Cukkini nevelése otthon. Mi szól mellette és mi ellene?

Cukkini, Tudástár

A tökfélék családjába tartozó, amerikából származó cukkini a könnyen termeszthető zöldségfélék közé sorolható. A cukkini nevelése otthon is nagyon egyszerű, kezdő kertésznek is könnyű sikerélményt elérni vele, érdemes kipróbálni a termesztését. Ebben a cikkben megismerkedünk közelebbről is ezzel a divatos szuperélelmiszerrel, termesztésének előnyeivel és hátrányaival. 

Cukkini nevelése

Néhány tő cukkini termesztése is elegendő egy család számára. Meleg, napfényes helyen jól fejlődő növény. Nagy termete és kiterjedt gyökérzete miatt inkább szabadföldbe ajánlott a cukkini termesztése. Természetesen magaságyásban is kiválóan termeszthető, azonban erkélyen balkonládába, cserépbe nehezebben fér el. De akinek nagy helye van az erkélyen, nagy kaspóban megpróbálkozhat a bokor formájú növény termesztésével. Tápanyagigényes, ezért a cukkini termesztése előtt tápanyaggal dúsítsuk a földjét, marhatrágya, komposzt, vagy akár műtrágya formájában. 

Cukkini gondozása lépésekben

A cukkini ültetése palántázással vagy magvetés útján is történhet. Ha magot szeretnénk vetni a szabadföldbe, azt csak a fagyok elmúltával májusban tegyük. Ha magunk szeretnénk előállítani a palántát és korábban szeretnénk szüretelni, akkor április közepén kis cserepekbe vessük el a magokat. Helyezzük a cserepeket az ablakba és ha már néhány leveles palántánk fejlődött, a fagyok elmúltával a cukkini ültetése megkezdődhet a szabadföldbe.

Legfontosabb információ, amit a cukkinivel kapcsolatban tudnunk kell, az a tápanyag szükséglete. A magvetéshez fészkeket készítsünk, amibe egy kevés marhatrágyát vagy komposztot keverjünk. Az öntözés is a feladataink közé fog tartozni a cukkini termesztésnél. Alapvetően a növény betegségekre nem érzékeny és kevés kártevője van, de védekeznünk kell, ha megjelennek. 

A termését júliustól kezdve szüretelhetjük. 

Gombás betegségekre, lisztharmatra esős párás időszakban fogékony a növény. Ha árnyékban termesztjük, könnyen megjelenhetnek a foltok a leveleken. Ezt arról ismerhetjük fel, hogy a levelek felületét egy fehér porhoz hasonlító réteg lepi el, ami letörölhető róla. Lisztharmat ellen használhatunk hamuval elkevert vizet, vagy kamilla teát egy kevés ecettel elkeverve. Ezt locsolhatjuk rá a növényeinkre, ha nem szeretnénk vegyszereket használni.

Cukkini tápanyagtartalma

Táplálkozástani szempontból a cukkininek rost és víztartalma emelhető ki. Szénhidrát, fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma alacsony. Kiemelkedő viszont az étrendi hatása, így diétás ételek készítésére is megfelelő. Cukorbetegeknek és fogyókúrázók étrendjébe kiválóan alkalmas. 10 dkg cukkiniben mindössze 17 kcal van. Semleges íze miatt tetszés szerint ízesíthető. 

Cukkini ültetése – előnyei

A cukkini nevelése egyszerű, könnyen termeszthető, hálás növényünk. Ha fagyok után ültetjük vagy vetjük, szinte biztos a siker. Cukkini ültetése során vagy vetéskor igényli a trágyázást, de a locsoláson kívül nem sok munkánk lesz vele. A növény ellenálló, ezért kevés betegsége és a kártevője van.

Nyár közepétől bőséges termésével fog megörvendeztetni bennünket. Diétás étrendbe kiválóan beilleszthető, rost és víztartalma igen magas. 

Cukkini palánta nevelés hátrányai

Nagy méretű bokorrá nő meg, ezért ha fészkekbe történik a cukkini ültetése, egy méternél ne ültessük közelebb őket egymáshoz. Ha idén tervben van nálunk a cukkini nevelése, arra figyeljünk, hogy elegendő területet biztosítsunk számára, ugyanis kis erkélyen nem ajánlatos a cukkini termesztése, mert nyár végére már a cukkini fogja birtokolni az erkélyünket. 

Milyen Cukkini fajtát ültessek?

A legismertebb cukkini fajták, melyeket a zöldséges standokon láthatunk: sötétzöld héjú, hengeres termés. Ezen kívül még számtalan változata létezik. Ritkábban találkozhatunk világoszöld, pettyezett héjú cukkinivel. Léteznek hengeres, aranysárga héjú vagy világoszöld, de kerek alakú különleges cukkini fajták is. Ízében nem sok eltérés van, ahogy termesztésmenetében sem. A cukkini fajtákkal következő cikkünkben foglalkozunk részletesebben.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása