Fokhagyma öntözése

Fokhagyma, Tudástár

A fokhagymát is kell öntözni, mégpedig nem mindegy, hogy mikor és hogyan. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk ezekre a kérdésekre a választ.

Mikor aktuális a fokhagyma öntözése

A fokhagyma a tenyészideje elején – a megfelelő gyökeresedéshez és a lombfejlesztés idején – kifejezetten igényli a vizet. Őszi ültetésnél ez szeptember-október, míg a tavaszinál március-április. Az érés kezdetéig a fokhagyma számára a 70%os talaj-víztelítettség az ideális. Ez kb. olyan állagú földet jelent, amit ha tenyerünkbe markolunk, csak annyira esik szét, hogy az ujjaink lenyomata még látszik a halmocskán. Ennek eléréséhez nagyjából hetente kell öntözni beltéren, kültéren pedig a csapadék mennyiségétől függően. 

A fokhagyma öntözése a kora reggeli órákban, illetve a napnyugta utáni időszakban történjék. A reggeli öntözés jobb, mert hamar felszárad az esetleg a növényre cseppenő víz, így kevésbé fertőződik meg valamilyen betegséget előidéző kórokozóval.

A fejesedés idején akkor van szükség a fokhagyma öntözésére, ha abban az életszakaszában tartósan száraz, aszályos az idő. Ilyenkor érdemes néha megöntözni, különben a hagymák kicsik maradnak. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert az állandó nedvesség hatására csökken a gerezdek ásványi anyag tartalma.

Egyébként öntözés nélkül is termeszthető a fokhagyma, nem szárad ki, nem pusztul el. Az éghajlat miatt éppen akkor van a legtöbb eső, amikor a legtöbb vizet igényli, tavasszal, illetve ősszel. A bő és méretes termés miatt szükséges leginkább a mesterséges locsolás, a hagymafej növekedésének idején csapadékmentes, aszályos időszakban.

Hogyan történik a fokhagyma locsolása?

Egyszerre csak kisebb mennyiségű vizet adagoljunk, a pangó vizet nem kedveli. A csepegtető öntözés lenne az ideális a rövid gyökerei miatt, de kiskerti körülmények között annak kialakítása a magas költségek miatt nem biztos, hogy érdemes. Ezért is jó a bakhátas termesztési mód, mert a felesleges víz el tud folyni róla.

Nem túl hideg, kb. 18 °C-os vízzel ajánlják öntözését. Locsoláskor ügyeljünk arra, hogy a talajra kerüljön a víz, ne a növényre, mert a vizes közeg elősegíti a bakteriális és gombás fertőzések kialakulását. Egyes források szerint, ha a levegő napi átlaghőmérséklete 13 °C alá esik, akkor nem szabad öntözni, illetve 25 °C felett sem.

Erre figyelj a fokhagyma öntözése idején

Esőzés vagy öntözés után meg kell kapálni a fokhagymát, sekélyen, a talaj nedvességének megőrzése érdekében.

Betakarítás előtt két-három héttel már ne öntözzünk egyáltalán (ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni), sőt, figyeljük az időjárás előrejelzést, a betakarítási idő közeledtével már ne várjunk meg egy esőzést, még előtte szedjük fel a fokhagymát.

További Leckék a Fokhagyma Termesztéséről

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú...

Fokhagyma gondozása

Fokhagyma gondozása

A fokhagyma gondozása az ültetéstől a betakarításig Bár nem tartozik a sok törődést kívánó zöldségnövények közé és szinte bárhol termést hoz, de a nagy hozam érdekében érdemes kielégíteni az igényeit és megelőzni a betegségeit. A fokhagyma gondozása egyszerű:...

Sárgarépa magvetése lépésekben

Sárgarépa magvetése lépésekben

A sárgarépa a könnyen termeszthető növények közé tartozik. Helyrevetéssel szaporítjuk, ami jelentősen megkönnyíti a termesztést, de nézzük most meg, hogy is zajlik ez pontosan. Sárgarépa magvetése - ezekre kiemelten ügyelj A sárgarépát állandó helyre vetéssel...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása