Burgonya szüret otthon – Szedési útmutató

Burgonya, Egyéb kategória, Tudástár

Fajtától függően augusztustól egészen októberig tart a burgonya szüret.

Mikor érik a burgonya?

Az új vagy primőr burgonyát már május végétől fel lehet szedni (amit márciusban ültettünk). Ekkor még a gumók nem érték el maximális méretüket, zsengék és a foszlós héjuk könnyen ledörzsölhető. Ezt szokták parázskrumpliként is árulni a piacon.

A gumók eltarthatóságát az érettségi állapot jelentősen befolyásolja, ezért nagyon fontos a helyes betakarítási idő megválasztása.

Betakarításkor legfontosabb a megfelelő érettségi állapot. Akkor lehet megkezdeni a szedést, ha a burgonya természetes érettségi állapotban van, vagyis ha levélzete és szára teljesen leszáradt, a szár könnyen kihúzható a talajból, a gumók könnyen leválnak a sztólókról és héjuk erős nyomásra sem hámlik le. 

A betakarítás legfontosabb feltétele, hogy a gumók héja szilárd legyen. A gumók héja legkorábban a lombtalanítás, vagy a lombozat teljes elhalása után 2-3 héttel szilárdul meg, azaz parásodik.

A lombtalanítás (szártalanítás) előrehozza a burgonya szüret időpontját, ezzel néhány fertőzést, rágást meg lehet előzni.
A betakarítás után a gumókat végleges tárolás előtt 1-2 hétig tartsuk száraz, sötét, szellős, szobahőmérsékletű helyen, hogy a gumók héja jobban beparásodjon, az esetleges sérülések begyógyulhassanak. Ezt követően válogassuk át, s csak eztán rakjuk végleges tárolási helyére. 

Burgonya szüret – így csináld!

A betakarítást száraz időben kell végezni, és az öntözést a betakarítás előtt 3-4 héttel be kell azt fejezni, mert a késői öntözés rontja a gumók eltarthatóságát.

A burgonyát akkor a legalkalmasabb kiszedni, amikor a talaj nem túlságosan nedves, továbbá ha a talaj hőmérséklete már 10˚C alá csökken, a burgonya nagyon sérülékennyé válik, ezért ezt még azelőtt kell elvégezni.

Kiskertekben jellemzően ásóval vagy kapával szedik fel a krumplit, de az ásóvilla talán jobb annyiból, hogy kevesebb burgonyagumót sért fel, mialatt azokat kifordítja a földből.

Használható-e a más része is a burgonyának étkezésre? 

A burgonya növény minden része – a gumó kivételével, ha nem zöldül meg – mérgező. A szolanin nevű vegyületet tartalmazza, mely nagyobb mennyisében émelygést, hasmenést, hányást okoz.

Rá lehet-e tenni a burgonya szárát a komposztra?

Betegséggel fertőzött növénymaradványokat nem, mert a kórokozókat szaporítjuk általa. De az egészséges növényi részeket igen, a benne lévő mérgező anyagok is lebomlanak.

A burgonya tárolása

Miután kikerült a földből, át kell válogatni, hogy sérült krumpli ne keveredjen az egészségesek közé, mert azt könnyebben megtámadják a kórokozók és megfertőzi az egészségeseket is. Csak az érett, kellően beparásodott héjú gumókat lehet hosszú ideig, jó minőségben tárolni.

Ne mossuk meg a krumplit tárolás előtt, mert rontja a tárolhatóságát..

Száraz, hűvös és sötét helyen kell tárolni.

A burgonyafajták eltérő nyugalmi idővel rendelkeznek. Téli tárolásra a hosszabb csíranyugvású fajták alkalmasabbak, illetve olyan hűvös helyen ahol a hőmérséklet nem éri el a 6-7˚C-ot, mert efölött kezd csírázni a nyugalmi állapot után. A csírázás pedig rontja a burgonya étkezési minőségét. 

A burgonya tartósítására nincs szükség, hiszen feldolgozatlanul eláll sötét, hűvös helyen egész télen.

Ahogy a szabadban sem bírja a fagyot, úgy nyersen lefagyasztani sem lehet, mert állagra, ízre megváltozik, a benne lévő keményítő cukorrá alakul.

Fagyasztani főzött állapotban lehet, akár 12 hónapig is tárolható a fagyasztóban. 

Felszedés után 

Az augusztusi burgonya szüret után még lehet ültetni rövidebb tenyészidejű növényeket ültetni másodvetésként, rövid tenyészidejűeket, amelyek októberig beérnek, például cékla, csemegekukorica, gumós kömény, vagy káposztaféléket (fejeskáposzta, vöröskáposzta, karfiol, kelkáposzta, karalábé), esetleg bimbóskelt és póréhagymát, amelyek télen is a földben maradhatnak.  

Mindenféleképpen csak olyasmit szabad ültetni utána, melynek nem ugyanazok a kártevői, kórokozói, mint a burgonyának.

A burgonya sok oldható, könnyen kimosódó nitrogént hagy maga után a talajban. Ezért olyan utóveteményt érdemes alkalmaznunk, ami ősszel jól hasznosítja a nitrogént.

További Leckék a Burgonyáról

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

Burgonya betegségei (képekkel) és kezelésük

A burgonya növényvédelem cikkben már említettük, miért van szükség a védekezésre, és hogyan tudjuk ezt lehetőleg vegyszermentesen megtenni. Amiről ebben a cikkben szó lesz, az a burgonya betegségei, és néhány konkrét védekezési mód. A kórokozók csoportosítása Gombák:...

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

Burgonya tápoldatozása az egészséges növényért

A burgonya tápoldatozása meghatározza a termésmennyiség alakulását és befolyásolja a gumók minőségét is. Környezettudatos gazdaságokban azonban elsősorban nem műtrágyákkal elégítik ki a burgonya tápanyag igényét, hanem egyrészt agrotechnikai módszerekkel, másrészt...

Burgonya permetezése vegyszermentesen

Burgonya permetezése vegyszermentesen

A burgonya termesztése során szembesülhetünk a különböző betegségekkel, kártevőkkel. Amikor a megelőzés ellenére elszaporodtak a problémák, az egyik leghatásosabb megoldás, amelyhez nyúlhatunk: a burgonya permetezése. Ezt is lehet vegyszermentesen végezni, nézzük,...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása