Esővízgyűjtő választása: lépésről-lépésre útmutató a fenntartható öntözéshez

Blog, Egyéb kategória, Esővízgyűjtő, Öntözés

Szeretnéd fenntarthatóbbá tenni a kertészkedést, és spórolni a vízzel? Egy kerti esővízgyűjtő remek választás lehet számodra. Az esővízgyűjtők segítenek csökkenteni a vízhasználatot, miközben megfelelően öntözöd a növényeidet. A megfelelő esővízgyűjtő kiválasztása azonban nem mindig könnyű feladat. Ebben a cikkben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan válaszd ki a tökéletes esővízgyűjtőt a kerted számára.

Az esővízgyűjtő kiválasztásának szempontjai

Lépés 1: Határozd meg a kerti igényeidet

Mielőtt nekilátnál az esővízgyűjtő kiválasztásának, érdemes átgondolni, milyen igényeid és lehetőségeid vannak a kertedben. Nézzük melyek ezek:

A kert mérete

Az első dolog, amit figyelembe kell venned, az a kert mérete. Egy nagyobb kertben több vízre lehet szükség, mint egy kisebben, ezzel persze nem árulunk el nagy titkot. Amilyen egyértelmű, olyan sokan hagyják ki ezt a lépést, pedig elsőként érdemes megmérni a kert területét, hogy tisztában legyél azzal, mennyi vízre lehet szükség.

A növények öntözési igénye

Minden növény más-más öntözési igényű, így érdemes átgondolnod, milyen növények vannak a kertedben, és mekkora az öntözési igényük. Ezt figyelembe véve könnyebben meghatározhatod, milyen és mekkora esővízgyűjtőt válassz a későbbiekben.

Vízfelhasználás célok

Az esővízzel nem csak öntözni lehet a kertet, hanem takarítani vagy mosni is. Határozd meg, mire szeretnéd használni az összegyűjtött esővizet, hogy a legjobb döntést hozhasd. A legtöbben locsolásra használják az esővizet, de mérlegeld, hogy te mire használnád!

Lépés 2: Vizsgáld meg a rendelkezésre álló helyet az esővízgyűjtő választása előtt

Vizsgáld meg a rendelkezésre álló helyet az esővízgyűjtő választása előtt!

Az esővízgyűjtő elhelyezése nagyon fontos, így érdemes alaposan átgondolni, hova szeretnéd telepíteni.

Az esővízgyűjtő hordó helyének meghatározása

Az ideális gyűjtőhely olyan terület, ahol könnyen összegyűjtheted az esővizet, például egy ereszcsatorna közelében. A gyűjtőhelynek könnyen hozzáférhetőnek és jól láthatónak kell lennie, hogy egyszerűen ellenőrizhesd és karbantartható legyen.

A gyűjtőhely biztonsága és stabilitása

Az esővízgyűjtő nagyon nehéz, amikor tele van vízzel, ezért fontos, hogy a kiválasztott hely stabil és biztonságos legyen. Kerüld az olyan területeket, ahol a talaj erózióra hajlamos, vagy ahol az esővízgyűjtő felborulhat.

A rendelkezésre álló terület mérete

Az esővízgyűjtő mérete nagyban függ attól, mennyi hely áll rendelkezésre a kertben. Érdemes lemérni a területet, hogy biztosan megfelelő méretű esővízgyűjtőt válassz.

Lépés 3: Válaszd ki az esővízgyűjtő típusát

Többféle esővízgyűjtő típus létezik, amelyek különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Nézzük meg, melyik típus illik leginkább a kertedbe.

Válaszd ki az esővízgyűjtő típusát

Felületi esővízgyűjtők

A felületi esővízgyűjtők a föld felett helyezkednek el, és egyszerűen csatlakoztathatók az ereszcsatornákhoz. Ezek a leggyakoribb esővízgyűjtők, mert könnyen telepíthetők és karbantarthatók. A Kreatív Farmer esővízgyűjtői is ilyen típusúak. Az alább láthatod a legnépszerűbb föld feletti esővízgyűjtőinket:

Süllyesztett esővízgyűjtők

A süllyesztett esővízgyűjtők a föld alatt helyezkednek el, és általában nagyobb űrtartalommal rendelkeznek. Ezek a gyűjtők kevésbé feltűnőek, de nehezebb és költségesebb a telepítésük, illetve a karbantartásuk.

Vegyes rendszerek

A vegyes rendszerek kombinálják a felületi és a süllyesztett esővízgyűjtők előnyeit. Ezek a rendszerek lehetővé teszik, hogy több víz tárolható, és általában könnyebben illeszkednek a kert kialakításához.

Lépés 4: Az esővízgyűjtő űrtartalmának kiválasztása

AZ esővízgyűjtő űrtartalmának kiválasztása

Az esővízgyűjtő űrtartalma nagyban befolyásolja a rendszer hatékonyságát. Néhány szempont, amit figyelembe kell venni:

Az öntözési igények alapján

Válassz olyan űrtartalmú esővízgyűjtőt, amely megfelel a kerted öntözési igényeinek. Ha sok növényt kell öntöznöd, vagy gyakran kell vízhez jutnod, érdemes nagyobb űrtartalmú esővízgyűjtőt választani.

A gyakori leürítés, vízfelvétel lehetősége

Ha rendszeresen üríted az esővízgyűjtőt, akkor kisebb űrtartalmú esővízgyűjtő is megfelelő lehet. Ha viszont ritkán tudod üríteni, érdemes nagyobb űrtartalmút választanod, hogy szárazabb idő esetén se maradj víz nélkül.

Lépés 5: A megfelelő anyagok és eszközök kiválasztása

A megfelelő eszközök és anyagok kiválasztása

Az esővízgyűjtő anyaga és szerelvényei nagyban befolyásolják a rendszer tartósságát és használhatóságát. Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Esővízgyűjtő anyagai: műanyag, fém, beton stb.

Az esővízgyűjtők különféle anyagokból készülhetnek, mint például műanyag, fém vagy beton. Minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai, így érdemes átgondolni, melyik illik leginkább a kertedbe és az igényeidhez.

A csatlakozók kiválasztása

A csatlakozók és szerelvények fontosak az esővízgyűjtő rendszer működéséhez. Válassz olyan csatlakozókat, amelyek tartósak és könnyen illeszkednek az esővíz gyűjtőhöz.

Az esővízgyűjtő tartóssága és karbantartási igénye

A tartós esővízgyűjtő hosszú távú használatot és alacsonyabb karbantartási igényt biztosít. Nézd meg az esővízgyűjtő anyagát és szerkezetét, hogy megbizonyosodj a tartósságról. Figyelembe véve a karbantartási igényeket, válassz olyan esővízgyűjtőt, amely egyszerűen karbantartható és tisztítható.

Lépés 6: A költségvetés meghatározása

Az esővízgyűjtők ára széles skálán mozoghat, és a kiválasztott típus, anyag és méret alapján változik. Nálunk 12.000 forinttól 82.000 forintig találsz esővízgyűjtő hordókat különböző méretben és típusban.

Az esővízgyűjtő telepítésének és karbantartásának költségei

Ne feledd, hogy az esővízgyűjtő költségei nem csak a berendezés árát jelentik, hanem a telepítését és a karbantartás költségeit is. Ezalatt azt értjük, hogy pl. ereszre való rákötésor számolnod kell a szerszámokkal és a bekötéshez szükséges elemekkel. A fa borítású esővízgyűjtőket pedig évente egyszer érdemes lekenni favédő anyaggal, mint pl a lenolaj. Kalkuláld be ezeket a költségeket is a költségvetésedbe.

Összefoglaló

A kerti esővízgyűjtő tartály kiválasztása nem csak fenntarthatóbbá teszi a kertészkedést, de segít spórolni a vízköltségeken is. Kövesd ezt a lépésről-lépésre bemutatott útmutatót, és találd meg a tökéletes esővízgyűjtőt a kerted számára. Így biztosan olyan rendszert választasz, amely megfelel az igényeidnek, és hosszú távon segít a vízmegtakarításban.

Műanyag IBC tartály helyett környezetbarát és szép fa esővízgyűjtő?

Az esővízgyűjtés “etalonjának” jelenleg a széles körben elérhető 1000 literes, műanyagból készült IBC tartályok számítanak a nagy űrtartalmuknak köszönhetően. Ezeknek azonban jelentősen felment az áruk az utóbbi években és újonnan nem kaphatók 100.000 Ft alatt.

A nálunk kapható Aquaroll esővízgyűjtők erre kínálnak megoldást a kiváló ár-érték arányuknak köszönhetően. Emellett szebbek és környezetbarátabbak, hiszen fából készültek. Emellett fontos még megemlítenünk, hogy az Aquaroll esővízgyűjtőkben ivóvíz tárolására minősített ponyva található, ami azt jelenti, hogy a ponyvából nem oldódnak ki az egészségre és növényeinkre káros anyagok.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen előnyei vannak az esővízgyűjtő használatának a kertben?

Az esővízgyűjtő használatának számos előnye van, többek között:

 • Megtakarítás a vízköltségen, hiszen az esővíz ingyenes és természetes forrás.
 • Fenntarthatóbb és környezetbarát módon hasznosítja a csapadékvizet.
 • Az esővízben található tápanyagok jótékony hatással vannak a növényekre.
 • A növények jobban tolerálják az esővizet a klóros ivóvízzel szemben.

Hogyan kell karbantartani az esővízgyűjtőt?

Az esővízgyűjtő karbantartása egyszerű és általában a következő lépéseket tartalmazza:

 • Rendszeres tisztítás és szűrők ellenőrzése a szennyeződések eltávolítására.
 • A gyűjtő és a csatlakozók időszakos ellenőrzése a szivárgások és a károk elkerülése érdekében.
 • A gyűjtő ürítése a fagyos időszakokban, hogy megelőzd a repedéseket és a károkat.
 • A föld feletti esővízgyűjtők esetén a talaj stabilizálása és a támasztók megerősítése.

Mekkora esővízgyűjtőt válasszak a kertemhez?

Az esővízgyűjtő méretének kiválasztásakor figyelembe kell venni a következő tényezőket:

 • A kert mérete és a rendelkezésre álló hely.
 • A növények öntözési igényei és a helyi csapadékmennyiség.
 • Az esővízgyűjtő rendszeres ürítésének lehetősége.
 • A rendelkezésre álló költségvetés.

Milyen anyagból készült esővízgyűjtőt válasszak?

Az esővízgyűjtők különböző anyagokból készülhetnek, mint például műanyag, fém vagy beton. Minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai. Mérlegeld az alábbi szempontokat:

 • Az anyag tartóssága és időjárásállósága.
 • Az anyag karbantartási igénye és a telepítés költsége.
 • Az anyag esztétikai megjelenése és összhangban van-e a kerted stílusával.
 • A rendelkezésre álló költségvetés.

Milyen csatlakozókat és szerelvényeket válasszak az esővízgyűjtőmhöz?

A csatlakozók és szerelvények kiválasztásakor ügyelj a következőkre:

 • A csatlakozók és szerelvények anyaga legyen tartós és időjárásálló.
 • A csatlakozók és szerelvények mérete illeszkedjen a gyűjtőhöz és az összekötő csövekhez.
 • Válassz olyan csatlakozókat és szerelvényeket, amelyek könnyen kezelhetők és karbantarthatók.

Mi a teendő, ha a gyűjtő tele van és további eső várható?

Ha az esővízgyűjtőd teljesen megtelt, és további eső várható, érdemes:

 • Az esővízgyűjtőt üríteni és a vizet felhasználni a kertben, amennyire csak lehetséges.
 • Egy másodlagos esővízgyűjtőt telepíteni a rendszer mellé, hogy több vizet tudj gyűjteni.
 • Átirányítani a túlfolyó vizet egy árokba, medencébe vagy a távolabbi kert részeibe, hogy megelőzd az áradást és a talaj erózióját.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása