A paprika a magyar konyha egyik legkedveltebb zöldsége, hiszen nemcsak friss fogyasztásra, hanem főzéshez is gyakran használják. Az üzletekben még a feliratok is erre utalnak, TV (tölteni való) paprika, lecsópaprika. Az étkezési paprikák között is rengeteg típus és fajta van, de ezeken kívül még fűszer és chili paprikák tömege is elérhető. Bizonytalanok lehetünk tehát abban, hogy vajon mikor érik a paprika, mikor is szedhető, mikor van a szezonja. Ezt próbáljuk megfejteni ebben a bejegyzésben.

Mikor érik a paprika?
Étkezési paprika esetén beszélhetünk gazdasági és biológiai érettségről. Gazdasági érettség az, amikor a bogyók már fényesek, kifejlettek. Többnyire ebben az érettségi formában találkozhatunk velük a boltok polcain. Például a TV paprika fehér/sárga színű. Azonban ugyanaz a paprika biológiai érettségben narancs/piros lesz. Mindkét állapotban fogyasztható, de azt általánosságban elmondhatjuk, hogy a gazdasági érettségben szedett paprikák hosszabb ideig tárolhatóak.
Étkezési paprika esetén beszélhetünk folytonnövő fajtákról és dertermináltakról, előbbi folyamatosan érik, utóbbit pedig augusztustól tudjuk betakarítani.
Mikor érik a paprika? – Fűszerpaprika esetén más a helyzet, itt ugyanis meg kell várnunk a teljes érettségi állapotot, amikor a fajtára jellemző színt és ízt eléri, ami nálunk szeptember környékére tehető. Ekkor lehet belőle igazán finom őrölt paprikát készíteni.

A chili paprikák esetén szintén a teljes érettség a cél, a fajtáknak egyébként is különleges színük van, érdemes ezért megvárni, míg teljesen beérnek.
Hogyan szüreteld a paprikát?
A paprikát kézzel szedjük le a szárról, mégpedig úgy, hogy egy határozott mozdulattal kitörjük a kocsánnyal együtt. Ne használjunk metszőollót, ha folytonnövő fajtánk van és még van be nem érett termés a tövön, mert könnyen megfertőzhetjük a töveket, ha a metszőolló nem tiszta.
Mit ültessek leérés után a paprika helyére? – paprika gondozása
A paprika tenyészideje elég hosszú, ősszel takarítjuk be az utolsó terméseket, amikor az idő már hűvösre fordul. Ekkor már csak olyan növényeket érdemes a paprika helyére vetni, amelyek jól bírják a hideg időjárást. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a paprika tápanyagigényes, így utána a talaj viszonylag szegény lesz tápanyagokban. Saláta, spenót, rukkola kerülhet erre a területre. Vethetünk zöldtrágyának mustármagot vagy repcét, melyet még virágzás előtt kell lekaszálni és télire a talajon hagyhatjuk, majd tavasszal a félig lebomlott növényi részeket beforgatjuk a talajba. A paprika gondozása során az is megoldás, ha a kiürült területét felássuk, majd mulccsal takarjuk, ezzel előkészítve a következő évre.
Paprika eltevése
A paprika betakarítása után válogassuk szét a terméseket. Amelyek betegek, fogyaszthatatlanok, azokat ne használjuk fel. A kissé hibás darabokat friss fogyasztásra tegyük félre, feldolgozásra. A paprika tárolása, csak a teljesen egészséges bogyók esetén eszközölhető huzamosabb ideig.

A paprika szedése után, azt sokféleképpen feldolgozhatjuk, ezzel tartósítjuk és tesszük el a hideg téli hónapokra, amikor kevés a friss zöldség a konyhában.
Reméljük egy kicsit közelebb kerültetek annak megállapításához, mikor érik a paprika, mikor a legjobb szüretelni. A következő bejegyzésben a paprika eltevése és annak fortélyai kerülnek terítékre. 🙂
-
Borb Oasyst (130*40*60 cm) égetett magaságyás vakondhálóval37.990 Ft
-
Borb Oasyst (130*80*60 cm) natúr magaságyás vakondhálóval40.990 Ft
-
Borb Oasyst (80*40*60 cm) égetett magaságyás vakondhálóval33.990 Ft
-
Borb Oasyst (130*40*60 cm) natúr magaságyás vakondhálóval36.990 Ft
-
Borb Oasyst (130*80*60 cm) égetett magaságyás vakondhálóval41.990 Ft
0 hozzászólás