Sütőtök magvetése és csíráztatás lépésekben

Blog, Egyéb kategória, Sütőtök, Tudástár

A sütőtök magvetése több kockázatot rejt magában, mintha palántát vásárolnánk és ültetnénk. Besüt-e a nap az ablakunkon, ahová az elvetett magokat csíráztatni szeretnénk? Mivel napos helyet igényel a sütőtök, így a legjobb, ha déli ablakban tudjuk csíráztatni. Fényhiány miatt ugyanis megnyúlnak és tönkre mehetnek a palánták kiültetés előtt. Az elvetett magok nagyobb odafigyelést igényelnek, sűrűbben és kevesebbet kell öntöznünk, mint nagy méretű bokrainkat, mivel a cserepek az ablakban könnyebben kiszáradhatnak. Bár a tökféléknek igen jó a csírázási aránya, de mégsem mindegyik kel ki. Nem érzékeny növény, de csírázáskor, palánta korában is érheti gombás fertőzés, megtámadhatja kártevő, ami ellen védekeznünk kell. Ha ezektől szeretnénk magunkat megkímélni, akkor vásároljunk palántát, de feltétlenül vizsgáljuk át a kiválasztott növénykéket és csak az egészségesnek látszó palántákat vigyük haza! 

Sütőtök csíráztatás és nevelés lépésről lépésre

A vetéshez szükségünk lesz kis cserepekre, vagy kis tejfölös, joghurtos pohárkákra és virágföldre. Ha a kis pohárkák mellett döntünk, lyukasszuk ki az alját, tegyünk alá kis tálkát, hogy locsoláskor ki tudjon folyni a felesleges víz a pohárból és ne rohadjon el a palántánk. Az edényünket töltsük meg háromnegyedig földdel, majd tegyünk bele 3-4 magot. 2 cm földdel takarjuk be a magokat. Ha kicsíráztak a növénykéink, érdemes várni a kiültetéssel addig, amíg 2-3 leveles állapotban lesznek. Válasszuk ki a két legerősebb palántát és csak azt ültessük el az előkészített, trágyával kevert fészkekbe.

Ha nem tudtuk napos ablakban csíráztatni, akkor mindenképp szoktatnunk kellene a kinti fényerősséghez. Tegyük ki a cserepeinket néhány napra félárnyékos helyre, amíg megszokják a fényt és csak azután ültessük el végső helyére. Így megelőzzük, hogy a hirtelen jött napsütés megégesse a sütőtökünk leveleit.

Sütőtök vetése szabadföldbe

Olyan nagy a helyigénye a sütőtöknek, hogy akár 2 m2-t is igénybe vesz. Tehát két méterenként ássunk neki ültetőgödröt, tegyünk bele egy ásónyi marhatrágyát vagy komposztot és keverjük el a földdel. Ezután ültessük el a palántákat úgy, hogy ugyanolyan magasan legyen a talajban, mint a cserépben volt. Kis fészket is készíthetünk köré, hogy az öntözővíz vagy az esővíz odacsuroghasson a palánta tövéhez. Ezután alaposan locsoljuk be.

A sütőtöknek alapvetően csak tápanyagdús talaj kell, viszont a hideg, vizes vagy erősen savanyú talajokat nem kedveli. Komposzttal vagy leginkább érett marhatrágyával javíthatunk a talaj tápanyagtartalmán úgy, hogy az ültetendő fészkekbe teszünk belőle egy lapáttal és belekeverjük.

Sütőtök magvetése magaságyásba

Magaságyásba ültetésnél arra figyeljünk, hogy a magaságyásba hordott talajhoz keverjünk marhatrágyát vagy komposztot. A magaságyás méreténél vegyük figyelembe, hogy két négyzetméter helyet is igénybe vesz nyár végére a sütőtök.

Mikor kell a sütőtök magot szabadföldbe vetni?

Szabadföldbe vetés május elejétől ajánlott a sütőtöknél. A korábban elvetett magok, ha 12 °C alatt van az éjszakai hőmérséklet, lassabban csíráznak, lassabban növekednek. 

Mi a sütőtök palánta kiültetési ideje?

A sütőtök melegigényes növény. Legkorábban április végén, május elején helyére vethetjük a magokat, amikor a talaj már megfelelően felmelegszik napközben. Ha palántát választunk, május elején vásároljuk meg.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

1 hozzászólás

 1. Barbora Badusekova

  Nagyon szepen koszonom. Az egyetlen oldal, ahol a noveny csiraztatasanak minden lepese megtalalhato. Remek oldal, meghozza reklamok nelkul. Magasan ertekelem.

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása