Paprika mag vetése és csíráztatás lépésekben

Paprika, Tudástár

Az új év megkezdésével már mindenki nagyon izgatott, sokan ebben az időszakban kezdik böngészni a vetőmagok listáját. Bizonyos növényeket a siker érdekében nálunk palántázni ajánlott, hiszen szabadföldbe csak a fagyok elmúltával ültethetőek ki. Tipikusan ilyen a paprika, amelyek palántáit készen is vehetjük, de ha elég lelkesek vagyunk, magunk is megpróbálkozhatunk a nevelésükkel. Ennek a cikknek a középpontjában tehát paprika mag vetése és minden ehhez kapcsolódó tudnivaló áll. Jó olvasgatást!

Ha esetleg jobban érdekelne egy videó a témában, csináltunk egy “általánosabb” videós anyagot is a magvetésről:

Paprika mag vetése, ültetése* 

A paprika meleg területekről származik, sok fényt, párát, nedvességet és hőt kap szinte egész évben. Magyarországon ezeket a feltételeket csak mesterséges körülmények között tudjuk biztosítani, ezért egynyáriként termesztjük őket, azaz a tő ősszel elpusztul. Mivel melegigényes és hosszú tenyészidejű, főként csak palántázással tudjuk termeszteni, különben nem lenne ideje termést érlelni az őszi hűvös időjárás beálltáig. Talán csak a korai fűszerpaprikákat tudjuk helyre vetni. 

Legfontosabb feladat, a paprika mag vetése során, hogy biztosítjuk a magok számára a megfelelő táptalajt, hőmérsékletet, páratartalmat, majd a kelést követően a fényt és palántadőlés elleni védelmet is. A paprika vetése alkalmával fellépő leggyakoribb veszélyek: palántadőlés, megnyúlás, tápanyaghiány.

Paprika csíráztatás lépésről lépésre

1.lépés

A paprika ültetése magról is történhet. Ilyenkor február végén, március elején egyenletesen meleg, fűtött helyiségben tálcába vetjük a magokat, másfél-két cm mélyen. A paprika csíráztatás során, érdemes a magokat előcsíráztatnunk, azaz beáztatnunk őket vetés előtt egy éjszakára, így biztosabb és gyorsabb lesz a kelés.

Beöntözzük és 22 fok feletti hőmérsékleten (akár fűtőtest felett) tartjuk a kelésig.

Üveglappal vagy fóliával fedjük le az edényt, így biztosítjuk a kellő páratartalmat, de gyakran szellőztessük. 

2.lépés

Kelés után a paprika csíra takarást eltávolítjuk és megfelelő mennyiségű fénnyel látjuk el. Ez azért kell, mert a hirtelen növő palánták megnyúlnak és gyengébb száruk lesz.

A paprika csíráztatása után, a fejlődő paprikának 12-14 óra folyamatos világosságra van szüksége, hogy teremjen, ezt nálunk tavasszal nem kapja meg természetes fényből, így pótmegvilágítást is érdemes alkalmaznunk. 

3.lépés

Amint a palánták két sziklevelesek és látjuk, hogy már sűrűn nőnek, áttűzdelhetjük őket kisebb poharakba, cserepekbe, egyesével. A tűzdelés előtt és után is közvetlenül be kell locsolni a kis növényeket. 

4. lépés

Rendszeresen öntözzük őket, de vigyázva, hogy a szárra és levélre ne kerüljön víz. 

Veszélyt jelent minden palántánál a palántadőlés nevű gombabetegség. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy mértékkel öntözünk, illetve nem vetjük túl sűrűn a magokat. Használhatunk zsúrlófüvet is öntözéskor, ami a gombabetegségek egy jó ellenszere lehet.

Figyeljük meg folyamatosan a palántákat, ha nyúlni kezdenek, akkor kevés fényt kapnak, ezt pótolnunk kell. 

Legyen egyenletes meleg, az éjszakai és nappali hőingadozás csak néhány fok legyen. 18 fok alá ne menjen éjszaka a hőmérséklet.

Ha a palánták lomblevelein hiánytünetek mutatkoznak, érdemes természetes tápoldatot alkalmazni.

Paprika vetése szabadföldbe

Egyedül a korai tenyészidejű fűszerpaprikák esetén (pl. Bolero F1) vethetünk magot szabadföldbe április elejétől. Ennek az az oka, hogy a paprika csírázásához melegre van szüksége, amit szabadföldön csak a májusi fagyok elmúltával kaphat meg, de ha ekkor kezd csak csírázni, akkor nem lesz ideje ősszel, a hideg idő beállta előtt teremni. Ezért, hogy meggyorsítsuk a folyamatot, fűtött helyiségben előneveljük a palántát és a májusi fagyok után már azonnal megindulhat a virágzás.

Szabadföldi vetésre a gyorsan és könnyen melegedő talaj a legalkalmasabb. A tőtávolság kb. 40×40 cm legyen. Egy helyre 2-3 magot vessünk és kelés után a gyengébben fejlődőket kiritkítjuk. A vetést követően rendszeresen öntözzünk. 

Amint a magok kikeltek, érdemes a talajt lemulcsozni fűnyesedékkel vagy szalmával, mert így nedvesen és melegen tarthatjuk. 

A folytonnövő paprikák támasztékot is igényelhetnek. 

Paprika vetése magaságyásba

A magaságyás egyik fő előnye, hogy a növények magasabban helyezkednek el, mint a talajszint, így a talajmenti fagy is kevésbé veszélyezteti őket. Hamarabb is átmelegszik a benne lévő talaj, így akár már 2-3 héttel korábban is megkezdhető benne a paprika vetés a szabadföldhöz képest. Ha a kiválasztott paprika fajtát magaságyásba szeretnénk vetni, már április közepén-végén megpróbálkozhatunk vele.

A tőtávolságokat itt is meg kell tartanunk, hogy ne nőjenek túl sűrűn a zöldségek. Fészkenként itt is 2-3 paprika vetőmag kerüljön egymás mellé, hogy biztosabb legyen a kelés, de ne ijedjünk meg, ha itt-ott nem keltek ki a magok, palántával pótolhatjuk ezeket az üresen álló helyeket. 

Mikor kell a paprika magot vetni?

Ahogy azt már leírtuk, a magokat azért vetjük el fűtött helyiségben már tél végén, hogy amikor végleges helyükre kerülnek, már erősek és virágzásra kész állapotban legyenek. A paprika palánta kiültetése, a melegigényes paprika esetén május elején, közepén történjen, innen kb. 7-11 hetet kell visszaszámolnunk, ennyi idő alatt kapunk kb. 6-8 lombleveles palántákat. Tehát nagyjából február végén, március elején kell a magokat elvetnünk.

Vannak hosszú és rövid tenyészidejű paprika fajták. Érdemes a magkínálatot mindig alaposan átböngészni. Ha például tudjuk, hogy a kertünk fagyzúgos, vagy nehezen melegedik, és csak későn tudunk ültetni, rövid tenyészidejűt válasszunk.

Paprika palánta kiültetési ideje

A paprika palánták imádják a meleget és nagyon érzékenyek a hőmérséklet változásra. Áprilisban és májusban előfordulhat, hogy éjszakánként még talajmenti fagyok alakulnak ki, ezért érdemes inkább ezt követően, május közepén kiültetni őket. Magaságyásba talán néhány héttel előbb kikerülhetnek, de az időjárás előrejelzést mindenképpen érdemes figyelni.

Még a kiültetés előtt el kell kezdeni a kinti viszonyokhoz szoktatni, “edzeni” a paprika palántákat, mivel a hirtelen megváltozó hőmérséklet, fény és páratartalom, talajminőség miatt sokkot kaphatnak, sőt, akár el is pusztulhatnak az érzékeny tövek. Az edzést 1-2 hétig érdemes egyre hosszabb időszakokra végezni. 

Ha a palánták megerősödtek, megedződtek és a kinti időjárás is megfelelő, kiültethetjük őket és megkezdődhet a paprika gondozása a minél jobb és nagyobb mennyiségű terméshozam érdekében.

 

* A hivatalos szakkifejezés a paprika magvetés, azonban a hétköznapi nyelvben – sajnos helytelenül – ez paprika mag ültetése szóhasználattal terjedt el. Cikkünkben néhol ez utóbbit is használjuk a közérthetőség kedvéért. 

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása