Vegyszermentes növényvédelem eszközei

Blog, Konyhakert Tudásanyag

A palántaneveléssel illetve a korai vetéssel elkezdődött a kertészkedés legszebb része, a növényekkel való foglalatoskodás. Sokan közülünk már a vetést követő 5. percben azt figyeljük árgus szemekkel, hogy csírázik-e a mag. Az izgatottság érzése, vágyakozás a tökéletes konyhakert után, meghozza a lelkesedésünket. Ezen a ponton kell visszaszállnunk a földre és racionálisan gondolkodnunk. Már a kis növények is igénylik a védelmet, minden értelemben. Tekintsük hát át együtt, hogy melyek a vegyszermentes növényvédelem eszközei!

Ha kitűztük célként a vegyszermentes kertészkedést, felejtsük el egy életre a káros szereket és engedjünk teret a sokféle izgalmas növényvédelmi módszernek. 

Mit jelent a növényvédelem és miért kell védenünk a növényeket?

A növényvédelem szó önmagáért beszél. Védjük a növényeinket, de vajon mi ellen? 

Amikor egy aprócska kis palánta elkezdi pályafutását, sok veszéllyel találkozik a fejlődése során. Ki van téve az időjárás viszontagságainak, a különböző kórokozóknak, kártevőknek, más növényekkel való versengésnek, de még a gondatlan kertésznek is. Mit tehetünk, hogy ez a növény jól érezze magát, egészséges legyen és fantasztikus ízű, méretű és színű termésekkel örvendeztessen meg bennünket? Mit tehetünk, hogy sok ilyen egészséges növényünk legyen? 

Ehhez a kulcs a kertész kezében van. 

A kertész eszközei

Helyes fajtaválasztás

Ha megnézzük egy vetőmag árusító bolt készletét, láthatjuk, hogy a zöldségeknek több fajtája is létezik. Például paradicsomból vannak alacsony vagy magas fajták, kerek és hosszúkás termésűek, pirosak, sárgák, feketék. Van, amelyik júliusban érik, van amelyik csak szeptemberben. Egyes fajták, jól bírják egy cserépben, mások csak a kert talajában érzik jól magukat. Van, amelyik jobban bírja a hőmérséklet-ingadozásokat, van, amelyik a legkisebb hidegre tönkremegy.

A fajtaválasztás különösen fontos, és itt a kertész feladata az, hogy megvizsgálja, milyen körülményeket tud teremteni a növényeknek, és az ehhez megfelelő fajtát választja. Ha tudjuk, hogy egy fajta nem fog megteremni ott, ahova szánjuk, akkor azt ne válasszuk, bármennyire is szeretnénk, mert több hónap feleslegesen megfeszített munkája után valószínűleg ugyanerre a következtetésre fogunk jutni.

Jó minőségű magok

Több árkategória van a vetőmagoknál, és nem kell tapasztalt kertésznek lennünk ahhoz, hogy megsejtsük, a legolcsóbb nem feltétlenül lesz jó minőség. 

Milyen a nem jó minőségű mag? Csíraképességét elveszítette (például közel van a lejárati idő), nem megfelelő minőségű termésről szedték, kórokozókkal fertőzött (többnyire gombabetegség támadja meg), rosszul tárolták (hőmérséklet, páratartalom), a csomagolása nem óvja a magot, vírusos volt az anyatő stb. 

Ezekről az információkról nem feltétlenül tudunk, de ha biztosra akarunk menni, érdemes jobb minőségre beruházni. De azt is megtehetjük, hogy kikérjük tapasztaltabb kertészek véleményét.

Megfelelő gondozás

Ez alatt azt értjük, hogy a növény számára megteremtjük az ideális körülményeket, az öntözéssel, tápanyag-utánpótlással és egyéb módszerekkel. 

Öntözés

A zöldségféle igényeinek megfelelően rendszeresen gondoskodunk a víz utánpótlásról, egyrészt a növények a folyamatos párologtatás miatt vizet igényelnek, másrészt vízben oldva tudják felvenni a talajból a megfelelő tápanyagokat. 

Tápanyag-utánpótlás

Hiába a víz, ha nincs benne oldott tápanyag. Ezt jó minőségű földdel és/vagy tápoldattal, különféle házi készítésű teák, levek alkalmazásával érhetjük el. 

Ritkítás

A sűrűn növő palántákat kiritkítjuk, hogy elférjenek egymás mellett. A vetőmagok tasakjain segítségként fel szokták tüntetni a sor- és tőtávolságokat. Ha például az van a tasakon, hogy 30x5cm, az azt jelenti, hogy 30 cm-re legyenek egymástól a sorok és 5 cm-re legyenek egymástól az egyes növények.

A ritkítást többször is el kell végeznünk egyes növények esetében (pl. sárgarépa, petrezselyem), de ne aggódjunk, a kiritkított növényeket is elfogyaszthatjuk már zsenge fiatal korukban. 

Metszés-alakítás

Néhány növény igényli, hogy kordában tartsák, különben túl sok lombot fejleszt, vagy túl sok termést nevel, vagy nem arra kúszik, amerre neki jó lenne. Hogy megelőzzük a bajt, tájékozódjunk már előre, hogyan kell bánni az adott zöldségfélével, vagy fajtával. Vagy menet közben is utánanézhetünk a tudástárban.

Eddig arról volt szó, hogy a növényeink megfelelő fejlődése érdekében mit tehetünk. A következőkben nézzük meg azt, hogy hogyan védhetjük meg a növényeket olyan élőlényektől, amelyek veszélyt jelenthetnek rájuk. 

Növényvédelmi módszerek

Nézzük, hogy mikor mit tehetünk a konyhakertünkben vagy balkonunkon az egészséges növények érdekében!

Megelőzés

A legfontosabb módszer, amelyet a vegyszermentes kertészkedés során alkalmazunk. Ez főként az alábbiakra terjed ki:

Talajfertőtlenítés

Sok kezdő kertész esik abba a hibába, hogy a termesztésre szánt kerti talajt minden “élősködőtől” meg akarja tisztítani. Valóban, egy más céllal használt vagy egyáltalán nem gondozott területen elszaporodhattak bizonyos kártevők, kórokozók, de nem a teljes talajfertőtlenítés a megoldás. Alkalmazhatunk kis mennyiségben fahamut, amely elriasztja a kártevők többségét, használhatunk azonban különböző talajjavító szereket, jó minőségű komposztot, erjesztett leveket, szerkezetjavító ásványi anyagokat és kőzetőrleményeket, építhetünk magaságyást. Ezek a módszerek mind részmegoldások, sőt, együtt is alkalmazhatjuk őket, amellett, hogy a teljes termesztési szezon alatt bevetünk más növényvédelmi eszközöket is.

Növénytársítás

Egyik ilyen eszköz a növénytársítás, mely még mindig a megelőzés témakörébe tartozik, hiszen a megelőzés maga tervezéssel, így a növénytársítás gondos megtervezésével is szoros kapcsolatban áll. 

Számos táblázat, mátrix, grafika, fotó áll rendelkezésre, illetve gyakorlott kertészkedők tapasztalatai, ezeket csupán ügyesen be kell építenünk a saját terveinkbe. 

A növénytársítás célja, hogy bizonyos növényeket egymás mellé vagy közelébe ültetünk, így segíteni fogják egymást. Magas tápanyagigényűek mellé alacsony tápanyagigényűeket, hogy ne szívják el egymástól a tápanyagokat (pl. paradicsom – saláta). Kártevők számára vonzó növények mellé olyan növényeket, amelyek még vonzóbbak, például a levéltetvek számára (pl. paprika – sarkantyúka), kényes növények mellé illatos növényeket, a kártevők elriasztása céljából (pl. uborka – kapor). 

Az erkélyen is alkalmazzuk a növénytársítást, mert bizony sokan tudják már akár kezdőként is, hogy egy levéltetű kolóniát nagyon nehéz kiirtani még egy pár négyzetméteres 4. emeleti panellakás erkélyén is. Az utóbbi években túlszaporodó vándorpoloskákról ne is beszéljünk, melyek bent a lakásban telelnek át. 

Vetésforgó

A vetésforgó azt jelenti, hogy a következő évben az adott területen más fajta (és más családba tartozó) növényt termesztünk. Például ha paradicsom volt egy ágyásunkban, akkor abba az ágyásba következő évbe ne paradicsomot/paprikát/padlizsánt/burgonyát ültessünk, mert azok ugyanabból a családból valók. De miért ne? Két fő oka is van: Az egyik, hogy hasonló igényűek és ugyanazokra a tápanyagokra van szükségük, kimerítik a talajt, legalábbis bizonyos tápoldatokat és egy idő után már nem tudjuk olyan mértékben visszapótolni, hogy elég legyen. A másik ok, hogy ugyanazokat a kártevőket vonzzák, és ha egyik évben burgonyabogár volt a burgonyánkon, akkor a következő évben is megjelennek ugyanott, még ha paradicsomot is teszünk a burgonya helyére. Azonban, ha más növény kerül oda, azt a burgonyabogár nem fogja bántani, inkább elvándorol máshová, ha szerencsénk van, kerten kívülre. 

Szerencsére a balkonon könnyebb a helyeztünk, és nem kell a vetésforgóval bajlódnunk, kisebb edényekbe, akár az erkély korlátjára rovarriasztó növényeket helyezhetünk. Így máris van egy védelmi vonalunk, úgyhogy nyugalom, termeszthetünk jövőre is paradicsomot! 🙂

Elő- és utóvetemény

Ha elterveztük, hogy például paradicsomot fogunk nevelni, mint főnövény, akkor a tervek készítésénél rájövünk, hogy május előtt és augusztus után, amikor a paradicsom még/ vagy már nincs, üresen állnak az ágyások vagy az erkélyen a cserepek. A kora tavaszi időszakot a rövid tenyészidejű, szezonális, hidegtűrő növényekkel tudjuk áthidalni. Ezek többsége levélzöldség, melyek nem igényelnek túl sok tápanyagot (így nem szívják el a paradicsom elől), a főszezon végén pedig szintén hasonló levélzöldségek, vagy akár hónapos retkek, jöhetnek ismét szóba. Így maximálisan kihasználjuk a területünket. Itt is arra figyeljünk, hogy a növénytársítás és vetésforgó szabályai is érvényesek. 

Déli fekvésű, melegebb erkélyeken még azt is megkockáztatjuk, hogy egészen télbe nyúlóan termesztünk zöldségeket, olyanokat, mint például a madársaláta, rukkola, spenót, még az is előfordulhat, hogy átvészelik a telet és folyamatosan tudjuk biztosítani a friss zöldségeket a család számára. 

Mulcsozás

Nagyon jó eszköze a megelőzésnek a mulcsozás is. Főként azért alkalmazzuk, hogy megőrizzük a talaj jó minőségét, szerkezetét, tápanyagtartalmát, víztartalmát, azonban a gyomnövények ellen is remek védelmet nyújtanak. Mulcsozhatunk élő (talajtakaró zöldségek: pl. új-zélandi spenót) és “holt” (pl. komposzt) anyaggal , száraz (szalma) vagy friss (fűkaszálék) növényi maradványokkal is. A folyamatos mulcsozás egy nagyon fontos eszköz, ha tehetjük, ne hagyjuk el. 

Mechanikai növényvédelem

A megelőzés egy jó módszer a kártevők és kórokozók távoltartásához, de ha már megjelentek, még mindig vannak remek lehetőségeink a védekezésre. 

Kapálás

Gyomok ellen kapálhatunk vagy kézzel gyomlálhatunk, majd ha megtisztítottuk a területet, érdemes lemulcsozni. 

Lemosás

Néha egy egyszerű vizes lemosás is segít, például levéltetvek ellen, slaggal lecsapatjuk őket, ha még nem szaporodtak túlságosan el. 

Kézzel gyérítés

Talán ezzel érdemes kezdeni, ha még csak néhány kártevőt vagy kórokozót találunk. A beteg leveleket kézzel eltávolítjuk, a bogarakat összeszedjük. Ha kicsi kertünk vagy csak erkélyünk van, ez is nyújthat 100%-os megoldást. 

Növényvédőszerek

Van az a pont, amikor be kell vetni az erősebb megoldásokat. De itt sem a vegyszerekre gondolunk, vannak ökológiai szemléletű lehetőségeink. Készíthetünk erjesztett növényi leveket (pl. csalánlé tetvek ellen), teákat, főzeteket (pl. zsúrlófőzet gombabetegségek ellen), vagy ha már minden kötél szakad, vannak biogazdálkodásban engedélyezett szerek, de ezeket valóban csak végszükség esetén használjuk. Főként a balkonokon fogjuk jó hasznát venni a spricninknek, szappanos vízzel ugyanis mindenféle tetű ellen tudunk védekezni, vagy akár a gombabetegségek ellen a hígított tejjel. 

Védőnövények

Nagyon hasznos a konyhakertben a védőnövények alkalmazása. Ez részben a növénytársításhoz is tartozik, azonban védőnövény lehet több olyan növény, melyet nem fogyasztunk, csak hatásait használjuk ki az ágyásokban való elhelyezéssel. Ilyen például a büdöske, mely a gyökérgubacs-fonálféreg ellen kiváló (sőt, még virága ehető is), vagy a fokhagyma, mely például az eper gombabetegségei ellen is véd. Bármelyik illatos fűszert alkalmazhatjuk, mert ezzel a kártevők receptorait megzavarhatjuk. Védőnövénynek számít még minden hagyma és a zeller is, ezeket vessük/ültessük a kert több pontjára. 

védőnövények

Hasznos szervezetek

A növényvédelem egyik legfontosabb eleme a biodiverzitás, azaz sokféle habitusú, méretű, illatú, funkciójú növény kerüljön a kertbe, hogy kedvezzünk mindenféle hasznos szervezetnek. Mint például a madaraknak sűrű bokrokkal, ahol költeni tudnak, a hasznos rovaroknak és ragadozó rovaroknak mézelő, illatos növényekkel, rovarhotelekkel. Ezek mellett használhatunk talajra kijuttatható trifender gombát és más mikrobiológiai készítményt, amelyek pedig a talajéletet serkentik, valamint visszaszorítják a káros gombákat, baktériumokat. A komposzttal, mulccsal rendszeresen dúsított kerti talaj a gilisztáknak segít, így a talajszerkezet és a megfelelő humusztartalom is hozzájárul a növényeink egészségéhez.

A vegyszermentes növényvédelem témaköre annyira széles, hogy több száz oldalt is lehetne írni róla. Mi most megpróbáltunk néhány támponttal kedveskedni a kezdő kertészek számára, gazdálkodjanak akár kis konyhakertben vagy egy pici erkélyen. Egész szezonban igyekszünk bejegyzések, videók formájában segítséget nyújtani ebben a témakörben is, így mindenki könnyedén és magabiztosan szerezhet gyakorlatot a fent felsorolt sok-sok eszköz alkalmazásában. 

Jó kertészkedést mindenkinek!

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

2 hozzászólás

 1. Dr. Szigeti Beáta

  Kedves Kreatív Farmerek! Csodálkozom, hogy a vegyszermentességről szóló oldalon műtrágyákat árultok. A műtrágya vegyszer, árt a talajéletnek, és szaktudás nélkül használva a növényt fogyasztó embernek is. Bekerül az élővizekbe, és ott eutrofizációt okoz. A cikkek hasznosak és korrektek, de ezt a hibát nem értem.

  Válasz
  • Kreatív Farmer

   Kedves Beáta! Köszönjük a kommented. Melyik termékre gondolsz konkrétan? 🙂 Kérjük írd meg, és felülvizsgáljuk.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása