Kártevők a lakásban – a palántanevelés egyik buktatója

Blog, Kártevők

A legtöbb embernek van legalább egy szobanövénye, nekünk, fanatikusoknak akár többszáz is, ami elkerülhetetlenül magában hordozza annak a veszélyét, hogy felbukkannak a kártevők a lakásban. Ha azon szerencsések közé tartozol, hogy még sosem találkoztál a szobanövényeiden kártevővel, akkor nagyon profin védekezel. Azonban, előbb-utóbb betévedhet a huzattal egy levéltetű, vagy a vásárolt vagy ajándékba kapott dísznövényen költözik majd be hozzád egy szépséges gyapjastetű. Ha foglalkoztat a gondolat, hogy zöldségpalántát nevelj otthon, akkor bizony ezekre oda kell figyelned. A zöldségpalánták veszélyben lehetnek, hiszen a dísznövényedet szívogató tripsz nem gondolkodik el azon, hogy ő most orchideát kóstolna inkább, mindenre rá fog menni, ami csemege számára. Így van ez a többi apró, de annál hatalmasabb étvágyú kártevőkkel is.

Hogyan kerülnek egyáltalán a lakásba?

Ahogy azt fent említettük, a kártevők egy egyszerű szellőztetéssel is beköltözhetnek a lakásba. A legtöbb beltéri növénykártevő kint is megél, akár a ruhádon, cipődön te magad hozhatod az otthonod melegébe. Bár a dísznövényeket rendszeresen kezelik – vegyszerekkel – a kártevők ellen, mégis előfordul, hogy sikerül egy virágboltból behozni őket. Ha pedig a szomszéd néni szól, hogy szétültette a gyompálmáját és adna belőle egy cseréppel, mostanra már biztosan nagyítóval ugrassz neki a gyanúsított keresésnek, mintha te lennél Sherlock Holmes.

Valójában sokszor nem is az imágót – kifejlett rovart – kapjuk meg a növényekkel, hanem a petéit, amelyet viszonylag nehéz kiszúrni, gyakorlatlan szemnek szinte láthatatlanok. Aztán a meleg, világos szobában szépen megteremtjük nekik a feltételeket a szaporodásra, és már csak akkor eszmélünk fel, amikor átvették az uralmat.

Mit tesznek a növényekkel?

Többféleképpen tudnak kárt tenni ezek a kedves kis állatkák – egyébként nagyító alatt némelyik hihetetlenül cuki. (A Szerk.) Legtöbben szívogatással gyengítik le a növényt, kiszívják a nedvet, amely miatt a levelek sárgulnak, foltosodnak, kókadnak, a növény veszít az erejéből.

Kárt tehetnek azonban az úgynevezett mézharmat ürítésével is. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a rovarok “toalettnek használják” a leveleket, a mézharmat a “végtermékük”, amely nem csupán esztétikailag és fizikailag zavaró (ragacsosak lesznek tőle a levelek), hanem még a korompenész is megtelepszik rajta, így a növényt együttes erővel akár el is pusztíthatják.

Miért veszélyesek a palántáinkra?

A vegyszermentes vagy bio zöldségpalántáink, amelyeket nevelgetni szeretnénk a kiültetésig, rendkívül védtelenek. Jó esetben steril táptalajban csíráztak ki, a hajtások zsengék, tele vannak nedvességgel, intenzív nedvkeringésük van, ahogy növekszenek. Ennél könnyebb és finomabb préda nem is kell a kártevőknek.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Általában minden kártevő ellen hasonlóan tudunk védekezni. Ez egy igen titkos és speciális bio védekezési mód…
Izgatott vagy már? Lerántjuk a leplet! Nem másról beszélünk, mint a növények lemosásáról, vagyis a zuhanyzásról. Igen, ilyen egyszerű. Rendszeresen gondoskodnunk kell a növényeinkről és ebbe az is beletartozik, hogy időnként bekísérjük őket a zuhanytálcába. Sem a dísznövények, sem a beltérben nevelt zöldségek, gyümölcsök nem egy fedett szobából származnak. A növények szabad ég alatt élnek és ott részesülnek az eső áldásos hatásából is. Így a zuhanyzást is kedvelni fogják. Több haszna is van: lemossuk róluk az esetleges kártevőket, illetve megtisztítjuk a felületüket a lerakódott portól. Harmadrészt párásításra is kiváló, ami szintén kedvez a többségében trópusi területről származó szobanövénynek. Egyetlen hátránya, hogy vízkő rakódhat a levelekre, de az egyszerű házi trükkökkel, mint például sörrel való letörléssel el lehet tüntetni.

Ismerjük meg most a legfontosabb kártevőket!

Levéltetű

A levéltetveket főként mi magunk hurcoljuk be az erkélyen, kiskertben tartott cserepes növényeinkkel. Áldásos tevékenységüket a lakásban is folytatják, szívogatják a fiatal leveleket, rügyeket, mézharmatot ürítenek és folyamatosan gyengítik a növényeinket. A szárnyas példányok könnyedén átvándorolnak a közelben lévő más növényekre is.

Ellenük a védekezés a fent említett zuhanyzás, de jobb, ha megelőzzük a fertőzést, a kintről behozott növényeinket átvizsgáljuk, lemossuk, és megfelelő tápanyagokkal (természetes tápoldatokkal) kondicionáljuk.

A levéltetvek szinte minden zöldségfélét megtámadhatnak, amelynek friss, lágy részei vannak, így zöldségpalántáinkra is veszélyesek.

Viaszos pajzstetű

Becenevén a gyapjastetű. Olyan szépséges nagyító alatt, hogy legszívesebben megsimogatnánk, bár nem kifejezetten hízelgős. (A Szerk.) A növényeken igyekeznek valamilyen hajlatba bevackolni magukat, ahonnan rendkívül nehéz már kilakoltatni őket. Főként orchideákon, broméliákon fordulnak elő gyakrabban, de akár egy fás szárú növényen vagy a muskátlin is találkozhatunk vele, tehát “mindenevő”. Ha már vattaszerű pamacsokat látunk, ott már egész kolónia ellen kell felvennünk a harcot.

Legegyszerűbb védekezés a rendszeres zuhanyzás, és ha már jelen vannak, szappanos vízzel tudjuk lemosni őket. Kis hajlatokból, zugokból fogpiszkálóval kikanalazhatjuk őket, de legyünk nagyon óvatosak, hogy a növényt ne sértsük meg.

Kép forrása: www.wikipedia.org

Pajzstetű

A gyapjas pajzstetvek mellett gyakran találkozhatunk kinti és benti növényeken is a barna pajzsot “viselő” tetvekkel. Ők is a növényi nedveket szívogatják. A hímeknek szárnyaik vannak, a nőstény szárnyatlan és többnyire egy helyben marad. Letáborozik egy levélen, főként a levelek fonákán, ez egy kellemes védett hely számára, könnyen hozzáférhető növényi nedvekkel. Érdemes a fás részeket, ágakat, szárakat is megvizsgálni, gyakran ott is találkozhatunk velük, ráadásul színükkel szinte rejtőzködnek, akár egy parának vagy szemölcsnek is nézhetjük őket mondjuk egy citromfa vagy egy babérbokor ágán.

Ellenük a sima lemosás nem sokat segít, mivel a pajzsukkal teljesen rögzítik magukat a növényekhez. Ha még nincs sok, körömmel finoman lekapirgálhatjuk őket, illetve langyos szappanos vízet készítünk, és szivaccsal vagy egy régi fogkefével ledörzsöljük őket. Olajos permetezéssel pedig elzárjuk a tetveket a levegőtől, így megtizedelhetjük őket. A katicabogarak is előszeretettel fogyasztják.

A kezelés után érdemes még naponta ellenőrizni a fertőzött növényeket, mert előfordulhat, hogy néhány példány megúszta a gyérítést.

Főként gyümölcsfákon, citrusféléken, de akár babérbokron vagy aloe verán is károsíthat.

Tripsz

Ez az érdekes nevű károsítónk kinézetre is érdekes, hosszúkás teste van és nagyon apró. Ezek a kis éhenkórászok szúró-szívú szájszervükkel a levelek nedveit szívogatják, hasonlóképpen a többi rovarkártevőhöz, ezzel gyengítik a növényt. Kétféle tripsz is van, ami számunkra veszélyes lehet. A dohánytripsz túléli a telet, a nyugati virágtripsz viszont fagymentesen telel, így a fűtött, kellemes klímájú lakások luxuskörülményeket biztosítanak nekik.

Védekezni ellenük nagyon nehéz. Ennek az az oka, hogy ezek a kis lények olyan szaporák, hogy egyszerre több generáció is jelen van. Ez azért nem jó, mert az egyes fejlődési stádiumban máshol találhatóak. Lárva állapotban a növényen tartózkodnak, ekkor egy lemosással, zuhanyzással eltávolíthatjuk őket. De egy következő fejlődési stádiumban, nimfa állapotban azonban a virágföldben mozdulatlanul “vegetálnak”, így a lemosás nem árt nekik. Sőt, sokszor a zárt virágbimbóban is megtalálhatóak, innen végképp nem tudjuk egy kis fürdőzéssel kilakoltatni őket. Ha ökológiai szemléletűek vagyunk, nem használunk rovarirtó szereket. De ha tripsszel fertőzött növényt találunk a lakásban, azt a “szellemirtás” folyamata idején elkülőnítve tartsuk. Manapság már mindenki tisztában van a karantén szó jelentésével, így ezt most a növényekre is tudjuk alkalmazni. Hívhatunk védelmül fátyolkákat, ha ilyen szépséget találunk a lakásban, örülhetünk, mert már van egy jó védelmi vonalunk.

A tripszek sokféle dísznövényt károsítanak, akár még az orchideát is, de néhány zöldség is a kedvenceik között van, ilyen az uborka, paprika, fejes káposzta. Ha ezeket palántázzuk, mindenképp vizsgáljuk át a szobanövényeket, hogy találunk-e ilyen kártevőt rajtuk.

Takácsatka

Sző, fon, nem takács. Mi az? Atka! A takácsatkák onnan kapták a nevüket, hogy finom hálót szőnek a növényeken. Általában a levelek fonákán találhatjuk meg őket, bár szabad szemmel nem láthatók, olyan aprók.

Védekezni ellenük nagyon jól lehet, ha a növényeket rendszeresen zuhanyozzuk, mivel száraz körülmények között érzik csak jól magukat. Ha már megfertőződött a növényünk, a levelek fonákával kezdjük a lemosást.

Étvágyuk viszonylag nagy és nem válogatósak, sőt, rendkívül kedvelik a paradicsomot, paprikát, krumplit, a szamócát és a babot is, amellett, hogy a dísznövényeinken is kiválóan eléldegélnek.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

1 hozzászólás

 1. Mészáros Szilvia

  Köszönöm a hasznos információkat! 🙂

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása