Paprika tápoldatozása

Egyéb kategória, Paprika, Tudástár

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz, hogy ezeket a tápanyagokat könnyen felvehesse. De még ez sem elég, a termesztés ideje alatt is folytatnunk kell a tápanyagutánpótlást. A paprika tápoldatozása legkönnyebben oldott (folyékony) formában kivitelezhető, mert a tápanyagok így hasznosulnak a leggyorsabban és leghatékonyabban.

Paprika tápoldatozása vegyszermentesen

Amikor zöldségeket termesztünk, el kell gondolkodnunk azon, hogy mivel tápláljuk növényeinket. A hagyományos megoldásokról már régen kiderült, hogy nem olyan hatékonyak, mint amit elvárnánk tőlük. Ezért mostanában visszatérünk a természethez és onnan próbálunk megoldásokat meríteni.

Egyre gyakrabban találkozhatunk bio tápoldatokkal a kertészeti áruházak polcain. Ezek többségében természetes növényi kivonatok, azaz a szükséges tápanyagokat természetes formában tartalmazzák. Nem tartalmaznak műtrágyát, használatuk során pedig javul a növények tápanyagfelvevő képessége.

Speciális hiánytünetre kapható olyan tápoldat paprikához, melyeket biogazdálkodásban is használhatunk. Paprikánál szükségünk lehet például kalciumos tápoldatozásra.

Léteznek mikrobiológiai készítmények, amelyek hasonló elven működnek, mint az emberek esetén a probiotikumok. Nagy számban tartalmaznak olyan hasznos baktériumokat és egyéb szervezeteket, amelyeknek az a feladata, hogy a növények számára a tápanyagfelvételt megkönnyítsék. Javítják a talajéletet, ami néha a fő oka a növények tápanyaghiányának, hiszen sokszor a megfelelő szinbionta szervezetek hiánya vezet ahhoz, hogy bizonyos tápanyagokat a gyökerek nem tudnak hatékonyan felvenni.

Paprika tápoldatozása „vegyszerrel”

Vegyszer alatt értjük azokat a paprika tápoldatokat, melyek műtrágyát tartalmaznak és akár különböző szermaradványokat, vagy mesterséges adalékokat. A műtrágyák legfőbb problémája az, hogy csak három fő mikroelem: a nitrogén, foszfor és kálium pótlására alkalmasak. Nem tartalmaznak egyéb fontos elemeket, mint a kalcium vagy magnézium, illetve mikroelemeket sem, mint a bór, réz, vas stb. Idővel az ilyen tápoldattal kezelt növényeinken hiánytünetek léphetnek fel. A paprika különösen érzékeny, nála az egyik sarkalatos pont a kalcium felvétele, ami például túl nagy hőségben, magas talajhőmérsékleten gátolt, tehát hiába van elég kalcium a talajban, azt a növény nem képes felvenni. A paprika nevelése során, ilyen esetben érdemes úgynevezett zöldtrágyázást alkalmazni, azaz a levelekre oldott formában juttatjuk ki akár a kalciumot, akár más szükséges elemet. Ezt akár házilag készített szerekkel is megtehetjük.

Paprika tápoldat házilag

A paprika tápoldat házilag is könnyen elkészíthető. Erjesztett növényi leveleket, például csalánlevet, vagy különböző keverékeket alkalmazhatunk a paprika ápolása során, mint például csalán, pitypang és hagymahéj keverékének erjesztett levét. Ezek az erjesztett levek 1:10 vagy 1:20 hígításban használhatjuk paprika tápoldatozása céljából. A lombra permetezve gazdagon ellátják megfelelő tápanyaggal paprikáinkat, de már használható paprika palánta tápoldatozása esetén is.

A kalcium pótlásra a hígított tejjel való permetezés is alkalmas lehet. 1:9 arányú hígításban a levelekre permetezve nem csupán tápanyaggal látjuk el a paprikát, hanem akár a gombás betegségek ellen is védhetjük őket.

Léteznek még egyéb praktikák, mint a cukros víz, élesztős víz, ezekkel óvatosan bánjunk, használjunk inkább olyan megoldást, amellyel a környezetünkre és a természetre is maximálisan tekintettel vagyunk.

Ajánlott paprika tápoldatok

Fentieket összefoglalva mindenképpen a természetes szerek használatát ajánljuk a paprika tápoldatozása során. A fenti vegyszermentes és házi módszerek közül próbáljuk ki, melyik megfelelő számunkra, tapasztaljuk ki hatásaikat. 

További Leckék a Paprikáról

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

Mikor érik a paprika? Így szüreteld a termést.

Mikor érik a paprika? Így szüreteld a termést.

A paprika a magyar konyha egyik legkedveltebb zöldsége, hiszen nemcsak friss fogyasztásra, hanem főzéshez is gyakran használják. Az üzletekben még a feliratok is erre utalnak, TV (tölteni való) paprika, lecsópaprika. Az étkezési paprikák között is rengeteg típus és...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása