5 gyomnövény, amelyekből természetes tápoldat és növényvédőszer készíthető

Balkonkert Tudásanyag, Konyhakert Tudásanyag, Tápanyagutánpótlás

A zöldségtermesztésben három olyan feladat van, amelyet a magvetéstől kezdődően egészen a betakarításig folyamatosan végeznünk kell, különben terméseink mennyisége és minősége alacsony lesz: az öntözés, a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem.
Az öntözésről írtunk már nektek egy részletesebb cikket, ahogyan a tápanyagellátásról és a növényvédelemről is. Ezek közül most az utóbbi kettő kerül szóba kicsit más oldalról megközelítve. Tudtad, hogy például természetes tápoldat és növényvédőszer fillérekből is készíthető?

Házi készítésű vagy bolti?

Ha a tápanyag utánpótlás és a növényvédelmet kezdjük tanulmányozni, első, ami szembejön velünk, a boltokban és webáruházakban kapható termékek végeláthatatlan sora. Ha pedig rászűrünk a vegyszermentes és természetes kategóriára, láthatjuk, hogy az árak meglepően magasak. Ilyenkor elgondolkodunk azon a megoldáson, hogy házilag készítjük el ezeket és vadul bújni kezdjük az ilyen-olyan recepteket. Kétségtelen, hogy olcsóbban kijövünk így, de azzal számoljunk, hogy az alapanyagot be kell gyűjtenünk és idő, amíg elkészül a végtermék. Valamint a helyes tárolást is meg kell oldanunk.

Nemes gyomok

A házi készítésű, természetes tápoldat és növényvédőszerek legegyszerűbb módja a különböző növényekből készített erjesztett lé vagy a teafőzet.. Ehhez sokféle növényt használhatunk. A legkézenfekvőbb megoldás és a legolcsóbb is, ha vadon termő, gyomként számon tartott növényből készítjük. Mi most kiválasztottunk 5 gyomnövényt, amely nélkül lehet ugyan kertészkedni, de nem érdemes.

Gyermekláncfű

Hívják pongyola pitypangnak is, hivatalos latin neve Taraxacum officinale. Fészkes virágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozó növényünk minden része ehető. Leveleit salátába, virágát szirupnak elkészítve ehetjük, gyökerei megszárítva és pörkölve pedig kávépótlóként szolgálhatnak. De nemcsak számunkra gyógyító, hanem a természet számára is. Ha ugyanis a növény bármelyik részét – vagy akár az összeset – beáztatjuk 2-3 hétre, egy nagyon jó tápoldatot kapunk, amelyet a növények lombjára permetezve vagy a locsolóvízzel kijuttatva zöldségnövényeink vagy gyümölcstermő növényeink tápanyag-utánpótlására használhatjuk. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, ami a virágzáskor és terméskötődéskor fontos makroelem, egyébként ez a bolti tápoldatok fő alkotóeleme is.

Fekete nadálytő

Szintén kitűnő tápoldat készíthető a fekete nadálytő (Symphytum officinale) erjesztett levéből is. Ez a növény barnás-fekete gyökeréről kapta a nevét. Nedves területeken találkozhatunk vele, könnyen megismerhetjük jellegzetes leveleiről és virágairól. A népi gyógyászatban nagyon sok mindenre alkalmazzák, pontosan ilyen sokoldalú a növényvédelemben is. Nagyon sokféle tápanyag található meg benne, amely vízben való erjesztés során kioldódik, ezt a levet hígítva alkalmazzuk növényeink erősítésére.

Csalán

Legismertebb gyomnövényünk a csalán. Már mindenki érzett csaláncsípést, emiatt kissé negatív a megítélése, de a zöldségeskertben kiválóan alkalmazható növény.

Ahogy a pitypang és a fekete nadálytő is, mulcsként összevágba és a zöldségek tövéhez szórva szép lassan táplálja a talajt a lebomlása során. Szintén az előző növényekhez hasonlóan kiváló tápoldat készíthető belőle erjesztéssel. Minél tovább hagyjuk a vízben erjedni, annál erősebb és hatásosabb szert kapunk. Nagy mennyiségben tartalmaz nitrogént, vasat, sőt, kalciumot is, de emellett számos fontos elem is megtalálható benne.

Nemcsak tápoldatként, de növényvédőszerként is megállja a helyét. Ha csak maximum 1 hétig áztatjuk, akkor olyan illata lesz a folyadéknak, amely rendkívül riasztó hatású a levéltetvek számára. A növények levelére permetezve távol tarthatjuk ezeket a kártevőket a veteményesünktől.

Kamilla

A kamillát (Matricaria recutita) a gyógyászatban gyulladáscsökkentő hatásaként ismerjük. De sokan nem tudják, hogy a gombás megbetegedések ellen is kiváló. A gombák pedig nem különböznek egymástól, ahogy az embereket, úgy a növényeket is meg tudják fertőzni. Így a kamilla a növénytermesztésben is alkalmazható. Főként csávázószerként ismert, azaz a magokat kamillateába áztatva megakadályozhatjuk a magvetéskor a gombás betegségek elszaporodását.

A kamilla illatával is segíti a kertet, a hasznos rovarokat vonzza, a károsakat pedig – mint például a hagymalégy – riasztja.

Mezei zsurló

Szintén gombás megbetegedések ellen kiváló gyomnövény a mezei zsúrló (Equisetum arvense). Hatását úgy fejti ki, hogy teát, azaz zsúrlófőzetet készítünk belőle és kihűtve ezt permetezzük a fertőzött levelekre. Lisztharmat ellen nagyon jó, csupán arra kell figyelnünk, hogy éjszakára ne maradjanak a létől vizesek a levelek, mert azzal inkább csak támogatjuk a gombák szaporodását.

Mire készüljünk, ha gyomnövényeket használunk?

Első és legfontosabb, hogy csak az szedje le ezeket a gyomnövényeket, aki teljesen biztosan felismeri őket. A növényvilágban sok hasonló levelű/virágú, de hatásában teljesen más növény él, így egy növényhatározó applikáció nem feltétlenül a legjobb megoldás. Ezért a gyűjtéskor érdemes tapasztaltabbak segítségét igénybe venni. A másik fontos dolog, hogy a gyomnövényekből készült főzetek és erjesztett levek nem feltétlenül rózsaillatúak. Aki érzékeny a szagokra, lehet, hogy a pitypang és a csalán erjesztett levétől a világból is kifutna, ezért a kertben vagy a balkonon olyan helyet – és edényt – kell készíteni, ahol nem zavar senkit, még a szomszédokat sem. A harmadik megfontolandó dolog, hogy van-e türelmünk kivárni. A teafőzet szinte azonnal rendelkezésünkre állhat, de ha már megjelentek a kertben a levéltetvek, nem biztos, hogy tudunk 1 hetet várni a megváltó csalánlére. Ezért már időben kezdjük el készíteni a leveket, mert ezek jól zárható üvegekben, leszűrve, kiválóan tárolhatók.

Ha ezek alapján úgy döntünk, hogy maradunk a a természetes tápoldat és növényvédőszerek helyett, a jól bevált bolti tápoldatoknál és permetszereknél, mindig válasszuk a természetes megoldásokat, ezek is ugyanolyan hatásosak tudnak lenni, mint a környezetre káros társaik.

Ajánlott blog bejegyzések

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú...

Burgonya öntözése szakszerűen a gyönyörű termésért

Burgonya öntözése szakszerűen a gyönyörű termésért

A burgonya öntözése alapvető fontosságú, hiszen olyan talajban érzi magát legjobban, amelyik állandóan nedves. Ennek a nedvességnek a mértéke a 70%-ban telített a talaj-vízkapacitás. Tehát nem az a jó, ha iszapos, sáros a föld, hanem amikor kellemesen nyirkos, a...

Burgonya növényvédelem: megelőzés és védekezés a konyhakertben

Burgonya növényvédelem: megelőzés és védekezés a konyhakertben

A burgonya növényvédelem kiemelten fontos, főképp azért, mert olyan károsítói és betegségei vannak, amelyek akár a termést teljesen megsemmisíthetik. Ha vegyszermentes kertben gondolkodunk, a betegségek, kártevők megjelenése ellen a megelőzés a legésszerűbb. Megelőzés...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása