Uborka öntözése a bőséges termését

Egyéb kategória, Tudástár, Uborka

Az öntözés a zöldségtermesztésben egy igen fontos gondozási folyamat. Ha a legutóbbi nyarakat felidézzük, talán emlékszünk, hogy volt hetekig, sőt, hónapokig tartó olyan kánikula, amikor semmilyen növény nem bírta volna öntözés nélkül. Az uborka öntözése pedig különösen fontos, hiszen ez a zöldség nagyon érzékeny a vízellátásra. Segítségképpen nézzünk néhány öntözési javaslatot. 

Mikor aktuális az uborka öntözése

Az uborka vízigényes növény és nagy lombfelületén sokat párologtat, ráadásul sekélyen gyökerezik, csak a talaj felső 20-30 cm-es rétegéből képes vízhez jutni, ezért az uborka gondozása gyakori öntözést is magába foglal. Kivéve, amikor még fiatal, ekkor az uborka palánta öntözése nagyjából hetente egyszer esedékes.

A talaj nedvességtartalma jól jelzi, mikor van szükség az uborka öntözésére, ugyanis az ideális talaj számára olyan, ami sosem szárad ki teljesen, vagyis mindig nyirkos (de a pangó vizet sem viseli el gyökérzete). Az uborka a rossz vízellátásra nagyon érzékeny, olyankor a virágok nem, vagy csak rövid ideig termőképesek, ami hozamcsökkenést okoz.

Ha már a növényen láthatók a vízhiány tünetei (hajtásai megsárgulnak, kiszáradnak és elszáradnak, mert a gyökerek már nem képesek elegendő tápanyagot biztosítani a hajtásoknak), akkor már nagy valószínűséggel túl késő az uborka locsolása. Ha ez a termésérés szakaszában következik be, akkor az uborka termése deformálódni kezd és keserűvé válik.

uborka öntözése

Hogyan történik az uborka locsolása?

Mivel az uborka érzékeny a hőingadozásra (keseredését válthatja ki), nem túl hideg (langyos), állott vízzel ajánlott locsolni. Az uborka tápoldatozása az öntözéssel együtt elvégezhető úgy, hogy a tápoldatot az öntözővízbe keverjük.

Az uborka öntözése odafigyelést kíván, egyszerre csak kevés vizet szabad kijuttatni, mert gyökérzete a levegős termőközeget kedveli. Ezért kerülni kell a talaj teljesen vízzel telítődését és annak tömörödését – ezek a gyökerek pusztulásához vezethetnek. Legideálisabb a csepegtető rendszeres vízadagolás lenne, de ezt kiskerti körülmények között nem feltétlenül érdemes kialakítani (bár az egyre szárazabb, melegebb nyarak egyre inkább indokolják).

A vízigény mértéke, illetve a vízfelvétel mennyisége függ a növény méretétől (életkorától és fajtájától), levélborítottságától, a levegő hőmérsékletétől és relatív páratartalmától.

uborka locsolása

A fiatal növények mérsékelt öntözést igényelnek: 5-6 naponta. (Virágzáskor 2-3 naponta.) A napi vízfelvétel átlagosan 0,5-1,8 l/m², de ez a növény különböző fejlődési fázisaiban eltérő mértékű. Például a termésképződés kezdetének idején akár 3-4 l/m²-re is megnőhet.

Csapadékmentes időszakban, illetve növényházban általában két-három naponta elegendő az uborka öntözése, de tartós szárazság esetén naponta kell locsolni, amit célszerű a reggeli órákban elvégezni, hogy hamar felszáradjon a víz. Ellenkező esetben a nedves növényrészeken könnyen megjelennek a gombás fertőzések. Napközben nem ajánlott öntözni, mivel a levelekre és a szárra hulló vízcseppek égési sérüléseket okozhatnak.

Az uborka öntözése után talajlazítás is szükséges lehet, hogy ne alakuljon ki egy kemény kéreg a felszínén, s a talaj lélegezni tudjon, mert az uborka gyökérzetének fontos a laza, levegős közeg.

Az öntözés gyakoriságának szükségességét mulcsozással csökkenteni lehet, hiszen a talajtakarás akadályozza a földben lévő víz párolgását.

Uborka permetezése szakszerűen otthon

Bár az öntözés során ügyelünk arra, hogy ne a leveleket és az uborka egyéb föld feletti részeit öntözzük, hanem a talajra juttassuk ki a vizet, és metszéssel levegősebbé tesszük az állományt, még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat gombás fertőzés, ami miatt szükséges lehet az uborka permetezése. Ilyen például a lisztharmat, mely ellen például szódabikarbónás kezeléssel vagy kéntartalmú szerekkel védekezhetünk. (De magas hőmérsékleten a kéntartalmú szerek perzselnek, ezért szabadföldön 25 °C feletti hőmérsékleten és növényházban ezeket ne használjuk.) Az uborkaperonoszpóra a levelek fonákán telepszik meg, s onnan fertőz, ezért a levelek hátoldalára kell kijuttatni réztartalmú permetszereket.

Az uborka botrítiszes betegsége elsősorban növényházban károsít, de itt is legfőképpen arra kell ügyelni, hogy ne legyenek vizesek a levelek és öntözővíz különösen a kötődött termésekre ne kerüljön, mert a botrítisz leginkább a termés bibepontjánál megmaradó virágmaradványokon megtelepedve fertőz és rothasztja a terméseket.

Forrás:

Hodossi Sándor, Kovács András, Terbe István: Zöldségtermesztés szabadföldön, Mezőgazda Kiadó.

 Glits Márton, Folk Győző: Kertészeti növénykórtan, Mezőgazda Kiadó. 

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása