Gyümölcsfa fajták képekkel és leírással

Blog, Gyümölcstermők

A gyümölcstermő növények száma szinte végtelen. Egy fajon belül egyre több fajtát hoznak létre a nemesítők, és egyre több egzotikus fajtát vonnak hazánkban is termesztésbe. Aki gyümölcsfa ültetésre szánja el magát, azt gondolhatja, hogy minden fajtát számba vesz és úgy választja ki a számára megfelelőt, de amikor a hatalmas kínálattal szembesül, rájön, hogy ez a választás nem is olyan egyszerű. Mi most megpróbáljuk ezt a kínálatot leszűkíteni, hogy a választás is könnyebb legyen, illetve segítünk néhány fajtát alaposabban megismerni.

A Kreatív Farmer webáruházában kapható gyümölcsfa fajták jó alapot szolgáltatnak az alapfogalmak, az egyes gyümölcsfajok és konkrét fajták megismeréséhez. Ezeket vesszük sorra cikkünkben.

Mi is az a gyümölcstermő növény? 

Legegyszerűbben úgy határozhatjuk meg, hogy fás szárú, több évig élő növény, amelynek termését vagy magját fogyasztjuk. 

A gyümölcsök az egészségvédő élelmiszerek közé tartoznak, antioxidáns hatásuk van. Termésük alapján különböztetjük meg őket. Így az almatermésűek közé tartozik az alma, körte és a birs. A csonthéjasok csoportjába sorolhatjuk az őszibarackot, sárgabarackot vagy kajszit, a szilvát, cseresznyét és a meggyet. Bogyós gyümölcsűek pedig a szőlő, a szamóca, a málna, a szeder, szedermálna, ribiszke, köszméte vagy egres és még a bodza is ide sorolható. A héjas termésűek is a gyümölcsök közé sorolhatóak: ezek a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye. 

Reneszánszukat élik a vad gyümölcsfajok, mint a berkenye, galagonya, csipkebogyó, som, áfonya, kökény. 

Különleges gyümölcsként tartunk számon olyan növényeket, mint például a naspolya, josta, homoktövis, fehér és fekete eper vagy a japánbirs. Ide sorolhatjuk még a déli gyümölcsöket is: a nálunk is termeszthető és termő fügét, gránátalmát, datolyaszilvát és a kivit.

Mit értünk gyümölcsfa fajták alatt?

Először is nézzük meg, mi a különbség a gyümölcsfa fajok és gyümölcsfa fajták között. 

A biológiai rendszerezés alapegysége a faj. A közös származású egyedeket hívjuk fajnak, melyek ivaros úton szaporodni képesek, azaz magról szaporíthatóak és termékeny utódok, növények jönnek létre általuk. Az utódok közös származása miatt a külső és belső tulajdonságaik többé-kevésbé megegyeznek. Faj például: az alma.

A fajta viszont a fajon belül egy mesterségesen előállított vagy speciálisan létrejött jellegzetes és teljesen azonos népesség azaz populáció, amelyet a sajátos jellemzők megtartása miatt szelektíven termesztenek, önmaguktól szaporodni általában nem képesek. A gyümölcsfajták létrejöhetnek mutációval, keresztezéssel, biotechnológiai módszerrel vagy klónozással, más néven vegetatív szaporítással is. Fajta például: almák közül a Golden Delicious.

A gyümölcs fajták nevénél, mint pl. az alma, először a fajra jellemző latin név szerepel: Malus domestica. A latin név után kerül a gyümölcsfajta neve így: Malus domestica ‘Jonathan M41’

Magyar gyümölcsfa fajták

Itthoni gyümölcsfajtákból nincs hiány, sok gyümölcs származik Magyarországról. A magyar gyümölcsfa fajták általában igen népszerűek a vásárlók körében.

A magyar almafajták közül a Húsvéti Rozmaringot emelnénk ki. 

Kajsziból és meggyből három-három magyar fajta is szerepel a kínálatunkban. 

A Gönczi magyar, Magyar kajszi C 235 és a Ceglédi Piroska sárgabarack is hazánkban lett nemesítve. 

Forrás: www.109.hu

Meggyek közül magyar származású az Érdi BőtermőÚjfehértói Fürtös és az Érdi Jubileum is.

Forrás: https://www.nosalty.hu

A héjas termésűek közül az Alsószentiváni 117 dió fajta, a Budatétényi 1 elnevezésű mandula, és az ismeretlen származású, de magyar nemesítő által létrehozott Cosford és a Bollwilleri csoda mogyoró származik hazánkból. 

Forrás: koronakert.hu

Itthon nemesítették a Bereczki bőtermő birsalmát is. A bogyósgyümölcsűek közül pedig a magyar Aranka feketeribizlit emelnénk ki. 

A Kreatív Farmernél szőlőből található meg a legtöbb magyar fajta: Helikon Szépe magvatlan szőlő, Flóra csemegeszőlő, Zala gyöngye, Bianca szőlő is itthonról származik.

Rezisztens gyümölcsfa fajták

A rezisztencia ellenállóképességet jelent. A növényeknél fontos tulajdonság, hogy vírusokkal, baktériumokkal, mikroszkópikus gombákkal vagy akár időjárási elemekkel szemben ellenálló legyen. Rezisztens gyümölcsfa fajták esetén érdemes megvizsgálni, hogy mire rezisztensek, azaz milyen ellenállóképességgel rendelkeznek.

Az almáknál kiemelhetjük a lisztharmat gomba elleni rezisztencia fontosságát, amely a Smaragd, a Pidi Merlin, Golden Delicious, Starking alma fajtákra jellemző. A fitoftóra is egy gomba fajta, amelynek a Red Idared alma áll ellen. A Húsvéti Rozmaring magyar származású alma pedig kifejezetten ellenálló fajtánk.

Forrás: agrarszektor.hu

A körték közül rezisztens fajták a Hardy vajkörte, Clapp kedveltje, a Bosc Kobak pedig betegségekkel szemben ellenálló. 

Kajszinál a fagytűrés igen fontos tulajdonság. A korán bevirágzott fajtáknak egy hirtelen fagy megtizedelheti a termését. A sárgabarackok közül fagytűrő a Bergeron, a Gönczi magyar kajszinál pedig a monilia gomba ellenállóképességet, valamint a gutaütés, azaz hirtelen elhalás rezisztenciát emelhetjük ki.

Forrás: https://www.plantshop.hu/

Mindenre rezisztens fajta, és fagytűrő a Redhaven őszibarack.

Szintén télálló tulajdonságát emelhetjük ki a Germersdorfi cseresznyének. A Van cseresznye rezisztens fajta is egyben.

Forrás: https://cseresznyeinfo.hu/

A diók közül a magyar nemesítésű Alsószentiványi 117 fagytűrő tulajdonsága miatt kedvelt. A héjas termésűek közül még a Budatétényi 1 mandulafajta is a fagytűrése miatt kiemelkedő. A Cosford mogyoró és a Bollwilleri csoda mogyoró betegségekre nem hajlamos.

Szárazságtűrő és télálló a Bereczki bőtermő birs. A Cydora robusta birs az erwinia baktérium által okozott betegség, ismertebb nevén a tűzelhalás ellenálló fajtája.

Forrás:https://balintgazda.hu/

Télálló a Holland óriás naspolya, aminek kártevői és betegségei nem jellemzőek.

Forrás: wikipedia.hu

A bogyós gyümölcsűek közül a Spartan és Chandler áfonya fagyálló tulajdonsága miatt kiemelkedő. Lisztharmatra ellenálló fajta a Hinnonmaki köszméte. Fitoftóra rezisztens és fagytűrő a Polka folytontermő málna. Télálló a Thornfree tüskétlen szeder, az Aranka fekete- és a Blanka fehér ribizli is. A Jonkheer van Tets piros ribizli pedig mindennel szemben rezisztens.

Szőlők között ellenálló fajta a Moldova, a piros és fehér Saszla szőlők pedig nem érzékenyek a betegségekre. Szárazságtűrő az Afuz Ali csemegeszőlő, aminek a különlegessége, hogy rothadásra sem hajlamos, ahogyan a Kékfrankos sem. Betegségeknek ellenáll és fagytűrő a Flóra csemegeszőlő és Bianca szőlő.

A Pollmix és az Askola homoktövis fajták is fagytűrőek. A húsos som jó ellenálló képességekkel rendelkezik. A Viking fekete berkenyének pedig sem kártevője, sem kórokozója nincs.

A nálunk is termeszthető déli gyümölcsök közül ellenálló fajták a Fiorone és a Della Signora  füge. -15 fokig fagyálló a Wonderful gránátalma, télálló az Issai kivi, extrém fagyálló és rezisztens a Wojtek mézbogyó.

Kordonos gyümölcsfa fajták

Forrás: https://balkonada.cafeblog.hu/

Támrendszer mellet is termeszthetjük a gyümölcseinket, amely nemcsak hasznos, de látványos is lehet. Ha kevés a helyünk, esetleg élő sövényt vagy kerítést szeretnénk, akkor a kordonos gyümölcsfa fajták jelentik a megoldást. 

Szinte minden fajta gyümölcsből alakíthatunk ki sövényt, ha sorban egymáshoz közelebb ültetjük a gyümölcsfákat, bokrokat, és készítünk hozzá egy sík támrendszert, amihez először legyező alakban rögzítjük a szétálló ágait. A fiatal gyümöcsfa csemetéknek még hajlékonyak az ágaik, könnyen rögzíthetőek támrendszer között kifeszített huzalokhoz, vagy a futtatáshoz kialakított rácsszerkezethez. Ezt a műveletet évről évre meg kell ismételnünk, hiszen az új ágak, hajtások szétágazóan, kuszán fognak fejlődni, emiatt minden évben egy újabb ágemeletet kell rögzítenünk a kordonunkhoz, de metszéssel is formálhatjuk. 

 

Tudtad?
A legtöbb gyümölcsfa alanyra van oltva. Az oltás egy vegetatív szaporítási mód. Az alany egy olyan kártevőknek és kórokozóknak ellenálló gyümölcsfa, amit azért termesztenek, hogy az érzékenyebb, kevésbé ellenálló nemes gyümölcsfának a segítségére legyen úgy, hogy az alanyra ráoltják a nemest, azaz az alany lesz a föld alatti része a fának, a nemes pedig a föld feletti. Összeillesztik és rögzítik őket, majd néhány hét alatt összenőnek.

Ha házfal mellett alakítjuk ki a támasztékot, akkor a fagy ellen is védhetjük a gyümölcseinket, hiszen a meleg megreked a falnál. Azonban a gyümölcsfa igényeinek megfelelően fontos megválasztanunk, hogy milyen égtáj felé telepítünk. Legideálisabb a déli vagy keleti oldal. Azonban a déli oldalon a kajszit, az egrest és a ribizlit érdemes árnyékolni, hogy a nap ne égesse meg. 

Az ellenálló képességet is figyelembe kell vennünk a gyümölcs fajtáknál. Varosodásra és lisztharmatra rezisztens növényeket telepítsünk! 

Ha gyümölcsfát szeretnénk kordon mellett termeszteni, akkor a leginkább ajánlott almafajtáink a Smaragd, a Pidi Merlin és a Roter Pumucki őszibarack. 

Körtefajták közül különösen alkalmas a Clapp kedveltje

Szilva, kajszi, meggy is nevelhető kordonosan. Lehetőségünk van számtalan növény támaszték melletti nevelésére. Még a húsos somból is megfelelő sövényt alakíthatunk ki.

A kisebb növényekhez, bokrokhoz használhatunk pergolákat és lugasokat is. Lehet sövény a málna, a ribizli, az egres, a homoktövis. Nem utolsó sorban a szőlőt és a kivit se felejtsük el, hiszen mint kúszónövény, szükséges is valamilyen támrendszerhez rögzítenünk. Ehhez mindegyik fajta szőlőt ajánljuk, a kivinél pedig a nálunk is kapható Issai kivi kiválóan alkalmas. 

Öntermékeny gyümölcsfa fajták

Öntermékeny gyümölcsfa fajták virágainak megporzásáért leginkább a rovarok, a méhek a felelősek, de vannak szélporozta fajták is. 

Azok a gyümölcsfajták, amik csak másik gyümölcsfa pollenjével termékenyíthetőek meg, önmeddőek. Ha nincs elegendő termésünk a fán, pedig sok virág volt rajta, elképzelhető, hogy önmeddő fajtánk van, és szükségünk lesz egy másik ugyanolyan fajú pollenadó gyümölcsfára is (azaz egy almafajtát egy másik almafajta tud beporozni). Azonban a legpraktikusabb választás az öntermékeny gyümölcsfa. Viszont ez nem is olyan egyszerű feladat, mivel önmeddő fajtából sokkal több van, mint önermékenyből. Az őszibarackok, kajszik jellemzően öntermékenyek, de az almatermésűek, sok csonthéjas és héjas gyümölcsű fa többsége önmeddő. A termesztők igyekeznek minél több öntermékeny fajtával előrukkolni, hiszen egy kis házikertben például nincs hely rá, hogy minden gyümölcsfához pollenadót is ültessünk.

Webshopunkban is törekszünk arra, hogy minél több öntermékeny fajta helyet kapjon. 

Mit válasszak?

Almák közül a legjobb választás a Pidi Merlin és a Húsvéti Rozmaring

Ha sárgabarackot szeretnénk, nem kell pollendó fajtát választanunk, ha Gönczi magyar kajszit, Magyar kajszit vagy Bergeron kajszit választjuk. 

Őszibarackok közül több öntermékeny is van. Ezek a Roter Pumucki, Redhaven, Early Redhaven, Suncrest, Super Crimson Gold és a Sandwich Weiss

Cseresznyéből a Sunburst van a kínálatunkban.

Az Érdi Bőtermő, az Érdi Jubileum és az Újfehértói Fürtös a meggyek közül az öntermékeny fajta. Öntermékeny gyümölcsök közé tartozik még a StanleyCacanska Rodna vagy Hauszwetschke Wolf szilva is.

A birsek közül a Bereczki Bőtermő és a Cydora Robusta nem igényel pollenadó fát.

Öntermékeny a Tuono mandula, a Holland Óriás naspolya.

A bogyós gyümölcsűek közül a Chandler és a Spartan áfonyát, a Hinnonmaki egrest, a Polka folytontermő málnát, a Thornfree tüskétlen szedret, az Aranka fekete-, és a Blanka fehér ribizlit, valamint a Jonkheer van Tets piros ribizlit érdemes választani.

A Fiorone és a Della Signora fügéből. a Wonderful gránátalmából és a Viking fekete berkenyéből is elég egy fa a bőséges terméshez.

Az Issai mini kivi pedig – ellentétben a kivik többségével – egy tő esetén is terem, önporzó.

A gyümölcsfa fajták több szempontból is megközelíthetőek. Az itthoni származású magyar fajták nemcsak az éghajlatunknak megfelelő gyümölcstermő növények, hanem a szívünkhöz is közel állnak származásuk miatt. A rezisztens gyümölcsök megkönnyítik a gyümölcstermesztést, kevesebb növényvédelemre lesz szükségünk. Kordonos termesztéssel helyet spórolhatunk és kerítésként is alkalmazhatjuk a kiválasztott növényeket. Az öntermékeny gyümölcsök pedig önmagukban is elegendő termést adnak a kertészkedni vágyóknak.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása