Uborka nevelése otthon. Mi szól mellette és mi ellene?

Tudástár, Uborka

Az uborka közkedvelt zöldségünk. Egész évben fogyaszthatjuk az eltett csemegeuborkákat, nyáron pedig a kovászosuborkát, tejfölös uborkasalátákat. Saját uborka nevelése minden bizonnyal nagyon sok hobbikertész listáján szerepel idén.  Ültetésének megannyi előnye mellett, ebben a cikkben összeszedtük annak esetleges buktatóiról is. Tarts velünk és uborka tudástárunk tanulmányozása során, tanuld ki annak fortélyait.  

uborka nevelése

Uborka nevelése otthon egyszerűen

A kabakosok (tökfélék) családjába tartozó uborka régóta termesztett zöldségfélénk. Feltehetően India területéről származik. Nem évelő növényünk, ami azt jelenti, hogy minden évben újra kell termesztenünk, ha uborkát szeretnénk szüretelni. Áprilisban magról vethetjük, vagy májusban palántaként tudjuk kiültetni. A uborka nevelése során, figyeljünk arra, hogy mivel melegigényes növény, csak 15 °C feletti nappali hőmérsékleten vessük szabadföldbe a magokat, vagy lakásban, cserépben csíráztassuk! 

Akár erkélyen, balkonládában is termeszthetjük, de az uborka mag ültetése ideális lehet egy magaságyásban is.

uborka gondozása

Uborka vetése és uborka gondozása lépésekben

Az uborka érzékeny növény, csak jó körülmények között hálálja meg a gondoskodást. Az uborka gondozása során, kiemelten fontos a hőmérsékleti optimum, azaz a 25 °C. A meleg hőmérséklet mellett fontos, hogy az uborka mag vetése, uborka palánta ültetése szélvédett helyre történjen. A félárnyékos helyet kedveli, tűző napon megéghetnek a levelei, teljes árnyékban nem fejlődik megfelelően, kevesebb termést hoz. Olyan helyre tervezzük, ahol nem egész nap tűzi a nap, délelőtt vagy délután árnyékban van.

Igen nagy a vízigénye, sokszor öntözzük! Rendszeres tápanyagellátást is igényel, amit tápoldattal juttathatunk ki az öntözéskor.

Áprilistól júliusig vethetjük az uborkát. A magok 3-4 cm mélyre kerüljenek a talajba és az uborka palánta kiültetése – a végleges helyükre – legkorábban május közepén történjen.

Az uborka indákkal kapaszkodó futónövény, emiatt szükségünk lesz egy támrendszerre. Érdemes egy két méter magas támrendszert felállítani a palánta kiültetése előtt. A felállított oszlopok közé néhány vízszintesen elvezetett drótot vagy erősebb kötözőzsinórt húzzunk ki, de hálóra is felfuttathatjuk.

Az uborka vetése/ palántázása, első “eredményét”  június közepétől hozza. A júliusban, másodvetésben elvetett uborka augusztus végétől terem.

uborka ültetése

Uborka tápanyagtartalma

Az uborka tápanyagtartalma nem kiemelkedő. Kálium tartalma azonban magas, ami kedvezően hat a veseműködésre. Az uborka leginkább értékes részeit a héja és a magok adják. Ezek sok rostot és béta karotint tartalmaznak. A termésben kis mennyiségben jelen van A és C vitamin, mangán, kálcium és vas is.

Szénhidrátban szegény, kalória tartalma igen alacsony, 10 dkg-ban csak 10-15 kcal van, így fogyókúrázóknak, diétázóknak is betehető az étrendjükbe. Mivel a termés 95 %-ban vizet tartalmaz, nyáron vízpótlásként, csemegének is fogyaszthatjuk.

uborka palánta nevelés

Uborka ültetése: előnyök

Saját uborka ültetése számos előnnyel jár, hiszen a lédús uborka kedvelt zöldségünk. Kiegészíti reggelinket, ehetjük szendvicsekhez. Készíthetünk belőle ecetes uborkasalátát vagy más zöldségekkel is vegyíthetjük. Ahhoz, hogy egész évben élvezhessük, tegyük el üvegekbe! Nyáron, a napon érlelve készíthetünk belőle kovászos uborkát, de télen is élvezhetjük, ha egy kis előkészület után befőzzük. Milyen jó lesz levenni a polcról a saját termésünkből készült csemege uborkát!

Uborka palánta nevelés hátrányai

Az előnyei mellett, szólnunk kell a saját uborka palánta nevelés hátrányairól is: Ugyanis igen kényes növény. Nem szereti a hideget, 10 fokon már leáll a növekedése és a huzatra is érzékeny. Szárazabb időben naponta bőségesen kell locsolnunk, hogy a vízpazarló levelei utánpótláshoz jussanak. Félárnyékos helyen érzi magát igazán jól.

Az uborka palánta nevelése során, nehézséget jelent, hogy a növény gombás és baktériumos betegségekre fogékony. Nedves, párás napokon valószínűbb a kialakulása a betegségeknek. A peronoszpóra gomba és a baktériumos pszeudomonászos megbetegedés a legjellemzőbb a növényünkön, barna foltokban jelentkezik a leveleken. Ezek ellen biogazgálkodásban is engedélyezett gomba és baktériumölő készítményeket kaphatunk a gazdaboltokban, amiket megelőzésképpen is használhatunk, csakúgy, mint a magunk által készített teákat és erjesztett leveket.

Milyen uborkát ültessek?

Cikkünk végéhez érve talán megfogalmazódott benned az a kérdés, hogy “milyen uborkát ültessek”, hiszen sokféle uborkát ismerhetünk. A zöldséges pultok polcain ha a terméstípusokat nézzük, háromféle mérettel, fajtával találkozhatunk. A legkisebb és leginkább termesztett uborka fajták a konzerv, berakó vagy fürtös uborka. A közepes méretűt félhosszú uborkát saláta uborka néven találhatjuk meg. A leghosszabb fajtája pedig, amihez egész évben hozzá tudunk jutni, a kígyóuborka.

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása