Paprika növényvédelem: megelőzés és védekezés a konyhakertben

Paprika, Tudástár

A paprika növényvédelme kiemelten fontos teendője a kertésznek, hiszen ő egy érzékeny növény minden szempontból. Sok kártevője van, melyek közül néhány ellen szinte alig van hatékony vegyszermentes védekezési lehetőség, néhány pedig a különböző kórokozók terjesztésében játszanak nagy szerepet. Szintén nehéz eset a növénytársítás szempontjából is és talán az egyik legérzékenyebb zöldség, ami az időjárást illeti. De ne keseredjünk el, hiszen kiskerti körülmények között van néhány praktika, melyet bevethetünk növényeink védelme érdekében.

Megelőzés

Az első és legfontosabb lépés a paprika növényvédelme érdekében, maga a megelőzés, amelyet gondos tervezéssel, talajelőkészítéssel, vetésforgóval, növénytársítással és mulcsozással tudunk megtenni.

Tervezés

Mielőtt kialakítjuk kerttervünket, vegyük számításba, hogy a paprika több évig nem kerülhet ugyanoda, ahol egyszer volt. Szintén nem kerülhet rokonai közelébe, helyére, mint a paradicsom és burgonya. Figyelembe kell vennünk a napsütéses órák számát, amiből legalább 10-12 órát kell biztosítanunk számukra. A talajunk szerkezetének javítását és tápanyag utánpótlást is számításba kell vennünk. Illetve gondosan kell összeállítani a növények elhelyezkedését egymáshoz képest, védelem és tápanyagfogyasztás szempontjából.

Talajelőkészítés

A tápanyagigényes paprika földjét úgy készítsük elő, hogy szerves tárgyát, komposztot és más talajjavító adalékokat (alginit, zeolit) adunk a termesztőközeghez, legyen akár szabadföldön, magaságyásban vagy cserépben a termesztés. A paprika termesztése során is többször tápoldatozhatunk, főként a makro és mikroelemek pótlása miatt.

Vetésforgó

Klasszikus értelemben a kiskertben nem beszélhetünk vetésforgóról, de azt a szabályt be kell tartanunk, hogy a paprikát minden évben máshová kell ültetnünk, különben a kártevők vagy a tápanyaghiány áldozatává válnak. Minden év végén gondosan őrizzük meg kerttervünket, hogy a következő években pontosan tudjunk tervezni.

Növénytársítás

A paprika válogatós a társnövényeit illetően is. De önmagában soha ne ültessük, mindenképp alkalmazzuk legalább a klasszikus védőnövényeket: a büdöske fonálféreg és kártevőriasztó (poloskák ellen is érdemes kipróbálni), a sarkantyúka levéltetvek ellen kiváló, illetve akár hagymával is körbevethetjük a paprikaágyást.

Mulcsozás

A paprikát hagyományosan nem mulcsozták, hanem gyakran kapálták, hogy a talaj megfelelő állagú legyen és a talajnedvesség is megmaradjon. A mulcsozás ezeken mindenképpen segít, ráadásul ha friss fűnyesedéket alkalmazunk, a lebomlás során nitrogénnel látja el a talajt, ami a paprikának kedvez. A paprika növényvédelem szempontjából a gombás fertőzések ellen is érdemes takarni a talajt.

A mulcs előnyei, használata és fajtái

Hasznos szervezetek

A kártevők többségének elszaporodását megelőzhetjük azzal is, hogy a kertünkbe olyan hasznos rovarokat és madarakat vonzunk, amelyek ezeknek a kártevőknek a lárváival táplálkoznak, vagy valamilyen módon gyérítik őket. A madaraknak odút, a rovaroknak pedig úgynevezett rovarhoteleket hozhatunk létre.

A paprika növényvédelme – avagy a védekezés eszközei

Nézzük, mit tehetünk, ha a betegség már felütötte a fejét, a kártevő pedig már lakmározik a növényünkből.

Mechanikai módszerek

A paprika növényvédelme érdekében, mechanikai eszközöket is bevethetünk. Ez többnyire kézzel történik a kiskertekben. Általában a locsolás alkalmával van időnk megfigyelni növényeinket. Kézzel eltávolítjuk az alsó leveleket és kacsokat, a betegnek tűnő leveleket, ha kártevőt látunk, akkor pedig megpróbálhatjuk vízzel lemosni őket. Kitehetünk ragacslapokat is a kártevők ellen, a paprika védelme érdekében. A ragacslapok nem csupán előrejelzést adnak a kártevők jelenlétéről, hanem részben gyérítik is a populációt, ami a kezdeti szakaszban nagyon hasznos.

Paprika permetezése

Hogy mivel permetezzük a paprikát? Választhatunk házilag készített erjesztett leveket: csalánlevet, vagy egyéb leveket, amelyeket már a Paprika permetezése és Paprika tápoldatozása cikkben is említettünk.  

A paprika permetezés végső esetben biogazdálkodásban engedélyezett bolti szerekkel is történhet. A paprika permetezése gomba ellen például rézzel javasolt. 

Ez a kis összefoglaló teljes képet ad arról, hogy mi mindenre kell odafigyelnünk az egészséges paprika termések érdekében. A paprika legfontosabb betegségeiről pedig a Paprika betegségei cikkben írunk részletesen.

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása