Paprika gondozása és metszése egyszerűen

Paprika, Tudástár

Paprika gondozása a palánta kiültetése után

A májusi fagyok után kikerültek az edzett paprika palánták, így itt az ideje, hogy megfelelő gondoskodásban legyen részük. Nézzük mit kell tennünk, hogy a paprika gondozása során szakszerűen járjunk el!

Sok mindenre oda kell figyelnünk, hogy bőséges és egészséges termést kapjunk. Az öntözés, a tápanyag utánpótlás, a növényvédelem és a zöldmunkák külön-külön is kihívást jelentenek a paprika gondozása során, de cseppet se ijedjünk meg a feladattól, hiszen ha pontosan betartjuk a szabályokat, azt a növényeink is meghálálják majd.

Paprika öntözése

Paprika nevelése esetén talán ez a legkritikusabb pont. Magas a vízigénye, mégis, nem mindegy, hogy mikor és milyen mennyiségű vizet juttatunk növényeinknek.

Már a palántanevelés esetén is folyamatos vízellátást igényel. Amikor elérkezik a paprika palánták kiültetésének ideje, előtte alaposan be kell locsolni a palántát. A paprika ültetése után, ezt újra meg kell tennünk, attól függetlenül, hogy a talaj nedves-e vagy sem. A gyökeresedéskor és a növekedés megindulásával egyenletes vízellátást igényel. Amikor megjelennek az első virágok, már sokkal körültekintőbben kell eljárnunk a paprika locsolása során. Túl kevés és túl sok víz esetén is romolhat a terméskötődés, azaz a virágok nem termékenyülnek meg, vagy a termést a növény a kötődés után “lerúgja”. A bogyók érésekor is a mértékletesség és a rendszeresség a legfontosabb. Tehát a paprika vízigényét folyamatosan ellenőriznünk kell. 

Az öntözés mellett segíthetjük növényeinket párásítással is. Sok kiskertben száraz időben slaggal alaposan lemossák a paprika lombját, de ez a gombás betegségek felszaporodásának veszélyével járhat. Ehelyett érdemes szórófejes öntözőberendezést alkalmazni, úgy, hogy a levelekre ne kerüljön víz. Szintén a párásításban segít a növények árnyékolása. Ezt megoldhatjuk akár raschel háló alkalmazásával, vagy a növénytársítás segítségével. Ha karós növények árnyékában neveljük a paprikát, sajátos kis mikroklímát alakíthatunk ki számukra, így biztosítható a megfelelő páratartalom is. 

A paprika betegségei és kezelésük

A különböző kártevők és kórokozók paprikáinkat sem kímélik. A paradicsom betegségeihez hasonlóan a paprika is érzékeny növény. Fogékony a vírusokra és a baktériumos megbetegedésekre, amelyek ellen, ha felbukkannak, nincs menekvés. Egyes esetekben a paprika betegségei során a beteg tövek eltávolítása és eszközeink tisztán tartása állíthatja csak meg a fertőzést. Vagy válasszunk olyan fajtát, mely ezeknek a  betegségeknek ellenálló. 

A gombabetegségek is gyakoriak, ezek ellen különböző gombaellenes permetszerekkel védekezhetünk, illetve bizonyos lépésekkel megelőzhetjük őket a paprika gondozása során is, ilyen például a helyes locsolás, a beteg levelek eltávolítása, mulcsozás. 

Időnként kártevők is felbukkanhatnak növényeinket, meg kell előznünk, hogy túlszaporodjanak, hiszen más növényeinkre is veszélyesek lehetnek. Megjelenhetnek a talajban, a leveleken és a terméseken is. Különböző védőnövények alkalmazásával összezavarhatjuk, elriaszthatjuk őket, bevethetünk ellenük ragadozó rovarokat, és különböző rovarriasztó hatású permetleveket is készíthetünk ellenük. 

A paprika permetezése

A paprika permetezése házilag is megoldható szinte ingyen. Az erjesztett csalánlé, vagy más növényekből (hagymahéj, fokhagyma) készült permetszerek a rovarokat elriasztják, de a növényeket nem károsítják, sőt, tápanyaggal látják el őket, így azok erősítésével a természetes ellenállóképességüket is fokozhatjuk. 

A paprika tápoldatozása

Tápanyagigényes növény lévén a paprika meghálálja a tápanyag utánpótlást. Legfontosabb makroelemek számra a nitrogén, mely a növekedéshez és lombképződéshez szükséges, a foszfor, mely segíti a kiültetett palánták begyökeresedését, valamint a kálium, amely a terméskötődés során nélkülözhetetlen. A magnézium utánpótlással megelőzhető a klorózis, azaz a levelek sárgulása az érközökben. A kálcium a bogyók és a levelek száradása ellen hatásos. Mikroelemekre is szüksége van a paprikának, ezeket folyamatosan, akár lombtrágyaként a levelekre permetezve juttathatjuk ki. Legfontosabb mikorelemek a vas, bór, réz és mangán. 

A megfelelő tápoldat paprikához, nem csak boltokban vásárolható meg. Paprika tápoldat házilag is készíthető, főzetek, erjesztett levek formájában, ezeket részletesen felsoroljuk a paprika tápoldatozása cikkben. 

A paprika metszése és egyéb zöldmunkák

Sokan nem tudják, hogy a paprikát néha szükséges metszeni. A folytonnövő fajták esetén érdemes ezt megtenni, hogy elkerüljük a bogyók aprósodását, illetve a túl nagy lombfelület kialakulását. A paprika metszésének sajátos szabályai vannak, amelyeket: “A paprika metszése” cikkben részletezünk. 

A paprika ápolása alkalmával, egyéb zöldmunkákat is el kell végeznünk. Ha a paprika már virágzik, de a tő még gyenge, az első terméseket eltávolítjuk. Ha a paprikánk már elérte az egy méteres magasságot, az első elágazás alatti leveleket eltávolítjuk, illetve a levélhónaljból előtörő hajtásokat kitörjük, ez utóbbi a kaccsazás.  

A paprika teleltetése

Hazánkban a legtöbb trópusi és szubtrópusi területről származó növényt egynyáriként termesztünk. Ennek az az oka, hogy ezek a melegigényes növények a téli időszakban elfagynak. Azonban ha kedvünk támad, megpróbálkozhatunk a paprika teleltetésével. Téli termésre csak üvegházban, az eredeti élőhelyi viszonyok megteremtésével számíthatunk, így a legfontosabb cél inkább a tövek életben tartása. Ezt kb. 12-14 fokos hőmérsékleten, minimális öntözés mellett érhetjük el. A tél folyamán nyugalmi állapotba kerül, lelassul a nedvkeringés, lehullanak a levelek. Tavasszal, mielőtt újra kihajt, visszametszhetjük. 

Az egyes munkafázisok, mint például a paprika öntözése, paprika palánták tápoldatozása és metszése részleteres kifejtést kíván, hiszen ezen múlik az, hogy megfelelő mennyiségű, finom és egészséges termés kerüljön az asztalra. 

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

1 hozzászólás

 1. Takacs Béla

  Tisztelettel érdeklődöm, a paprikáim hajtasai lefelé konyulnak.
  Mi lehet ennek az oka?

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása