományban. Továbbá törekedni kell a megfelelő környezeti tényezők, a hőmérséklet és a páratartalom kialakítására.

Ne teleltessük át! 

Poloskák (márványos poloska, zöld vándorpoloska)

Megérkezett a márványos poloska is

Kép forrása: (magyarmezogazdasag.hu)

Zöld vándorpoloska

Hogyan védekezhetünk a zöld vándorpoloska ellen?

Kép forrása: agroforum.hu)

https://agroforum.hu/assets/uploads/2019/03/BIRKASZ-1K-1.jpg

Kép forrása: (agroforum.hu)

Az elmúlt néhány évtized új kártevői közé tartoznak. Petéiket általában levélfonákra teszik.

Kártételüket a termések szívogatásával végzik, melynek nyomán a bogyó felszíne foltos lesz, a termésfal szövetében pedig taplósodás tapasztalható, a termés élvezhetetlenné válik. Szívogatásával egyébként a növény bármely részén károsíthat. Táplálkozása során azonban a növekvő hajtásokat, magokat, terméseket részesíti előnyben. A szívogatás mellett ürülékével és bűzével is szennyezi a terméseket.

Kisebb kertekben a poloskák száma begyűjtéssel és azok megsemmisítésével is csökkenthető: egy véletlen eset nyomán kiderült, hogy a poloskák a kalászoló zöld gabonát szívesebben szívogatják a paprika és a paradicsom helyett. Ezekről a kalászokról, melyen könnyen láthatók, naponta le kell szedni a poloskákat. A módszer hatékony a zöld vándorpoloskák, a márványos poloskák és ezek lárvái ellen is. Fontos, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. 

Egyes források szerint a vegyszeres kezelés amúgy sem hat rájuk, mert hamar ellenállóvá válnak.

Bagolylepkék (gyapottok bagolylepke, vetési bagolylepke)

Gyapottok bagolylepke

https://agroforum.hu/assets/uploads/2019/03/BIRKASZ-2K.jpg

Kép forrása: (agroforum.hu)

Szabadföldön a paprika legjelentősebb kártevője a gyapottok bagolylepke, de hajtatásban is okozhat jelentős károkat. (Azonban a növényház szellőzőjére szerelt Raschel-hálós takarás megakadályozza a bagolylepke imágók betelepedését.) 

Három nemzedéke is kifejlődhet egy nyár alatt. A kártételt a hernyója okozza. 

Rajzáskor a nőstények a levelekre rakják a tojásaikat, 3-4 nap alatt kelnek ki a lárvák, melyek megkeresik a generatív szerveket (bimbó, virág, termés), mert először azokon károsítanak, azaz hamar berágják magukat a bogyóba is. Védekezni ellene úgy tudunk, ha ezt megelőzzük. Július közepétől körülbelül szeptember közepéig több rajzás is lehetséges. A védekezésben meghatározó az időzítés, ezért a feromoncsapdás rajzásmegfigyelés szükséges a megfelelő időzítés megállapításához.

Ha a csapdában észlelt egyedszám alapján arra következtetünk, hogy megindult a rajzás, akkor el kell kezdeni keresni a tojásokat, amelyek frissen a lerakás után fehérek (csontszínűek), a következő napon pedig már szürkék. A fehér tojások észlelését követő négy-öt nap múlva kell permetezni, hogy eltaláljuk a frissen kelt lárvákat. Elhúzódó rajzásnál pedig nagyon fontos a megismételt kezelés.

A hernyók berágják magukat a termésbe, és ott fogyasztják a fejlődő magkezdeményeket és a belső bordákat. Emiatt, hogy a bogyó belsejében károsítanak, nehéz védekezni a már kifejlett lárvák ellen – nem is lehet. Ha a termés károsított, akkor a bogyón barnás elszíneződést láthatunk, esetleg egy nagyméretű lyukat, amelyen a hernyó már kimászott.

A leghatékonyabb védekezési módszer a a növényállományba elhelyezett feromoncsapdák segítségével megfigyelt rajzáscsúcsra alapozható. Amennyiben a csapda tömegesen fogja a faj hímjeit, a térségben a nőstények jelenlétével és utódaik kártételével fokozottan számolni kell.

A biológiai védekezés hatóanyaga a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki, mely inkább hajtatásban használatos biológiai védekezés.  Vagy másik hasznos szervezet betelepítésére is van lehetőség, a Trichogramma fürkészdarázs fajok a bagolylepkék tojásait parazitálják.

Vetési bagolylepke

A.segetum2.jpg

Kép forrása: Category:Agrotis segetum – Wikimedia Commons

A paprika másik legjelentősebb kártevője. Tojásai aprók, 0,5-0,6 mm-esek, kezdetben csontszínű, majd rózsaszín, végül szürke színű. A hernyó szürke, alig szőrös, mocskos pajornak is nevezik.

A kártétel: a fiatal, 10-20 cm-es palántákat a talaj felszínénél, a gyökérnyaknál, vagy néhány cm-rel felette teljesen átrágja, aminek következtében a növény elpusztul. A kiültetés után május végén, június elején érkezik, egyes években nagyon súlyos károkat okozhat. Kifejlett növény esetében a lárva a terméskezdeménybe vagy a szárba jut be és azokon belül rág.

A védekezés sikere – hasonlóan a gyapottok bagolylepke esetéhez -, nagyrészt a megfelelő időzítésen múlik. A nőstények alkonyatkor rakják le tojásaikat, csomókban. Feromoncsapdával kell figyelni a rajzást és akkorra időzíteni a védekezést, amikor a tojásból frissen kikelt lárvák még a lombon tartózkodnak. (Nincs hatása a védekezésnek, ha akkor avatkozunk be, amikor már dőlnek és fonnyadnak a növények, és a töveik mellől előkerül a vetési bagolylepke lárvája.)

Ha meghagyjuk őket, az ősszel kifejlődött hernyók a talajban telelnek 10-20 cm-es mélységben. Tavasszal pedig, ha a talajhőmérséklet elérte az 5°C-ot akkor kezdődik meg a bábozódásuk.

Védekezni Bacillus thuringiensis alapú szerekkel lehet természetbarát módon, ezeket a készítményeket is permetezéssel juttatják ki.

Kártevő állatok elleni növényvédelem módszerei

Korábban már írtunk egy cikket a paprika növényvédelme témájában, de nem árt ha átismételjük a korábbiakat, hiszen ez egy igen kiemelt kérdés.

Agrotechnikai növényvédelem

 

Az agrotechnikai eljárások a termesztett növénynek előnyös legyen, a károsítónak pedig hátrányos. Nézzük, mi tartozik az agrotechnikai védelem körébe:

 • a növényt lehetőleg az ökológiai igényeinek megfelelő helyen termesszük
 • vetésforgó alkalmazása
 • adott kórokozókra rezisztens vagy toleráns fajták termesztése
 • helyes talajművelés (őszi mélyszántás során a madarak összegyűjtik a kártevőket, illetve sérülnek a pajorok)
 • a tápanyaggazdálkodás képes befolyásolni a kártevők mennyiségét, például túl sok nitrogén kijuttatása esetén a levéltetvek felszaporodnak.
 • fitotechnikai műveletek: például hajtásválogatás, kevesebb lomb, kevesebb kártevő.

Mechanikai/fizikai növényvédelem

Mechanikai növényvédelem alatt azt értjük, hogy valamilyen eszközzel, vagy kézzel távolítjuk el a kártevőket, kórokozókat, a növényi részeket stb. Ilyen mechanikai védelem például a hernyófészkek eltávolítása.

Rezisztens növények

Az egyes kártevőknek és kórokozóknak ellenálló, rezisztens növények termesztése hatásos módszer a kártevők és kórokozók visszaszorítására. A rezisztencia ellenállóképességet jelent, azaz bizonyos növények bizonyos kártevőkkel szemben ellenállóak. Paprika esetén legismertebb a vírusok elleni, vagy a lisztharmat elleni rezisztencia.

Biológiai növényvédelem

A kártevők természetes ellenségeinek mesterséges körülmények között elszaporított egyedeinek kibocsátását értjük alatta.

A levéltetű ellen:

 • levéltetű gubacsszúnyog (a levéltetű fiatal, táplálkozó lárváit fogyasztják)
 • levéltetű fürkész (tojásaikat a levéltetűbe rakják)
 • aranyszemű fátyolka

Másik lehetőség: saját fajú, steril egyedek kijuttatása révén összeomlik a populáció.

Bacillus thuringiensis alkalmazása: baktérium, ami olyan toxint termel, amitől a lárvák elpusztulnak. A baktérium különböző törzsei más-más rovarok lárvái ellen hatásosak (például lepkefélék, bogarak, hártyásszárnyúak).

A gombabetegségek, illetve rovarok ellen hiperparazita gombák felhasználásával is állítanak elő különféle növényvédő termékeket.

A megfelelő növénytársítás is segíthet a paprika ellenségeinek távoltartásában, például a bazsalikom távol tartja a tripszeket, a petrezselyem pedig vonzza a levéltetvekkel táplálkozó darazsakat. Egyes virágok is taszítják környezetükből a kártevőket, ilyen például a sarkantyúka és a bársonyvirág.

Kémiai növényvédelem

A hagyományos értelemben vett permetezőszereken kívül (amelyek egyrészt környezetkárosítók, másrészt pedig a kártevők hamar ellenállóvá válnak) kémiai védekezés az is, ha olyan vegyületeket juttatunk ki, melyek megzavarják a kártevő állatok ivari orientációját és kommunikációját (ha nem csak a nőstény bocsát ki feromont, hanem mindenütt szétárasztották, akkor a hím nem találja meg a nőstényt).További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

Mikor érik a paprika? Így szüreteld a termést.

Mikor érik a paprika? Így szüreteld a termést.

A paprika a magyar konyha egyik legkedveltebb zöldsége, hiszen nemcsak friss fogyasztásra, hanem főzéshez is gyakran használják. Az üzletekben még a feliratok is erre utalnak, TV (tölteni való) paprika, lecsópaprika. Az étkezési paprikák között is rengeteg típus és...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása