Uborka gondozása egyszerűen lépésekben

Egyéb kategória, Uborka

Uborka gondozása a palánta kiültetése után

Ahogy azt már a korábbi bejegyzéseinkben is említettük, az uborka nevelése során odafigyelést kíván, hiszen víz- és tápanyagigényes növény. Ezt már palánta korában is figyelembe kell vennünk, az uborka palánta öntözése, növényvédelme nagy szerepet játszik. Az uborka palánta kiültetése után is igényeinek megfelelően kell róla gondoskodnunk, hogy egészséges, szép terméseket érleljen. Az uborka gondozása témakörbe tartozik a folyamatos vízellátás, a tápanyagutánpótlás, növényvédelem és a metszés is. Ebben a bejegyzésben az öntözésről beszélünk egy kicsit, mivel ez egy kritikus pont ennél a zöldségfélénél. Bizonyára láttunk már deformálódott uborkákat, amelyek hol vékonyak, hol ducik. Ezt főként az egyenetlen vízellátás okozza. Nézzük, mire kell figyelnünk. 

Az uborka öntözése

Mivel az uborka vízigényes növény, de nagy lombfelületén sokat párologtat és sekélyen gyökerezik, ezért gyakran kell öntözni. A vízigény mértéke, illetve a vízfelvétel mennyisége függ a növény méretétől (életkorától és fajtájától), levélborítottságától, a levegő hőmérsékletétől és relatív páratartalmától. Fiatalkorában elég heti egyszer, ez később már 2-3 alkalom hetente. Tartós szárazság esetén azonban naponta kell locsolni. Legjobb, ha a talaja sosem szárad ki, de a pangó vizet sem viseli el, így mindig csak kevés vizet adjunk neki. Az uborka locsolása legyen rendszeres, mert a rossz vízellátásra nagyon érzékeny, olyankor a virágok nem, vagy csak rövid ideig termőképesek. Az öntözővíz hőmérséklete sem mindegy, a termés keseredését okozhatja, nem túl hideg, állott vízzel ajánlott locsolni. Mulcsozással csökkenteni lehet az öntözés gyakoriságát, hiszen a talajtakarás akadályozza a földben lévő víz párolgását.

Az uborka gondozása során ha a termésérés idején vízhiány éri, akkor az uborkatermés deformálódni kezd és keserűvé válik. 

Az uborka öntözése után talajlazításra is szükség van, hogy ne alakuljon ki egy kemény kéreg a felszínén, mert az uborka gyökérzetének fontos a laza, levegős közeg.

Uborka permetezése

Az öntözéssel kapcsolatban meg kell említenünk a növényvédelmet is. Azt ugyanis tudnunk kell, hogy a gyakori öntözés hatására sokkal nagyobb esély van a növények megbetegedésére vagy kártevők általi legyengülésére. Ugyanis a párás, nedves mikroklíma nem csak az uborkának kedvez, hanem a kórokozói és kártevői többségének is. 

Az uborka permetezése fontos, hiszen hajlamos például a gombás megbetegedésekre és többféle szúró-szívó szájszervű állatnak tápnövénye. A kórokozók ellen a sikeresség érdekében időben, illetve még a tünetek megjelenése előtt kell permetezni, akkor, amikor várhatóan be fog következni a fertőzés, például esőzés idején. Rovarok esetén a szín- és a szexferomon csapdák segítenek meghatározni a permetezés szükségességének idejét.

Megelőzésképpen még elegendő lehet házi készítésű vagy bio, környezetkímélő permetszereket használni, ilyenek például lisztharmat ellen a szódabikarbónás vagy a tejes keverékek, utóbbi baktériumok ellen is védhet. Peronoszpóra ellen a rézgálic tartalmú bordói lé vagy a Phytium oligandrum nevű parazita gombának a preparátuma. A szívogató rovarok és atkák gyérítéséhez az olajos, káliszappanos lemosás a megfelelő, és erre alkalmas a zsírosabb tej is. Táplálékcsatornájukon keresztül ható bio szer a Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki toxinjából.*

Uborka betegségei és kezelésük

Az uborka leggyakrabban előforduló gombás betegségei a következőek: uborkaperonoszpóra, uborkalisztharmat, botrítisz, kolletotrihumos betegség. Baktérium okozza a pszeudomonászos betegséget, s különféle vírusokra is fogékony, ha nem ellenálló fajtát választunk.

A fentebb említett permetszerek használatán kívül még agrotechnikai és mechanikai módszerekkel védekezhetünk az uborka betegségei ellen.

Agrotechnikai védekezési módszerek

Már ültetés előtt az uborkának előnyös talajú termőterület kiválasztása, az uralkodó széliránnyal párhuzamos sorok kialakítása, megfelelő sor- és tőtávolság. Egészséges vetőmag használata, illetve a helyi viszonyokra jellemző károsítókkal szemben ellenálló fajták használata. A vetésforgóban 4-5 évig ne kerüljön ugyanoda uborka, és termesztésénél ne legyen a közelben sem más tökféle, melyekkel közös betegségei, kártevői vannak, illetve védőnövényekkel távol is tarthatjuk ezeket. Harmonikus tápanyag-ellátás, például a termésérés szakaszában már nincs szüksége túl sok nitrogénre. Mulcsozással könnyebb fenntartani az ideális talajnedvességet.

Mechanikai védekezési módszerek

A károsítók összegyűjtésére, megsemmisítésére, illetve azoknak a termesztett növénytől való távoltartására épül. Ilyen a metszés (fertőzött növényi részek eltávolítása) és az alsó levelek lecsípése, a hálóval takarás, a rovarcsapdák, a csalogató növények ültetése, a támrendszer kialakítása.

Hiánybetegségek 

Az uborka gondozása a kiegyenlített tápanyagellátást is magában foglalja. A tápanyaghiány a termésképzés rovására megy, vagy közvetlenül (virág- és terméselrúgás), vagy már a hajtások is elgyengülnek, a levelek tönkremennek. Az egyenletes és a fejlődési fázis igényeinek megfelelő tápanyag utánpótlással lehet kivédeni a hiánybetegségeket. Erre használhatunk saját készítésű erjesztett leveket, gyógyteákat, vagy természetes és vegyszermentes tápoldatokat.

Uborka tápoldatozása

Az öntözéshez hasonlóan a tápanyag utánpótlást is gyakori, de kis mennyiségekben juttassuk ki, tekintettel arra, hogy az uborka sekélyen gyökerezik. Az uborka tápoldatozása történhet ökológiai anyagokkal és műtrágyákkal is. 

Bio módszerek

Zöldtrágya, komposzt, szerves trágyák, ezen kívül mikrobiális trágyák (baktériumok és gombák – oltóanyagok – szükségesek és huminsavas készítmények, algakivonatok is, melyek növénykondicionálók.

Néhány lágyszárú zöld növény (pl. csalán, a fekete nadálytő és a mezei zsurló) vízben való erjesztése után a benne található tápanyagok átkerülnek az oldatba, és így e lé mint trágya használható. 

A hamu kiváló mész-, és káliumforrás, de túlzás ne vigyük, mert erősen lúgosít.

Műtrágyák

A tápanyag-utánpótlás történhet műtrágyával is, azonban ezek általában csak a három legfontosabb makroelemet tartalmazzák (nitrogén, foszfor, kálium) és hatásukra a talajéletet biztosító mikrobák és jótékony baktériumok száma, aktivitása csökken. A földet kilúgozzák, szikesítik, amit a sóérzékeny uborka nem visel el. Manapság már kapható olyan műtrágyás tápoldat, ami a makroelemek mellett már tartalmaz számtalan mikroelemet is, így ezek már alkalmasak egy teljes körű tápanyag utánpótlásra.

Uborka tápoldat ugyan külön nem létezik, azonban az egyes fejlődési fázisok szerinti, megfelelő NPK arányú tápoldatokkal tudjuk az uborkát segíteni. A fiatal növényeknek elsősorban foszforra van szükségük, tehát az uborka palánta tápoldatozása foszforhangsúlyos szerekkel történjen. Az intenzív vegetatív növekedés időszakában nitrogéntúlsúlyos, s a termésérés ideje alatt káliumtúlsúlyos tápoldatozás a megfelelő.

Egyéb fontos elemekre is szüksége van az uborkának, ilyen a kálcium és a magnézium, de mikroelem igénye is magas: réz, cink, mangán.

Uborka tápoldat házilag is készíthető, javasoljuk például a fekete nadálytő erjesztett levét, amely tápanyagokban kifejezetten gazdag.

Uborka teleltetése

A téli időszakban sem lehetetlen az uborkatermesztés, hiszen zárt térben (fűtött növényházban vagy a lakásban) is biztosítani lehet számára a körülményeket. Tápanyagban gazdag talajban, 20-25 ℃-os hőmérsékleten, természetesen ugyanolyan vízellátással és tápanyag-utánpótlással, mint nyáron. Kiegészítő mesterséges világításra szükség lehet a rövid nappalok során, mert legalább tíz óra fényigénye van, az uborkának. Hátulütője a téli termesztésnek, hogy a fűtött berendezés vagy szoba levegője száraz, ami nem kedvező az uborkának, ezért érdemes vizet párologtatni, például a radiátoron. A fajtaválasztásnál érdemes szem előtt tartani, hogy az elegendő fény hiányát elviselő, illetve önbeporzó fajta legyen. Ha október elején vetjük el a magokat, januárban már teremhet, decemberi vetésből február végén, míg januáriból márciusra lesz termés.

Uborka metszése és karózása

Már az uborka ültetése előtt gondolnunk kell arra, hogy egy helyigényes növényről van szó. Az uborkát a földön elheverve is lehet termeszteni, csak akkor jobban ki van téve a fertőzéseknek. Ezért érdemes támrendszer mellett nevelni, hogy a lombozatot átjárja a levegő, gondozása is könnyebb így. Rács mellett vagy kifeszített zsinórra tekerve az uborka könnyen megkapaszkodik indáival és felfelé törekedve nő.

Támrendszer mellett ott vágjuk vissza a növény főhajtását, amilyen magasra szeretnénk növeszteni, ez kb. 2 méter. Oldalhajtásait pedig rendszeresen kordában kell tartani, hogy a levelek sűrűségét és a termésmennyiséget szabályozzuk. A talajra lógó leveleket el kell távolítani, 30-50 cm-es magasságig pedig az oldalhajtásokat egy-két levélre vissza kell csípni (ezt az eljárást kacsolásnak is hívják). Az uborka metszéséről külön bejegyzésben részletesebben is írunk. 

Az uborka ápolása összetett feladat, ahogy ebben a bejegyzésben is láthatjuk, de egyáltalán nem bonyolult. Aki csak most vág bele a kertészkedésbe, annak is bátran ajánljuk az uborka termesztését. 

* A Kreatív Farmer csapata nem javasolja a káros növényvédőszerek alkalmazását. Azonban leírjuk, mint információ, milyen szintetikus szerek használhatóak a különböző uborka betegségekre és kártevőkre. 

Ha nem bio szereket akarunk használni, megelőzésre és enyhe fertőzöttség esetén a szintetikus szerek közül a felszínen hatóakat (kontakt) használjuk, és csak akkor nyúljunk a felszívódó vegyszerekhez, ha már súlyosabb a fertőzés. Gombás betegség, a peronoszpóra ellen a réztartalmú szerek, illetve például a klórtalonil hatóanyagú Bravo 500-t, felszívódóból a propamokarb tartalmú Infinito-t. Lisztharmat ellen a penkonazol hatóanyagtartalmú Topas 100 EC-t ajánlják. A szúró-szívó szájszervű levéltetvek, poloskák, tripszek ellen kontakt szerek: deltametrin hatóanyagú Decis Mega és a cipermetrin tartalmú Cyperkill Max. A dohánytripsz a levélszövetben károsít, ellene felszívódó szerrel érdemes védekezni, ilyen például az imidakloprid hatóanyagú Confidor 200 SL. A takácsatka ellen a szintetikus atkaölő, az etoxazol tartalmú Zoom 11 SC és a fenpiroximát hatóanyagú Ortus 5 CS lehet hatásos, melyek kontakt szerek ugyan, de mélyhatásúak.

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása