Cukkini fajták bemutatása

Blog, Cukkini, Egyéb kategória

A kabakosok, azaz tökfélék családjába tartozó növények között van az uborka, a főző- vagy spárgatök, a sütőtök, a patiszon azaz csillagtök, a sárga- és görögdinnye és a cukkini is. A cukkini sem egyedülálló fajta, több változata is fellelhető. Palánta vagy mag vásárlásánál felmerülhet a kérdésünk, hogy melyik cukkini fajtát válasszam? Íme egy kis útmutató ehhez a dilemmához.

Még ha nem is gondolnánk, a klasszikus sötétzöld héjú, hengeres fajtán kívül színében és formájában is eltérő fajták termeszthetők. Minden fajtájára jellemző, hogy bőtermő, ízben viszont nem térnek el egymástól. Az alábbi csoportosításban az egyes fajták jellemzőit mutatjuk be.

Klasszikus hosszúkás zöld cukkini fajták

Magyarországon a legnépszerűbb zöld fajták a Black beauty és a Striato di Italia.

A Black beauty nagy hozamú, biztonságosan termeszthető fajta. A termés nagyságától függően friss fogyasztásra vagy tartósításra, savanyításra is használható. Termése enyhén bordázott henger, héja sötétzöld, húsa fehér.

Striato di Italia: középkorai fajta. Termése 22-24 cm hosszú, karcsú, hengeres. Héja világoszöld, pettyes és halványzöld hosszanti csíkokkal. Mérettől függően változatosan felhasználható.

Sötétzöld héjú fajták még a sokáig pulton tartható Cronos F1, Kasos F1, a nagy termőképességű Milos F1, a betegségekre ellenálló Naxos F1 és Mikonos F1, a szintén nagy termőképességű és másodvetésre is alkalmas Nefertiti, ami rántható, töltve süthető, a világoszöld csíkozottságú korai fajta Striato di Napoli.

Halványzöld és sárga cukkini fajták

Cukkini különlegességek közé sorolható a hengeres alakú halványzöld, sárga és fehér héjú fajták.

Megbízható, termékeny fajta a halványzöld, pettyes héjú, fehér húsú Otto F1, a világoszöld, korai, hengeres termésű Wanda, a főző- vagy spárgatökre hasonlító, fehér héjú Trieszti fehér és a fényes, sárga héjú Goldena.  

Gömbölyű cukkini fajták

A legszokatlanabb formájú a kerek, gömb alakú cukkini.

Ezek a fajták is bokor növekedésűek és salátákba, töltve, sütve, rántva is elkészíthetőek.

Fajtái között van a sötétzöld kerek termésű Tondo di Piacenza és a korai érésű Tondo Chiaro di Toscana cukkini különlegesség, amelynek termése világoszöld, enyhén bordázott és kerek.

forrás: life.hu

Cukkini terméshozam

Az igazán bő termésű cukkiniből bőven elég néhány bokorral ültetnünk. Napról napra szüretelhetjük le újabb és újabb terméseit. Folyamatosan ontja sárga, tölcsér alakú virágait és növeszti cukkinijeit. Emiatt 3-4 bokor is elegendő lehet egy négytagú család számára. De a terméshozam nem ilyen egyszerű. Részletesen a cukkini terméshozama cikkben írunk erről.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása