Uborka palánta kiültetése lépésről-lépésre

Egyéb kategória, Tudástár, Uborka

Sokan gondolják, hogy az uborka ültetése egy egyszerű folyamat, nem igényel különösebb ismereteket, de ez távol áll a valóságtól. Az uborka – főként ha palántáról neveltük, fokozott odafigyelést kíván a kiültetés során. És nem csupán érzékeny gyökere és vízigénye miatt. Íme a legfontosabb tudnivalók a kiültetéshez.

Uborka palánta kiültetése lépésekben

A tápkockákban vagy tőzegcserépben nevelt palántákat május második vagy harmadik dekádjában lehet kiültetni a szabadba, ez az uborka ültetési ideje, amikor már biztos, hogy nem kell fagyokra számítani, mert nagyon érzékeny a hidegre, már -0,5 °C-on elpusztul. Az uborka vetése cserépbe nem ajánlott, mert abból kiszedve könnyen megsérthetjük a palánták gyökereit, amire nagyon érzékeny, ezért ha mégis palántázzuk, legjobb, ha elbomló tőzegcserépbe kerül. Az uborka palánta kiültetése úgy történjen, hogy a gyökérnyaki részt ne fedje a talaj, az maradjon a földfelszín felett 1-1,5 cm-rel.

A talaj hagyományos előkészítése tavaszi ültetésnél: őszi mélyművelés (a marhatrágya beforgatásával, de ne nagyon mélyen, mert az uborka sekélyen gyökerezik) és tavaszi porhanyítás. Nyári másodvetés előtt sekélyebb földmozgatás elég és sima felszínű magaságy készítés.

 Kiültetés előtt legalább 4-5 nappal el kell kezdeni edzeni a palántákat, hogy fokozatos legyen az átmenet a kinti körülmények elviseléséhez. Ezt több szellőztetéssel, a palánták szétpakolásával és az éjszakai hőmérséklet 12-13 °C-ra lecsökkentésével érhetjük el. Az érzékeny gyökereire való tekintettel (ami miatt tűzdelni sem lehet a palántákat) a kiültetés beiszapolással történjen (vagyis jó alaposan locsoljuk meg), és lehetőleg 15-20 °C-os vízzel. Tápoldatot is kaphat ekkor.

Az uborka talajigénye

Az uborka talajigénye a gyorsan melegedő, jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű (levegős), szerves anyagban gazdag, közel semleges kémhatású talaj, ebben fejlődik legjobban, s nagy hozamot is csak jó minőségű talajon hoz, ezért az uborka palánta kiültetése ilyen talajba történjen. A természetben található talajtípusok közül a homokos vályogtalaj a legideálisabb az uborka számára. (Kötöttebb szerkezetű talaj esetén mélyműveléssel és istállótrágyázással lehet lazább szerkezetűvé tenni a földet az uborka számára, illetve sekélyebbre érdemes ültetni.)

Uborka ültetése szabadföldbe

Az uborka ültetése magról is történhet, nem csak palántaneveléssel. A helyrevetés történhet (és ez az általános), április második felétől.

Uborkát szabadföldbe tavasszal akkor lehet vetni, amikor legalább három egymást követő napon, a déli órákban a talaj 10 cm mélységben hőmérséklete eléri a 12 °C -ot. A tavaszi vetés ideális ideje május közepe, mert ilyenkor gyors és egyenletes a kelés. Vetésmélység: 3-4 cm.

A másodvetés legkésőbbi időpontja június közepe-vége.

Uborka kiültetése magaságyásba

Az uborka palánta ültetése szabadföldbe és magaságyásba is történhet. Ha a kertünk természetes talaja nem kedvező az uborkának (például túl savanyú vagy túlságosan kötött, agyagos), akkor magaságyás termőrétegét érdemes olyan földkeverékkel megtöltenünk, amely ideális számára (ezt a talajkeveréket uborkaföldnek is nevezik). Ehhez gyepszintföldre (laza szerkezetű, vályogtalajhoz hasonlóan morzsalékos), érett marhatrágyára és melegágyi földre van szükség, illetve ezek 1:2:2 arányú keverékére. (Az összeállított keveréket egy évig érlelni kell.)

Mivel az uborka sekélyen gyökerezik (20-30 cm), nincs szükség nagyon vastag termőrétegre az emelt ágyásban. Azonban arra figyeljünk, hogy az uborka kiültetése során nehogy túlöntözzük a magaságyásban, mert a pangó vizes talaj a pusztulásához vezethet, ugyanakkor ne is száradjon ki a talaj – ami itt szintén hamarabb bekövetkezhet.

Mi az ideális uborka ültetési távolság?

Viszonylag nagy területigénye van, de az uborka ültetési távolság függ attól, hogy síkművelésben termesztjük vagy támrendszer mellett. Támrendszer használata esetén négyzetméterenként kb. öt tő uborkának jut hely soros elrendezésben, ahol kb. 80-100 cm×20-30 cm jut egy tőnek. Támrendszer nélkül nagyobb helyigénye van, mert ennél a művelési módnál az uborka szára a talajon fekszik, azonban így kevesebbet terem és az uborka gondozása is nehezebb így.

Mivel ültessem együtt az uborka palántákat?

Azonos kórokozóik miatt ne ültessük burgonyafélék (paprika, paradicsom), tökfélék (főleg dinnye) közelébe.

A pillangósok (bab, borsó), a hagymák és a káposztafélék (fejes káposzta, brokkoli, karfiol, karalábé – kivéve a retek) jó hatással vannak az uborka fejlődésére. Lehet ültetni kukorica mellé, ami a szél ellen védi a támrendszeres uborkát, illetve jó szomszéd számára a saláta, a zeller, a cékla és a kapor, de az oregánó is. A védőnövények közül a bársonyvirág, a sarkantyúka, a gilisztaűző varádics az uborka kártevőit is riasztják.

Uborka igényel-e támasztékot és miért?

Az uborka palánta kiültetése során figyelembe kell venni, milyen fajta, mert van olyan, melynek hajtásnövekedése gyenge és inkább a földön elterülve termesztik. Ellenben az erélyes növekedésű fajtákat érdemes támrendszer mellett nevelni, ennek előnyei:

 • a támrendszerhez történő igazítás segíti az uborka egyenletes és gyors növekedését
 • a növények több fényt kapnak, és bár szeretik a párás meleget, az a gombás megbetegedéseknek is kedvez, ezért előnyös, hogy támrendszeres termesztéssel jobban szellőzik az uborka állomány
 • a termés nem szennyeződik a talajjal és nem fertőzik kórokozók a talajról
 • a növényvédelmi és ápolási munkák könnyebben és hatékonyabban végezhetők
 • könnyebb és gyorsabb leszedni a termést
 • nagyobb a terméshozam, mint síkművelésnél

Az uborka gondozása a kiültetés és a támrendszer kiépítése után kezdődik, melynek során figyelnünk kell a folyamatos vízellátára, a tápanyag utánpótlásra, valamint a kártevők és kórokozók megjelenésére. Az uborka ültetése után ezek lesznek a legfontosabb teendőink. 

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása