Uborka tápoldatozása a finom termésért

Blog, Egyéb kategória, Tudástár, Uborka

Az öntözés az uborka gondozása közül talán a legfontosabb. Vajon milyen tápoldatozási lehetőségeink vannak az uborka nevelése során? A műtrágya tartalmú szerek rövid távon hatékonyak, de hosszú távon károsak. Az ökológiai anyagokkal történő tápoldatozás nem borítja föl a talaj optimális élővilágát. Nézzük, mi a jó megoldás uborka tápoldatozása esetén!

Uborka tápoldatozása vegyszermentesen

Az uborka tápanyagigényes növény, így gyakran kell gondoskodni a tápanyag-utánpótlásról, amit inkább hetente többször juttassunk ki, de egyszerre csak keveset, mert ha túl sok, a felesleg leszivárog a talaj mélyebb rétegeibe, az uborka viszont sekélyen gyökerezik, így a tápanyagot is csak a talaj felső 20-30 cm-es részéből tudja felszívni. (Ugyanezért, ha az időjárás-előrejelzés esőt ígér, előtte ne tápoldatozzunk, mert a csapadék mosná be a mélyebb rétegekbe.)

Nem csak a tápoldat jelenti a tápanyag-utánpótlást. Egyéb előnyei miatt (például talajlazító képessége miatt) fontos a vetésforgóban a zöldtrágyázás, illetve a komposztok, szerves trágyák kijuttatása.

Mikrobiális trágyák baktériumok és gombák (oltóanyagok) 

Szükségesek a talaj helyreállításához, vagy javításához. (Az optimális talajállapot szabályozza a szerves tápanyagok felszívódó tápanyaggá való átalakulását, valamint növeli a növény ellenálló képességét.)

Növénykondicionáló, illetve biostimuláns készítményeknek

A növényi növekedést támogatják: gyökértömeg növekedése, fokozott tápanyagfelvétel és stressztolerancia (ilyenek például: huminsavas készítmények, algakivonatok).

Mulcs

Még a mulcsból is oldódnak ki tápanyagok (kis mértékben), de azért fontos, mert a talajéletre jó hatással van (a talaj hőingadozása mérséklődik általa).

Természetes eredetű tápoldat lehet azon anyagokból, melyek szilárd formában is alkalmazhatók, de ha tápoldatot készítünk belőlük, a növény könnyebben és gyorsabban fel hasznosítja. Így tápoldat lehet:ű

 • különböző trágyalevek: gilisztatrágyalé, komposztlé, állati eredetű trágyák leve
 • növényi kivonatok: egyes növények kiáztatásával készülő tápoldatok
 • fahamu-oldat
 • állati melléktermékek oldata: vérliszt, csontliszt, toll- és szőrőrlemény
 • mezo- és mikroelemek pótlására: kálcium – gipsz, magnézium – keserűsó, vas – vasgálic, cink – cinkgálic, kén – elemi kén, bór – borax, mangán – káliumpermanganát

Lombtrágyázással (a hígított tápoldat levelekre való permetezésével) a nedvkeringés okozta kálciumhiányt lehet leghatékonyabban és leggyorsabban pótolni.

Uborka palánta tápoldatozása vegyszerrel

Uborka palánta tápoldatozására a legelterjedtebb megoldás a tápanyag-utánpótlásra a műtrágya. Azonban ezek általában csak a három legfontosabb makroelemeket tartalmazzák (nitrogén, foszfor, kálium), olykor kiegészítve egy-két mikroelemmel, de általában soha nem tartalmaznak minden szükséges tápanyagot, sőt, hatásukra a talajéletet biztosító mikrobák és jótékony baktériumok száma, aktivitása csökken, a talaj „elhalhat”. A földet kilúgozzák, szikesítik, amit a sóérzékeny uborka nem visel el.

A klórtartalmú műtrágyákat azonban mindenféleképpen kerülni kell az uborka fokozott klorid- és sóérzékenysége miatt.

Uborka tápoldat házilag (recepttel)

A lágyszárú zöld növények vízben való erjesztése után a növényben található tápanyagok átkerülnek az oldatba, és így az erjesztett lé, mint trágya használható. A leggyakrabban erre a célra használt növény: a csalán, a fekete nadálytő és a mezei zsurló. A fekete nadálytő lének a kálium tartalma kiemelkedő a többihez képest. Uborka tápoldatozáshoz ezeken kívül még a rebarbara levelét, gyermekláncfüvet, paradicsomnövényekről leszedett hónaljhajtásokat, lucernát lehet a kiskertben ilyen irányban hasznosítani.

Uborka tápoldat házilag is készíthető:

Komposztlé, levéltrágyának

Egy 50 literes hordót félig meg kell pakolni összevágott, összezúzott, fent felsorolt friss növényekkel. Egy napig kell érni hagyni, néha megkavarni, aztán leszűrni.

A hamu kiváló mész-, és káliumforrás

1 evőkanál fahamu 1 liter vízben elkeverve; egy hétig hagyjuk állni, de néha keverjük fel.

Ajánlott uborka tápoldatok

Az uborka tápanyagigényes növény, azonban különböző életszakaszaiban más-más arányban igényli a makro- és mikrotápelemeket.

Már az uborka ültetése alkalmával is nagy szerepe van a tápoldatoknak. Ugyanis az uborkát magas tápanyag- és laza, levegős termőközeg igénye miatt már eleve egy magas humusztartalmú, gazdagon szerves trágyázott földbe ültetjük vagy vetjük.

A termesztés során leginkább a három legfontosabb makroelemből van szüksége folyamatos utánpótlásra, ezek pedig a nitrogén, a foszfor és a kálium.

A fiatal növényeknek a gyökérképződéshez elsősorban foszforra van szükségük. Később ez már nem pótolható. Az intenzív vegetatív növekedés időszakában nitrogéntúlsúlyos táplálásra van szüksége az uborkának. Majd kiegyenlítettebb nitrogén-kálium arányt igénylő életszakasz következik, s a termésérés ideje alatt már a kálium túlsúlyos tápoldatozás a megfelelő.

Azonban más fontos elemekre is szüksége van az uborkának. Ilyen a kálcium, a magnézium és mikroelem igénye is magas: réz, cink, mangán.

Uborka tápoldatozás során a megfelelő mennyiségű kálcium-bevitelre különösen oda kell figyelni, ugyanis például borús időben, illetve hűvösebb napokon relatív kálciumhiány léphet fel akkor is, ha egyébként a talaj gazdag kálciumban. (Ez a növény szállítórendszerében beálló zavar miatt van.) Ilyenkor a kálcium kijuttatása lombtrágyázással észszerű.

Forrás:

Hodossi Sándor, Kovács András, Terbe István: Zöldségtermesztés szabadföldön, Mezőgazda Kiadó.

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása