Paradicsom befőzés lépésről lépésre (+eltevési lehetőségek)

Paradicsom, Tudástár

A paradicsom ízét bizony nem csak szezonálisan élvezhetjük. Ha megtanulunk néhány fortélyt, a hidegebb időben mindössze le kell szednünk a polcról saját készítésű paradicsomlevünket vagy paradicsomszószunkat és már készíthetjük is a finomabbnál finomabb leveseket, mártásokat.
Akkor se csüggedj, ha a nagymamád mellett nem sikerült minden lépést megjegyezned a paradicsom befőzése közben, mert ez cikk arról szól, miként halmozd tele a kamrádat roskadásig.

Paradicsom befőzés 

Ha kimondottan befőzéshez keresünk paradicsomot, érdemes erre a célra alkalmas fajtákat választanunk. Ezek a típusok nagyobb méretűek, lédúsak és héjuk könnyen eltávolítható. Azt kiemelnénk, hogy a paradicsom befőzés házilag, sokkal olcsóbb megoldás, mint a kész szószok vásárlása. Persze tény, hogy időigényes és pepecselős munka, de hidd el, az első paradicsomlevesed íze mindennél jobban kárpótol majd. Olvasd tovább cikkünket és ismerd meg a legegyszerűbb paradicsom befőzés recept variánsokat. 


Befőzni való paradicsom fajták pl.: a Buau 50, Ace 55, Kecskeméti jubileum, Marmande, Mobil, Ökörszív, Unibac, San Marzano, Zömök, Lycopersicon 

Paradicsom eltevése

Összeszedtünk néhány fontos tippet, amit érdemes elolvasnod mielőtt nekiállsz a procedúrának:

  • A paradicsom eltevése télire, tiszta, ép és jól zárható üvegek használatát kívánja tőlünk. Ha tehetjük használat előtt főzzük ki azokat!
  • Paradicsom szedés közben erre a célra, most válasszunk inkább a puhább fajtákat, de ügyeljünk arra, hogy azok ne legyenek túlérettek sem.
  • Eltevés előtt néhány napig hagyjuk állni a bogyókat.
  • Kutakodjunk a receptek között és kalkuláljuk ki a tervezett mennyiséget.

Kreatív Farmer Tipp:

Érdemes már hónapokkal korábban őrizgetni a befőttes-, lekváros- vagy szószos üvegeket, sőt ha nem fogyasztunk túl sokat ezekből a fajta élelmiszerekből, ráállíthatjuk a barátokat, ismerősöket is a gyűjtögetésre. Jó szolgálatot tesznek majd a paradicsomszósz befőzése során pl. a bébiételes üvegek.

Paradicsom szedés

Tartósítószermentes befőzés 

Paradicsom befőzés tartósítószer nélkül is tökéletesen megvalósítható, ha alaposan fertőtlenítjük használat előtt az üvegeket illetve eltávolítjuk a paradicsomokból a hibás részeket valamint a kocsányt.

Paradicsom befőzése lépésről lépésre

A következőkben összeszedtünk néhány bombabiztos lehetőséget paradicsom befőzésére. Ezeket bátran próbáld ki és nyűgözd le családodat a finomabbnál finomabb receptekkel akár december közepén.

A nulladik lépés minden esetben a higiénia, az üvekek és a használt eszközök zsírtalanítása, fertőtlenítése, amely a tartósítás elengedhetetlen feltétele. 

Paradicsom befőzése tartósítószer nélkül

A következőkben egy 25 éve bevált tartósítószermentes befőzési módszert mutat be, amit már mi is kipróbáltunk! A paradicsom befőzése télire egyik legegyszerűbb alternatívája. 

Paradicsom befőzése

Hozzávalók:

5 liter szószhoz:

  • 7 kg paradicsom
  • 3 evőkanál jódozatlan só
  • 10 db fél literes befőttesüveg 
  • paradicsompasszírozó

A nulladik lépés a befőttes üveg fertőtlenítése. Mossuk el őket (a tetőket is) ecetes vízben (5 liter víz, 1 dl ecet). Fejjel lefelé a szintén ecettel elmosott tepsibe rakjuk. Sütőbe tesszük, amelyet 130 C fokra állítunk. Amikor eléri a kívánt hőmérsékletet, attól számítva 10 perc múlva elzárjuk, az üvegeket használatig benne hagyjuk.

Paradicsom befőzése lépésről lépésre:

  1. Mossuk meg jó alaposan a használni kívánt paradicsomokat. Vágjuk ki belőle a szárrészt és a sérült szakaszokat. 
  2. Vágjuk ketté a paradicsomot, rakjuk fazékba.
  3. Kb. kilónyi mennyiségenként (tiszta) kézzel nyomkodjuk szét őket.
  4. Tegyük fel a fazekat a tűzhelyre.
  5. Folytassuk a darabolást és nyomkodást, majd kilónként öntsük hozzá a már melegedő paradicsomhoz.
  6. Magas hőmérsékleten kevergessük forrásig.
  7. A lángot tegyük takarékra, és úgy főzzük még kb. fél órán át, hogy időnként megkeverjük a masszát.
  8. Merőkanállal adagolva passzírozzuk át, majd ha készen vagyunk vele, tegyük vissza a tűzhelyre és főzzük még egy órán keresztül.
  9. Amikor a lé elérte azt a sűrűséget amelyet szeretnénk, adjuk hozzá a sót.
  10. Töltsük fel az üvegeket szósszal majd, jól tekerjük rá a tetőt.
  11. Az üvegeket  csavarjuk vastag pokrócokba, legalább 24 órára. Ezt nevezzük záraz dunsztnak.
  12. Már csak a dolgunk, hogy felcimkézzük az üvegeket és bepakoljuk a kamrába!  

Ennél a receptnél a paradicsom befőzése héjastól történik, de ha 2. lépés előtt leforrázod őket, akkor egy pár perc után könnyen meg tudod őket pucolni. 

Paradicsomlé befőzése “reszelős” módszerrel

Amennyiben valamiért szimpatikusabb a paradicsom befőzés passzírozás nélkül, vagy csak nem szeretnél egész nap a konyhában robotolni, próbáld ki ezt az indiai szakácsnőtől ellesett receptet. A paradicsom befőzés egyszerűen gyerekjáték ezzel a módszerrel. A paradicsomlé eltevése ezzel a módszerrel, tartósítószer és ízesítő mentes. A paradicsomlé befőzése során, pedig úgy fűszerezzük, ahogy szeretnénk.

Paradicsom befőzés egyszerűen

Hozzávalók:

  • paradicsom
  • kevés olívaolaj

Az első lépés itt is az üvegek tisztítása, fertőtlenítése, akár a fent részletezett módokon.

  1. Mossuk meg alaposan a paradicsomokat.
  2. Fogunk egy nagylyukú reszelőt és egy nagy tálat.
  3. Reszeljük le egészben, egyesével a bogyókat. (Ezzel a technikával a paradicsom héja egészben marad a kezünkben.)
  4. A lereszelt paradicsomokat tegyük egy nagy lábasba és forraljuk fel őket.
  5. Ha felforr, vegyük kisebb lángra és kevergetés mellett, a paradicsomlé tartósítása érdekében főzzük még 10 percig.
  6. Ezt követően töltsük őket még forró állapotukban üvegekbe, és öntsünk a tetejére nagyon vékonyan fél cm vastagon olivaolajat (elhagyható) és szorosan csavarjuk rá a tetőt.
  7. Az üvegeket tekerjük vastag pokrócokba legalább 24 órára. Kész is a paradicsom eltevése télire…    

A paradicsom elrakása

A paradicsom nem csak főzve tartható el a kamránk polcain. Nagyon jó alternatíva az ún. laktofermentálás is, amellyel főzés nélkül valósítható meg a paradicsom elrakása. Ideje nem csak a télhez köthető.

Paradicsom eltevése

Biztosan ettél már “hordós káposztát”, amely szintén fermentálással azaz a sós lében erjesztés módszerével készült, tartósítószer és adalékanyag mentesen. A zöldségek fermentálásakor a növények felületén természetesen megtalálható baktériumkultúrák végzik az erjesztést, amellyel az eltett zöldség sokáig eltartható, ízletes és vitamindús marad. Nem mellesleg az így elszaporodott jótékony baktériumok a bélfal védelmén túl a méreganyagok lebontásában, a vitaminok, hormon előanyagok termelésében, és a patogén baktériumok elleni harcban is segítségünkre lesznek. 

Paradicsom fermentálása – azaz a paradicsom télire

A cikk szerzője is hatalmas szerelmese a laktofermentálásnak, azért első kézből ajánlja, hogyha eddig még nem próbáltad ki ezt a módszert, mindenképp vágj bele! Nagyon hosszasan lehetne beszélni a fermentálásról, de ebben a cikkünkben csak röviden szedtük össze a leglényegesebb lépéseket.

A legkevesebb dolgod akkor lesz a paradicsomokkal, ha erre a célra kisebb szemű koktélparadicsomokat választasz, így nincs szükség a darabolásra, egészben is elteheted őket. (De természetesen a darabolt paradicsom télire is elrakható.) Garantáljuk, hogy ez a legegészségesebb paradicsom télire “recept”.

Hozzávalók:

  • egy megfelelő méretű befőttes üveg + hozzá való, jól záródó tető
  • súly/nehezék/leszorító
  • peremes tál, amelybe a befőttes üveg belefér
  • víz (lehet szénsavmentes ásványvíz vagy tisztított (csap)víz is, de a legjobb, ha forralt, majd legalább szobahőmérsékletűre visszahűtött vizet használsz)
  • só (természetes, nem jódozott)
  • fűszerek (ha először fermentálsz, el is hagyhatod)

Ennél a módszernél is kiemelten fontos a higiénia, így minden használni kívánt eszközt és üveget alaposan tisztíts meg (akár főzz ki)! 

  1. Forrald fel a vizet, majd amikor szobahőmérsékletűre hűlt, minden literéhez adj 1 csapott evőkanál (kb. 20 g) sót. Ezt a levet nevezzük brine-nek.
  2. Mosd meg a paradicsomokat.
  3. Tedd őket jó szorosan egy befőttesüvegbe úgy, hogy a paradicsom mennyiség a leszorítóval együtt se érjen az üveg tetejéig.
  4. Szorítsd le a zöldségeket egy nagyobb zöldség darabbal vagy speciális leszorítóval!
  5. Öntsd rá a brine-t a zöldségre úgy, hogy azt legalább egy ujjnyival ellepje!
  6. Rázogasd meg az üveget, hogy a maradék levegő távozhasson.
  7. A többlet felöntőlevet érdemes üvegben hűtőbe tárolni, mert később még szükség lehet rá.
  8. Nagyon fontos, hogy a lé alól semmi se lógjon ki! A levegővel érintkező részeken könnyen telepedik meg pl. a penész.
  9. Zárd le az üveget és tedd egy tálba, közvetlen napfénytől védett, 20-22 °C-os helyre!
  10. Ügyelj arra, hogy a hőmérséklet végig viszonylag állandó maradjon, télen a túlzott kihűléstől akár pokrócba csavarva is védheted őket.
  11. Naponta akár 1-2 alkalommal lazítsd meg a tetőt, hogy a keletkező szén-dioxidot egy ciccenő hang kíséretében távozhasson. Majd újra csavard rá a tetőt.
  12.  Az erjedés közben előfordul hogy a lé egy része távozik az üvegből. Ilyenkor a hűtőben tárolt maradék brine-nel pótold úgy, hogy mindent újra lepjen el a víz.   

Ha fehér hártya jelenik meg a víz felszínén, egy steril kanállal kanalazd le, ha zöldségrészeket is bevont, akkor azokat dobd ki, majd pótold a felöntőlevet és zárd vissza az üveget! Szobahőmérséklettől  függően nagyjából a harmadik naptól kezdheted kóstolgatni a savanyúság levét. Ha azt ízlésed szerint elég savanyúnak érzed, zárd jól vissza az üvegre a tetőt, majd tedd a hűtőbe, melynek hatására a tejsavbaktériumok tevékenysége lelassul, a savanyúság akár hónapokig is eláll a hűvös pincében, kamrában vagy garázsban. Már látod, hogy ez a módszer tulajdonképpen a paradicsom tartósítása egészséges változatban, adalékanyag mentesen.

Reméljük most már bátran veted bele magad a paradicsomtartósításba. Jó étvágyat kívánunk az így készült ételekhez!

Gyakori Kérdések a paradicsom befőzésével kapcsolatban

Hogyan tudom elrakni/tartósítani/feldolgozni/tárolni a bőséges termést?

Mi elsősorban a tartósítószermentes paradicsombefőzésre esküszünk, amellyel paradicsomlevet, szószt és sűrűbb, fűszeres mártást, házi ketchupot egyaránt készíthetünk. Ezeket később levesekhez, pizzaszószokhoz, különböző tésztákhoz használhatunk fel. A másik kiváló módszere a paradicsom fermentálása, amellyel ízletes savanyúságokat készíthetünk saját nevelésű bogyóinkból.

Egyébként a paradicsom elrakása télire természetesen úgy is végezhető, hogy a paradicsom befőzés tartósítószerrel történik de mi mindig az egészségesebb, alternatív megoldások mellett tesszük le voksunkat, most sincs ez másként.

A paradicsom befőzés ideje, és a paradicsomszósz elrakása nem csak a télhez köthető.

Milyen paradicsomot válasszak a befőzéshez?

Befőzési paradicsom fajták pl.: a Buau 50, Ace 55, Kecskeméti jubileum, Marmande, Mobil, Ökörszív, Unibac, San Marzano, Zömök, Lycopersicon.

Milyen recepteket javasolak az eltevéshez/közvetlen étkezéshez?

Javasoljuk a paradicsom befőzését, amellyel szószt, mártást vagy paradicsomlevet készíthetünk. Paradicsom eltevése télire tartósítószer nélkül pedig laktofermentálással a legegészségesebb módszer, amellyel ízletes savanyúság állítható elő. Közvetlen étkezésekhez nagy kedvencünk a grillezett koktélparadicsom egy kis sóval, borssal meghintve vagy a klasszikus caprese saláta. (A lecsöpögtetett mozzarellát és paradicsomokat egyenlő vastagságúra vágjuk, váltakozva elrendezzük a tányérokon. Megszórjuk a bazsalikomlevelekkel, sóval és meghintjük durvára tört borssal, végül extra szűz olívaolajjal permetezzük.)

Mind a(z) 30 találat megjelenítve

Önöntözős Paradicsom ültető cserép – egyszerű és nagyszerű!

“Könnyen összeállitható. Nagyon jól felszívja belőle a paradicsom a vizet. Elegendő heti 1-2alkalommal feltölteni vízzel. A támrendszer jól támasztja a növényt, lehet hogy elegendő lenne rövidebb pálcákkal, szerintem még stabilabb lenne, és a növény jobban meg tudna támaszkodni. Helytakarékos kisebb kertekben.Már hármat rendeltem, jelenleg paradicsomnak használom, de jövőre uborkánál is szeretném kipróbálni.”

– Mária (Ellenőrzött Vásárló)
⭐⭐⭐⭐⭐

További Leckék a Paradicsomról

Paradicsom fajták bemutatása (koktél, óriás, folytonnövő, stb.)

Paradicsom fajták bemutatása (koktél, óriás, folytonnövő, stb.)

Az alábbi bejegyzésünkben a paradicsom fajtákat szeretnénk bemutatni neked. Talán nem is tudtad, hogy több 100 paradicsom fajta kapható Magyarországon és egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod otthoni termesztésre. Tarts velünk, hiszen cikkünk nem (csak) a profi, hanem az otthoni hobbi kertészeknek szól!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18
    18
    KOSARAD
    Aranka (bokor) fekete ribizli
    40+ vásárló már ezt választotta:
    virágföld
    5+ vásárló már ezt választotta:
    1.280 Ft
    Borb Keret magaságyás 120*80*40
    996+ vásárló már ezt választotta:
    30.990 Ft
    37+ vásárló már ezt választotta:
    75+ vásárló már ezt választotta:
    1.598 Ft
    32+ vásárló már ezt választotta:
    1.390 Ft
    Wojtek mézbogyó
    100+ vásárló már ezt választotta:
    Wojtek mézbogyó (Konténeres)
    Ár: 6.080 Ft
    - +
    6.080 Ft
    206+ vásárló már ezt választotta:
    Golden Delicious alma
    43+ vásárló már ezt választotta:
    10.980 Ft
    virágföld
    14+ vásárló már ezt választotta:
    620 Ft
    Érdi Jubileum meggy
    14+ vásárló már ezt választotta:
    10.980 Ft
    Érdi bőtermő meggy
    76+ vásárló már ezt választotta:
    10.980 Ft
    280+ vásárló már ezt választotta:
    330 Ft
    18+ vásárló már ezt választotta:
    1.390 Ft
    Borb Keret Magaságyás 120*80*60
    2132+ vásárló már ezt választotta:
    77.980 Ft
    190+ vásárló már ezt választotta:
    53+ vásárló már ezt választotta:
    Malabár spenót (Reinsaat)
    Ár: 1.590 Ft
    - +
    1.590 Ft
    14+ vásárló már ezt választotta:
    1.590 Ft
      Calculate Shipping
      Kupon alkalmazása