Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Egyéb kategória, Uborka

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. 

Fontos, hogy még zsenge állapotban legyen az uborka szedéskor, ha már sárgás és vastag bőrű, fogyasztásra nem jó.

Mikor érik az uborka?

A május második felében állandó helyre vetett konzervuborkát mintegy két hónap (50-60 nap) elteltével már lehet szüretelni. Salátauborka esetében, amit jellemzően palántaként ültetünk ki, a szedés már akár június végétől elkezdhető, 30-40 nappal a kiültetéstől. (A szedés kezdete helyrevetett salátauborkánál a vetést követő 60-70. nap.)

Másodvetésre legkésőbb június közepéig kerülhet sor, illetve július közepéig palántázható, ezt követően a szedés a melegebb időjárás miatt hamarabb várható, mint a tavaszi telepítésűek esetében.

A konzervuborkát folyamatosan szedjük, eleinte 2-3 naponta, majd 1-2 naponként érdemes szedni, támrendszeres termesztés mellett naponta is akár. A salátauborkát, némileg nagyobb mérete miatt elég 3 naponta szüretelni.

A növény pusztulásáig lehet szedni az uborkát, ez általában az első őszi fagyokat jelenti.

Hogyan szüreteld az uborkát?

Az első terméseket, bármi is a célunk vele, hamarabb érdemes leszedni, hogy ne csak azokat növessze, hanem újabbakat is. Később a folyamatos szedéssel ezzel már nincs gond.

Érdemes reggel vagy este szedni, amikor több vizet tartalmaz és ezért jobb kondíciójú, rugalmas.

Szedéskor ügyeljünk arra, hogy rángatástól ne sérüljenek a hajtások, de főleg a gyökérzet ne károsodjon, ezért inkább késsel vagy metszőollóval válasszuk le a terméseket.

Ne feledkezzünk meg a folyamatos vízellátásról, az uborka gondozása elengedhetetlen a szép és egészséges termések érdekében.

Uborka eltevése és tárolása

Az uborka eltevése hagyományosan savanyítással vagy kovászolással történik. 

A konzerv- vagy más néven berakó uborka savanyúságnak való, az apróbbakat ecetes (3-7 cm) vagy csemegeuborkának szedjük (6-9 cm), kovászos uborkának hagyjuk nagyobbra nőni (10-14 cm). 

A salátauborka friss fogyasztásra való, salátákba keverve főételként, amilyen például a görög saláta vagy húsételek kísérőjeként fogyasztjuk, mint a tejfölös uborkasalátát. Figyeljünk rá, hogy az uborka tárolása sokáig nem lehetséges, hűtve is egy idő után felpuhul, elrothad vagy bepenészesedik.

Felhasznált irodalom:

Zöldségtermesztés szabadföldön, szerkesztette: Hodossi Sándor, Kovács András, terbe István, Mezőgazda Kiadó, 2009.

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Uborka tápoldatozása a finom termésért

Uborka tápoldatozása a finom termésért

Az öntözés az uborka gondozása közül talán a legfontosabb. Vajon milyen tápoldatozási lehetőségeink vannak az uborka nevelése során? A műtrágya tartalmú szerek rövid távon hatékonyak, de hosszú távon károsak. Az ökológiai anyagokkal történő tápoldatozás nem borítja...

Uborka öntözése a bőséges termését

Uborka öntözése a bőséges termését

Az öntözés a zöldségtermesztésben egy igen fontos gondozási folyamat. Ha a legutóbbi nyarakat felidézzük, talán emlékszünk, hogy volt hetekig, sőt, hónapokig tartó olyan kánikula, amikor semmilyen növény nem bírta volna öntözés nélkül. Az uborka öntözése pedig...

Uborka palánta kiültetése lépésről-lépésre

Uborka palánta kiültetése lépésről-lépésre

Sokan gondolják, hogy az uborka ültetése egy egyszerű folyamat, nem igényel különösebb ismereteket, de ez távol áll a valóságtól. Az uborka - főként ha palántáról neveltük, fokozott odafigyelést kíván a kiültetés során. És nem csupán érzékeny gyökere és vízigénye...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
    0
    KOSARAD
    Üres a kosaradWebshop
      Calculate Shipping
      Kupon alkalmazása