A Paprika metszése

Blog, Paprika, Tudástár

Egy olyan feladatról lesz most szó, amelyet nem feltétlenül szoktunk elvégezni a kiskertben, azonban hajtatásban rendszeresen alkalmazzák, ez pedig nem más, mint a paprika metszése. Nézzük, miért és hogyan működik.

Paprika metszése lépésekben

A paprika metszése gyakorlatlan kertészek számára kissé bonyolultnak tűnhet. Előljáróban elmondhatjuk, hogy csak a paprika gondozása során, csak a folytonnövő paprikát érdemes metszeni, itt ugyanis az a célunk, hogy szabályozzuk a paprika fejlődési irányát (támaszték mellett felfelé irányítjuk), illetve az, hogy hol és hogyan fejlesszen a paprika lombot és termést.

A folytonnövő paprikákat már a szárak első elágazódásánál metszhetjük. Tehát már a kiültetést követően akár azonnal megkezdhetjük a paprika metszését. Karózásról ne feledkezzünk meg!

Nézzük, miről is van szó.

paprika kacsolasa

1. lépés

A paprika első elágazódásánál általában három ág és egy virág fejlődik ki. Meghagyhatjuk mindhárom ágat, vagy akár 1 vagy 2 ágat, attól függően, milyen magasra akarjuk felengedni.

2. lépés

A meghagyott ágak következő elágazódásánál egyet meghagyunk, valamint az itt fejlődő bimbót is, a többit eltávolítjuk.

3. lépés

A következő elágazódásnál a paprika általában egy hosszú és egy rövid ágat fejleszt. A rövid egy levél és virág után nem nő tovább. Ha a bokrunk túl sűrű, ezeket a rövid ágakat kell eltávolítanunk, így lehetőséget adunk a paprikáknak, hogy a többi ágon tovább fejlődjön, így lesz egyre több termés és virág rajta.

4. lépés

Folytassuk az előzőeket és vigyázzunk, hogy ne legyen túlságosan sűrű és leterhelt a paprika tövünk.

A paprika metszése, videó segítségével könnyen megtanulható. Azonban továbbra is hangsúlyozzuk, ez főként hajtatásban alkalmazandó eljárás, kiskerti körülmények között kisebb alakítások is megfelelőek.

Akinek fóliája van és megfelelő támrendszer mellett nagyobb mennyiségben szeretne paprikát termeszteni, annak viszont érdemes alaposan áttanulmányozni ezt a videót.

(A chili paprika metszése témájában, pedig egy saját, új videóval készülünk. – kövessétek a youtube csatornánkat!)

Paprika kacsolása egyszerűen

A paprika a paradicsomhoz hasonlóan kacsokat is fejleszt. A levélhónaljakból kitörő hajtásokat hívjuk kacsoknak, amelyek főleg a paprika szárán, az elágazódás alatt jelennek meg és okozhatnak problémát. Egyrészt a kacsok elszívják a paprika erejét a felsőbb résztől, így kevésbé fejlődnek a termések, másrészt az alsó részen könnyebben fertőződnek meg a levelek valamilyen gombabetegséggel. Ezért ezeket a kacsokat el kell távolítanunk.

A paradicsom kacsozásáról már készítettünk egy videót, amelyből a technikát könnyen ellesheted Mátétól:

A folyamat hasonlóan egyszerű – mint a paprika metszése, – úgy végezzük, hogy kézzel tőből egy határozott mozdulattal kitörjük őket. Az alsó szárrészen lévő leveleket is hasonlóképpen eltávolítjuk, így a paprika szellős lesz, megóvjuk őket a betegségektől.

Paprika szedése

A paprika nagyon érzékeny növény, ahogy az előbbiekben is kiderült, a metszést és a paprika kacsolását is kézzel hajtjuk végre, azért, hogy még véletlenül se vigyünk a paprikára bármilyen kórokozót, amivel megbetegíthetjük. Ügyelnünk kell arra is, hogy a kezünkkel se érjünk a friss sebekhez.

A paprika szedésénél ugyanez a teendő, kézzel határozott mozdulattal törjük ki a termést, így nem veszélyeztetjük a többi termés fejlődését.

De nézzük meg pontosan, hogyan is takarítjuk be a paprikát és mikor. Erre ad választ a Paprika szüret otthon cikk.

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása