Környezettudatos Karácsonyi Ajándék Ötletek

Ajándékötletek

Már gyűjtögeted az ajándék ötleteket és eleged van a sablonos tippekből, amivel valószínűleg minden évben találkozol? Ha idén megfogadtad, hogy nem akarod megvásárolni az ötvenedik kacatot, ami a kukában vagy a szekrény alján végzi és környezettudatos karácsonyi ajándékok után kutakodsz, akkor ez a cikk most biztos segítségedre lesz.

Tartalomjegyzék

Csíráztató csomag

Ezekkel a furcsa gyökérszerű növényekkel már biztosan találkoztál, például szendvicseket előszeretettel díszítenek vele. Nagyobb élelmiszerboltokban napjainkban már bárki számára elérhetők, azonban áruk meglehetősen borsos. Hátránya, hogy mivel nem mindennapos étel, lehet hogy nem kapunk mindig teljesen friss példányokat.

Próbáljátok ki helyette az otthoni csíráztatást, amely sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint gondolnád, ugyanis nem kell hozzá sem tápanyag vagy sok fény, csak egy csíráztató tál, víz és pár nap gondoskodás! A környezettudatos ajándékok listájáról nem hiányozthat az otthoni csíráztató csomag!

Hatalmas élmény akár a gyerekekkel együtt figyelni a magok növekedését, közben elmesélni nekik, éppen mi történik. Mivel nem import cikként vásárolod meg a boltban, nem kell annyit szállítani, így az ökolábnyomuk is kisebb, sőt garantáltan bio és vegyszermentes.

Konyhai Csíráztató Kezdő Csomag

A csíráztatás lépései

Áztasd vízbe a magokat az előírt ideig (általában egy éjszakára). Az áztatást követően a magok megduzzadnak és megindul a csírázás. Ezt követően minden nap, óvatosan mosd át őket. Ha a csírák 1-2 centisek, már fogyaszthatod is!

A csírák nem csak egészségesek, de nagyon ízletesek is, ráadásul elképesztően gusztusosan mutatnak az ételeken!

Mikrozöld Ültető Csomag

A mikrozöldek nagyon hasonlítanak a csírákhoz, de valójában egy későbbi növekedési szakasz eredményei. A növekedési idő fajtától függően 1-3 hetet vesz igénybe és a csíráztatással ellentétben fejlődéséhez fényre van szükség. A mikrozöldségek neveléséhez jó minőségű, műtrágyamentes virágföldre, és egy 6-8 cm magas tálcára lesz szükséged, melyből le tud folyni a felesleges víz. A mikrozöldek esetén a magvakat nedves földbe helyezzük, és a csírázási folyamat itt, a földben megy végbe és ennek segítségével fejlődik tovább, csírából mikrozöldséggé. Amikor az első levelek kifejlődtek, egy ollóval le kell vágni őket a talaj fölött.

Mikrozöld Ültető Ajándékcsomag

Miért érdemes csírákat és mikrozöldségeket fogyasztania az egész családnak?

A mikrozöldek és a csírák is tele vannak tápanyaggal, sokkal koncentráltabb formában tartalmazzák őket, mint a fejlett növények. A retekcsíra például nagyszerű B-, A-, E-, C- és K-vitamin-forrás, klorofillal és esszenciális aminosavakkal rendelkezik, emellett olyan jótékony anyagokat tartalmaz, amely hatékony a menopauza, a fibrocisztás betegség és a hőhullámok kezelésében. A zöldborsócsíra jelentős vasforrás, rendszeres fogyasztásával csökken a koleszterinszint, szabályozza a vérnyomást, erősíti a szívet, természetes inzulin szabályozó és rákmegelőző anyagokat tartalmaz.

Finom, zsenge és vitamindús mikrozöldek az ablakpárkányról télen is? Simán.

A mikrozöldeket egyesek szuperélelmiszernek hívják.  A tudósok a mikrozöldeket funkcionális tápláléknak tekintik, ami azt jelenti, hogy a legfontosabb tápanyagokat gyakorlati módon tudják biztosítani. A leggazdagabb zöldségek mikrováltozatai ugyanolyan változatos tápanyagprofillal büszkélkedhetnek, ugyanakkor elősegítik a vitamin- és ásványianyagbevitel gyors és egyszerű növelését. A mikrozöldek fogyasztása többek között, bizonyítottan csökkenti bizonyos típusú krónikus betegségek kockázatát. Ezért, például hihetetlen jó ajándék lehet szülőknek, nagyszülőknek, ha egy kis “gondoskodást” is  szeretnél belecsempészni az ajándéktasakokba. Hatalmas előnyük, hogy mivel beltéren termesztjük őket, az év bármely szakaszában a tányérunkra kerülhetnek, nem kell megvárnunk amíg az időjárás melegebbre fordul.

Nem véletlenül hívják superfoodnak a mikrozöldeket: vitamin, ásványi anyag és nyomelemtartalmuk szinte verhetetlen és rengetegféleképpen fogyaszthatjuk őket!

Hogyan fogyasszuk a csírákat és mikrozöldeket?

A mikrözöldek és csírák sokoldalúan felhasználható ételek. Gazdagíthatják a salátáinkat, kerülhetnek szendvicsekbe, wrap-ekbe, keverhetjük szendvicskrémbe vagy tehetjük turmixokba, smoothiekba, sőt levesekbe is.

Beltéri konyhai komposztáló

Rengeteget főzöl és sok konyhai hulladékot, zöldséghéjat hajítasz a kukába? Tudtad, hogy az átlagos konyhai hulladék 28%-a, kidobás helyett komposztálható, azaz értékes tápanyaggá alakítható, amely a talajhoz adva elősegíti a növények növekedését? Komposzt készítésével ezek az anyagok nem kerülnek a hulladéklerakókba, ahol helyet foglalnak, emellett erős üvegházhatású gázt, metánt szabadítanak fel, amely hihetetlen sebességgel gyorsítja a globális felmelegedést. Mit tegyen az, akinek nincs lehetősége a kertjében komposztálót használni? Komposztálj beltéren, otthon!

Hulladékmentes karácsony? A komposztálóval nagymértékben csökkentheted a háztartási hulladék mennyiségét.

A hulladékmentes karácsonyért – Beltéri Komposztálók

Kis lépés az emberiségnek…

Úgy, ahogyan a nejlonzacskó helyett vásárolt vászontáska, műanyag dobozok helyett üvegedények, a konyhai komposztálás is egy kis lépés a fenntartható fejlődés és a bolygónk védelme érdekében. Ha vannak olyan barátaitok, akik már elég jók a környezettudatosságban, bátran ajándékozzátok nekik ezt a – nagyjából kukányi nagyságú – eszközt, amit biztosan előszeretettel használnak majd, akár már a szilveszteri vacsora elkészítése közben. Lepd meg a családot és adj fenntartható ajándékot!

A komposzt értékes és bioaktív tápanyagokkal látja el a növényeket, akár a kiskertben, akár a virágládában. Mindez a konyhai hulladékból!

Mi kerülhet a komposztálóba?

Nagyon fontos, mindig friss hulladékot adjunk a komposzthoz, rothadt vagy penészes anyagokat ne. Amennyire tudjuk, csökkentsük a bedobott anyagok nedvességtartalmát. A komposztálót szobahőmérsékleten tároljuk, ne tegyük közvetlenül a napra. Csak az alábbi megengedett anyagokat komposztáljuk, különben penészedést okozhatunk a tartályunkban:

 • Gyümölcsök és zöldségek
 • Tojáshéj
 • Kávézacc
 • Teafilterek
 • Dióhéj,(csonthéjasok)
 • Aprított újság
 • Karton
 • Papír
 • Szobanövények
 • Levelek
 • Sajtok, tejtermékek
 • Nyers vagy már elkészített hús, csont

Vermikomposztáló – Gilisztás komposztáló

A vermikomposztálás egy olyan komposztálási forma, melynél a szerves hulladék feldolgozására a hőfolyamat lezajlása után a gilisztákat használják, lakásokban is.
A komposzthoz hasonlóan a vermikomposzt nem tartalmaz semmilyen toxint, de rengeteg tápanyag, enzim és olyan anyag van benne, amelyek jótékonyan hatnak növényeinkre. A gilisztakomposztból a növények képesek felhasználni  a tápanyagok akár 90 %-át, míg a komposztból csak a felét.

A vermikomposztáló speciális tárolóban a földigiliszták néhány hónap leforgása alatt kiváló minőségű organikus trágyát készítenek a konyhai szerves hulladékból. Designer kialakításának köszönhetően, a bútordarabok közé olvad. Esztétikus bézs és antracit színben.

Felhasználható benne:

 • gyümölcsök, zöldségek héja és maradékai,
 • főtt zöldségek maradékai,
 • teafilter, kávézacc (szűrőpapírral együtt is) apróra tört maradványai,
 • falevél,
 • zúzott tojáshéj,
 • gabonafélék és tészták maradékai,
 • hervadt virágok.

Ne kerüljön bele:

 • tejtermékek,
 • húsok,
 • csontok,
 • olajok,
 • zsírok,
 • fűszeres, karakteres ételek pl. gyömbér, citrusfélék.

Ne félj a giliszták nem tudnak kimászni a tárolóból. 🙂

Optimális hőmérséklet a gilisztáknak: 12-25ºC.

Környezettudatos karácsonyi ajándék ötletek

Ezeket az ötleteket mindazok számára ajánljuk, akik a környezetünk védelme érdekében nyitottak arra, hogy a hagyományokat felülírják és új fenntartható szokásokat vezessenek be.

Ajándékozz idén Egészséget, Önnfenntartást a Szeretteidnek!


Magaságyás

A magaságyások tökéletes ajándékok pl. alacsony fizikai aktivitású szeretteink számára.

Előnyei:

 •  kis helyen, nagy terméshozam: Legnagyobb előnye a praktikusságában, kompaktságában rejlik, hiszen nem kell hozzá nagy telek, akár (társasház belső udvarán, nagyobb erkélyen stb.)  is termeszthetünk.
 • hozott anyaggal dolgozunk, nem vagyunk ráutalva az esetlegesen rendelkezésre álló rossz minőségű otthoni talajra
 • a különféle, több rétegben elhelyezett szerves anyagok bomlása hőt és tápanyagokat termel, mindkettő nagyon kedvez a beültetett növényeknek. Ráadásul a melegebb talaj miatt előbb is ültethetünk benne.
 • kényelmesen művelhető, nem kell mellette guggolni, térdelni, így a kertészkedés örömét mindenki élvezheti. Kifejezetten előnyös szépkorú kertészeknek, krónikus fájdalmakkal küzdőknek, de akár testi fogyatékkal élőknek (például tolószékeseknek) is alternatívát nyújt.

Borb magaságyások

Palántázó üvegházak

Ez a mini palántázó üvegház megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú környezetet biztosít a palántáidnak, hogy a lehető legideálisabb körülmények között növekedjenek.

Lehetővé teszi, hogy a tetején elhelyezkedő, állítható szellőzőnyílásokkal szabályozhasd a hőmérsékletet. A mellékelt csepegtetőtálcának köszönhetően. Kiváló ajándék kezdő kertészkedők számára, és azoknak a profiknak is, akik már saját palántát nevelnének.

Növényfalak és fűszernövény nevelők

A 10. faliképet ajándékoznád? Adj helyette “élő képet”! Lakásfalunk több mint 1/4 négyzetméterét fedhetjük be kreatív módon különböző színű és formavilágú fűszer- és dísznövényekkel. Akár 12 féle dugványt ültethetünk a növényfal 0,65 literes cserepecskéibe. Ajánljuk az igazán sosem szeretett faliképek helyét újrakomponálni.

karacsonyi ajandek otletek

Környezettudatos, fenntartható, egészséges és hasznos ajándékok, amik biztosan megérkeznek karácsonyig

Nézzétek meg Máté bemutatóját:

Hasznos ajándékok mindazon szeretteidnek, barátaidnak, akik érdeklődnek az önellátás iránt

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása