Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Egyéb kategória, Uborka

Uborka eltevése télire

Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma végtelen. Fermentálással is sokféle savanyúság készíthető az uborka főszereplésével, de amit biztos, hogy mindenki ismer, az a kovászos uborka. 

Csemege uborka eltevése

A tartósítószer nélkül készülő csemege uborkát dunsztolással lehet tartósítani, de az üvegeket is és az uborkát is jól meg kell mosni előtte. A tiszta, hőkezeléssel csírátlanított befőttesüvegekbe beletesszük a fűszereket (például kaprot, mustármagot, babérlevelet, koriander magot, feketeborsot vagy színes borsot, egész köményt, tormát, illetve mindezek ízlés szerinti kombinációit és mennyiségét) és ráöntjük a felöntőlevet, ami vízből, sóból, cukorból és ecetből áll (példa: 4,5 liter víz, 300 g cukor, 2 púpozott evőkanál só, 2,2 dl 20 %-os ecet)  majd rátesszük az üvegre a kupakot. Egy fazékba, amit újságpapírral vagy konyharuhával bélelünk ki, beletesszük az üvegeket, azok háromnegyedéig feltöltjük vízzel és a gyöngyöző „forrásban” lévő savanyúságot 30-35 percig „főzzük”. A vízből kivéve 6-8 percig fejre állítjuk az üvegeket, hogy nem eresztenek-e. Ezután száraz dunsztba kerül, amíg ki nem hűl magától, de minimum 24 órára. Takarókba, párnák közé bugyolálva vagy jól szigetelő hűtőládában. Néhány hét elteltével érnek össze az ízek.

Hasznos tanács, hogy csak ép, egészséges uborkát tartósítsunk, és tisztításkor se sértsük fel a héját (ezért van, aki a szivacs dörzsi oldalával tisztítja, nem kefével), viszont utána is öblítsük át többször is.

Kovászos uborka eltevése

Kovászos uborkának nevezi a köznyelv a kenyérdarabbal készülő fermentált vagy erjesztett uborkát. Vizes uborkának pedig a kenyér nélkülit, de valójában ugyanaz történik az uborkával akár van rajta kenyér, akár nincs, akár kovászos az a kenyér, akár élesztős, az erjedés mindenhogy végbemegy, csak az ízét és az elkészülés idejét befolyásolja. (Van, aki kenyér helyett krumplit tesz az uborkák tetejére, ez pedig lassítja a folyamatot.)

Általában úgy készül, hogy a nagyobbacska (8-10 cm-es) konzervuborkákat bevagdosva üvegekbe rakjuk, majd leöntjük sóoldattal, amit három liter vízből és 3 evőkanál sóból készítettünk. Teszünk még az üvegbe kaprot, meg ízlés szerint fűszereket (torma, koriander, kevés fokhagyma, bors), a tetejére egy szelet kenyeret, rá egy kistányért teszünk (nem csavarjuk rá a fedelét), kiállítjuk a napra és három-négy nap múlva kész a kovászos uborkánk.

Ahhoz, hogy télire is elálljon a lezárt tetővel és kenyér nélkül készítjük: az uborkákat és a fűszereket ugyanúgy beletesszük az üvegbe, ráöntjük a felöntőlevet (3 liter vizet felforralunk 3 evőkanál sóval), de úgy, hogy 1-1,5 centiméteres légrés maradjon az üveg szája és a kupak alatt. Kenyeret nem teszünk rá egyáltalán, és lezárjuk az üveget egy tökéletesen működő csavaros tetővel. Különbség még, hogy ezt nem tesszük ki a napra.

A fermentációs folyamat azonban ugyanúgy végbemegy, mint a napon érleltnél. A lé zavarossá válik, „felforr”, az uborka sárgás lesz, a tető alól pedig kifolyik egy kevés lé és sziszeg is.

Akkor van készen, amikor befejeződik a forrás, az uborka pedig egyenletesen sárgás színű lesz. Nem lehet előre tudni, hogy mennyi idő alatt következik ez be, de ezeket a jeleket kell figyelni, nem az időt. Ha ez bekövetkezik, el lehet pakolni a kamrába a kovászos uborkát, akár évekig eláll. 

De van, aki csak a hagyományos módon elkészültet rakja nedves majd száraz dunsztba. 

Uborka fogyasztási módszerek

Közvetlen fogyasztás céljából általában uborkasalátát készítünk, azt is csak a saláta- és a kígyóuborkákból. Ezt lehet tejföllel vagy anélkül, az alaplé minden esetben vízből, ecetből, sóból és cukorból áll.

A görög előétel, a tzatziki elkészítéséhez az uborkát lereszeljük, besózzuk, majd a levét kinyomkodjuk és görög joghurtba keverjük fokhagymás olívaolajjal együtt.

Az utóbbi időben elterjedt a savanyú vagy a kovászos uborkát bepanírozása és kirántása, akár sörkorcsolyának. A hosszában félbevágott uborkát először lisztbe, majd egy palacsintatészta jellegű (liszt, só, tojás) masszába forgatjuk, utána zsemlemorzsában meghempergetjük, végül olajban megsütjük. 

Kígyóuborkából készülhet hideg uborkaleves is, nyáron nagyon üdítő: a lereszelt, besózott uborkát félóráig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ezután összekeverjük olyan joghurttal, amibe előzőleg vizet, olívaolajat, egy csipet cukrot, kaprot és fokhagymát kevertünk.

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

Uborka permetezése (házi vegyszermentes megoldással is)

Uborka permetezése (házi vegyszermentes megoldással is)

Az uborka permetezése sokszor megkerülhetetlen, hiszen sok esetben a kórokozók és kártevők elpusztítása szükséges ahhoz, hogy a termesztett növény életben maradjon, illetve egészséges termést neveljen. Ezek a kórokozók és kártevők a növény bármely részén...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása