Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Egyéb kategória, Uborka

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. 

Fontos, hogy még zsenge állapotban legyen az uborka szedéskor, ha már sárgás és vastag bőrű, fogyasztásra nem jó.

Mikor érik az uborka?

A május második felében állandó helyre vetett konzervuborkát mintegy két hónap (50-60 nap) elteltével már lehet szüretelni. Salátauborka esetében, amit jellemzően palántaként ültetünk ki, a szedés már akár június végétől elkezdhető, 30-40 nappal a kiültetéstől. (A szedés kezdete helyrevetett salátauborkánál a vetést követő 60-70. nap.)

Másodvetésre legkésőbb június közepéig kerülhet sor, illetve július közepéig palántázható, ezt követően a szedés a melegebb időjárás miatt hamarabb várható, mint a tavaszi telepítésűek esetében.

A konzervuborkát folyamatosan szedjük, eleinte 2-3 naponta, majd 1-2 naponként érdemes szedni, támrendszeres termesztés mellett naponta is akár. A salátauborkát, némileg nagyobb mérete miatt elég 3 naponta szüretelni.

A növény pusztulásáig lehet szedni az uborkát, ez általában az első őszi fagyokat jelenti.

Hogyan szüreteld az uborkát?

Az első terméseket, bármi is a célunk vele, hamarabb érdemes leszedni, hogy ne csak azokat növessze, hanem újabbakat is. Később a folyamatos szedéssel ezzel már nincs gond.

Érdemes reggel vagy este szedni, amikor több vizet tartalmaz és ezért jobb kondíciójú, rugalmas.

Szedéskor ügyeljünk arra, hogy rángatástól ne sérüljenek a hajtások, de főleg a gyökérzet ne károsodjon, ezért inkább késsel vagy metszőollóval válasszuk le a terméseket.

Ne feledkezzünk meg a folyamatos vízellátásról, az uborka gondozása elengedhetetlen a szép és egészséges termések érdekében.

Uborka eltevése és tárolása

Az uborka eltevése hagyományosan savanyítással vagy kovászolással történik. 

A konzerv- vagy más néven berakó uborka savanyúságnak való, az apróbbakat ecetes (3-7 cm) vagy csemegeuborkának szedjük (6-9 cm), kovászos uborkának hagyjuk nagyobbra nőni (10-14 cm). 

A salátauborka friss fogyasztásra való, salátákba keverve főételként, amilyen például a görög saláta vagy húsételek kísérőjeként fogyasztjuk, mint a tejfölös uborkasalátát. Figyeljünk rá, hogy az uborka tárolása sokáig nem lehetséges, hűtve is egy idő után felpuhul, elrothad vagy bepenészesedik.

Felhasznált irodalom:

Zöldségtermesztés szabadföldön, szerkesztette: Hodossi Sándor, Kovács András, terbe István, Mezőgazda Kiadó, 2009.

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Uborka permetezése (házi vegyszermentes megoldással is)

Uborka permetezése (házi vegyszermentes megoldással is)

Az uborka permetezése sokszor megkerülhetetlen, hiszen sok esetben a kórokozók és kártevők elpusztítása szükséges ahhoz, hogy a termesztett növény életben maradjon, illetve egészséges termést neveljen. Ezek a kórokozók és kártevők a növény bármely részén...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása