Paprika eltevése télire a szüret után

Blog, Paprika, Tudástár

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen megoldható. 

Paprika eltevése télire

A népszerű étkezési paprika Magyarországon legelterjedtebb tartósítási módja, hogy lecsót főznek belőle és azt befőttes üvegekben dunsztolják. A fűszerpaprika tartósítását tekintve nagy hagyománya van a szárításnak (paprikafüzér) és az Erős Pista jellegű készítményeknek, melyet darálással, sóval keveréssel készíthetünk el. Az almapaprikát, az erős hegyes zöldpaprikát ecetesen, illetve savanyítva tartósítják általában. A paprika elrakása történhet olajban is, az így eltett paprikát sütik vagy főzik.

Nézzük, mik a teendőink a paprika eltevése során.

Almapaprika eltevése

Az almapaprikát általában savanyúságnak dolgozzuk fel, illetve tesszük el télire. A legelterjedtebb megoldások, hogy vagy magában, vagy káposztával töltve, esetleg vegyesen más zöldségekkel együtt kerül üvegekbe. Tartósításának alapja egy ecetes tartósító lé, általános savanyúságként ez kevesebb, az ecetes almapaprika eltevése esetében pedig több ecetet tartalmaz. (Előbbit részletesebben lásd lejjebb, a savanyú paprika készítésénél, utóbbit az ecetes almapaprika elrakásánál.)

Olajos paprika eltevése

Olajos paprika eltevése (sült vagy grillezett húsokhoz) főzött eljárással: 

Hozzávalók:

  • 2 kg kápia paprika (vagy piros színű paprika)
  • 1.5 l víz
  • 300 ml ecet (10%-os)
  • 30 g só
  • 75 g cukor
  • 100 ml napraforgó olaj

Elkészítés:

A paprikát alaposan mossuk meg és távolítsuk el a csumáját, majd szeleteljük fel hosszában, széles csíkokra. 

A vizet forraljuk fel, tegyük bele a többi hozzávalót és keverjük össze. A paprikát utoljára tegyük bele, és 3 percig főzzük. 

Ezután a paprikát helyezzük üvegekbe és öntsük rá a felöntő lét, majd zárjuk le.

10 percig dunsztoljuk.

Más receptek is ezekkel a hozzávalókkal dolgoznak, más mennyiségekben, például kevesebb cukorral vagy több ecettel, ezeket az ízlés határozza meg.

erőspaprika elrakása

Sült paprika olajban eltéve

Hozzávalók:

  • 8 db kápia paprika
  • olívaolaj

Elkészítés:

A paprikát megmosva, egészben tegyük tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal és fedjük le alufóliával. 180 fokosra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt süssük meg (félidőnél fordítsuk meg azokat).

A megsült paprikákat hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk fel hosszában, majd tegyük üvegbe, öntsünk rá annyi olajat, amennyi ellepi és zárjuk le.

Ecetes almapaprika elrakása

Az alapja egy felöntő lé, amit az üvegekbe rakott paprikákra öntünk, melyek maradhatnak egészben, vagy félbevághatjuk, darabolhatjuk azokat. A jellemzően sós vízből, ecetből és cukorból áll (van, aki mézet is rak bele), illetve a receptek többsége tartalmaz valamilyen tartósítószert is, melyek közül a borkősav az, ami nem ártalmas az egészségre.

Szinte az összes, ecetes almapaprikával foglalkozó recept tartalmazza ezeket a fűszereket: egész (szemes) feketebors, koriandermag, mustármag, babérlevél. Ezen kívül még a köménymag fordul elő többször, használata ízlés kérdése.

Nagyon sok recept tartalmaz szalicilt vagy nátrium-benzoátot, pedig ezekről köztudott, hogy egészségre ártalmasak. Vegyszerek helyett hőkezeléssel is sterilizálhatjuk az üvegek tartalmát, így biztosítva, hogy legalább egy évig fogyaszthatók legyenek az eltett élelmiszerek. 

Hozzávalók:

  • 2,5 kg almapaprika (édes vagy csípős)
  • 2,5 dl 15%-os ételecet
  • kb. 2,5 l víz
  • 3-4 ek. só
  • 15 szem feketebors
  • torma
  • babérlevél

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, szárukat levágjuk, de kicsumázni nem kell.

Üvegekbe helyezzük, 1-2 babérlevéllel, 5-6 szem feketeborssal, tormával, majd a felforralt felöntőlével megtöltjük az üvegeket (az ecetet általában forrást követően tesszük bele).

A legtöbb recept figyelmeztet arra, hogy egy napig várjunk, amíg a paprika magába szívja a levet, s ha a leve leapadt, másnap pótolni kell annyira, hogy ellepje a savanyítani valót. Csak ezután zárjuk le véglegesen az üvegeket.

Hagyományos nedves és száraz dunsztban sterilizáljuk, vagy befőzőautomatában, de az ecet és a só miatt van, aki szerint hőkezelési eljárás nem is szükséges, romlás nélkül eltartható.

Pritamin paprika eltevése sóval – Paprika eltevése hidegen

A tartósítás egyik legrégibb módja a besózás. Nagy előnye, hogy helyettesíti a tartósítószert. Fokozott odafigyelést a felhasználáskor igényel, ezt a sómennyiséget főzéskor bele kell kalkulálnunk, hogy ne sózzuk el az ételt.

A paprika eltevése hidegen darálva, sóval tartósítva a legegyszerűbb.

 

Pritamin paprika eltevése sóval alaprecept:

Hozzávalók:

  • 1 kg pritaminpaprika
  • 25 dkg só

Elkészítés:

A paprikát megtisztítjuk, megmossuk, majd húsdarálón ledaráljuk. Elkeverjük a sóval (1 kg paprikára 25 dkg sót számítunk) és kis üvegekbe töltjük.

Savanyú paprika eltevése télire

A paprika savanyúságként történő elrakása az egyik leggyakoribb befőzési módszer. Sok recept van az interneten, de nagyon kevés az olyan, ami tartósítószermentes, valószínűleg azért, mert sokan nagyszüleik receptjeit osztják meg, abból a korból, amikor még ezeknek a vegyszereknek a használata elfogadott volt.

Az egészséget szem előtt tartva, savanyító lének ez a recept a legmegfelelőbb, mivel tartósítószermentes. Ez ugyan egy univerzális savanyúság felöntőlé, de paprika savanyítására is alkalmas.

Tartósítószer-mentes savanyúság felöntőlé hozzávalói:

  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál szemes fekete bors
  • 1 teáskanál mustármag
  • ½ teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 db babérlevél
  • 3 dkg só
  • 15 dkg cukor
  • 1,3 dl 20%-os vagy 2,6 dl 10 %-os ecet
  • üvegenként egy 10 centiméteres kaporszár (elhagyható)

Savanyú paprika eltevése télire – tartósítószer nélkül (paprika savanyúság)

A savanyú paprika eltevése télire egyáltalán nem ördöngős feladat. Mutatjuk mi kell hozzá:

Hozzávalók:

  • 2 kg TV paprika (lehetőleg színes, vastag húsú)
  • 1 kg kápia paprika
  • 6 db hegyes erős paprika (bogyiszlói vagy zöld erős paprika)
  • 0.5 kg gyöngyhagyma
  • 1.5 kg vöröshagyma
  • 3 evőkanál só 
  • 6 evőkanál 10 %-os ecet
  • 4 evőkanál cukor

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan megmossuk és megtisztítjuk. A paprikát 1 cm-es csíkokra, a hagymát közepesen nagy kockára vágjuk.

A sót, cukrot és az ecetet rárakjuk, és összekeverjük a hozzávalókkal. 24 óráig állni hagyjuk és ez idő alatt 4-5 alkalommal összekeverjük.

Nagyon tiszta üvegekbe (forró vízzel sterilizálva), nedves dunsztba, majd száraz dunsztba rakjuk.

Erőspaprika elrakása

Az erőspaprika elrakása többféleképpen is történhet. Több különféle receptből is válogathatunk ízlésünknek megfelelően. Rakhatjuk ecetesen savanyúságnak, vagy készíthetünk belőle akár paprikakrémet, szószt is. 

paprika eltevése télire

Ecetes hegyes erős paprika (savanyúság, de levesekbe is tehető)

Azok számára is van ötletünk, akik a csípős paprikát kedvelik:

Hozzávalók:

  • 6 db hegyes erős paprika
  • 500 ml víz
  • 100 ml 10%-os ecet
  • 1 nagy teáskanál só
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • néhány szem egész bors
  • 1 mokkáskanál cukor

Elkészítés:

A paprikák mindkét végét levágjuk, kicsumázzuk őket és 3-4 mm-es szeletekre vágjuk. A paprikakarikákat a sterilizált üvegekbe rakjuk, közé pottyantjuk a fokhagymagerezdeket és rászórjuk a borsszemeket. A vizet, sót, cukrot és ecetet egy lábasban felforraljuk és leöntjük vele a paprikákat. Szinte teljesen a peremig öntjük a felöntőlevet. Rakunk rá egy fóliát, szorosan rátekerjük a tetejüket és kihűlésig száraz dunsztba rakjuk.

Erőspaprika elrakása darálva, sózva (ételízesítőként használható) 

Erős Pista házilag:

A pirosra érett paprikákat megmossuk, a szárát eltávolítjuk, és magostól, húsdarálón ledaráljuk. A ledarált masszához kilónként 20 dkg sót keverünk, és tisztára mosott, lecsepegtetett üvegekbe töltjük.

Szinte korlátlan ideig eláll. Amennyiben erős paprikával készítjük, a feldolgozás során javasolt a gumikesztyűt használata. Természetesen készíthetjük csak édes paprikából, de lehet vegyesen is, az arany középutat választva. 

erőspaprika elrakása

Csípős szósz

Erőspaprikából (például chiliből) szószt is készíthetünk, melyet például ételízesítésre használhatunk fel később. 

Hozzávalók:

  • 540 g csípős paprika húsa (a szára és a csumája nélkül)
  • 1200 g hideg víz (szénsavmentes ásványvíz vagy szűrt csapvíz)
  • 50 g só
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 120 ml semleges ízű olaj (például napraforgó)

Elkészítés:

A paprikavégeket levágjuk, hosszában félbevágjuk, majd üvegbe tesszük. Felöntjük a sóval elkevert vízzel úgy, hogy teljesen ellepje (ezért le is lehet nyomatékolni), majd lezárjuk az üveget. Egy hétig hagyjuk ebben a lében fermentálódni a paprikát, szobahőmérsékleten.

Egy hét elteltével úgy folytatjuk, hogy a fokhagymákat felszeleteljük és az olajban enyhén megsütjük, majd leszűrjük.

A fermentált paprikát is leszűrjük, majd összeturmixoljuk 50 ml fermentált lével, a fokhagymás olajjal, 150 ml 5%-os ecettel és a sóval.

Végül a kész szószt is átszűrhetjük, hogy selymes legyen, de nem muszáj. (Kb. fél liter szósz lesz az eredmény.) Viszont ha leszűrjük, visszamaradnak a szilárd részek, a „paprika-törköly”, amit szintén fel lehet használni ételek ízesítésére, hasonló az Erős Pistához.

Jamie Oliver arra az esetre, ha legalább egy évig tárolni akarja a szószát, a sterilizálást úgy oldja meg, hogy teljesen kifőzi az üvegeket használat előtt (mint régen a csecsemők cumisüvegeit), és szósszal töltés után is beledobja még öt percre a forró vizes üstbe a lezárt üvegeket.

csípős szósz recept

Konyhai felhasználás

A családi konyhában a kora tavaszi, primőr zöldpaprikának, a tavaszi és a nyári sárga húsú csemegepaprikának, a piros őszi paradicsompaprikának, az ételek ízesítésére használt paprikaőrleménynek van nagy jelentősége.

A paprika húsa főzés hatására meglágyul. Egyre inkább divatba jön köretként, sütve

vagy párolva. Paprikakrém is készíthető belőle, ha sütőben sütjük meg. Leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, salátaként, szendvicsben vékonyra szeletelve

kiváló. Fontos alapanyaga a külföldre szállító konzerviparnak (ketchup, zakuszka, Piros Arany stb.). Jellegzetes, magyaros ételek (lecsó, töltött paprika, paprikás csirke) sem léteznének e növény nélkül.

Lecsó

Egy jó lecsónál saját idényzöldségekből nem is tudunk jobb nyári ételt. Mutatjuk, mi hogyan készítjük: 

Hozzávalók:

  • – 60 dkg paradicsom 
  • – 1 kg lecsópaprika 
  • – 3 nagy csipet só
  • – 0.5 kávéskanál őrölt fekete bors
  • – 1 lapos evőkanál fűszerpaprika
  • – 2 db vöröshagyma 
  • – 3 evőkanál napraforgó olaj 

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük. 

A hagymát az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát.

Amikor a paprika összeesett, és végre lett egy kis hely a fazékban, hozzáadjuk a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát. Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek. Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben levesszük róla a fedőt.

lecsó recept

Hagyományos töltött paprika

Hozzávalók:

  • – 10 db tv paprika 
  • – 50 dkg darált sertéshús 
  • – 15 dkg rizs 
  • – 1 közepes fej vöröshagyma 
  • – 400 g sűrített paradicsom 
  • – só ízlés szerint 
  • – cukor (ízlés szerint) 
  • – őrölt bors ízlés szerint
  • – fűszerpaprika ízlés szerint 
  • – 2 evőkanálk napraforgó olaj 
  • – 1,5 evőkanál finomliszt 

Elkészítés:

A paprikákat magházától, ereitől megtisztítjuk.

A rizst félig megfőzzük.

A hagymát kevés olajon megpirítjuk.

A töltelék hozzávalóit (rizs, darált hús, hagyma és fűszerek) összekeverjük, majd lazán megtöltjük vele a paprikákat, hogy a rizsnek helye legyen növekedni.

Lábasba rakjuk a megtöltött paprikákat és annyi forró sós vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Beletesszük a paradicsompürét és fedő alatt puhára pároljuk.

Az olajjal és a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, besűrítjük vele a mártást, és még 20 percig csendesen főzzük.

Ízlés szerint cukorral ízesítjük.

töltöttpaprika recept


Gyakori kérdések:

Mikor érik a paprika?

Két válasz van arra a kérdésre, hogy mikor érik a paprika: Étkezési paprika esetén beszélhetünk gazdasági és biológiai érettségről. Gazdasági érettség az, amikor a bogyók már fényesek, kifejlettek. Többnyire ebben az érettségi formában találkozhatunk velük a boltok polcain. Azonban ugyanaz a paprika biológiai érettségben narancs/piros lesz. Mindkét állapotban fogyasztható, de azt általánosságban elmondhatjuk, hogy a gazdasági érettségben szedett paprikák hosszabb ideig tárolhatóak. 

Mire figyeljünk leginkább a paprika gondozása során?

A paprika gondozása nem annyira bonyolult, mint az elsőre hinnénk, azonban tudnunk kell, hogy nagyon vízigényes növényről van szó. A kiültetést követően egészen a betakarításig az egyik legfontosabb napi feladatunk a paprika öntözése.

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Mikor érik a paprika? Így szüreteld a termést.

Mikor érik a paprika? Így szüreteld a termést.

A paprika a magyar konyha egyik legkedveltebb zöldsége, hiszen nemcsak friss fogyasztásra, hanem főzéshez is gyakran használják. Az üzletekben még a feliratok is erre utalnak, TV (tölteni való) paprika, lecsópaprika. Az étkezési paprikák között is rengeteg típus és...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0
    0
    KOSARAD
    Üres a kosaradWebshop
      Calculate Shipping
      Kupon alkalmazása