Mag csíráztatás otthon: vitaminbomba egész évben

Blog, Csíráztatás

Igazi superfoodnak tartják a csírákat és mostanában nagyon divatos, felkapott dolog lett a csíráztatás otthon. Főleg ezekben a hideg, téli hónapokban, amikor minimális a friss szezonális zöldség. Mi másból fedezhetnénk hát vitamin- és ásványi anyag igényünket, mint a csírákból? Nézzük, miért olyan népszerű és hogyan is kell csinálni!

Mit is jelent a mag csíráztatás?

Csírázásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor a nyugalmi helyzetben lévő magban nedvesség hatására megindulnak az életfolyamatok. A legtöbb mag jelentős mennyiségű tápanyagot tartalmaz, melyek pont arra elegendőek, hogy gyökerek hiányában mégis legyen elég energiája a csírának növekedni.

Mi történik a csírázás során? A csíráztatás folyamata során, amikorra a gyökér és az első levélkék kifejlődnek, beindul a tápanyagfelvétel és a fotoszintézis, ekkor már a növény magának is elő tudja állítani, amire szüksége van a további fejlődéshez.

Ezt, a magban megbúvó tápanyagbombát használjuk, így 3-6 nap alatt finom, friss és egészséges élelemhez juthatunk.

Szintén tartalmaznak a csírák – ahogyan minden friss zöldség és gyümölcs – enzimeket, amelyek az emésztésben segítenek, így a bennük található tápanyagokat sokkal könnyebben és gyorsabban hasznosíthatjuk.  

csíráztatás

A csíráztatás előnyei

A téli hónapokban, illetve kora tavasszal még nincs megfelelő vitaminforrásunk, a friss zöldségek csak tavasszal jelennek meg a piacon vagy a kiskertünkben. Addig is a szervezetünk a korábban eltárolt adagokat fogyasztja és tavaszra szép lassan kimerülnek a tartalékaink. Ez okozhatja többek között a tavaszi fáradtságot. A csírák fogyasztásával mindig hozzájuthatunk a megfelelő tápanyagokhoz, így egészségesek, ellenállóbbak maradunk, védettebbek leszünk a betegségekkel szemben is.

Magunk csíráztatunk, hiszen az otthoni csíráztatás sokkal költséghatékonyabb, mintha az üzletek polcain található csírákat vásároljuk, amelyeknek frissességében és minőségében nem lehetünk teljesen biztosak. Nem utolsó sorban látványával is feldobja az étkezésünket. Ha lehetőségünk van rá, a gyerekeket is vonjuk bele a folyamatba. Hatalmas élmény lehet számukra, együtt figyelni a magok növekedését, közben elmesélni nekik, éppen mi történik.

Vannak-e hátrányai a csíráztatásnak?

Igazi hátrányokról nem beszélhetünk, esetleg az merül fel, hogy lesz némi teendőnk a kis csíráinkkal 3-6 napon keresztül. Ha először csináljuk, be kell szereznünk a megfelelő eszközöket, ki kell választanunk a magokat és maga a folyamat is odafigyelést igényel. De ez cseppet sem megterhelő! Mindössze néhányszor le kell öblítenünk alaposan a csírákat, és amikor fogyasztásra készek, be kell tennünk őket a hűtőszekrénybe. Naponta néhány percet vesz igénybe ez a gondoskodás.

Csíráztatás házilag:

Eszközök, amelyekre szükségünk lesz

A csíráztatáshoz mindössze egy alkalmas edény és a magok kellenek. De milyen a megfelelő csíráztató edény? Az interneten akár többfélével is találkozhatunk, sőt rengeteg opciót találunk a csíráztató edény házilag történő elkészítésére is.

Csíráztató tálca

A műanyag csíráztató tálca a legkézenfekvőbb eszköz, amely több tálcából áll. A legalsó egy zárt aljú edény, amelybe ha vizet töltünk, biztosítja a párát az efölött elhelyezett magok számára.

Vannak egyszerűbb és dizájnosabb típusok is, mindegyik megfelelő.

Csíráztató üveg

Üvegben is csíráztathatjuk magjainkat. Erre speciális kialakítású csíráztató üveg megoldások vannak, úgy tudjuk benne tartani a csírákat, hogy az edény 45 fokban meg van döntve, így a száján eltávozhat a felesleges víz. Nagyon egyszerű benne leöblíteni a csírákat és könnyen kezelhetőek. Érdemes alájuk egy tálcát beszerezni, hogy abba csöpögjön a víz.

Csíráztató házilag

A csíráztatás házilag és könnyen kivitelezhető: ha nem akarunk költeni erre, egy egyszerű befőttes üveg is megfelelő, amelynek a száját komposztálható gézzel, vagy akár egy darab szúnyoghálóval vagy függönyanyaggal takarhatjuk egy befőttesgumi segítségével. – kész is a csíráztató üveg házilag.

Kerámia csíráztató tál

csíráztatás

A csíráztatás csíráztató tálban is nagyon jó működik. Az interneten böngészve belefuthatunk egy különleges eszközbe, ami lehet mázas vagy mázatlan agyag edény, alján lyukakkal, de találunk instrukciókat a csíráztató tál házilag opciókra is.

Nézzük hogyan alakul ezzel a módszerrel csírázás folyamata:
Az alsó tálcában áztathatjuk a magokat, illete a csíráztatás során vizet önthetünk bele, ami a párát biztosítja a felette lévő lyukacsos tálcán elhelyezett magoknak. Az agyagedényt először érdemes alaposan beáztatni, hogy jól megszívja magát vízzel. Ajánlott a magok napi öblítésén felül néha vízzel spriccelni az edényt, mert az agyag hamar elpárologtatja a nedvességet és így a magok kiszáradhatnak. Ezért érdemes takarni is őket a csíráztatás kezdetén. Kicsit nehezebb használni ezt a fajta edényt, de ha műanyagmentes szeretnél maradni, próbáld ki! Kifejezetten alkalmas a nyálkásodó magvakhoz, mint amilyen a zsázsa vagy a chia mag. 

Magok csíráztatáshoz – melyiket válasszam?

Ha úgy döntöttünk, belefogunk a csíráztatásba és beszereztük a számunkra szimpatikus edényeket, felmerül a kérdés: milyen magot csíráztassunk? Jó hír, hogy elég széles a paletta. Sokféle növény magja alkalmas rá. A búza csíráztatása otthon, például egyszerű és pénztárcabarát választás, de egyre népszerűbb a lenmag csíráztatása, a mustármag csíráztatása vagy a mungóbab csíráztatása is.

mag csíráztatás

Alkalmas magok csíráztatásra:

 • gabonafélék magjai: búza, hajdina
 • hüvelyesek magjai: lencse, mungóbab, zöldborsó
 • olajos magvak: lenmag, napraforgó
 • zöldségfélék: hagyma, brokkoli, retek, vöröskáposzta, brokkoli
 • egyéb növények magja: mustár, lucerna, repce, lenmag, görögszéna, rukkola, zsázsa

A csírák hatása

Minden növény magja más tápanyag- és vitaminkombinációt hordoz magában. Ne felejtsük el a magok csíráztatása kapcsán, hogy ami az adott növényre jellemző hatás, azt mind koncentrált formában vesszük magunkhoz csírájával. Vannak izzasztó hatású csírák, mint a mustár, omega 3 és 6 zsírsavban gazdagok, mint a repce, vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású, mint a görögszéna, vagy természetes antibiotikum, mint a retek vagy a hagyma. A csírák tehát nem csupán vitaminforrások, hanem, akár bizonyos betegségek megelőzésében is nagy szerepük lehet.

A csíráztatás folyamata

magok csíráztatáshoz

1. A magok és az edény előkészítése

Első lépés, hogy a magokat alaposan átmossuk, hogy eltávolítsuk róluk az esetleges szennyeződéseket. Mivel a vegyszereket egy öblítéssel nem tudjuk eltávolítani, így mindenképpen csak minősített bio csíráztatható magok között keresgéljünk!

A választott csíratál előkészítése következik: alaposan tisztítsuk meg azt! 

2. Magok áztatása

Az alaposan átöblített magokat langyos hőmérsékletű vízbe tesszük és 12-24 órát ázni hagyjuk. Ekkor a magok a víz hatására megduzzadnak, bennük lebomlanak a csírázásgátló anyagok és megkezdődik a csírázás. A beáztatott magokat ellenőrizzük: amelyik a felszínen maradt és nem süllyed le, azok nem csíraképesek, távolítsuk el őket. A többi magról leöntjük a vizet, átöblítjük és a csíráztató edényünkbe helyezzük őket. Meleg helyre tegyük őket, az ideális hőmérséklet 25-30 fok.

3. Csírázás folyamata

A csírákat naponta legalább kétszer alaposan átöblítjük, a vizet lecsepegtetjük róluk. Ha van rá lehetőségünk, naponta többször is rájuk nézhetünk. A csírázáshoz nincs szükség fényre, ekkor még nincs fotoszintézis, a fejlődő levélkék sárga színűek, ettől ne ijedjünk meg. Ha fényen csíráztatunk, a levelek idővel bezöldülnek, ekkor magasabb lesz a klorofill tartalmuk. 

A csírázás folyamata során biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet, és folytassuk az átöblítést és pihentetést 3-5 napig. 

4. Fogyasztás, tárolás

Ha a csírák fogyasztásra készek, alaposan átöblítjük őket, egy megfelelő zárható edénybe tesszük és a hűtőszekrénybe helyezzük. Ekkor az alacsony hőmérsékleten lelassul a fejlődésük, így ebben az állapotukban 4-5 napig tárolhatjuk őket.

A csírák sokoldalúan felhasználható ételek. Gazdagíthatják a salátáinkat, kerülhetnek szendvicsekbe, wrap-ekbe, keverhetjük szendvicskrémbe vagy tehetjük turmixokba, smoothiekba, sőt levesekbe is. 

Legfontosabb tudnivalók a csíráztatással kapcsolatban

Ahhoz, hogy egészséges csírákat neveljünk, több dologra is érdemes odafigyelnünk.

 1. A legfontosabb, hogy bio vagy vegyszermentes magot használjunk. A csávázott, vegyszerrel kezelt magok felületén többnyire gombaölő szer található, ezért az ilyen magok csíráztatáshoz nem alkalmasak, ne használjuk őket semmiképp!

(Ha kezdők vagyunk, először válasszuk az egyszerűbbeket, pl. a kukorica csíráztatása vagy a napraforgómag csíráztatása is nagyon jó választás!)

2. A magokat a csíráztatás előtt alaposan öblítsük le, mert ha nem tesszük, felületükön a meleg és párás környezetben megtapadhatnak a gombák. Ettől a csírák bebüdösödnek, lisztes bevonat alakulhat ki rajtuk. Ezek már nem ehetőek. 

3. A tárolás során figyeljünk oda, hogy a 3-6 napos csírákat hűvös helyen, ha lehet, hűtőszekrényben tároljuk maximum 4-5 napig. Mindig csak annyi csírát termesszünk, amennyi biztosan elfogy.

4. Bizonyos csírákból a napi mennyiség maximum 30-50 gramm, mivel amellett, hogy koncentrált formában tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat, egyéb vegyületek is találhatók bennük, amelyek nagy mennyiségben és huzamosabb ideig fogyasztva nem tesznek feltétlenül jót a szervezetünknek. Fogyasszuk őket módjával, ne essünk túlzásba.

Csíráztatás otthon egyszerűen

Termessz Te is Vitamindús és Vegyszermentes Csírákat, Mikrozöldeket otthonodban!

Bízunk benne, hogy cikkünkkel meghoztuk a kedved a csíráztatáshoz! Amennyiben igen, bátran ajánljuk csíráztató és mikrozöld termesztő csomagjainkat, hiszen mindent tartalmaznak ahhoz, hogy azonnal nekiláthass a finom, vegyszermentes és vitamindús növénykék termesztésének az otthonod melegében.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása