Fokhagyma nevelése otthon – előnyök és hátrányok őszintén

Fokhagyma, Tudástár

Egyszerű a fokhagyma nevelése otthon

 Az egyik legegyszerűbben nevelhető hagymaféle amelyet intenzív íze, ételeink ízesítése valamint jótékony hatásai miatt termesztünk. Gyógyászati célokra a gerezdjeit használjuk fel, valamint kapszuláit és egyéb belőle készült készítményeit fogyaszthatjuk. Környezeti feltételekkel szemben viszonylag igénytelen évelő növény. Ideálisan beilleszthető a kiskertbe, magas tápanyagigénye miatt magaságyásban is tökéletesen termeszthető. Hely hiányában az erkélyen is nevelhetjük balkonládákban vagy akár a lakásban cserépben is jól érzi magát. A fokhagyma könnyen szaporítható, a takarólevelek lepucolása után a gerezdek elültetésre készek. A betakarított fokhagyma jól szárítható és tartósítható ezért érdemes a kiskertünkben helyet szorítani számára. A fajtaválasztéka igen bő, választhatunk a hagyományos magyar, valamint a francia fajták közül is. Az őszi és a tavaszi fokhagymát is termeszthetjük a konyhakertünkben.

A fokhagyma gondozása nem akadály

A fokhagyma termesztése során figyelembe kell venni pár fontos szempontot:

 • kerüljük a túl napos és a túl árnyékos ültetést – inkább a félárnyékot kedveli
 • szárazságtűrő növény, de kihajtáskor igényli az öntözést
 • magas a tápanyagigénye, ugyanakkor a frissen trágyázott talajokat nem kedveli

Kerüljük a fokhagyma teljes árnyékba ültetését

 Inkább világos kissé árnyékos helyet válasszunk a számára.

Jól tűri a szárazságot

Nem igényel sok vizet, közepes vízigénye van, amit egyenletesen kell elosztani, kihajtás előtt azonban igen fontos a megfelelően nedves talaj biztosítása számára

Kedveli a humuszban gazdag jó vízáteresztőképességű talajokat

A fokhagyma tápanyaigénye nagy, azonban nem bírja a frissen trágyázott talajokat. Ha frissen trágyáztuk a földet, a következő évben még ne ültessünk oda fokhagymát. Kiskerti viszonyok között vagy magaságyban azonban kiválóan alkalmazható trágyázásra az otthon készített komposzt is. 

A fokhagyma hidegtűrő növény

Ültetés után jól tűri a hideget, később azonban egyre jobban nő a hőigénye mielőtt megérik a 25 °C az legideálisabb számára.

Permetezés, gyomlálás

Kártevőkre és betegségekre nem igazán érzékeny emiatt különösebb növényvédelemre nincs szükség. A kapálása és a gyomlálása fontos teendő, kicsiny lombja kevés árnyékot vet, ezért a környéke gyomosodik. Érdemes ezért inkább mulcsozni.

A fokhagyma betakarítása a leveleinek megsárgulásakor kezdődik

Miután a levelei elsárgultak és megszáradtak, elkezdhetjük a hagymákat kihúzogatni a földből. Kötöttebb talajok esetén kiássuk őket. Napon megszárítjuk, majd megtisztítjuk, továbbiakban pedig száraz helyen tároljuk. Fonhatjuk őket koszorúba is, így mutatós darabjai lehetnek a konyhánknak.

Fokhagyma tápanyagtartalma

A fokhagyma energiatartalma 149kcal, melynek legnagyobb része szénhidrát. A többi része túlnyomórészt fehérje és igen kis százaléka zsír.

100 gramm fokhagyma a következő tápanyagokat tartalmazza:

Fehérje: 6,4g

Szénhidrát: 31g

Cukor: 1g

Rost: 2,1g

Zsír: 0,5g

Fokhagyma nevelés – előnyök

Mivel kevésbé igényes, emiatt az egyszerűen termeszthető zöldségekhez tartozik. A fokhagyma nem igényel nagy területet a termesztéséhez, ezen kívül a környezeti viszonyokhoz is jól tud alkalmazkodni. Társnövényként kiskertben vagy magaságyban is igen hasznos, mivel képes távol tartani a különböző gombákat és kártevőket, továbbá kevés növény van, amivel ne lenne kompatibilis. Gerezdeket ősszel és tavasszal is elültethetjük.


Fokhagyma nevelés – hátrányok

A gerezdek csírázásához szükségesek a megfelelő környezeti feltételek: megfelelő mennyiségű és egyenletesen elosztott csapadék, a félárnyékos helyre történő ültetés. A frissen trágyázott földet kerülnünk kell, mivel a növény azt nem szereti. Kiskerti körülmények között télen lombtakarással védekeznünk kell a növény elfagyása ellen. Ápolási munkák közül a legfontosabban a kapálás, de figyelni kell rá, hogy a hagymákat ne sértsük meg. A fokhagyma nevelése odaadást és kellő odafigyelést igényel.


Milyen fokhagymát ültessek?

Fajtaválasztásnál figyelembe kell vennünk, hogy mikor szeretnénk ültetni a fokhagymát, meddig szeretnénk tárolni, illetve lehetőségünk van a hagyományos fehér színtől eltérően más színű buroklevéllel rendelkező fajtát is ültetni.

Tavaszi ültetésű, jól tárolható fajták: GK Lelexír, Toscanor

Rendkívűl ízletes, jó fűszerezőképességű: Makói őszi

Lilás, csíkozott takarólevéllel rendelkezők: Germidour

Őszi ültetésű fajták: Arno, Sprint

Ezekről a fajtákról a következő cikkünkben olvashattok részletesebben.

Fokhagyma ültetése – Gyakori kérdések 

Mekkora a kalória/energia tartalma a fokhagymának?

 100 gramm fokhagyma energiatartalma 149kcal/ 625J.

Milyen egészséges összetevői vannak (vitaminok, ásványi anyagok, egyebek)?

 A fokhagyma nagy tápértékkel és ezen kívül még sok más rendkívül kedvező hatással bír. Baktérium, vírus és gombaölő hatású. Magas benne a mangán, B6, C-vitamin. Bőségesen tartalmaz: szelént, kalciumot, rézt, káliumot, vasat és B1-vitamint. 6-8% -os a fehérjetartalma. Rendszeres fogyasztása segít megelőzni a betegségeket, valamint hozzájárul az egészségesebb élethez.

Milyen tünetekre/betegségre ajánlják speciálisan?

A fokhagyma rákmegelőző és antibiotikus. Koleszterincsökkentő hatása miatt csökkenti a magas vérnyomást. Vércukorszint csökkentő, javítja a csontok állapotát.

További Leckék a Fokhagyma Termesztéséről

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú...

Fokhagyma gondozása

Fokhagyma gondozása

A fokhagyma gondozása az ültetéstől a betakarításig Bár nem tartozik a sok törődést kívánó zöldségnövények közé és szinte bárhol termést hoz, de a nagy hozam érdekében érdemes kielégíteni az igényeit és megelőzni a betegségeit. A fokhagyma gondozása egyszerű:...

Fokhagyma öntözése

Fokhagyma öntözése

A fokhagymát is kell öntözni, mégpedig nem mindegy, hogy mikor és hogyan. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk ezekre a kérdésekre a választ. Mikor aktuális a fokhagyma öntözése A fokhagyma a tenyészideje elején - a megfelelő gyökeresedéshez és a lombfejlesztés idején -...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása