Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak.
Fontos, hogy még zsenge állapotban legyen az uborka szedéskor, ha már sárgás és vastag bőrű, fogyasztásra nem jó.

Mikor érik az uborka?
A május második felében állandó helyre vetett konzervuborkát mintegy két hónap (50-60 nap) elteltével már lehet szüretelni. Salátauborka esetében, amit jellemzően palántaként ültetünk ki, a szedés már akár június végétől elkezdhető, 30-40 nappal a kiültetéstől. (A szedés kezdete helyrevetett salátauborkánál a vetést követő 60-70. nap.)
Másodvetésre legkésőbb június közepéig kerülhet sor, illetve július közepéig palántázható, ezt követően a szedés a melegebb időjárás miatt hamarabb várható, mint a tavaszi telepítésűek esetében.
A konzervuborkát folyamatosan szedjük, eleinte 2-3 naponta, majd 1-2 naponként érdemes szedni, támrendszeres termesztés mellett naponta is akár. A salátauborkát, némileg nagyobb mérete miatt elég 3 naponta szüretelni.
A növény pusztulásáig lehet szedni az uborkát, ez általában az első őszi fagyokat jelenti.
Hogyan szüreteld az uborkát?
Az első terméseket, bármi is a célunk vele, hamarabb érdemes leszedni, hogy ne csak azokat növessze, hanem újabbakat is. Később a folyamatos szedéssel ezzel már nincs gond.
Érdemes reggel vagy este szedni, amikor több vizet tartalmaz és ezért jobb kondíciójú, rugalmas.
Szedéskor ügyeljünk arra, hogy rángatástól ne sérüljenek a hajtások, de főleg a gyökérzet ne károsodjon, ezért inkább késsel vagy metszőollóval válasszuk le a terméseket.
Ne feledkezzünk meg a folyamatos vízellátásról, az uborka gondozása elengedhetetlen a szép és egészséges termések érdekében.

Uborka eltevése és tárolása
Az uborka eltevése hagyományosan savanyítással vagy kovászolással történik.
A konzerv- vagy más néven berakó uborka savanyúságnak való, az apróbbakat ecetes (3-7 cm) vagy csemegeuborkának szedjük (6-9 cm), kovászos uborkának hagyjuk nagyobbra nőni (10-14 cm).
A salátauborka friss fogyasztásra való, salátákba keverve főételként, amilyen például a görög saláta vagy húsételek kísérőjeként fogyasztjuk, mint a tejfölös uborkasalátát. Figyeljünk rá, hogy az uborka tárolása sokáig nem lehetséges, hűtve is egy idő után felpuhul, elrothad vagy bepenészesedik.
Felhasznált irodalom:
Zöldségtermesztés szabadföldön, szerkesztette: Hodossi Sándor, Kovács András, terbe István, Mezőgazda Kiadó, 2009.
-
Barbara fürtös uborka (Rédei Kertimag)330 Ft
-
Palántázó mini üvegház – kőszürke3.490 Ft
-
Saladin kígyóuborka (Kiepenkerl)1.190 Ft
-
Prémium palántázó mini üvegház ablakpárkányra – antracit4.990 Ft
-
Prémium palántázó mini üvegház és szerszám szett14.990 Ft
-
Kínai Kígyó kígyóuborka (Rédei Kertimag)330 Ft
0 hozzászólás