Mikor érik a paprika? Így szüreteld a termést.

Paprika, Tudástár

A paprika a magyar konyha egyik legkedveltebb zöldsége, hiszen nemcsak friss fogyasztásra, hanem főzéshez is gyakran használják. Az üzletekben még a feliratok is erre utalnak, TV (tölteni való) paprika, lecsópaprika. Az étkezési paprikák között is rengeteg típus és fajta van, de ezeken kívül még fűszer és chili paprikák tömege is elérhető. Bizonytalanok lehetünk tehát abban, hogy vajon mikor érik a paprika, mikor is szedhető, mikor van a szezonja. Ezt próbáljuk megfejteni ebben a bejegyzésben. 

mikor érik a paprika

Mikor érik a paprika?

Étkezési paprika esetén beszélhetünk gazdasági és biológiai érettségről. Gazdasági érettség az, amikor a bogyók már fényesek, kifejlettek. Többnyire ebben az érettségi formában találkozhatunk velük a boltok polcain. Például a TV paprika fehér/sárga színű. Azonban ugyanaz a paprika biológiai érettségben narancs/piros lesz. Mindkét állapotban fogyasztható, de azt általánosságban elmondhatjuk, hogy a gazdasági érettségben szedett paprikák hosszabb ideig tárolhatóak. 

Étkezési paprika esetén beszélhetünk folytonnövő fajtákról és dertermináltakról, előbbi folyamatosan érik, utóbbit pedig augusztustól tudjuk betakarítani. 

Mikor érik a paprika? – Fűszerpaprika esetén más a helyzet, itt ugyanis meg kell várnunk a teljes érettségi állapotot, amikor a fajtára jellemző színt és ízt eléri, ami nálunk szeptember környékére tehető. Ekkor lehet belőle igazán finom őrölt paprikát készíteni. 

paprika gondozása

A chili paprikák esetén szintén a teljes érettség a cél, a fajtáknak egyébként is különleges színük van, érdemes ezért megvárni, míg teljesen beérnek. 

Hogyan szüreteld a paprikát?

A paprikát kézzel szedjük le a szárról, mégpedig úgy, hogy egy határozott mozdulattal kitörjük a kocsánnyal együtt. Ne használjunk metszőollót, ha folytonnövő fajtánk van és még van be nem érett termés a tövön, mert könnyen megfertőzhetjük a töveket, ha a metszőolló nem tiszta.

Mit ültessek leérés után a paprika helyére? – paprika gondozása

A paprika tenyészideje elég hosszú, ősszel takarítjuk be az utolsó terméseket, amikor az idő már hűvösre fordul. Ekkor már csak olyan növényeket érdemes a paprika helyére vetni, amelyek jól bírják a hideg időjárást. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a paprika tápanyagigényes, így utána a talaj viszonylag szegény lesz tápanyagokban. Saláta, spenót, rukkola kerülhet erre a területre. Vethetünk zöldtrágyának mustármagot vagy repcét, melyet még virágzás előtt kell lekaszálni és télire a talajon hagyhatjuk, majd tavasszal a félig lebomlott növényi részeket beforgatjuk a talajba. A paprika gondozása során az is megoldás, ha a kiürült területét felássuk, majd mulccsal takarjuk, ezzel előkészítve a következő évre. 

Paprika eltevése

A paprika betakarítása után válogassuk szét a terméseket. Amelyek betegek, fogyaszthatatlanok, azokat ne használjuk fel. A kissé hibás darabokat friss fogyasztásra tegyük félre, feldolgozásra. A paprika tárolása, csak a teljesen egészséges bogyók esetén eszközölhető huzamosabb ideig.

paprika eltevése

A paprika szedése után, azt sokféleképpen feldolgozhatjuk, ezzel tartósítjuk és tesszük el a hideg téli hónapokra, amikor kevés a friss zöldség a konyhában.


Reméljük egy kicsit közelebb kerültetek annak megállapításához, mikor érik a paprika, mikor a legjobb szüretelni. A következő bejegyzésben a paprika eltevése és annak fortélyai kerülnek terítékre. 🙂 

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása