Kukorica nevelése otthon – előnyök és hátrányok őszintén

Blog, Egyéb kategória, Kukorica, Tudástár

A csemegekukoricát termesztése könnyű. Mielőtt hozzálátunk érdemes néhány előkészületet tennünk. A növény szereti a meleget, a forró nyarakat. Kiskertekben is könnyen termeszthető kerítés mellé vagy akár térelhatárolónak is ültethetjük, így kisebb helyet foglal, mint azt gondolnánk. Balkonra azonban nem igazán jó választás, de akár ott is nevelhető több öblösebb edényben, és ha van elég szabad területünk. 

Egyszerű a kukorica nevelése otthon?

A mezei kukoricától eltérően igényesebb, kisebb termetű, hajlamos az oldal- vagy fattyúhajtás nevelésére és a szemek éretten ráncosodnak. A kukorica hím- és nővirágai ugyanazon a növényen, de külön virágzatban és különböző helyen fejlődnek: egylaki, váltivarú (a hímvirágzat -címer- a hajtás csúcsán, a termős virágzat -amit fogysztunk- a fő- vagy mellékhajtás levélhónaljában nő. A csemegekukorica közel négyszer annyi cukrot tartalmaz, mint a mezei kukorica. Míg más kukoricafajták gyorsan elveszítik édes ízüket, addig a csemegekukorica cukortartalma a betakarítás után még két hétig megmarad. 

A kukorica gondozása nem akadály

A kukoricát akkor vethetjük, amikor a fagyveszély biztosan elmúlt, ha a talaj felmelegedett, kellően kiszáradt és teherbíró, valamint a talaj hőmérséklete elérte a 8–10 °C-ot, Folyamatosan vethető április közepétől július végéig. A megfelelő időpontban végzett vetés elengedhetetlen az egészséges növények növekedéséhez, a növény fejlődéséhez és végül a hozamhoz. Házikertben előbbre hozható a szezon és a betakarítás, ha kis cserépben előneveljük a kukoricát és 3-4 lombleveles korban ültetjük ki. Kiskertben lerövidíthető a termesztése, ha előcsíráztatott magokat vetünk.

A csemegekukorica leggyakrabb betegségei a fuzáriumos fonnyadás vagy a csíkoskukorica mozaikvírus, de kiskertekben általában nem kell tartani nagyarányú fertőzésektől. A betegségek elkerülhetők, ha ellenálló fajtákat ültetünk.

Kukorica tápanyagtartalma

A csemegekukorica nagy népszerűségnek örvend hazánkban, és nem csak az ízéért szeretik annyian: kevés kalória és zsír van benne, míg gazdag rostokban, és rendkívül sok ásványi anyag és vitamin tartalma.

Tápanyagtartalom 100 g csemege kukoricában:

 • Energia: 550kJ/131kcal
 • Fehérje: 4,7g
 • Szénhidrát: 23,6g
 • Foszfor: 38mg
 • Kalcium: 7mg
 • Kálium: 330mg
 • Magnézium: 120mg
 • Nátrium: 6mg
 • B1-vitamin: 48qg
 • B2-vitamin: 57qg
 • Folsav: 26qg
 • Élelmi rost: 8,8g

A csemegekukorica felhasználási formái, az egészséges táplálkozás forrásai

Kukoricaliszt

A kukoricaliszt gluténmentes, emiatt rendkívül népszerű, de emellett sok fehérjét és rostot, valamint B vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Kukoricaszirup

A kukoricaszirup édesítőszerként használatos, a cukrot helyettesíti. Akár süteményeket is édesíthetünk vele.

Kukoricahaj

A kukoricahaj – bármilyen hihetetlen is – szintén használható különféle céllal, mint például húgyuti fertőzések és vesekő ellen. Szintén kevesen tudják, hogy gazdag antioxidánsokban is. Antidepresszáns, gyulladáscsökkentő és élénkítő hatásáról is ismert. Gyógyteaként fogyasztható, mint más gyógyításra alkalmas növény.

Kukorica nevelés – előnyök

A kukorica nevelésének több előnye is van, nézzünk most néhányat:

Tápanyag- és vitamintartalma magas, ezért érdemes minden évben néhány tővel termeszteni.
Nem csupán élelmiszerfogyasztási céllal termeszthetjük: díszítő értéke is van, illetve szélfogóként, kerítés mellé vagy helyett térhatárolóként is alkalmas. Gyakran a kukorica szüret után a szárat a kiskertekben a talajban hagyják, hogy a hideg őszi szél ellen védje a többi termést.
A termesztése nem bonyolult feladat, kezdő kertészek is nagy sikerrel próbálkozhatnak vele, sőt, még akár nagyobb balkonon is 1-2 tővel érdemes nekifutni.

Milyen kukoricát ültessek?

Tenyészidejük, szemszínük, cukortartalmuk és felhasználási céljuk szerint csoportosíthatjuk őket. Tenyészidő alapján igen korai, korai, középkorai, középérésű, középkésői és késői éréscsoportokat különböztetünk meg. Lényeges szempont a fajták betegségellenálló képessége (elsősorban vírusrezisztenciája) és a változó környezeti tényezőkkel szembeni stressztoleranciája. Kiskerti felhasználásához azonban érdemes a jól bevált, kereskedelemben gyakori néhány fajta közül választanunk.

Kukorica nevelés – hátrányok

A növény méretei miatt kiskertben sikeresen, de nem minden balkonon nevelhető, csak a nagyobbakon és ahol felfelé is van elég helye.

Hő-, fény- és vízigényes növény, ezért a termesztése gondos ápolási munkát igényel.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása