Gyümölcsfa oltás ideje és technikája

Egyéb kategória, Gyümölcstermők

Izgalmas és misztikusnak hangzó témáról szeretnénk most írni, ez pedig nem más, mint a gyümölcsfa oltás. Az oltás és a szemzés ugyanarról szól. Mindegyik azt jelenti, hogy két növényből egyet készítünk úgy, hogy szemzésnél egy rügyet, oltásnál pedig egy vesszőt (oltócsapot) egyik fajtáról levágunk és összeforrasztjuk egy másik fajtával.

Azt a növényt, ami a gyökeret adja, úgy hívjuk, hogy alany (például vadkörte), azt, amelyik a gyümölcsöt fogja teremni, úgy nevezzük, hogy nemes (például ‘Hardy vajkörte’). Az oltás történhet úgy, hogy már a kertünkben meglévő több éves fába oltunk, vagy úgy, hogy egy egy éves magoncba (aminek még csak gyökere és egy suhángja van). Ez utóbbi akkor hasznos, ha már tudjuk, mit szeretnénk szaporítani, és faiskolából beszerezhetjük hozzá a megfelelő alanyt.

Az oltás bonyolultnak hangző eljárás, de megtanulható.

A gyümölcsfa oltás időszaka általában a kora tavasz, de van olyan gyümölcsfaj, amit nyáron is olthatunk. 

Egy fontos kérdés – miért oltunk?

Az oltás egy szaporítási mód. Magról is szaporíthatnánk gyümölcsfát, de az több évet venne igénybe és ahogy egy gyermek sem hasonlít tökéletesen a szüleire, úgy a magról vetett növénynek is más tulajdonságai lesznek. 

A gyümölcsfákat generatív szaporítási mód helyett (magvetés) vegetatív módon (oltás, szemzés, dugványozás) érdemes szaporítani, mert ekkor az új növényünk ugyanolyan tulajdonságokkal fog rendelkezni, mint az eredeti. Tehát itt a fő cél, hogy megőrizzük a gyümölcsfánk eredeti tulajdonságait. 

Az oltás több szempontból is hasznos

Egyrészt fajtaazonos lesz az új növény, tehát ha pont ugyanolyan méretű és ízű szilvát termő szilvafát szeretnénk, akkor érdemes oltani. 

Másrészt akár egy fán több fajtát is nevelhetünk, ami kis kertekben igen hasznos helytakarékos megoldás. 

Harmadrészt az új fát tudjuk erősíteni azzal, hogy erős, egészséges alanyra oltunk. Az alany hatással van valamilyen mértékben a nemesre, ezt a tulajdonságát kihasználhatjuk. Almánál például többféle alany is van, és mindegyiknek egyéni hatásai vannak. Ha tudjuk, hogy mit szeretnénk szaporítani, nézzünk utána, mi az ideális alany számára. 

És nem utolsó sorban: így akár megmenthetünk egy elöregedett, már nem termő gyümölcsfát a pusztulástól. 

Gyümölcsfa oltás

A gyümölcsfa oltás abból áll, hogy az alanyon és a nemesen vágást ejtünk, ezeket összeillesztjük, kötözővel légmentesen erősen lezárjuk, majd ezek összeforrnak. 

Akkor lesz sikeres az oltás, ha a két felület tökéletesen illeszkedik egymáshoz, ezért törekedjünk arra, hogy közel egyforma legyen a két vessző vastagsága, illetve a felület legyen minél simább. 

Érdekesség: vastag ágba is olthatunk vékonyabb vesszőket (pl. héj alá oltás, hasítékolás).

Sokféle oltásmód ismeretes, mindenki más technikát alkalmaz. Nincs könnyebb és jobb megoldás, mindenkinek a számára legyegyszerűbbnek tűnővel érdemes megtanulni. 

Legegyszerűbbnek mondják a sima metszlapos párosítást. 

Gyümölcsfa oltás ideje

Ha szeretnénk gyümölcsfát oltani, az a kora tavaszi időszakban tegyük meg, ekkorra beindul a fákban a nedvkeringés és ennek hatására az összeillesztett vesszők könnyedén összeforrnak. Mindaddig lehet oltani, amíg a rügyek nem pattannak meg.

Érdekesség: március 25. a gyümölcsoltó boldogasszony napja, ez a népi elnevezés is jelzi, hogy mikor van a gyümölcsfa oltás ideje. 

Ahhoz azonban, hogy ebben az időben oltani tudunk, oltóvesszőt kell szednünk még a téli, hideg időszakban, amikor a gyümölcsfák nedvkeringése nem indul el. 

Legjobb, ha a tél beállta után minél korábban szedjük a vesszőket, mert ekkor már lehullottak a levelek, leállt a nedvkeringés, de a rügyek biztosan nem szenvedtek fagykárt. 

Fagymentes időben, 30-40 cm-es oltóvesszőket szedünk vágunk arról a gyümölcsfáról, amelyet szeretnénk szaporítani. a vesszők legyenek legalább ceruzavastagságúak, de ujjnyi vastagságnál ne vastagabbak. Jó, ha az oltóvesszőn legalább 3-4 egészséges rügy található. 

Az oltóvesszőket megfelelően kell tárolnunk az oltás időpontjáig. A szedést követően pár napig hagyjuk, míg a vágási felület beszárad, majd nedves homokba állítjuk, és állandó hideg hőmérsékletű helyen (pincében, kamrában, vermelőben) tároljuk az oltásig. Érdemes ellenőrizni, hogy nem indultak-e be a rügyek, vagy nem penészedett-e be a vessző, ezek már alkalmatlanak az oltásra. 

Érdekesség: gyümölcsfa oltás nyáron is lehetséges. Ekkor arra kell figyelni, hogy felhős időben végezzük a műveletet, illetve az oltóvesszőt közvetlenül az oltás előtt vágjuk, hogy mielőbb összeilleszthetőek legyenek. Ha nem dolgozunk elég gyorsan, a vesszők nem tudnak összeforrni. Fontos, hogy olyan ágba oltsunk, amely közvetlen napsütésnek nincs kitéve. A gyümölcsfa nyári oltása azért lehetséges, mert megfigyelések alapján ilyenkor a leggyorsabb a kalluszosodás. 

A nyári gyümölcsfa oltás augusztusban (július közepétől augusztus közepéig), vagy júniusban, közvetlenül virágzás után történhet.

Gyümölcsfa oltás mit mivel

Egy fontos kérdés a gyümölcsfa oltás esetében, hogy milyen növényeket lehet egymásra oltani. Nem mindegy ugyanis, hogy, hogy milyen az alany és milyen a nemes. 

A legfontosabb, hogy az alany és a nemes lehetőleg legyenek rokonok. Tehát almát almába, körtét körtébe oltunk és így tovább. 

A csonthéjasoknál fordul elő, hogy egymásra olthatók, például mandulába lehet őszibarackot oltani. 

Ha nem már a kertben lévő több éves gyümölcsfába szeretnénk oltani, hanem mi magunk szeretnénk egy alany vessző és egy nemes segítségével új gyümölcsfát előállítani, akkor a  legjobb, ha az egyes gyümölcsfajok leggyakoribb alanyaival megismerkedünk, így pontosabban érthetjük a párosítást. 

Az almákat általában Malling alanyokra szokták oltani. A Malling jelölése M, és mögötte egy szám szerepel (pl. M9, M27). 

A körtéknél leggyakoribb a vadkörte, de találkozhatunk például Vilmos körte magonccal is, sőt, vannak kifejezetten körte alanynak nemesített fajták. 

Szilva és kajszi alanyaként leginkább a mirobalánnal találkozhatunk. 

Az őszibarackot és mandulát általában vadőszibarackra vagy keserűmandula alanyokra oltják. 

A cseresznye alanya lehet a vadcseresznye, a meggy alanya a sajmeggy.

Gyümölcsfa oltás eszközei

A gyümölcsfa oltáshoz szükségünk van néhány eszközre. 

Először is, az oltóvessző méretre vágásához egy éles, tiszta metszőollóra. 

Majd szükségünk lehet az ún. kacorra, ami egy éles kés, ezzel vágjuk a metszlapot (azt a felületet, amit összeillesztünk az alannyal). A metszlapnak pontosnak, simának kell lenni, jó, ha egy mozdulattal tudjuk vágni, így a legsimább a felület és ez a legoptimálisabb a növényi részek összeforrásának. 

Szükségünk lehet még egy oltó- vagy szemzőkésre, ami főleg a finomabb metszésekhez szükséges, hogy az alanyon az érintkezési felületet kiképezzük (pl. héj alá oltás). 

Az oltási folyamat végén szükség van rugalmas kötözőanyagra, ami azt a célt szolgálja, hogy légmentesen összefogja az összeillesztett felületeket. Azért jó, ha rugalmas, mert ez a fán maradhat és idővel, ahogy a vessző vastagodik, a kötöző nem szorítja el és nem alakulnak ki bevágások, sebek a fán. Ha nem sikerül rugalmas kötözőanyagot szereznünk, jó akár a raffia is, de ezt – ha már az oltáspontnál összeforrtak a vesszők – el kell távolítanunk. 

Jó, ha van sebkezelő anyagunk is, mert az oltóvessző felső metszlapját bekenhetjük vele, hogy ne jussanak be kórokozók a felületen. 

Ezek a gyümölcsfa oltás eszközei, legalább ezekkel készüljünk, ha oltani szeretnénk.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása