Cukkini magvetése és csíráztatás lépésekben

Blog, Cukkini, Egyéb kategória

Meleget és napot kedvelő növényünk a cukkini. Napos helyre tervezzük az ültetését! Talajmenti fagyok idején nem érdemes még a cukkinit elvetnünk. A cukkini magvetése során, inkább várjuk meg a 10 °C feletti minimum hőmérsékletet, hiszen kb. ilyen hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy ki tudjon csírázni a talajban! Ez átlagosan május közepére várható. 

A magvetés jóval olcsóbb, mint a palánta, de a csíráztatása külön odafigyelést igényel és meleg, napos helyet.

Cukkini csíráztatás és nevelés lépésről lépésre

Korábban fogunk tudni szüretelni, ha nem szabadföldbe vetünk, hanem cserépbe vagy fóliasátorba. Április közepén kezdhetjük el a magvetést. A kis cserepünket töltsük meg háromnegyedig jó minőségű termőfölddel vagy virágfölddel, majd tegyünk bele 2-3 magot, hogy később kiszelektálhassuk a gyengébb növekedésűeket. Miután elvetettük, takarjuk be 3-5 cm földréteggel és locsoljuk meg! Tegyük egy napfényes ablakba és várjunk! Néhány nap után megjelennek a kis növénycsírák. Először két ovális levelet fog hozni, ezek a sziklevelek, majd ezután hozza a tökfélékre jellemző nagy, karéjos, szőrös leveleit. 

Mielőtt kiültetjük a tűző napra a cukkinit, érdemes kivinni a kertbe és árnyékos, félárnyékos helyen tartani egy-két hétig a palántákat, hogy a fényerőhöz hozzászokhassanak a levelek. Szoktatásra leginkább akkor van szükség, ha nem déli fekvésű ablakban csírázott a cukkini, mert ilyenkor szabadföldön, tűző napon megperzselődhet a növényünk. 

2-3 leveles állapotban érdemes kiültetni szabadföldbe. Egy fészekbe csak a legerőteljesebb 1 vagy 2 növényt ültessük ki, mivel egy magból is óriási bokor lesz. 

Cukkini vetése szabadföldbe

Szabadföldbe vetésnél négyzetméterenként ássunk egy-egy fészket, amibe egy lapátnyi marhatrágyát vagy komposztot szórjunk és keverjünk el benne. A marhatrágya megégetheti a növény gyökerét, ha közvetlenül érintkezik vele, ezért kell elkeverni a gödörben a talajjal. 3-5 cm mélyen vessünk bele 2-3 magot! Takarjuk be a magokat és öntözzük meg bőségesen!

A cukkini szereti a könnyen melegedő, jó vízáteresztő képességű 6,5-7,5 pH-jú talajokat. Mivel tápanyagigénye nagy, ezért humuszban gazdag talajba vessük. Tápanyagban gazdag marhatrágyával vagy komposzttal keverjük el a földjét. Ha műtrágyát használnánk, akkor leginkább az NPK jelzést kellene figyelnünk, ami nitrogén, foszfor és káliumszintet takar. NPK ideális aránya cukkini esetén 6:3:12, azaz kálium túlsúlyos tápra van szüksége, amelyet könnyedén pótolhatunk saját készítésű levekkel vagy bio vegyszer- és műtrágyamentes tápoldatokkal. A kálium a virágképződést serkenti, így több termésre számíthatunk. Kálcium igénye is magas a cukkininek, de a nitrogénben gazdagabb tápszert inkább mellőzzük, mert az a minőség romlásával járhat, vagy termésképződés helyett csak zöldtömeget fejleszt majd a növény.

Cukkini mag vetése magaságyásba

Magaságyásba is ajánlott a cukkini termesztése, ugyanis a földnek nemcsak a tetejét, hanem az oldalát is süti a nap, így könnyebben felmelegszik, ami a cukkininek kedvező.

Emiatt azonban könnyebben ki is szárad a talaja, több öntözést igényel. Ha van lekaszált füvünk vagy mulcs, amivel letakarhatjuk a magaságyás földjét, akkor fokozhatjuk a magaságyás víztartó képességét.

Mikor kell a cukkini magot szabadföldbe vetni?

Májusnál előbb nem érdemes szabadföldbe vetni a cukkinit. Talajmenti fagyoknál elpusztulhat a növényünk. Azonban választhatunk korán termőre forduló fajtákat, mint a Striato di Napoli, vagy a középkorai Striato di Italia. A különleges cukkinik között is akad korai termésű, ez a világoszöld színű, kerek termésű Tondo Chiaro di Toscana.

Mi a cukkini palánta kiültetési ideje?

A cukkini magokat ha időben, április közepén elvetettük, akkor május közepére már 2-3 leveles állapotban bekerülhet a palánta az állandó helyére. Ha vásároljuk a palántát, akkor fontos, hogy május közepén tegyük ezt meg és erős, egészséges töveket válasszunk.

Az elmúlt évek kiszámíthatatlan tavaszi időjárása sok kezdő kertészt arra ösztönöz, hogy már korán, akár áprilisban kiültessék a palántákat, ha hirtelen beáll a meleg, de ez ne tévesszen meg senkit! Ha tartjuk magunkat a régi bevált vetési és ültetési időpontokhoz, akkor is bőven van ideje beérni a cukkininek. 

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása