Burgonyagumó előkészítése és ültetése lépésekben

Burgonya, Tudástár

Hogyan érdemes a burgonyát szaporítani? Melyik fajtákat érdemes előcsíráztatni? Mikor kell szabadföldbe ültetni és mikor mehet a magaságyásba? Többek között ezeknek a kérdéseknek jártunk utána ebben a cikkben. Nézzük hogy is történik a burgonya ültetése lépésekben! Tarts velünk!

A burgonyát hagyományosan vegetatív úton szaporítják. Azaz nem a burgonya mag, amelyet elvetünk, hanem gumóról szaporítjuk. Ezen belül is, az olyan, betegségektől nagyobb eséllyel mentes, megbízható helyről vásárolt, fémzárolt vetőgumókat érdemes elültetni, melyek jó minőségűek és épek. Lehetőleg a hazai ökológiai viszonyok között gazdaságosan termeszthető fajtát válasszunk. A burgonya vetése magról, még nem terjedt el Európában, és lehet, hogy nem is fog. A burgonya mag ültetése ugyanis rosszabb terméshozamot eredményez, mivel a növénynek sokkal több időre van szüksége ahhoz, hogy kifejlődjön egy kis magról, mint a raktározó szervből, ezért elsősorban nem a gumókötésre fog koncentrálni. A burgonya ültetése magról például Afrikában jellemző, ahol vetőgumót nem tudnak előállítani, így mégis lehetővé teszik a krumplitermesztést.

Burgonya ültetése – ezekre kiemelten ügyelj

Szükséges, hogy a talaj 10-12 cm-es mélységben már elérje a 7-8 ˚C-ot ültetéskor, ezért a korai fajtákat olyan területeken érdemes termeszteni, ahol gyorsan melegszik fel a talaj (már március közepe táján), bár az előhajtatott gumóknál hidegebb talajban is megindul a gyökeresedés.

A burgonya ültetésének területét szükséges még ősszel 30-35 cm mélységig megmunkálni, felásni. Tavasszal már csak sekélyebben kell az ágyásokat megmozgatni, az ültetőágy készítéséhez. Az ültetőágyat 7-10 nappal a vetés előtt készítsük el, ez 12-15 cm mélyen laza, aprómorzsás, rögmentes, nedves talaj legyen, ne tömörödjön.

A vetőgumókat hajtással felfelé kell az ültetőágyba helyezni, óvatosan, nehogy a hajtáskezdemények letörjenek.  A sorok egyenesek legyenek, hogy a tenyészidő során a kapálás, illetve a töltögetés egyszerűbb, kényelmesebb legyen. A vetőgumókat nem túl mélyre, csak 3-4 cm-rel a talajszint alá vetjük.

Burgonya előcsíráztatás lépésről lépésre

Burgonya ültetése lépésekben, egyszerűen, érthetően:

A korai burgonyafajták kifejezetten igénylik az előhajtatást. A burgonya hajtatása segítségével, a gumóérés néhány héttel hamarabb következik be, mint anélkül.

A burgonya csíráztatás előnye lehet, hogy így a gumóból a növény hamarabb kinő, előbb fejleszt lombozatot, jobban megerősödik és ellenállóbbá válik, mire megjelenik az állományban a burgonyabogár vagy például a burgonyavész. Ugyanezen ok miatt megelőzi a gyomnövényeket is, és kiszorítja azokat.

Kiültetés előtt 4-6 héttel 12-15 ˚C hőmérsékleten, világos helyiségben történjen a a burgonya csíráztatása, sok esetben ilyenkor tojástartóba helyezik a gumókat. Ideális, ha a páratartalom 70-80 %-os a hajtató-helyiségben. A csírák 1-2 cm-es hosszúságúra nőhetnek, ennél hosszabbak könnyebben letöredeznek a mozgatás során. Kiültetés előtt szoktatni kell a gumókat a kinti körülményekhez 5-8 ˚C-on, például úgy, hogy nappal kivisszük őket a szabadba.

Burgonya mag

Burgonya ültetése szabadföldbe

Mivel a burgonya hasznos része a talajban fejlődik, annak állaga befolyásolja a gumók növekedését, ezért előnyösebbek a laza szerkezetű talajtípusok, túlságosan kötött talajban deformált gumók fejlődnek. A burgonya számára legalkalmasabb az olyan talaj, amely könnyen felmelegszik, laza szerkezetű, de mély termőrétegű, 5,5 és 7 közötti pH értékkel bír és jó vízelvezetésű, mert a pangó vízben a krumpli megrothad.

Ültetés előtt, a tavaszi talaj-előkészítés során a földhöz keverhető még szerves trágya, de az érett istállótrágya legyen vagy komposzt. Ezek hiányában vegyes műtrágyából négyzetméterenként 100 grammot érdemes kijuttatni. Nitrogénre a lombfejlődés idején van leginkább szüksége a burgonyának, ezért a műtrágya lehet ammónium-nitrát is, 150 gramm négyzetméterenként.

Az ültetés során a sor- és tőtávolság meghatározását a fajta is befolyásolja, de általában elmondható, hogy a sortávolság 65-75 cm között legyen, a tőtávolság pedig 25-35 cm. 

Az ültetést már valamelyest felmelegedett talajban kell végezni.

Az ültetés mélysége 3-4 cm, de a sorok tetején úgynevezett bakhát készítésével végül a gumók fölé kb. 10 cm-es földréteg kerül.

(A friss ültetvényre borított fátyolfólia takarás vagy fóliaalagút gyorsabb fejlődésre serkenti a burgonyát és minimális fagy ellen védi is. Ez a fólia május közepéig maradhat az ágyáson.) 

Szerencsés, ha a burgonya vetése szabadföldbe még akkor történik, amikor a téli csapadéktól még nedves a föld, de az se baj, ha egy kissé beöntözzük az ültetőágyást.

Burgonya ültetése magaságyásba

A magaságyásban történő burgonyanevelés önmagában nem sokban különbözik a talajszintű ágyásban termesztéstől: a töltögetésnél és egyéb növényápolási munkáknál nem kell lehajolni, azonban a magaságyást akár jobb minőségű földdel fel is lehet tölteni, mint amilyen eredetileg a kertben található.

Burgonya palánta kiültetése

Ami valamelyest különbözik a magaságyástól, de emlékeztet is rá, az a zsákban, vagy speciális ládában történő termesztés. A félig letekert jutazsákban, illetve az úgynevezett kínai burgonyaládában a termesztésnek a töltögetős része tűnik egyszerűbbnek. A hajtások növekedésével a zsák szájának felhajtásával, illetve a láda oldalának újabb deszkákkal emelésével lehet a tárolóban magasabbra emelni a földtartalmat.

Ha nincs kerted vagy magaságyásod, próbáld ki ezt az innovatív burgonyaültető edényt, amellyel az egész szezonban friss burgonyád lehet!

Mikor kell a burgonyát ültetni

A burgonyafajták között vannak korai, középérésű és késői burgonyák, tehát a burgonya fajtája befolyásolja a kiültetés időpontját. 

Nem jellemző a burgonya termesztőberendezésben történő nevelése, bár tavasszal, ültetéskor a fátyolfóliás takarás vagy (perforált) fóliaalagút alatt a burgonya élettani folyamatai felgyorsulnak, illetve ez védi a nagyobb hidegektől, így a takarás meglététől is függhet, mikor a ültetjük ki a gumókat.

Mi a burgonya gumó kiültetési ideje?

A burgonya vetés, a nagyon korai burgonyafajták esetén – szántóföldi körülmények között – már március elején-közepén megkezdődik. 

Kiskerti körülmények között a burgonya ültetési ideje inkább április eleje, amikor már kevésbé kell fagyoktól tartani, illetve az ültetési idő a talaj felmelegedésétől is függ.

Vannak olyan középkésői-késői fajta krumplik, amelyek esetén a burgonya ültetés egész későn, nyár közepén történik, ezeket ősszel takarítják be.

Egyes különleges burgonya fajták esetén, illetve a batátánál a burgonya palánta ültetése a legelterjedtebb módszer a termesztésre.

További Leckék a Burgonyáról

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Fajtától függően augusztustól egészen októberig tart a burgonya szüret. Mikor érik a burgonya? Az új vagy primőr burgonyát már május végétől fel lehet szedni (amit márciusban ültettünk). Ekkor még a gumók nem érték el maximális méretüket, zsengék és a foszlós héjuk...

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

A burgonya növényvédelem cikkben már említettük, miért van szükség a védekezésre, és hogyan tudjuk ezt lehetőleg vegyszermentesen megtenni. Amiről ebben a cikkben szó lesz, az a burgonya betegségei, és néhány konkrét védekezési mód. A kórokozók csoportosítása Gombák:...

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

A burgonya tápoldatozása meghatározza a termésmennyiség alakulását és befolyásolja a gumók minőségét is. Környezettudatos gazdaságokban azonban elsősorban nem műtrágyákkal elégítik ki a burgonya tápanyag igényét, hanem egyrészt agrotechnikai módszerekkel, másrészt...

2 hozzászólás

 1. péter

  helo szeretném megkérdezni,hogy ha tul nagy a vetőkrumpli félbe vághatom e ültetéskor.

  Válasz
  • Ungvári Erika

   Igen,akár több darabba is ha nagy,hiszen a vastagon hámozott krumplihéjat is el lehet ültetni.az is kihajt és terem.

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása