Saláta terméshozama. Mennyi lehet a termésátlag otthon?

Saláta, Tudástár

Mielőtt salátát akarunk termeszteni, nézzük át azokat a fontos tényezőket amiktől függően alakul az egészséges saláta terméshozama. Ebben a cikkben sorra vesszük ezeket a tényezőket.

Mitől függ a saláta terméshozama?

A fejes salátánál a termesztés sikerének egyik kulcsa a klimatikus tényezők összhangjának megteremtése. A salátánk csak teljes napfényen érzi jól magát, talajban viszont nem válogat. Azonban, az előzőleg gyomirtóval kezelt területen ne termesszük salátát, mert a levelei elraktározzák a méreganyagokat.

Csapadékos időjárás esetén nincs gondunk a salátára, csak gyommentesen kell tartanunk. Viszont csapadékszegény nyarakon öntöznünk kell.

Hőoptimuma 16 °C, alacsonyabb hőmérsékleten lelassul a növekedés, elhúzódik a tenyészidő. Súlyosabb esetben (megfázás) egyes fajtákon a levél fonáki részén kis mértékű lilás elszíneződést is megfigyelhetünk. Magasabb hőmérsékleten nagyobb levelek, lazább fejek képződnek, romlik a minőség.

Ha fólia alatt termesztünk salátát, ügyeljünk a megfelelő páratartalomra a nagyon magas páratartalom kedvez a gombás és baktériumos betegségek terjedésének, rontja a tápanyagok felvehetőségét. A talaj tápanyagtartalmától függően egy, esetleg két alkalommal szükségessé válhat a fejtrágyázás. Ezt klasszikusan műtrágyával szokták megoldani, de mi javasoljuk a házi permetlevek készítését, mint például az erjesztett csalánlé. 

Mennyi a saláta termésátlag?

A saláta termésátlaga általában 25 db növény m2-enként, de a nagyobb fejmérettel rendelkező fajták esetében inkább a 20 db/m2-es kiültetési növényszámot alkalmaznak, amely 22,5 x 22,5 cm-es térállás jelent. Az áttelelő saláták termésátlaga 10-15 fej/m2. A saláta fejnagysága 250-400 gr között ingadozik.

Salátafogyasztásunk az évi 100 kg/fő zöldségfogyasztásunk 1%-a, ez azt jelenti, hogy évente mindössze 1-2 kg salátát fogyasztunk. Ehhez képest más európai országokban lényegesen nagyobb népszerűségnek örvendenek a saláták, például a franciák 130-140 kg-os fogyasztásának több mint 10%-a levélzöldség, de hasonló nagyságrendűnek mondható a spanyoloknál, az olaszoknál vagy a görögöknél is a salátafelhasználás. Ráadásul a kereslet nemcsak az év egy-egy időszakára jellemző, télen és nyáron is igénylik a lakosok. Ezzel szemben nálunk a tél végén és a tavaszi hónapokban van csak iránta igény, nyáron legfeljebb a gyors fogyasztású éttermek hamburgerjében eszünk egy levél salátát. Ugyan az utóbbi években ezen a téren megfigyelhető egy enyhén javuló tendencia, mégis nálunk 1 főre mindösszesen 2-3 fej fogyasztása jut, a húsvéti időszakra korlátozódva.

Hány saláta szolgálja ki a családi fogyasztást?

Az otthoni nevelés előtt fontos előre kalkulálni, arra ügyeljünk, hogy a kiszámoltnál kicsit többet vessünk, számolva az esetleges kedvezőtlen időjárás ártalmaival is. Fejessalátából évente 2 kg/fő az átlagos fogyasztásunk, de számolhatunk területtel is, így 2 m2 területen tudjuk megtermelni 1 fő éves fogyasztását. A megadott értékkel számolva könnyen kalkulálható egy 2 fős család 4 kg-os fogyasztását 4 m2 területen tudjuk megtermelni egy 4 fős családnak már 8 m2 területen kellene salátát termesztenie.

A termesztés menete egyszerű, de odafigyelést kíván, ezt fogjuk majd következő cikkünkben kifejteni.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása