Tápanyagellátás az egészséges növényekért

Konyhakert Tudásanyag, Tápanyagutánpótlás

Túl vagyunk a magvetésen, ahol biztosra mentünk, és tripla annyi magot vetettük. Túl vagyunk a tűzdelésen, amikor kiderült, hogy a “nemelégacseréphozzálmégakertészetből”, valamint a “nemtudoklépniapalántáidtól” és “Cirminemfújnemszabadabbólcsakegy…volt” esete áll fenn. 

Ettől a ponttól – a palántaneveléstől, valamint a kiültetéstől – kezdve óriási hibákat tudunk elkövetni azzal, hogy nem gondolunk a tápanyagok pótlására. Mi történik, ha nincs elég tápanyag? Hogyan tudjuk pótolni? Ha tudni szeretnéd a válaszokat, ez a bejegyzés neked szól.

Tápanyagok szerepe

Ahogy az embereknek, úgy a növényeknek is különböző tápanyagra van szüksége a megfelelő fejlődéshez. A palánta olyan, mint egy gyerek: óriási az étvágya és csak nő, nyúlik. Ha nem kap elég tápanyagot, beteg lesz, sápadt, könnyen támadják meg betegségek, kártevők, növekedésben visszamarad. A zöldségeket ráadásul termésükért termesztjük, és ha hiányoznak a megfelelő tápanyagok, akkor a termés sem lesz egészséges, ízes, mutatós. Ezt pedig csak úgy előzhetjük meg, ha mindenféle jót megadunk neki, amire szüksége van. 

Milyen tápanyagokra van szüksége a zöldségeknek?

A zöldségek olyanok mint más növény, és a növényeket ismét az emberekhez hasonlíthatjuk. Nem elég csak 2-3 féle tápanyaggal “etetni”, mert a többire is szüksége van. Ezeket az elemeket alapvetően két csoportba sorolhatjuk.

Vannak úgynevezett makroelemek, ezek azok, amelyekre nagy mennyiségben van szüksége a fejlődéshez. Ilyenek a nitrogén, ami a zöldtömeg növeléséhez, a kálium, ami a virágzáshoz, valamint a foszfor, ami pedig a gyökeresedéshez elengedhetetlen. Makroelemnek tekinthető még a szén, a hidrogén, az oxigén, a magnézium, kalcium. 

Vannak úgynevezett mikroelemek is, ezekre kisebb mennyiségben ugyan, de szükségük van a növénykéknek. Mikroelemek közé tartoznak a vas, mangán, réz, cink, bór. 

Mi történik tápanyaghiány esetén?

Ha egy növény tápanyaghiányos, akkor azt látványosan lereagálja, pl. terméselrúgással (a megkötődött terméskezdemény leesik), levelek elszíneződésével, terméscsúcs rothadással stb. Minden hiánynak saját tünete van, és ha már találkoztunk velük és beazonosítottuk, akkor már legközelebb is fel fogjuk tudni ismerni. 

Nézzük – a teljesség igénye nélkül – a különböző tápanyaghiányos eseteket

 • Nitrogénhiány: az idősebb, alsó levelek sárgulása
 • Foszforhiány: alsó levelek kékülése
 • Káliumhiány: levélszélek sárgulása, majd elhalása
 • Magnéziumhiány: levelek főerei közötti sárgulás (klorózis)
 • Kalciumhiány: a terméscsúcs rothad
 • Vashiány: fiatal növényi részek sárgulása érközökben (majd később az egész levélen)
 • Mangánhiány: hasonló a vashiányhoz, de főleg a középső és legalsó levelek érközeiben
 • Cinkhiány: új levelek aprók maradnak, deformálódnak
 • Bórhiány: fiatal hajtások megvastagodása, csúcselhalás
 • Rézhiány (ritkán fordul elő): a levelek kanalasodnak, kókadnak

Tudnunk kell azt is, hogy a túlzott tápozás szintén gondokat okozhat a növények fejlődésében és akár káros hatással lehet a talajéletre is. Ezért mindig tartsuk be az előírt arányokat, mennyiségeket, figyeljük a növényeink reakcióit és kérjük ki tapasztaltabbak véleményét. 

Hogyan pótolhatóak a tápanyagok?

A megfelelő tápanyagellátásról már a szezon kezdete előtt érdemes gondoskodnunk.  Kétféleképpen tudjuk a talajunkat dúsítani: szilárd és folyékony halmazállapotú anyagokkal. 

A kettő közül a folyékony a jobb, mivel a növények oldott formában tudják felvenni a tápanyagokat. Vagyis a szilárd formában kijuttatott tápanyagokat is csak vízben oldva, azaz locsoláskor, esőben tudják magukhoz venni. A szilárd tápanyagokat tehát nem elég bedolgoznunk a talajba (pl. egy magaságyában a felső rétegbe keverve), a szezon teljes időtartamában folyamatosan oldódnak ki belőle a tápanyagok. 

Ha azonnal szeretnénk tápanyaghoz juttatni a növényeinket, pl. akut tünetek kezelésre, akkor inkább folyékony formában tegyük meg, ekkor ugyanis a növény rögtön hasznosítani tudja. Erre kiválóan használhatóak a kész tápoldatok. Ezekről csináltunk is egy részletes videót nektek Diával és Mátéval:

Szilárd tápanyagutánpótlásra megoldás a bolti érett komposzt, érett állati trágya, a táprudak és a műtrágya. Ha környezettudatosak vagyunk, akkor természetes anyagokat használunk és kerüljük a különböző mesterséges és műtrágyák használatát. A műtrágya ugyanis csak néhány makroelemet tartalmaz, de abból sokkal többet, mint amire a növénynek szüksége van, a többi elemet pedig nem tudjuk vele pótolni, így a talaj pH-ja is eltolódik idővel. 

Házilag is készíthetünk környezetbarát, természetes szereket. Ha a szilárd halmazállapotúakat nézzük, itt játszik nagy szerepet majd a saját komposzt, akár beltéren (bokashi vödör, gilisztakomposztáló), akár a kertben készítjük. Ha vannak állataink, amelyeket természetes módon tartunk, az ő trágyájukat szintén használhatjuk, komposztálhatjuk.

Bizonyos típusú komposztvécék tartalmát is felhasználhatjuk – bár én csak dísznövényekhez tenném (a szerk.). A mulcs is komposztálódik és tápanyaggal látja el a talajt, így a folyamatos mulcsozás szerepe óriási lehet. Folyékony házi szerek lehetnek a különböző erjesztett levek, a bokashi lé és a gilisztatea, a hígított tej és az élesztős víz. Ezekről később még hallhatsz tőlünk, mert mi is kipróbáljuk őket mintakertjeinkben és beszámolunk a hatásukról nektek. 

A konklúzió: arany középút és törődés

Fontos a megfelelő tápanyagellátás a növények egészsége szempontjából, legalább annyira, mint az öntözés, a fény vagy a hőmérséklet. Nem szabad ugyan túlzásokba esni, de elhanyagolni sem. A tápanyag utánpótlás ugyanis rajtunk, kertészeken múlik, a mi felelősségünk. Amikor palántát nevelünk, különösen figyeljünk oda, hiszen ebben a fiatal korban meghatározó lehet, hogy megadjunk nekik mindent, amire szükségük van. Amikor pedig már kint vannak az ágyásokban a növények, járjunk közöttük nyitott szemmel, törődjünk velük. Nem sok idő leellenőrizni néhány levelet, virágot, termést, így tudjuk szinte azonnal kiszúrni a problémákat és orvosolni őket. 

Amennyiben “konyhakész” megoldásra vágysz, ajánljuk a webáruházunkban is elérhető BIO tápoldatokat, amelyek bőséges tápanyagutánpótlást biztosítanak a dédelgetett növényeid számára!

Jó kertészkedést mindenkinek! 🙂

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása