Fokhagyma növényvédelme

Blog, Egyéb kategória, Fokhagyma, Tudástár

Fokhagyma növényvédelme

Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú növényeknek van esélyük ellenállni, illetve ha megelőzésképpen megtámogatjuk őket némi növényvédőszerrel.

Ezt ideális esetben valamilyen környezetbarát módszerrel végezzük, természetes anyagok felhasználásával. Egyfelől használhatunk házi megoldásokat, mint amilyen a tejes vagy szódabikarbónás vizes oldat vagy gyógynövények főzetét, erjesztett levét, másfelől gyári bio készítmények is kaphatók már széles választékban.

Fokhagyma növényvédelem első lépése: a megelőzés

A fokhagyma növényvédelmének legfontosabb része a megelőzés, ami nagyrészt agrotechnikai eszközök alkalmazásából áll és célja, hogy a fokhagymának kedvező életfeltételeket nyújtson úgy, hogy az ugyanakkor a károsítóknak ártson, de legalábbis kedvezőtlen legyen.

A fokhagyma agrotechnikai növényvédelme:

 • Megfelelő termesztőterület kiválasztása (a jó vízelvezetésű, humuszban gazdag, agyagos talajban érzi jól magát, melynek pH értéke: 6,5-7,0. A pH érték meghatározza ugyanis az ásványi anyagok felvehetőségét. Pl. a kalciumot, foszfort, és magnéziumot a növény savanyú, 6 pH alatti talajon nem tudja felvenni.)
 • Napos, félárnyékos helyet válasszunk számára, árnyékban nem jól fejlődik.
 • Tartsuk be a helyes növényi sorrendet, ami a fokhagymának kedvező: pl. a hüvelyesek nem jó elővetemény a fokhagymának, de az uborka és a káposztafélék igen.
 • A 4-5 éves vetésforgó betartása.
 • A sor- és tőtávolság megfelelő kialakítása: mert a sűrű térállás pl. elősegíti a lombok gombás fertőzését.
 • Előnyös növénytársítás: pl. a sárgarépa jó társnövény, távol tartja a hagymalegyeket.
 • Harmonikus tápanyagellátás: a túl kevés tápanyag visszaveti a fejlődést, a túl sok, pl. túlzott nitrogén-trágyázás elősegíti a lágyrothadást okozó baktériumok fertőzését.
 • Gyomlálás, kapálás, mulcsozás.
 • Bizonyos fertőzéseknek ellenálló fajtákkal elejét vehetjük az adott területen jellemzően előforduló betegségeknek, illetve egészséges, szükség szerint csávázott szaporítóanyag használata.
 • Hasznos rovarok szaporodásának elősegítése, pl. rovarhotel létesítésével. A madarak – melyek sok kártevőt elfogyasztanak a veteményesben – kertbe csalogatása fészeknek való odúval, télen etetéssel.

Fokhagyma mechanikai növényvédelme

A fokhagyma mechanikai növényvédelme (károsítók begyűjtése, ill. fizikai távoltartása a fokhagymától):

 • Kórokozóval fertőzött egyedek eltávolítása és megsemmisítése.
 • Kártevők és petecsomóik eltávolítása a növény felületéről.
 • Kártevő csalogató növények telepítése, amelyek magukra vonzzák az elsősorban szúró-szívó szájszervű rovarokat, így azok nem a fokhagymát károsítják.
 • Riasztó növények, azaz védőnövények ültetése, amelyek taszítják a kártevőket.
 • Csapdázás (fény-, illat-, szín-, szex-feromon csapdák),
 • Fátyolfóliás takarás: így pl. megvédhető a fokhagyma a hagymalégy ellen.

Fokhagyma permetezése

Bár a vegyszeres megoldást nem támogatjuk, a teljesség kedvéért leírunk ilyen megoldásokat is. Ebben az esetben a fokhagyma permetezése után mindenképp ki kell várni a várakozási időt, mely növényvédőszerenként eltérő lehet. Sok növényvédőszer rendkívül káros a természetre, így ha lehet, minden esetben próbáljunk környezetbarát megoldást választani.

Kórokozók esetében:

 • Már tavasszal jelentkezhet a hagymaperonoszpóra, a hajnali harmatcseppek és az alacsonyabb hőmérséklet elősegíti a fertőzést, ellene szintetikus vegyszer a mankoceb hatóanyagú Acrobat MZ WG, Dithane DG Neo-Tec és Dithane M-45, illetve a levélkárosító egyéb gombák (pl. sztemfíliumos és alternáriás levélfoltosság, fokhagymarozsda) ellen is használható: azoxistrobin tartalmú Amistar és Zoxis 250 SC. Bio lehetőségek a réztartalmú szerek: Vegesol R, Champion 2 FL, Kocide 2000. Illetve házi megoldásként a szódabikarbóna-víz keverék, ill. a mezei zsurló főzete. 

Kép forrása: www.ediblebackyard.co.nz

 • A botrítisz a talajból fertőz és így ellene a vetésforgó az ideális védekezés, jelentkezése egybeesik a peronoszpóráéval, ami a csapadékos, hűvös tavasz, igyanúgy, a melegebb idő érkeztéig érdemes lehet a permetes védekezés, szintetikus szer: Zoxis 250 SC. Bio: szódabikarbónás oldat vagy mezei zsurló főzete.
 • A fuzárium is a talajból fertőz, a 4-5 éves vetésforgó a legjobb megoldás ellene.  Utólagos permetezésre nincs lehetőség, megelőzésre viszont bio módszer az, hogy Trichoderma gombát tartalmazó készítményt lehet a talajba dolgozni még vetés előtt, ami parazitálja az esetleg jelen lévő fuzárium gombát (pl. Trianum P).

Kép forrása: www.ukrup.com.ua/

 • Baktérium okozta fertőzés ellen a réztartalmú szerek vethetők be, amelyek egyébként is alkalmazhatók bio kertekben: Champion 2 FL, Kocide 2000. Házi megoldásként a tejes permetlé alkalmazható.

Kártevők esetében:

 • Szárfonálféreg ellen granulátumos talajfertőtlenítő létezik: Basamid G.
 • Fokhagymalégy és fokhagymamoly ellen használatos szintetikus permetszerek pl. az acetamiprid hatóanyagú Mospilan 20 SG, Spilan 20 SG és a deltametrin hatóanyagú Deltam.

Bio megoldás: esetleg a Bacillus thuringiensis spp. kurstaki toxinjait tartalmazó Bactospeine WG, DiPel DF. Házilag: rebarbara lé vagy bodzalevél főzet. Legyek ellen a gilisztaűző varádics, illetve a fehér üröm forrázata.

 • A hagyma aknázólégy ellen szintetikus permetszer: deltametrin hatóanyagtartalmú (Decis, Deltam) és a lambda-cihalotrin tartalmúak (Full 5 CS, Karate Zeon 050 CS, Ninja Zeon 5 CS). Bio, környezetkímélő permetszer a trópusi neem fa magjának kivonatából készült NeemAzal – T/S. 
 • A talajban károsító pattanóbogár és cserebogár lárvák: Talajfertőtlenítő szerrel lehet ellenük védekezni (Belem 0,8 MG, Force 1,5 G és Picador 0,8 MG), amiket általában granulátum formában juttatnak ki.
 • Dohánytripsz, hagyma levélatka elleni vegyszeres védekezés: rovar- és atkaölő szerek acetamiprid hatóanyaggal: Gazelle 20 SG, Mospilan 20 SG, Rafting. Bio módszer: AgroBio poloska, vagyis kétféle ragadozó poloskát tartalmazó készítmény. Biobest ragadozó atka, Koppert Entonem rovarpatogén fonálférgek. Ökológiai gazdálkodásban használható szer még a Laser Duplo (spinozad) is. Házilagosan tejes permetlével.

Bár sokféle lehetőségünk van arra, hogy elejét vegyük a fokhagyma-betegségek kialakulásának, előfordulhat, hogy mégis megfertőzi valamilyen kórokozó. Ezt jobbára valamilyen gomba okozza, melyek zöme a talajból fertőznek, hasonlóan a bakteriális eredetű betegségekhez. Következő cikkünkben részletesebben ismertetjük a fokhagyma betegségeit.

További Leckék a Fokhagyma Termesztéséről

Fokhagyma gondozása

Fokhagyma gondozása

A fokhagyma gondozása az ültetéstől a betakarításig Bár nem tartozik a sok törődést kívánó zöldségnövények közé és szinte bárhol termést hoz, de a nagy hozam érdekében érdemes kielégíteni az igényeit és megelőzni a betegségeit. A fokhagyma gondozása egyszerű:...

Fokhagyma öntözése

Fokhagyma öntözése

A fokhagymát is kell öntözni, mégpedig nem mindegy, hogy mikor és hogyan. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk ezekre a kérdésekre a választ. Mikor aktuális a fokhagyma öntözése A fokhagyma a tenyészideje elején - a megfelelő gyökeresedéshez és a lombfejlesztés idején -...

Sárgarépa magvetése lépésekben

Sárgarépa magvetése lépésekben

A sárgarépa a könnyen termeszthető növények közé tartozik. Helyrevetéssel szaporítjuk, ami jelentősen megkönnyíti a termesztést, de nézzük most meg, hogy is zajlik ez pontosan. Sárgarépa magvetése - ezekre kiemelten ügyelj A sárgarépát állandó helyre vetéssel...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása